grugals posted on 18-4-2005 06:23 PM

pantang larang pelbagai bangsa (merged: Syd)

kita kan setiap bangsa ada pantang larangnya..contohnya kaum melayu..selalu gak kita dengar..

'eh anak dara jangan dok kat tangga..nanti tak laku'..:P

apa kata kat thread nih kita kumpul segala pantang larang dari setiap bangsa dan keturunan..dan kita ungkap disebalik pantang larang tu same ada logik atau sekadar nak menakut2 kan org je..kalau thread nih dah ada sila inform yea..heheh..

[ Last edited by fleurzsa at 20-2-2006 11:16 PM ]

fleurzsa posted on 22-4-2005 11:26 AM

Salam,

Rasanya thread pantang larang dah ada kat board lain...

Tak per la... sini kita buat utk berbagai bangsa...

satu je dulu ek...

Pekedai bangsa Cina mesti menjual barang pd customer yg pertama dtg... walaupun mereka tak dpt untung byk.... kalo idak mereka tak dpt 'ong'.

Arianna_Muchtar posted on 22-4-2005 12:13 PM

Originally posted by fleurzsa at 22-4-2005 11:26 AM:
Rasanya thread pantang larang dah ada kat board lain...

Tak per la... sini kita buat utk berbagai bangsa...

satu je dulu ek...

Pekedai bangsa Cina mesti menjual barang pd customer yg perta ...


hiks...sis, anna tambah..sikit jer...
pelanggan yg terakhir pun begitu juga, mereka mesti akan jual sebelum kedai tutup...
kalau pelanggan blah, tak jadi beli sbb harga mahal..
pun mereka takkan ong

kalau feng shui, not considered as pantang larang kan?

tkper,anna nak tulis jugak buat bahan bacaan..
fengshui bilik tidur yg sesuai...
tidak mengadap pintu (means, bukak je pintu nampak kiter tengah baring atas katil..)
tingkap berada di atas kepala (na a, pun tidak sesuai..)
alasan kenapa tidak, tidak dapat di kesan...tp leh la pk same samer :clap::clap:

millennium girl posted on 22-4-2005 12:52 PM

jgn menyanyi kat dapur, nnti kawen dgn org tua :o

grugals posted on 22-4-2005 07:03 PM

yg paling gru suka apa tau..

'jangan makan merata2 nanti banyak laki':lol


sebenarnya apa ek..dengar kata sebenarnya malas nak sapu sampah lebih..

millennium girl posted on 23-4-2005 01:25 PM

Originally posted by grugals at 2005-4-22 07:03 PM:
yg paling gru suka apa tau..

'jangan makan merata2 nanti banyak laki':lol


sebenarnya apa ek..dengar kata sebenarnya malas nak sapu sampah lebih..

a'ah.. diaorg xmo umah bersepah2.. tu la pasal

grugals posted on 28-4-2005 07:30 PM

lagi satu..

'jangan sapu sampah waktu malam'..


kalau ikut pantang larang kaum cina..tak leh sapu sampah..waktu malam tahun baru cina..betul ke?

nu_Ouija_Board posted on 2-5-2005 05:42 AM

jangan ketip kuku waktu maghrib - pantang sungguh


jangan meniarap sambil kaki ke atas - nanti mak mati - apo laaa.. tak paham aku..


masa kilat jangan tengok cermin - yang ni saya tak tau... tapi penah kene sound la.. masa kecik2 dulu..

grugals posted on 2-5-2005 09:47 PM

lagi satu

'jangan dok atas bantal..nanti kena bisul'

sebenarnya lebih kepadsa takmo bantal tu pecah..habis lah kuar kekabunya..
tapi zaman sekarang ada ke org pakai bantai kekabu?ada pun jarang nampak..:)

fleurzsa posted on 4-5-2005 03:27 PM

Pantang larang berpakaian sewaktu kematian...

Melayu: berpakaian suram dan tidak menjolok mata.

India: Berpakaian warna cerah atau putih.

China: Berpakaian warna gelap atau hitam.

Ayu77 posted on 13-5-2005 10:40 AM

Jangan menyanyi kat dapor, nanti dpt suami tua..
So far nampak mmg mujarab.. Dah jadik dpn mata..

