Ice_Q posted on 22-4-2004 03:31 PM

[Merged] The Slimming Suit & Corset Thread

Salams semua, harap ramai beautician-beautician
kita yg dapat menjawab dan berbincang di sini.

Semalam Ice dah post di board Doctor's Online, under
topik lain yg dibuka oleh sorang forumner
tapi masih belum dapat jawapan..

Jadi ice try post di sini pula..

There are so many of them di pasaran
antara yg ice familiar ialah
Beautiful, Crony, K-link,Natasha dan Halle.

" So dari medical/expert point of view..
i need clarification..

1) Is there any possible long term effect
    from wearing such suits?
2) Is wearing slimming suit/girdle for 8-12 hours a day
    for an extended time period acceptable & advisable?
3) Berapa lama research yg mereka jalankan sebelum
    keluarkan sesuatu product?
4) Betul ke Infra Red Rays has good impact on health
    or is it just a marketing ploy?
5) How long has slimming suits been in the global market?
6) What are the features we need to look for when buying
    slimming suits/girdles/such bras.
7) Are there any medical reports yg mengatakan slimming suit
    baik/tidak baik untuk kesihatan.
8) Who developed these products. Doctors ker, pakar ker, etc.
9) Who should not wear this thing?
10) Is this a save and wise investment for our figure?

Ice harap aderlah doktor or orang-orang medic or
sesiapa jerlah with expert opinion on this thing
cause in the future, i may plan to purchase these suits.
Juga sebagai panduan & confirmation that these latest
hype in the beauty market are safe. "

[ Last edited by  Ice_Q at 9-2-2007 09:48 AM ]

peachlily^2 posted on 22-4-2004 03:45 PM

bagus topic nie ice..skang ramai yg gune slimming suit nie tp taktau lak dr medical side....

Ice_Q posted on 22-4-2004 03:49 PM

Tu lah peach..ice cuma nakkan confirmation
dari sesiapa yg pernah belajar/ada info
mengenai slimming suit dari segi medical, atau
mereka nie pakar tulang, atau pakar cancer,
whatsoever..

Benda-benda macam nie penting..

haz posted on 22-4-2004 04:37 PM

nak tau gak kot2 ader side effects...coz haz pon pakai gak slimming suit nih... :hmm:

anggerix posted on 23-4-2004 09:09 AM

Ice, anggerix ni dah pakai slimming suit ni for about 2-3 months nama dia veeliner i beli dgn kawan ..actually it's more to marketing ploy je coz rasanya anggerix tak sesuai la nak pakai slimming suit ni. masa memula pakai tu macam ok . rasa selesa jugak mungkin tak ketat sgt coz belum basuh, but once bila dah basuh tak sanggup i nak tgk kecik giler..mengecut gitu..pastu bila dah lama sikit pakai i perasan my tummy dah semakin buncit then selera makan pulak naik mendadak2.

pastu sebab anggerix rasa dah semakin tak selesa, rasa nak muntah bila pakai coz dia macam menekan perut kita so, anggerix stop for a while. dah tersimpan je dalam almari tu.. masa beli tu harganya dalam RM280..tapi rasa nya kalau slimming suit yang murah ni IFR dia tak very effective compared with sliiming suit yang harga riban-riban ni..

ada jugak kawan anggerix yang pakai beautiful tapi tak jadi pun, so anggerix rasa yang penting skang ni kita jaga pemakanan, do lot of exercises then kurangkan makanan lemak dan berminyak gitu..skang ni i rasa berat dah naik 5 kilo dari berat yang lama..tgh usaha nak lose weight balik ni..

anyway, ice tanya ni nak beli ke..i suggest kalau nak beli, consult betul2 then beli yang berkualiti punya..

Strawberry posted on 23-4-2004 09:42 AM

Dari segi medical or science taktaulaa nak jawab ice. Tp, based dr personal experience bery lebih selesa pakai slimming suit nie. Bery pki Jealousy 2 pieces (sbb cousin dok dtg umah sll sgt, so beli je laa).. Tp mmg okay, posture badan pun jadi elok sbb dah takde fat bulk yg menggelebeh tu. And rasa mmg dpt control makan sbb bila makan lebih sket jek, mmg perut sakit..
Kurang berpeluh sbb tak directly kena fabrik baju (mcm pakai chemisole).
Dah lepas beberapa bulan mmg nampak laaa badan mcm mantap sket, maksud bery lebihan lemak tu dah takde..terbakar kot.

