siraplengkong posted on 28-3-2005 01:21 PM

Kenapa Germany kalah dlm Perang Dunia ke 2?

tapi kebanyakkan historian bersetuju  sebab utama ialah kebodohan/kesilapan Adolf Hitler dalam membuat pelan strategiknya......

Antara 2 kesilapan terbesar yang dibuatnya

1. Melancarkan serangan terhadap Soviet Union pada June 6 1941.
Pda masa tu Germany dan Soviet ada pakatan non-agression pact(pakatan sekutu sementara) .Sepatutnya Hitler terus menyerang England dan menewaskanya sebelum beralih ke Soviet. Bila Germany menyerang Soviet , ini bermakna ia terpaksa berlawan dalam dua war front (sebelah barat dan timur), sama seperti pada perang dunia pertama di mana ternyata Germany tidak mampu menahan perang dua front.


2. Mengistiharkan perang terhadap Amerika pada 11 December 1941 apabila Jepun menyerang Pearl Habour. Amerika pada masa itu adalah neutral hanya memberi sokongan material kpd UK dengan Soviet.Ramai General German kecewa/mempersoalkan tindakan Hiler  sedangkan Jepun (sekutu German)tidak menolong Germany dengan menyerang Soviet pada sebelah timur, kenapa German harus ikut Jepun dgn berperang gan US.

Ini bermakna Germany terpaksa berperang dengan 2 negara perindustrian terbersar dunia (U.S dan Soviet) di samping  negara yang mempunyai empayar yang terbesar di dunia (United Kingdom). Akibatnya negara2 tersebut yg mempunyai resources dan manpower yang banyak mampu menewaskan germany dengan supriority askar,peralatan dan resources (terutamanya minyak).

So walaupun hebat macam mana scientist, askar dan peralatan Jerman ia pasti akan tewas lambat laun. Hitler adalah seorang yang genius pada mulanya perang tapi menjadi orang yang gila kuasa dan  bodoh bila tamat perang.

malarky posted on 19-4-2005 05:24 PM

I like to add thet hitler is somehow a coward....


During german invasion of frace all of the allied army have been battered severlly and all of the concerntrated in dunkirk in hoping to be evacuated to england. During that time General rommel was about to move his force to captured the remaining allied army with collaboration of Luftwaffe dive bomber.... but hitler spesificlly odered all of his commander to stop and disengage, because he feel that something is not right...anyway all of the 10000 allied troops were evacuated... thanks to hitler's cowardness.....


second

Hitler should'nt made a pact between mussolini... he is some how ambitous but does'nt know his true capabilities...otherwise he would'nt attack the British in north africa and then get his ass kicked...in order to save the face of axis pact, hitler have to send Rommel  to africa... even so they did'nt make it. They can even drive the Brits and Aussie Out of Tobruk, after nine months of trying,


third...

the stalingrad disaster... 250000 of Hitler's amy could've been saved if he did'nt give the stupid order for those men... the order is Hold Your Possition...the were short on supply and soon after that those 250000 men were cut off and sorounded and captured... hitler sure could use those men if he did'nt give that order

finally..

itwas hitler's ego and his subordinate attitued who alway want to kiss hitler's butt make the allied landing and invasion of Normandy went through... hitler could've have sent two div of his Panzer tanks in order to supress the enemy if only he give his genaral more power to hande The Third Reich. During the allied invasion hitler's was sleeping and nobody dare to wake him naot even his generals.

alphawolf posted on 20-4-2005 09:20 AM

Not 100,000 malarky but 338,000 Allied troops managed to escape to UK..and that's a lot of men! (despite the loss of many heavy weapons)

Aas for Italy..yeah Mussolini thinks he's great. In fact his armed forces on paper is powerful and should be able to crush the Brits in Africa easily. However, as I've read somewhere, some of his commanders didn't like going to war against the Brits whom they thought as long-time friends. As such they go to war only half-heartedly.

But above all, his decision to go to war is the biggest mistake of all.

aerith posted on 20-4-2005 06:16 PM

sbb yahudi tolong usa

riccckyyy posted on 20-4-2005 10:40 PM

german they lost in ww2 and they admit and repent. japan lost in ww2 but they bluff and disgrace themselves. asian will never forget the atrocities they have done during ww2 even they trried to manipulate the history.
   disgrace to the japanese.

