MyChangjin posted on 5-5-2005 10:51 AM

G6PD... any info

Salam...
Ada sesiapa boleh kongsi info ttg penyakit ni...
bagaimana ianya terjadi...
cara utk menghindarinya & etc...

honeybee1802 posted on 5-5-2005 01:22 PM

skit je yg saya tau.coz my nephew has G6PD.actually ia adalah kekurangan sejenis enzim pd darah merah.yg saya perasan kat anak sedara saya nih,ms lahir dia mengalami jaundice yg lamer le jugak.skang nih every babies lahir dr akan screen for g6pd.then dr jugak akan brief to parents and give a list of thing(mediacation,chemical,food) to be avoided.yg paling dia tak leh mkn atau termkn,kacang parang or fava beans,ubat malaria.dan dia takleh terdedah pd ubat gegat.kalo terdedah pd mende2 tuh alamatnyer sel darah dia akan pecah dan coz anemia lak.lg satu deficiency nih keturunan,nak elak2 susah gak.usually boys lg senang kena.dunno why.maybe u can consult dr

owencute posted on 6-5-2005 08:04 AM

Anak owen yg sulung memang ade g6pd...ujian akan dibuat melalui tali pusat bayi yg baru lahir untuk mngetahui dia ni g6pd atau tak... G6pd ni berdasarkan keturunan..ibu sebagai pembaawa dan akan diturunkan kepada anak lelaki..anak perempuan normally sebagai pembawa.. tapi ade jugak kemungkinan yg anak lelaki tak dapat g6pd walaupun ibu pembawa.. cam second baby owen (boy) dah disahkan takde g6pd walaupun abgnya ader..Rasenya takde cara nak elakkan takde kena mengena dengan pemakanan...Takde ape yg perlu risau sgat cuma baby yg ade g6pd ni kena elakkan makan kacang parang seumur hidup, ubat gegat dan ade jenis2 ubat..Kalau nak spray ubat nyamuk pun kalau boleh make sure diorang ni takde dekat sangat...Biasanya Dr. akan bagi list ubat yg tak boleh dimakan..setiap kali jumpa Dr. please inform yg anak tu G6pd...G6pd akan kekal sampai bila2.. takde ubat utk hilangkannya....

MyChangjin posted on 6-5-2005 09:11 AM

thanks...
actually my cousin yg baru seminggu dilahirkan disahkan menghidap G6PD...
so, saya tertarik utk mengetahui detail ttg penyakit ini...:tq:

honeybee1802 posted on 6-5-2005 09:36 AM

yup owen..my nephew membesar ngan montelnyer and active.rsnyer if kasik susu ibu it will strengthen the baby.as long tak kena triggers listed by doc...takde apa...

owencute posted on 6-5-2005 02:59 PM

Anak owen pun sama sihat dan active cuma skin dier sensitif sket...Boleh surf kat internet pasal G6PD ni...Mychangjin cakap kat u'r cousin tak perlu risau diorang akan membesar macam kanak2 lain ..

BellaDeLaRossa posted on 1-6-2005 01:11 PM

erm..mmg pelik..kan Bella pun ada ank buah 2 org boy mase kecik 2 org mmg g6pd....mmg betul kena take care of them..ni,..byk sgt pantang larang n terlalu sensitif..sampaikan mandi pun nak kena tgk jgk apa jns sabun yg digunakan ..then dio x boleh guna sabun yg terlalu berbuih..then bila umo dah 2 thn tu br everything ok skit.....

to all mommies yg ada ank g6pd ni byk2 lah consult dgn doc...ni penting utk keselamatan ank2

owencute posted on 6-6-2005 11:49 AM

Bella, rasanya pasal sabun tu bukan sebab G6PD tapi lebih kepada eczema.. sebab anak owen yg G6pd tu pun cam tu gak.. tapi bila consult Dr. dier cakap bukan pasal G6pd tapi dier ada minor eczema

YgTerindah posted on 11-6-2005 11:29 AM

thanks 4ur info

bubble posted on 13-6-2005 10:51 AM

betul ke g6pd hanya akan kena pada baby boy aje?.. sbb my sis baru bersalin dan baby dia girl, tapi ade g6pd(according to dr) :hmm: ni sy nak mintak kepastian, sbb sy pun maybe pembawa g6pd ni..