Basuh pun senang, juz gosok2 dgn air dan sidai guna hanger. Bery stil pakai panty so seluar girdle tak kotor. So far mmg rasa worth laa beli. Pakai kebaya pun dah tak risau nampak perut.

arwenn posted on 23-4-2004 09:47 AM

Bagus topik ni ice coz arwen pun sebenarnya teringin nak beli satu slimming suit in future..tapi sering tertanya2 ttg  side efect yg mungkin ada bila pakai infra-red dsb kat badan...(kalau betul2 ada infra red..ingatkan  barang electric/electronic aje ada infra-red..slimming suit pun ada infra-red :P)  

Kita ni sebagai pengguna sebenarnya kadang2 jadi guinea-pig (sama ada disedari atau tidak) coz side effect yg ada mungkin tak nampak sekarang tapi dibelakang hari nanti..:(

My hubby selalu ingatkan produk2 yg ada kat market sekarang ni sesetengah tu nak mencari untung saja  tanpa memikirkan aspek keselamatan dan kesihatan pengguna...

shb posted on 23-4-2004 09:54 AM

Ice,
Shb ni bukanlah doktor,physician,specialist atau menufacturer slimming suit,tapi teringin nak share apa yg shb tahulah..

Ok,shb dah pakai slimming suit ni for 3-4 months.Slimming suit Halle & nano Elva.Beli dua sebab nak tukar2 pakai...tapi sekrg ni pakai Nano jer...
Suit yg type cam Halle,Nano,Natasha,K-Link,Veeliner ni semuanya tak bertulang & rega dlm RM200-RM280. Rasanyalah manufacturer semua suit ni adalah sama di japan cuma bila nak marketkan dia guna nama berbeza terpulang kepada distributor.
Suit2 ni bezanya pada corak2 FIR kat suit tu especially kat siglet..yg FIR pada panty & girdle semua corak sama.Sebenarnya produk cam ni dah lama ada kat Jepun,org2 Jepun dah tak pandang slimming suit ni,teknologi dah lama...they are now going for more advanced slimming technology.Setakat ni Shb tak pernah dengar ada kesan pada kesihatan.

Ok,yg harga beribu-ribu pula selaunya bertulang.Yg ni kalau pakai memang badan nampak cantik terbentuk sebab tulang dia tu...Tapi ada kes dimana pengguna mengalami masalah peranakan jatuh bila pakai corset bertulang ni.However,tiada official research yg mengatakan slimming suit bertulang ni menekan hingga peranakan boleh jatuh.Rugi beli ribu-ribu simpan dlm almari.

Sesetengah org bila pakai slimming suit ada FIR ini akan mengalami healing crisis....meaning dia akan terasa loya,pening,nak muntah..semua ni adalah kesan sementara FIR pada tubuh badan.Kalau badan U banyak penyakit,pengaliran darah tak lancar,ion-ion dlm badan tak seimbang,memang U akan rasa kesan cam gini.Dlm 1-2 minggu kesan ni akn hilang & badan akan rasa segar,agin2 dikeluarkan,pengaliran darah dilancarkan etc..etc...

kalau nak tahu serba sedikit pasal healing crisis ni visit website kat bawah..

http://nano.cynexx.com/?b=Samiehah


Dari experience shb pakai suit Nano ni senggugut dah hilang,badan kurang rasa letih,sakit2 belakang dah tak ada,dapat kawal selera makan,bentuk badan improved I mean curve tu makin cantik compare time anak dara dulu..
Alhamdullilah shb tak rasa healing crisis tu mungkin sebab badan shb tak bermasalah...

Shb sebelum pakai Nano ni shb buat research juga dulu..apa beza dgn yg lain2,apa kesan jangka panjang,effektif ker tak...
Bila dah try sendiri & berpuas hati baru shb rekomen pada org.tapi kekadang customer ni tak open minded,dia tak fikir yg lain org lain kesannya...
Susah bila berjumpa dgn jenis org yg tak sanggup terima risiko dari setiap tindakan yg diambil...Shb pakai Nano ni shb dah bersedia dgn segala risiko yg mungkin datang...Setiap kali lepas solat,berdoa pada tuhan jgn ditimpakan musibah yg disebabkan kesilapan shb dlm membuat keputusan...

Ini citer dari pengalaman dan pengetahuan shb sendirilah yg serba tak mencukupi...Shb pun berharap sgt ada medical repot or research pasal slimming suit ni tapi belum bertemu..Kalau ada antara U all yg tahu pls pls inform me..sebab I ni menjual benda ni pada org lain,tak nak disebabkan kejahilan shb org lain terima padah.
Setakat ni Alhamdullillah customer yg beli dari shb berpuas hati..