HangPC2 posted on 21-4-2005 02:56 AM

Originally posted by aerith at 20-4-2005 06:16 PM:
sbb yahudi tolong usa


:setuju: memang betul kebanyakan saintis german pun berbangsa yahudi dan berpaling tadah dan melarikan diri ke amerika..

halfelven posted on 21-4-2005 09:50 AM

Originally posted by riccckyyy at 20-4-2005 10:40 PM:
german they lost in ww2 and they admit and repent. japan lost in ww2 but they bluff and disgrace themselves. asian will never forget the atrocities they have done during ww2 even they trried to man ...
Japanesee in their culture, they do not admit their wrong easily..I read in an article said that whoever ask for the forgiveness first is considered lose their pride..it's kinda Bushido's thing..:hmm:

malarky posted on 21-4-2005 01:16 PM

Originally posted by alphawolf at 20-4-2005 09:20 AM:
Not 100,000 malarky but 338,000 Allied troops managed to escape to UK..and that's a lot of men! (despite the loss of many heavy weapons)

Aas for Italy..yeah Mussolini thinks he's great. In fact  ...
thaks for the info... :tq::tq::tq:

riccckyyy posted on 21-4-2005 02:12 PM

damm it!....japanese had done all the sins, unwilling to admit them gentlemently, now they try to alter the history to cheat their own ppls. though they are rich and developed, they are coward and irresponsible, all the asian will never forget these. they arrogantly visit their ww2 criminals graves and now they change their text books to wash their bloody hand. disgracefully, they want to join the un security council as permanent member. i wonder they have any dignity to join this honoured council. poooii.....shamefull to the japs. look at the germans. go and learn from them.

barambang posted on 25-6-2005 11:14 AM

Kenapa konspirasi Yahudi ni hebat betul ya?? Jerman yang sarat dengan orang-orang yang bijak pandai akhirnya tersungkur ke bumi...

alphawolf posted on 25-6-2005 12:12 PM

Menyalahkan orang Yahudi semata2 dan being behind everything is a bit simplistic view.

Sebab utama Jerman kalah Perang Dunia 2 ialah...mereka aim untuk short war. Mereka tak mampu berperang lama2 sebab kuasa industri tak begitu kuat dan tiada bekalan bahan mentah yang banyak. Walaupun ramai yahudi melarikan diri sebelum perang, saintis yang tinggal di jerman masih mampu menghasilkan teknologi tentera yang tinggi...tetapi ini menyebabkan resources ke hala lain (oppurtunity cost dalam ekonomi). kebanyakan teknolgi ketenteraan sekarang hasil research orang Jerman yang bukan yahudi!

king_kong posted on 26-6-2005 06:45 PM

German kalah perang dunia ke-2 sebab tentera Nazi-German yg semakin berkurangan...250 ribu tentera german mati ditangan Red Army Stalin(east-front)...50 ribu mati di udara (battle of britain, south italy etc)...dan beribu2 lagi mati di lautan atlantik...affiliation antara Nazi dan tentera suci maharaja hirohito tamat pada 1944 apabila jepun semakin lemah di pasifik...

ini ditambah lagi dengan kepincangan dalam pemerintahan tertinggi Nazi dimana banyak pegawai2 SS yg korup dan komplot utk membunuh Hitler oleh orang kanan hitler sendiri, kolonel von stauffenberg...

akibatnya pada pertengahan tahun 1944...tentera Nazi sudah kehilangan hampir 3/4 dari tenteranya dan terpaksa mengerah tentera paksaan dari parti partisan Czech dan remaja2 belasan tahun dari Hitler Youth movement untuk mempertahankan jajahan mereka di western-front...apabila D-Day dilancarkan pada 6 Jun 1944, lebih kurang 50 ribu kasualiti diwartakan dan tentera bersekutu hanya kehilangan lebih kurang 5 ribu tentera...

