labu posted on 15-4-2004 05:00 PM

masalah kulit....berminyak & berjerawat

Hai....sori klu thread ni dah ada...

just nak share kalau ada sesiapa yg penah try produk 'Simple' ni....
Labu tgk harga die ok gak la....tapi blm try lagi...

:o: terkejut tgk travel pack cuma rm9.90 (complete set cleanser, toner & moisturiser) betul ke ni sebab saiz dia besar gak....

Sebenarnye Labu tgh pening cari skincare yg sesuai ngan kulit....
kulit Labu jenis berminyak & berjerawat.....sensitif gak....
Penah try mcm2 dulu....mmmm....pening2

Sesiapa boleh tlg bagi nasihat ke pasal ni???

biduanda layang posted on 15-4-2004 05:09 PM

labu,

try cari skincare yg oil free

plus khas utk sensitive skin

haz posted on 15-4-2004 07:54 PM

muka haz oily & ader jerawat gak...
haz pakai body shop's tea tree oil nyer skin care...okey jer on my skin.. :)

labu posted on 16-4-2004 08:56 AM

TQ to BL & Haz.

Bodyshop tea tree produk tu brp harga utk complete set???
Apa kelebihan tea tree tu???
Pastu cukup ke kita sekadar pakai cleanser, toner & moisteriser jer utk hilangkan problem tu???

arwenn posted on 16-4-2004 09:16 AM

Sama la..arwen pun ada masalah jerawat dan jeragat :(...tak tahu nak buat macam mana dah..rasanya kena selalu buat facial dan cari skin care yang betul2 sesuai dgn kulit..sekarang ni pakai neostrata..boleh tahan je..tak de la bagus sangat...lambat la nak nampak kesan..

Kalau nak nampak kesan yang bagus rasanya kena buat peeling kat klinik as recommended by doctor yg jual produk ni..tapi tak pergi2 pun lagi coz muka ni ada pigmentation..takut bila buat peeling  lagi banyak bintik2 :sad:

Tea tree...dulu2 pernah cuba  brand St. Ives, Cosmoderm, Aiken dan ada satu brand lagi yg dijual kat farmasi tak ingat nama..tapi tak berkesan...

Tapi kawan arwen pernah guna produk Tea tree..tak pasti brand apa..(dia kata doctor yg recommended tapi bukan pakar kulit..doctor klinik biasa)  hilang masalah jerawat ni...sebab tu la arwen cuba guna tea tree...tapi tak de kesan positive pun...

Mungkin body shop nyer bagus kot...cubalah mana tau menjadi... macam haz...:ah:

SYuE.aIN posted on 16-4-2004 11:35 AM

aku skang pakai cosmoderm.. pakai sampai skang ok alhamdulillah.. takde masalah minyak2 jerawat sumer.. tapi kalo aku cuma pakai pencuci, muka still oily.. aku kena guna skali ngan toner, baru takde minyak.. maklumlah budak malas, rasa leceh je nak bertoner-toner nih.. hehe... tapi ikut kulit jugak ada orang tak sesuai pun pakai cosmoderm nih..

Ice_Q posted on 16-4-2004 12:01 PM

Originally posted by labu at 2004-4-15 05:00 PM:
Hai....sori klu thread ni dah ada...

just nak share kalau ada sesiapa yg penah try produk 'Simple' ni....
Labu tgk harga die ok gak la....tapi blm try lagi...

:o: terkejut tgk travel pack cu ...

Artistry ada juga skincare untuk kulit
berminyak dan kulit sensitive..
Harganya tinggi sikit dr bodyshop but
satu set tuh can lasts for a long time.

Ini website nyer: Artistry
Untuk kulit berminyak : The Keyword is Clarifying (cleanser, toner, etc)
Untuk kulit sensitive : The Keyword is Delicate Care (cleanser, toner, set, etc)

CoKeLat-RaWkZ posted on 16-4-2004 02:46 PM

cok punyer kulit muka berminyak... sangat.... kena sembur ngan Fixy water je kalo dah kuar lunch...

muka berminyak selalunya dikaitkan dgn jerawat... jadi for me, i dah cuba bermacam2 produk....  then i come to 1 solution:

1.  tak kira berminyak manapun wajah, mesti nak tekapkan minyak kat muka dengan tisu especially waktu tengah hari.