Sorrylah citer panjang2 ni....cuma nak share apa yg shb tahu.kalau ada tersilap information tu tolong betulkan..really appreciate if U do so.
Ok yer...:)

shb2212@yahoo.co.uk

JADILAH PENGGUNA BIJAK - CANTIK & BERDUIT :ah:

radinsya posted on 23-4-2004 05:11 PM

Originally posted by Strawberry at 23-4-2004 09:42 AM:
Dari segi medical or science taktaulaa nak jawab ice. Tp, based dr personal experience bery lebih selesa pakai slimming suit nie. Bery pki Jealousy 2 pieces (sbb cousin dok dtg umah sll sgt, so bel ...


berry... jealousy nih brape regenyer...

Ice_Q posted on 23-4-2004 06:00 PM

Originally posted by haz at 2004-4-22 04:37 PM:
nak tau gak kot2 ader side effects...coz haz pon pakai gak slimming suit nih... :hmm:

Haz ada try search dalam mana-mana
web ker? Kalau ada bagilah link
pada ice yer..:)

Ice_Q posted on 23-4-2004 06:07 PM

Originally posted by anggerix at 2004-4-23 09:09 AM:
Ice, anggerix ni dah pakai slimming suit ni for about 2-3 months nama dia veeliner i beli dgn kawan ..actually it's more to marketing ploy je coz rasanya anggerix tak sesuai la nak pakai slimming s ...

Thanks for sharing your experience, anggerix.
Material slimming suit nie macam mana ya?
Kalau kita pakai tu berpeluh ke? Ketat ke?
Ice tak pernah pakai slimming suit, tapi pernah
pakai apa org panggil yer..corset (try sekali jer)
puhh..tak bernafas makcik..tobat tak nak pakai lagi.

Part yg permakanan/diet tu tak dinafikan memang perlu
tapi ice suka tengok badan mereka yg pakai
slimming suit nie, nampak kemas.

Nak mencuba tu, memang lah ada minat.
Tapi bukan sekarang. Budget takder
dan ice belum ada info yg mendalam tentang slimming suit.
Ice bukan jenis yg terburu-buru nak try something..
sebab benda-benda baru nie (at least baru, di M'sia) kita kena
proceed dgn hati-hati..

arwenn posted on 23-4-2004 06:08 PM

shb,

Apa perbezaan halle dan nano?

Ice_Q posted on 23-4-2004 06:13 PM

Originally posted by Strawberry at 2004-4-23 09:42 AM:
Dari segi medical or science taktaulaa nak jawab ice. Tp, based dr personal experience bery lebih selesa pakai slimming suit nie. Bery pki Jealousy 2 pieces (sbb cousin dok dtg umah sll sgt, so bel ...

Suka dengar experience berry..memang itulah
effect yg diharapkan daripada slimming suit.
Supaya lemak-lemak yg tersembul tu
lebih kemas. Waah..banyak sungguh nama slimming suit nie yer
Tadi anggerix pakai veeliner, ini jealousy pulak..
macam-macam :)

Kalau basuh pada waktu malam, by pagi dah kering ker?
Setiap sorang kena ada satu atau dua slimming suit
supaya dapat pakai everyday?

Ice_Q posted on 23-4-2004 06:20 PM

Originally posted by arwenn at 2004-4-23 09:47 AM:
Bagus topik ni ice coz arwen pun sebenarnya teringin nak beli satu slimming suit in future..tapi sering tertanya2 ttg  side efect yg mungkin ada bila pakai infra-red dsb kat badan...(kalau betul2 a ...

Memang ice pun buka topik
nie niat untuk clearkan persoalan kat kepala nie..
Dalam pada tu, kita sesama forumer dapatlah
berbincang tentang slimming suits nie.

Ice pun risau juga pakai infra red
or anything yg out of the ordinary.
Dekat board doctors online tu pula
ada forumer kata org ada cancer cannot pakai
infra red, nanti cell cancer merebak.
Ada sesiapa yg boleh confirmkan?
Habis tu kalau kita ada cancer yg peringkat pertama,
masih kecil dan treatable..nanti tau-tau jer dah merebak..
Tak ke haru??? :stp:

Kita, nak try something yg nak diletakkan
dlm tubuh, dekat tubuh or on the skin
memang kena cerewet sket, akak..
Ice pun tengah carik medical link regarding
this matter tapi baru nak mula..
Kalau ada links nanti ice post di sini..

Ice_Q posted on 23-4-2004 06:28 PM

Originally posted by shb at 2004-4-23 09:54 AM:
Ice,
Shb ni bukanlah doktor,physician,specialist atau menufacturer slimming suit,tapi teringin nak share apa yg shb tahulah..