kalau nak diikutkan dari segi teknologi, tentera german jauh mengatasi kesemua teknologi dari negara2 pakatan bersekutu...tentera Nazi-German mencapai tahap kemajuan tertinggi dari segi teknologi tenteranya pada tahun 1944 tapi dah terlalu lambat utk mengaplikasikan penggunaan teknologi tersebut utk memenangi perang...antara teknologi tersebut adalah versi terbaru missile V2, pengenalan Tiger 2 Tank, jet pejuang pertama di dunia ME 262 dan machine-gun terbaru yg aku dah lupe name die...tentera bersekutu hanya berjaya mencipta radar dan P51D-Mustang jer....

alphawolf posted on 27-6-2005 08:23 AM

Yep....teknologi tinggi tapi kualiti pembinaan tarak...payah gak. Lagipun kuantiti sikit berbanding Allies yang ada beribu2....berbalik soalan kepada kuasa industri antara Axis dengan Amerika sahaja.....

AzusaFuyutsuki posted on 27-6-2005 10:29 AM

Originally posted by barambang at 24-6-2005 10:14 PM:
Kenapa konspirasi Yahudi ni hebat betul ya?? Jerman yang sarat dengan orang-orang yang bijak pandai akhirnya tersungkur ke bumi...
bijak pandai dalam german tu kebanyakkan sebenarnya ialah yahudi..

Joe Hahn posted on 2-7-2005 06:10 PM

err..nyampuk sikit

best lak bace..heheh

tu jer..

tp sbb jerman kalah ialah pakatan itali mussolini tak tlg diaorang masa diaorang kena d day tu.tul ker ??

alphawolf posted on 4-7-2005 08:31 AM

Originally posted by Joe Hahn at 2-7-2005 18:10:
err..nyampuk sikit

tp sbb jerman kalah ialah pakatan itali mussolini tak tlg diaorang masa diaorang kena d day tu.tul ker ??

Masa D-Day di pantai Normandy Perancis, 6 Jun 1944.....separuh Itali dalam genggaman Pihak Bersekutu dan pada hari D-Day tu sendiri, Rome telah ditawan dan Mussolini dah lari ke utara Itali! Nak tolong camne? Diri sendiri puunn tak tertolong!

chumpon posted on 4-7-2005 08:52 AM

Yahudi lagi..fakta yang cuba disembunyikan

Ni ada kisah menarik pasal Yahudi.. Baru je tgk dlm  tv 1 ari tuh..

Dia siarkan kenapa Nazi mahu membunuh orang yahudi masa perang dunia dulu.. dan fakta ini cuba disorok oleh orang

Yahudi..Kisah ini camni.. masa tu Jerman tengah berperang ngan Tentera Bersekutu.. tapi tiada seorang pun masyarakat yahudi dalam Jerman itu yang membantu tentera Jerman menentang tentera lawan. Bukan tu saje.. Orang Yahudi disitu bukan sahaja tak nak bantu berperang tapi menjadi ejen menjual senjata api kepada pihak Jerman..tp diorang jual ngan harga mahal..sebab nak ambil kesempatan…Kemudian..masa itu jugak..mereka menguasai hampir semua ekonomi Jerman.. dan mereka juga menawarkan pinjaman ala ceti..dengan faedah yang tinggi.. Sebab tu Nazi marah sangat ngan diorang ni sampai membunuh orang Yahudi di sana…Tapi ini cuba disembunyikan..

Kemudian.. selepas Perang Dunia berakhir.. Orang Yahudi cuba mencari tanah untuk dijadikan negara mereka..Kemudia satu kapal yang membawa ramai orang Yahudi pergi berlayar tanpa arah tujuan pada mulanya.. Mereka cuba mendarat di beberapa negara.tapi semua negara itu tidak membenarkan Yahudi ini mendarat..

Kemudian..britain dan US menyuruh kapal ini berlayar ke tanah arab..dan menyuruh mereka mendarat di satu bumi yang dianggap suci oleh orang islam iaitu di Palestin..

Pada tahun 1946 mulalah penjajahan Yahudi di Palestin.. Kemudian semakin ramai pendatang yahudi dari seluruh dunia datang ke Palestin.mereka mula membeli, merampas tanah, merampas rumah penduduk Palestin..