Jgn bersiul waktu mlm nanti ular masok umahh..
Ini sebenonya tanak kasi buat bising memalam.. ganggu jejiran

Jgn pukul dgn senduk, nanti org yg kena pukul tak kawen-kawen..
Betol kerr...?..... hmmm... jodoh pertemuan kan di tangan Tuhan...

sinbad^boy posted on 20-5-2005 07:46 PM

makan nasi kena habiskan... kalau tak nasi menangis
-sebenarnya tak nak membazir....n at once i did this to my 4 yrs old bro... n he said... nasi mana ada mata... - :lol :lol

ini lak pantang larang cina :kepala katil jgn letak mengadap toilet
-sebabnya... akan senang dapat penyakit yg ringan2.. like demam/sakit2 kepala.. yg ini mmg betul -

hulubelang posted on 3-6-2005 11:32 PM

Salam,

Tertarik la pulak hulu dengan thread nie...sebab hulu ada
la tau sikit sikit tentang petua melayu nie....

Di sinie hulu turunkan petua/pantang larang KHAS untuk
ORANG POMPUAN ....hehehe..yang separa pompuan tu
kira hambik half half udah lah yeeee

1) Jangan carik kutu kat tangga nanti kawin dengan orang tua...

2) Jangan cucuk jarum waktu malam,nanti nasib jadik sial...

3) Jangan lah korang tengok cermin retak,nanti korang punya
    muka pucat pada malam pertama...ekekkek
    ~ haaa..yang nie penting wooo untuk anak anak dara...

4) Pantang anak dara bangun lambat...nanti lambat dapat jodoh...
    ~ nie lagi best....so..jangan dok tido aje tauuuuu...:lol

5) Jangan makan bertindih/double pinggan...nanti worang
    akan bermadu.....
    ~ errrr..pada yang dah kawen tu.....ingat tauuuuuu...:cak:

Nanti nanti hulu bukak buku kitab panglima hulu ekk...mana la
nak tau jumpa lagi petua petua....

hulubelang posted on 3-6-2005 11:39 PM

Originally posted by hulubelang at 3-6-2005 23:32:
Salam,

Tertarik la pulak hulu dengan thread nie...sebab hulu ada
la tau sikit sikit tentang petua melayu nie....

Di sinie hulu turunkan petua/pantang larang KHAS untuk
ORANG POMPUAN ....heh ...


Hulu cuba ungkap rahsia di sebalik pantang....

1) yang nie hulu tak pasti la....ape kaitan carik kutu
    kat tangga dengan kawen orang tua....errrr..
    gamaknya sekarang nie orang carik kutu kat tangga
    kondo kott?

2) yang nie hulu rasa logik la jugak...apo nak main jarum
    malam malam...nanti blackout....karang tercocok kaki
    ke atau buku lali ke...kang sial tu...

3) iyolah...apo yang boleh nampak kat cermin retak...
    nak picit jerawat pun susah...

4) bukan apo.....nanti sapo la nak nak kawen dengan
    anak dara yang tidonya mengalahkan badak...

5) errrr...yang nie hulu masih mengkaji....

waja75 posted on 25-6-2005 08:05 PM

pantang larang melayu aku rasa banyak yang berkaitan dengan adat ziarah raja. Yang dengan orang biasa tu aku rasa, biasa aje, tak lah masalah sangat

Arianna_Muchtar posted on 27-6-2005 10:30 AM

smpai skarang me tak faham lagi, kenapa tak boleh tuding pelangi, nanti jari kudung??

as for me, masa kecik, kalau nak tuding pelangi, mesti gune jari org lain...:lol:lol

jari kakak ke, kononnya biar jari dia kudung dn bukannye kiter

ada sapa sapa ada idea tak...:bgrin::bgrin:

[ Last edited by Arianna_Muchtar on 27-6-2005 at 10:33 AM ]

fleurzsa posted on 27-6-2005 02:02 PM

Originally posted by Arianna_Muchtar at 27-6-2005 10:30 AM:
smpai skarang me tak faham lagi, kenapa tak boleh tuding pelangi, nanti jari kudung??
as for me, masa kecik, kalau nak tuding pelangi, mesti gune jari org lain...:lol:lol
jari kakak ke, konon ...

Rasernyer kat pelangi ader naga gitu...

Kalo kita tertunjuk kita kena hisap jari tu... hik hik hik...

bb_nessa posted on 27-6-2005 04:58 PM

sabahan punyer pantang larang?