Ok,shb dah pakai slimming suit ni for 3-4 months.Slimming suit Hall ...

Kenapa shb berhenti pakai Halle yer?
Nano lebih bagus dari Halle ke..atau pun
memang shb lebih prefer nano?

Oh ya, since shb pengedar slimming suit
ice nak tanyalah, sebenarnya slimming suit
nie dah berapa lama berada kat market (dunia).
Sebab kat Malaysia nia, baru jugak kita
dengar..dlm 2-3 tahun kebelakangan nie.

Kalau shb ada link medical, beri pada ice ok..
Lagi satu nak tanyalah..orang putih pakai
slimming suit tak? Maksudnya pasaran di sana luas
atau benda nie menjadi kegilaan org asia sahaja?

Sebab kalau org putih ramai pakai, tak mustahil
para doctors/scientist buat kajian pasal
slimming suits nie..Kalau benda nie kat asian countries
jer..alamat lambatlah derang buat reserach..
Contohnya : Sampai skarang ice jarang/tak pernah tengok
medical research findings tentang jamu -kebaikan/keburukan
jangka panjang utk badan.Sebab yg makan nie
org asia jek..Org putih tak makan..Herba-herba cina macam Ma Huang
tu pun semenjak dua menjak nie jer mereka keluarkan
research findings. Padahal herba-herba macam tu for sure dah berpuluh
tahun kat cina..cuma org putih nie tak tau jer..

haz posted on 23-4-2004 09:43 PM

Originally posted by Ice Q at 23-4-2004 06:00 PM:


Haz ada try search dalam mana-mana
web ker? Kalau ada bagilah link
pada ice yer..:)

haz lom search lak mana2 website..
kalau ader haz inform ice yekk.. :P

haz posted on 23-4-2004 09:45 PM

Originally posted by Ice Q at 23-4-2004 06:13 PM:


Suka dengar experience berry..memang itulah
effect yg diharapkan daripada slimming suit.
Supaya lemak-lemak yg tersembul tu
lebih kemas. Waah..banyak sungguh nama slimming suit nie yer
Tadi ...

ice...haz pakai halle nih dah byk bulan gak..
seminggu sekali jerk basuh coz dia ader anti bacteria...
setakat ni okey lagik fabric dia...

Sependau_bele posted on 24-4-2004 11:13 AM

Ice Q..topik dalam forum lagi satu tu tak dapat sambuatan laa..

saya rasa sbab ramai lelaki tak tau kott pasal benda nii...

semalam saya ada jumpa doktor pakar sakit puan..tanya pasal benda ni laaa...(selingan aje) ..dia ckp benda2 ni boleh pakai...kalau diai punya infra red ni tak kuat sangat. Infra red ni hanya akan beri kesan just skin deep ajee...takkan sampai ke organ2 penting dalam badan.
peranakan boleh jatuh kalau pakai pakaian yang terlalu ketat..

arwenn posted on 24-4-2004 05:58 PM

Tadi arwen buat sauna kat satu beauty centre ....and then jumpa la sorang customer ni..dia nak ambil barang kat beauty centre tu...cerita punya cerita dgn the owner terkeluar la topik ttg halle...

Lepas tu arwen pun cakap kat dia... arwen teringin nak beli halle..belum habis cakap terus dia kata tak payah beli nanti menyesal..

Dia kata dia rasa menyesal sangat beli halle  sebab katanya tak de apa2 kesan pada diri dia...dia beli tu pun sebab terpengaruh dgn kawan2 satu ofis..menurut org yg jual tu, kalau 10 org beli, boleh dapat diskaun RM210. so diorang pun beli...bila dah pakai ramai tak puas hati....

Lagi satu dia kata fabrik halle ni cepat koyak e.g kalau terkena kuku...

Kalau ikutkan hati memang dia rasa nak pulangkan balik sbb membazir duit aje...badan pun tak slim...nak kata membentuk tubuh tak juga cuma baju tu rasa ketat...tapi dia pakai juga sebabnya kalau tak sayang... la duit habis sampai dua ratus....

Lepas dgr cite dia arwen pun memadamkan hasrat nk pakai slimming suit ni...

Kalau nak slim control makan jelah...nampaknya kalau nak try pun mungkin korset yang ada tulang  e.g  beautiful/crony dsb...tapi harga ribu2 :o

Ice_Q posted on 24-4-2004 07:00 PM

Originally posted by haz at 2004-4-23 09:43 PM:


haz lom search lak mana2 website..
kalau ader haz inform ice yekk.. :P

Wokeyhh :)



Originally posted by haz at 2004-4-23 09:45 PM:


ice...haz pakai halle nih dah byk bulan gak..
seminggu sekali jerk basuh coz dia ader anti bacteria...
setakat ni okey lagik fabric dia...