1947 - Orang palestin bangkit menentang Israel..Tapi tidak berjaya kerana Yahudi ini mendapat bantuan senjata dari US dan Britain.. dan sampai sekarnag penjajahan itu masih belum berakhir

//sorry takde link.. Fakta ini aku taip berdasarkan apa yang aku dengar kat tv tadi

alphawolf posted on 4-7-2005 10:54 AM

Aku ni bukan pro-Yahudi tapi ada beberapa benda perlu dijelaskan....

Yahudi lagi..fakta yang cuba disembunyikan

Ni ada kisah menarik pasal Yahudi.. Baru je tgk dlm  tv 1 ari tuh..

Dia siarkan kenapa Nazi mahu membunuh orang yahudi masa perang dunia dulu.. dan fakta ini cuba disorok oleh orang

Yahudi..Kisah ini camni.. masa tu Jerman tengah berperang ngan Tentera Bersekutu.. tapi tiada seorang pun masyarakat yahudi dalam Jerman itu yang membantu tentera Jerman menentang tentera lawan. Bukan tu saje.. Orang Yahudi disitu bukan sahaja tak nak bantu berperang tapi menjadi ejen menjual senjata api kepada pihak Jerman..tp diorang jual ngan harga mahal..sebab nak ambil kesempatan…Kemudian..masa itu jugak..mereka menguasai hampir semua ekonomi Jerman.. dan mereka juga menawarkan pinjaman ala ceti..dengan faedah yang tinggi.. Sebab tu Nazi marah sangat ngan diorang ni sampai membunuh orang Yahudi di sana…Tapi ini cuba disembunyikan..

Aku sangsi cite ni sebab masa Perang dunia Pertama, tiada penganiayaan oleh Kerajaan Jerman kepada Yahudi dan ramai yahudi berkhidmat dalam tentera Jerman. Pembekal senjata jerman bukan Yahudi tapi jerman asli macam Krupp, Mauser dsbnya. Masa kemelesetan ekonomi lepas perang ada kebenaran yang yahudi cekik darah dan sebab mereka lebih bijak dalam ekonomi, menjadi lebih makmur drp penduduk jerman lain jadi menghasilkan ketidakseimbangan ekonomi. Ini menghasilkan rasa tidak puas hati yang diapi2kan Parti Nazi. Masa Perang Dunia Kedua, yahudi yang masih nak hidup di Jerman di ketepikan dan kebanyakan dimasukkan dalam kem tahanan dan dibunuh.

Kemudian.. selepas Perang Dunia berakhir.. Orang Yahudi cuba mencari tanah untuk dijadikan negara mereka..Kemudia satu kapal yang membawa ramai orang Yahudi pergi berlayar tanpa arah tujuan pada mulanya.. Mereka cuba mendarat di beberapa negara.tapi semua negara itu tidak membenarkan Yahudi ini mendarat..

Kemudian..britain dan US menyuruh kapal ini berlayar ke tanah arab..dan menyuruh mereka mendarat di satu bumi yang dianggap suci oleh orang islam iaitu di Palestin..

Sebenarnya antara kapal terawal DIHALANG mendarat oleh pihak British. Tapi sebab rasa 'bersalah', mereka akhirnya benarkan pendatang haram ni mendarat di Palestine. BTW, Yahudi merasakan depa ni keturunan Bani Israel yang memiliki kerajaan yang berpusat di baitul Maqdis jadi mereka rasa tu tanah asal mereka dimana mereka patut ada negara sendiri setelah merempat beribu tahun tanpa negara....Tanpa masuk bab religion, ada kebenaran dari segi itu...tapi guna ragument camni, maka USA patut diserah kepada Red Indian dan Australia diserah kepada Aborigines..i.e TAK VALID.