Jangan lontar pada himpunan buluh nanti malang menimpa.

Jangan permainkan/persendakan haiwan kerana dipercayai bala menimpa. contoh kejadian pernah terjadi ialah Ribut Greg di keningau dulu akibat mempersendakan haiwan dalam kenduri.

kurungkan kucing ketika ada kematian. nanti jadi zombie..... (not sure but it does happen...)

[ Last edited by bb_nessa on 27-6-2005 at 05:12 PM ]

bb_nessa posted on 27-6-2005 05:03 PM

chinese?

sebagai anak keturunan campuran cina adalah tahu sikit2 tentang pantang larangnya,...

Tahun baru cina(sampai tarikhnya tamat), jangan mop/menyapu lantai rumah. bawa sial dan rezeki yg dibawa tetamu lari.

Jangan menyucuk chopstick pada makanan dalam keadaan tegak kerana dipercayai seumpama membuat upacara penyembahan.

Jangan cuci kain pada tahun baru cina gak! haks...

bb_nessa posted on 27-6-2005 05:10 PM

semasa/sebelum pengkebumian orang cina

- jangan memakai selipar di area /dalam area rumah

- jangan menyanyi (dan memasang radio dan sewaktu dgnnya) this is to respect the dead.

- jangan berketawa - also the same ....cuma time sekolah dulu kami (dgn cousin2 lain) buat jokes dalam bilik supaya orang lain x dengar.. :P nakal benor...

- jangan bercermin dan semua cermin muka mesti di-terbalikkan. takkan nak berlawa2 time orang meninggal??

Arianna_Muchtar posted on 30-6-2005 09:26 AM

sebab kat pelangi ada naga yer sis fleurzsa :cak::cak:

banyak sungguh pantang larang dari bb_nessa,
bagus sebab nanti katakan kita menziarah upacara bangsa lain
boleh la dielakkan apa apa yg boleh menyentuh sensitiviti mereka
dan jika kita belajar menghormati pendirian org
perlaha-lahan kita juga akan dihormati...:)

grugals posted on 1-7-2005 12:54 AM

walapun ada sesetengah pantang larang tu agak kelakar tapi ada maksud yg tersirat..:)..ada sebab tak kiralah sebab tu utk diri sindri atau kebaikan semua:)

grugals posted on 1-7-2005 01:01 AM

kalau ada sesapa yg masih ingat lagi..org2 tua selalu menegah kalau yg berkapel tu jgn sekali2 memberi sapu tangan kat pasangan kita.dikuatiri akan  terputus hubungan tu....tak tau lah betul atau tak..

flowerjun posted on 12-7-2005 04:52 PM

ni pantang larang melayu...
-takleh bukak payung dalam rumah, nanti ular masuk rumah.
-takleh lalu bawah penyidai <-- aku rasa utk elak terjerut kat penyidai, lagi satu kalu lalu bwh penyidai boleh mnyebabkan sakit kepala.

merru posted on 12-7-2005 05:38 PM

Originally posted by nu_Ouija_Board at 2-5-2005 05:42 AM:

masa kilat jangan tengok cermin - yang ni saya tak tau... tapi penah kene sound la.. masa kecik2 dulu..

ehem...yg nih....dulu penah dengar gak.....rasenye...bley nampak antu or setan kot...tak pasti.....kalu nampak camne.....ngeri kan??...aih...aku duk tepi cermin je.. besar plak tuh....

Originally posted by grugals at 2-5-2005 09:47 PM:
lagi satu

'jangan dok atas bantal..nanti kena bisul'


nih plak.....bantal tuh originally untuk kepala...so...paham paham lew...
lebih kurang sama la ngan sejadah....kene lipat lepas solat....takut org pijak....

Originally posted by Ayu77 at 13-5-2005 10:40 AM:

Jgn bersiul waktu mlm nanti ular masok umahh..
Ini sebenonya ...

yg nih...erm...camne nak kate ek....ade betulnye kot...entah lew...
tapi yg aku tau...bersiul bley nipiskan kurungan dajal....so...kalu nak bersiul tuh..
pk dulu.....

dan satu lagi....jgn tepuk tangan....nanti setan akan lahir <--- nih betul....kot
cek la kat quran or hadis...
Page: [1] 2 3
View full: pantang larang pelbagai bangsa (merged: Syd)