2.  kalo cuci muka lepas tu mesti tenyeh ngan toner sampai daki2 kat muka tanggal

3.  pastu bolehla taruk moisturiser, foundation, compact powder n' so on....

tapi ingat!!  cleansing must be followed by toning/cleansing lotion!!

haz posted on 17-4-2004 07:13 PM

labu...hari tu masa promotion haz beli set tea tree ni rm59 jer...
ader cleanser, freshener & moisturizer...
kalau beli asing2...kalau tak silap haz harga dia rm25 for cleanser, rm28 for freshener and rm28 for moisturizer...
tak tau laa kot2 harga dia dah lain skarang nih...

ayu_ludo posted on 17-4-2004 07:44 PM

ludo pun mengalami masalah yg same..tp ludo mungkin lebih teruk dr korang..kalau ludo lap muke ngan blotter..kawan ludo kata..minyak kat muke ludo boleh buat minyak goreng ikan...
ludo guna product Eucerin..tea tree oil tak sesuai ngan ludo..mungkin sbb dia bertindak ngan 'lemb*t' sgt..eucerin nih dicadangkan oleh doc jugak..ok..tapi ludo telah mengambil langkah drastik baru2 nih utk mengurangkan minyak kat muke..sbb dah tak tahan...6 years dah suffer..makan pil perancang..even belum kawin..hehe..so far mmg nampak perubahan..tapi skincare still guna eucerin yg sebum control punyer.... :ah:  


http://www.animation-station.com/cats/images/cat004.gif

haz posted on 18-4-2004 04:37 PM

ludo...aper effct nyer kalau kita makan pil perancang ni b4 kawin..??
doctor suggest ker..??? takder apa2 harm effects to our body ker..??

fly_in_d_sky posted on 18-4-2004 08:22 PM

skin Fly ... tak berjerawat kecuali time panas ataupun time nak period ...
time tu gunung berapi ada ler timbul2 ......
then berminyak, lubang pori2 besar n blackhead ....

Fly guna produk Aiken .. one set ...
not bad la cuma bau jer yg tak besh sebb guna tea tree oil ...

cam ner nak buang blackhead ...
ada ler kat T line (especially kat dahi n tepi2 hidung n kat dagu) ...

ayu_ludo posted on 18-4-2004 09:22 PM

haz, kalau kat oversea..mmg ramai teenagers menyelesaikan masalah jerawat dgn makan pil perancang nih..pil hormon..alah..bukannya lama..just for 4-6 months.sebenarnya ada alternative lain tapi pil 'roaccutane' utk permanent hilangkan jerawat & minyak tuh..mahal sgt bagi ludo..
mmg ludo dah pergi jumpa doc. pakar, dia suggest roaccutane, ludo amik just 4 three weeks, suppose 2 be 4-5 months gak..
so..ludo jumpa doc biasa (bukan melayu) ...and dia kata ok amik pil perancang, cuma selera makan bertambah, pandai2lah control, then ludo ada masalah keguguran rambut yg serious sgt..so this pil perancang give 3  benefits sekaligus, solution to : muke berminyak/jerawat/rambut gugur.sbb tu ludo ambil, susah nak mengandung setelah ambil pil perancang..adalah mitos semata2..cuma kita kenalah ambil ikut waktu..bila kejap lupa kejap ambil..tu lah penyebab masalah di kemudian hari..tapi kat malaysia nih mungkin ramai yg berpandangan negatif terhadap 'pil perancang' bg yg belum berkahwin..sbb tu penggunaannya tak meluas utk menyelesaikan masalah jerawat jika nak dibandingkan ngan kat oversea.. :ah:
alamak..panjangnyer..sori aek..


http://www.animation-station.com/smileys/images/smile001.gif

[ Last edited by ayu_ludo on 18-4-2004 at 09:24 PM ]

Ice_Q posted on 19-4-2004 12:23 AM

Originally posted by ayu_ludo at 2004-4-18 09:22 PM:
haz, kalau kat oversea..mmg ramai teenagers menyelesaikan masalah jerawat dgn makan pil perancang nih..pil hormon..alah..bukannya lama..just for 4-6 months.sebenarnya ada alternative lain tapi pil  ...

Westerners mmg banyak ambil roaccutane/accutane kan?
Ice view porum derang, ramai gak yg cakap they all
tgh ambil this med.
Ada sorang teen actor nie siap-siap diberi roaccutane
oleh his dad (a doctor) supaya muka dia tak tumbuh jerawat.
Tapi the side effects pun agak bahaya juga kan..(kalau
tak silap ice la).

tommygirl posted on 19-4-2004 09:25 AM

Originally posted by ayu_ludo at 17-4-2004 07:44 PM:
ludo pun mengalami masalah yg same..tp ludo mungkin lebih teruk dr korang..kalau ludo lap muke ngan blotter..kawan ludo kata..minyak kat muke ludo boleh buat minyak goreng ikan...
ludo guna produc ...

ludo... nampaknyer samalah kita... kita takyah nak lap muka... yg kat muka nie kalau dikikis hari2.. save duit minyak masak..hehehehe...:P:P:P
skang nie pakai cleopatra... leh tahan lah... takderlah smpi takder langsung... tapi kureng sikitlah.... nak mkn pil2 nie tokleh... tgh pregnant... :bgrin::bgrin:

shb posted on 19-4-2004 08:04 PM

cuba pakai Natural oceanic clay mask...
Shb pakai 3 kali seminggu & dlm masa 2 minggu nampak kesan dah...kulit kurang berminyak,jerawat cepat kecut,kulit muka nampaklembut/supple & yg best parut2 kat muka shb dah hilang.......
Kulit berminyak & berjerawat ni sesuai guna mask dari mud atau clay/tanah liat...
Cleansingnya sampai jauh kedalam pores....