1947 - Orang palestin bangkit menentang Israel..Tapi tidak berjaya kerana Yahudi ini mendapat bantuan senjata dari US dan Britain.. dan sampai sekarnag penjajahan itu masih belum berakhir

Asalnya pengganas Yahudi hentam semua orang, baik penduduk tetap Arab malah penjajah Inggeris juga diserang demi mencapai cita2 mereka....Mesir dan jordan bukan kokak sebab mereka juga dilengkapi persenjataan dari Barat tapi tetap kalah.....ramai orang dok kata Arab tak bersatu maka kalah...tapi aku rasa Mesir sendiri melebihi kekuatan Israel...kenapa? Kerana penggunaan taktik yang salah....

niceghost99 posted on 14-7-2005 08:08 PM

Assalamualaikum semuer ,

Teman tambah sikit berkenaan KEKALAHAN German di dlm WWII.

1. Infrastructur German habis di bom olih tentera bersekutu.
a. Kesilapan awal dgn tidak membina kilang di bawah tanah spt Russia.
b. Beranggapan dapat menguasai Russia sebelum menjelang musim sejuk.
c. kekurangan bahan mentah/manusia
d. terlalu luas medan pertempuran yg di buka.
e. Kesombongan Hitler utk mendengar nasihat pakar tentera.

Telah di akui sehingga ke akhir perang 1945, tentera German mempunyai teknologi yg paling canggih, baik di laut, di darat maupun di udara.

TETAPI pihak bersekutu mempunya KELEBIHAN dari bilangan anggota dan juga peralatan perang.

Amerika Syarikat contoh  nya berupaya mengeluarkan sebuah kapal perang sehari.
Kilang kilang di A.S. tidak pernah di bom olih musuh.

Wsalam

p/s Malaysia patut ambil ikhtibar dari kekalahan German :)
p/s2 bukan Jepun sahaja yg mahu menyorok kekejaman nya tetapi British juga. Komer lupa or TAK TAHU akan kekejaman mrk? :pmuka:

Sjøen posted on 29-7-2005 12:38 AM

Originally posted by malarky at 19-4-2005 05:24 PM:
I like to add thet hitler is somehow a coward....


During german invasion of frace all of the allied army have been battered severlly and all of the concerntrated in dunkirk in hoping to be eva ...

urh.. Hitler wasnt a corward at Dunkirk.... i guess he couldeve finished the allied forces there if he wanted to .. yess hes a very good spokesman but not a very good military strategist... hes not a corward but somewhat very stubborn and refuse advice from his generals..

Sjøen posted on 29-7-2005 12:48 AM

Originally posted by king_kong at 26-6-2005 06:45 PM:
German kalah perang dunia ke-2 sebab tentera Nazi-German yg semakin berkurangan...250 ribu tentera german mati ditangan Red Army Stalin(east-front)...50 ribu mati di udara (battle of britain, south ...


Tentera Jerman tidak begitu menumpukan perhatian ketenteraan di Western Front yang di dalangi tentera British dan Amerika...Hanya Dua batalion sahaja yang ditempatkan untuk menghalang kemaraan tentera Amerika-Britain manakala 200 batalion tertumpu untuk menghalang tentera RED army USSR di sebelah Timur.


Kemungkinan besar, Hitler merasa bahawa dia somehow boleh join forces bersama tentera british-USA untuk menghalang tentera USSR. Ah ada satu lagi tambahan.. sebenarnya Churchill juga tidak terlepas daripada nama penjenayah Perang... sudah berkali kali Tentera Jerman Mengemukakan perjanian Kerjasama dan Surrender tetapi Chruchill berkeras mahu belihat Semangat Rakyat Jerman Lupus sama sekali

alphawolf posted on 29-7-2005 08:51 AM

Rasanya bukan Churchill sahaja...saya rasa Stalin lebih nak Jerman hancur....sebabnya? Antaranya 20 juta rakyat Rusia terbunuh not to mention Jerman asalnya 'sahabat' Soviet.

Sjoen..saya rasa ada kesilapan sikit... batalion tentera tak boleh buat apa2 pun dengan musuh yang peringkat 'Corps'...Masih banyak unit peringkat Divisyen bertaraf elit yang bertempur di Barat...tetapi ya, lebih banyak usaha ditumpukan di Timur...mainly sebab Jerman tahu apa akan jadi bila mereka tumpas kepada Rusia. Divisyen2 terbaik terutama daripada SS dijadikan 'fire brigade' (mcm bomba, mereka dikerah bertempur dikawasan yang kritikal/hot spot baik di BArisan Barat atau Barisan Timur). Antara divisyen2 ini ialah Leibstandarte Adolf Hitler, Das Reich dan Totenkopf.