Takper ker haz, basuh seminggu sekali?
Tader bau peluh? That means fabric dia betul-betul
nipis lah ya..:)

arwenn posted on 24-4-2004 08:17 PM

Maklumat yang arwen cite kt atas hanya bertujuan utk dikongsi bersama sahabat forumers di sini...supaya kita dapat buat pertimbangan...

Kalau sape yg dah pakai slimming suit dan telah terbukti akan kebaikannya pada diri anda teruskanlah... :)

Mungkin halle tak sesuai dgn sis tu sebab tubuh dia agak besar...lepas ni dia berazam utk diet secara pemakanan sebab main pakai2 suit ni tak sesuai dgn dia...:ah:

She's a nice lady though ;)

[ Last edited by arwenn on 24-4-2004 at 08:20 PM ]

haz posted on 24-4-2004 09:59 PM

ice..haz rasa takder lak bau2 yg kurang menyenangkan kalau basuh seminggu sekali... :ah:
tapi kita pakai halle tu mmg mesti panas jer rasa..pasal kaler itam..
arwenn...mayb akak tu dia rasa tak sesuai kot pakai halle nih....
haz pakai setakat ni takder koyak2 lagik....byk kali gak kena kuku...
and then..badan haz ni boleh tahan gak beso..tapi okey gak pakai..:P
tapi mende2 camni pon kena ikut badan seseorg gak...
kalau org tu okey..okey laa kot...kalau tak, nak buat camana kan...
kalau arwenn nak beli yg beautiful, crony ker...simpan2 le duit ekk..
haz mmg tak mampu...heheh

c.t. posted on 26-4-2004 08:26 AM

ct pun sama cam haz. so far pakai halle ni, tak delah pulak apa2 masalah. badan rasa kemas tu ade ler. kadang2 tu ade gak terkena kuku ngan cincin.. tapi nasib baiklah tak koyak. tapi kalau boleh hati2 lah jangan sampai terkena selalu kan. kawan kita dia dah pakai 4 bulan, still ok lagi material dia. tapi yg pastinya badan dia makin hari makin kecik. sekarang ni yg tiruan kan banyak, takut tersalah beli jer.. tu yg cepat koyak dan tak berkesan tu kot. apa2 pun sejak pakai halle ni, badan rasa sedap sangat. nano pun ok jugak cuma kelebihannya sesiapa yg jadi member, boleh buat duit. kalau aktif memang banyak dapat. :)

Shilin04 posted on 26-4-2004 10:27 AM

shilin pun pakai jugak slimming suit ...Yang bertulang punya. So far ok je, yang bestnya badan rasa kemas je, pakai baju apa pun rasa confident.. yang paling best shilin dah dapat balik bentuk badan dan berat ideal, malah lagi ringan dari zaman anak dara dulu. Jadi tak la rasa rugi keluarkan duit yg banyak, sbb shilin ni jenis malas nak makan pil2 or jenis yg tak leh diet,nasib baik pakai slimming suit ni berkesan berbaloi ngan duit yang shilin keluarkan.:)

[ Last edited by Shilin04 on 26-4-2004 at 10:39 AM ]

Ice_Q posted on 26-4-2004 11:03 AM

Originally posted by Sependau_bele at 2004-4-24 11:13 AM:
saya rasa sbab ramai lelaki tak tau kott pasal benda nii...

semalam saya ada jumpa doktor pakar sakit puan..tanya pasal benda ni laaa...(selingan aje) ..dia ckp benda2 ni boleh pakai...kalau dia ...

Oic, lega mendengar jawapan tu.
Tapi ice ader gak soklan nie.. (Banyak benar soklan ice
nie kan :lol)..How much is too much?
Macam mana kita ukur kadar kekuatan infra red.
Kat packaging slimming suit tu ada
tulis berapa kuat ke? (dlm kadar measurement utk infra red)
Ice assume kekuatan infrared utk semua slimming suit
do tahap yg sama iaitu still safe.
Betul ker aaa?

Ice kurang paham tentang peranakan jatuh la..:stp:
Bahaya ke? Apa impactnyer? Adakah bermaksud
tak boleh pregnant atau mendatangkan bahaya
kat org perempuan? Pls elaborate yer..
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: [Merged] The Slimming Suit & Corset Thread