shb2212@yahoo.co.uk
or visit:
http://nano.cynexx.com/?b=Samiehah
http://www.cybershop2u.net?member=samiehah
http://www.mygiantnetwork.com/?web=sambash

haz posted on 19-4-2004 08:07 PM

Originally posted by ayu_ludo at 18-4-2004 09:22 PM:
haz, kalau kat oversea..mmg ramai teenagers menyelesaikan masalah jerawat dgn makan pil perancang nih..pil hormon..alah..bukannya lama..just for 4-6 months.sebenarnya ada alternative lain tapi pil  ...

ooo...mmg kat oversea they take these pills to solve their skin problem ekkk..tak tau lak.. :stp:
ishh...takper laa..malas lak nak makan pil2 ni..mmg kulit muka haz minyak..
tapi tak berani lak nak makan pil ni..heheh :P

ronnie posted on 20-4-2004 05:51 PM

Ronnie pernah ada masalah ini - so pakar kulit suggest pakai sabun Acne Aid, yang boleh didapati di farmasi. Alhamdulilah, memang sesuai dengan kulit Ronnie...cubalah. Harganya tak silap kurang dari RM 12.00...:clap:

ayu_ludo posted on 20-4-2004 09:07 PM

yep...roche product tu..ro'accutane' tuh..mmg jerawat akan hilang selama2nyaaa...mmg ada side effect mase tempoh pengambilannya saja...
bibir teramat kering walau minum air berjuta gelen, pas2 blh sbbkan keguguran bagi yg pregnant, so ludo suggest sape yg dah keje (ludo belum),yg ada duit lebih, muke berjerawat or berminyak g jumpe pakar kulit dia akan kasi pil nih, nanti hilang permanent tau, takyah risau2 lagi. ubat ni ialah sejenis vitamin A yg kuat/tinggi kandungannya...bagi jerawat biasa..4-5 bln pengambilan..lebih kurang RM 1500 termasuk blood test n skincare lah..bagi severe acne cam sedara ludo...jerawat batu bata tuh..mungkin setahun atau lebih...eee..panjangnyer..sowi..just nak share info :ah:


http://www.animation-station.com/animals/images/anim0009.gif

ramualdo posted on 22-4-2004 03:07 PM

accutane tu mmg ade side effect terutama kat gals la..

dulu muka sye pun byk jerawat gaks..pastu ade member suggest pakai

BLACKMORES facial wash with tea tree..mm bagus sgt kalau nak keringkan

jerawat..mmg khas utk jerawat la..

pastu baru la tukar ke FELISA lak utk hilangkan parut2 jerawat tu

last skali nak hilangkan lubang2 tu..heheh tengah usaha la nie

finnie posted on 24-4-2004 11:06 AM

Originally posted by ronnie at 2004/4/20 05:51 PM:
Ronnie pernah ada masalah ini - so pakar kulit suggest pakai sabun Acne Aid, yang boleh didapati di farmasi. Alhamdulilah, memang sesuai dengan kulit Ronnie...cubalah. Harganya tak silap kurang dar ...
RM12? last sekali fin beli dalam RM10 lebih....kalau dekat klinik kulit sachdev
RM8....sabun nih kalau termasuk mata pedih ler......

zan posted on 24-4-2004 12:09 PM

Cuba pakai set cleanser gamat....ada Facial Wash, Toner dan Moisturizer...sebab dlm gamat ada 80% Kolagen....dan korang semua tahu kolagen ni memang bagus utk cantikkan kulit dan awet muda...

huda_wassini posted on 29-4-2004 05:13 PM

ye...gamat gak solution nye....produk serigama luxor pun ade facial wash..toner aha...n pelembap..cubela...gamat ni baguss.....colagen n protein...harganye pun x mahal mane....

[dinda] posted on 29-4-2004 05:44 PM

aku lagi sedey.. muka berminyak.. tapi bibir kering.. tensen tau.. kat muka aku pakai Neutrogena Deep Clean tu skrg.. ok laa gak.. tak kering sangat lepas cuci.. dulu penah try J&J Clean n Clear.. tak tahan muka kering ngan tegang lepas cuci.. pastu dalam sejam dua berminyak balik.. jerawat aku tak banyak sangat tapi kalau timbul dua tiga biji tu aku suka picit bila dah masak.. ada parut la sekejap tapi dalam seminggu hilang parut tu sebab aku rajin scrub muke..

ae_nad posted on 7-5-2004 02:08 AM

dinda ..
aku rase aku pon = cam ko..sker picit...n getting worse..aku pnah pkai J&J..tegang gler kan jadinyer...uisssssssss tak tahan lagi..skang aku pkia tea tree cosmoderm..ntahs ler cam takde perubhn jer...buntu btoil...
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: masalah kulit....berminyak & berjerawat