Jerman cuba nak berdamai secara berasingan dengan Barat tetapi semua Pihak Bersekutu setuju supaya Jerman menyerah tanpa syarat.

Sjøen posted on 30-7-2005 12:33 AM

hurmm sebenarnya Hitler mengadakan gencatan senjata atau *armstice* dengan pihak Soviet adalah semata mata untuk tujuan politik sahaja.menjadi sahabat Komunis Stalin USSR memang bukan perancangan Hitler, kerana sememangnya ideologi Komunisme adalah sesuatu yang diperangi oleh nasionalis nasionalis Jerman yang ingin mengembalikan maruah bangsa Jerman. Tetapi USSR pun ada agendanya tersendiri (ini dibuktikan dengan pencorobohan USSR terhadap negara Poland dan Finland). Yang peliknya, Apabila tentera NAZI melancarkan serangan terhadap POLAND , Britain dan Perancis declare war on Germany tetapi USSR pun menceroboh Poland juga. Kenapa Britain dan Perancis tidak declare war on the red giant juga?


Sia Rasa pakatan Berikat mmg main Double standard , .. memang ada banyak Jigsaw yang belum diselesaikan mengenai Sejarah WW2.

king_kong posted on 30-7-2005 01:00 AM

aku ade dengar satu kisah menarik time WW2 dulu dimana kesahihannya tidak dapat dipastikan...kalau betul la citer tu ianya menjadi salah satu strategi rahsia perisikan paling hebat pada 20th century.

alkisahnya...sebulan sebelum D-Day(draft awal D-Day bukan jatuh pada 6 Jun, date asal aku dah lupa bila tapi 6 Jun dipilih atas faktor cuaca)..seorang kolonel tertinggi divisyen komando britain mencadangkan supaya pihak Nazi "diberitahu" mengenai D-Day tetapi diberi maklumat yg salah...

strateginya adalah dengan menggunakan "mayat" sebagai distraction dimana mayat seorang pesakit pneumonia dipakaikan dgn uniform pegawai tinggi tentera bersekutu, dalam poketnya diletakkan beberapa aksesori normal lelaki britain pd ketika itu spt wallet lengkap dgn duit, ID(fake), rokok, sapu tangan dan lain2...termasuk juga beberapa surat cinta kepada aweknya, surat dari parentnya, sebotol wiski dan yang paling penting...surat sulit rasmi tentera bersekutu yg mengatakan mengenai operation overlord(kpd sesiapa yg tak tau, setiap tentera yg terlibat dalam operation overlord akan dikasi satu surat "wasiat" dari pemerintah tertinggi tentera bersekutu) tetapi lokasinya bukanla Normandy tetapi Siciliy...

mayat tersebut kemudiannya dihanyutkan ke perairan berdekatan dengan kubu kuat German di Sicily dengan harapan mayat tersebut akan dijumpai oleh pihak Nazi..

bukan setakat itu saje..."mayat" tersebut juga diberi identiti dan mempunyai rekod dalam tentera bersekutu dan terdapat juga rekod displin seperti kaki botol dan sebagainya...ini adalah untuk mengabui mata2 Gestapo yg ketika itu berada dimana2 sahaja...

misi ini sangatla sulit sehingga ianya dirahsiakan untuk tempoh 45 tahun...ianya dikatakan sebagai punca utama kemenangan pihak bersekutu di Normandy...tetapi disebabkan tiada rekod mengenainya(disebabkan tahap rahsia yg amat tinggi) maka ianya dianggap hoax oleh sesetengah pihak...hingga kini hanya orang2 yg terlibat sahaja yg tau cerita sebenar...

begitula kisahnye..

chumpon posted on 2-8-2005 12:39 PM

Germany ni over konfiden sangat .. pi serang kepulauan British ..

last2 tersungkur ..
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8
View full: Kenapa Germany kalah dlm Perang Dunia ke 2?