sabb posted on 14-6-2005 10:09 AM

mostly adalah boys tp baby girl pon boleh kena jugak coz my youngest sister ada g6pd ni. Anyway mmg because of keturunan sbb sepupu sabb punya anak pon g6pd then kakak sabb punya 2nd anak pon kena gak. Anyway x nampak beza pon kanak2 g6pd ni dgn kanak2 lain. X taulah sabb sbb adik sabb sendiri membesar mcm biasa smpi skang dia dah darjah 3 sabb lupa dia ada g6pd. Maybe mak yg lebih aware coz mak yg jaga. Lagipon mende yg dia x leh mkn n dekat tu mende2 yg mmg boleh avoid lah. Satu lagi kalau ibu2 lepas bersalin kalau anak dia g6pd dia x leh mkn jamu2. Sbb kalau menyusu badan anak tu alah rasanya.

bubble posted on 14-6-2005 10:32 AM

oo camtu ke sabb..thanx a lot, sbb both my sisters, their babies ada G6PD..mmg keturunan, sbb maybe kitorang adik beradik ni pembawa..chances quite high nak kena pada anak2..sbb tu nak kena ambil tahu dan beware jugak.. oo tak leh makan jamu ek.. thanx sabb sebab bgtau..

owencute posted on 15-6-2005 10:34 AM

Yup, masa Owen dulu memang Dr. tak bagi makan jamu..tapi kalau makan salindah its ok

verrellamante posted on 17-6-2005 01:05 PM

eehhmmm....memang penyakit keturunan. anak2 abang2 & kakak vee yg lelaki semua kene G6PD tapi alhamdulillah semuanye sihat.....ikut pantang larangnye insya allah takde pape

bubble posted on 18-6-2005 01:50 PM

2 orang kakak saya pulak, baby girl diorang yg ada G6PD..so chances bakal baby saya nak kena pun ade kan..since G6PD ni keturunan..anak verrellamante takde yang kena G6PD ni?.. owen, mmg owen tak makan apa2 jamu ke selepas bersalin?..

bubble posted on 6-12-2005 10:44 AM

Hi..saya dah dapat baby bulan august 2005 haritu..dan memang betullah baby saya G6PD deficiency..saya ade sikit kemusykilan..sampai bilakah saya tak leh makan jamu?..baby dah 4 bulan dan saya fully breastfeed..saya nak makan jamu sbb badan2 rasa sakit dan tak sedap..my fren kata kalau makan jamu boleh kurangkan sakit2 badan..

ace posted on 6-12-2005 11:31 AM

bubble..
Tahniah!! baru dpt baby... i think boleh makan jamu, tapi make it slow and see changes on your baby. Kalau your baby takde apa2 (since bfeed), then it's a ok.. if not, better find other alternatives. Maybe what you can do is consult your doctor and prescribe some modern medication - vitamin of course.. i.e multivitamin, protein, vit-c... etc.. cara lama sprt bertungku dan sentiasa memanaskan badan pun elok jugak.

ekcelli my brother pun ada anak yang ke-3-3nya nyaris utk dapat G6PD. Kira ujian darah diambil berkali2 utk memastikan tiada G6PD (since my-sis-in-law athma). Dan alhamdulillah semua OK. Cumanya walaupun tiada G6PD, masih lagi dia ada beberapa simptom sprt gelema/lelah (jika terlalu kepenatan) other than that, they'll like normal kids, main, memanjat dan aktif! sekali sekali terbau ubat anti-termites, or tetiba masuk bilik air awam dan mereka tengah basuh toilet (klorin) - they will simply pening kepala, lemah longlai, pening, muntah2, drowsy dan seangkatan dengannya.. so, kena extra care..

anyway,
beneficial link
-> G6PD deficiency-1
-> G6PD deficiency-2
->G6PD in Bahasa and you can join groups utk tanya macam2 soalan kesihatan YahooGroupsFarmasiAnis

[ Last edited by ace at 6-12-2005 11:33 AM ]

bubble posted on 6-12-2005 12:39 PM

thanx a lot ace..:cak:

tig_cun posted on 14-2-2006 03:01 PM

just to share... my baby pon ada G6PD...  kena jaga dia abis abisan now nie...

bubble posted on 14-2-2006 03:16 PM

tig..baby u boy ke girl?..G6PD ni normal..anak tetap membesar sihat..cuma kita kena jaga2..dan dah besar kena ingatkan anak kita...

tig_cun posted on 14-2-2006 04:54 PM

my baby boy.... dalam family baby i sorang je kena... my bro punya anak takder yang kena...  

G6PD nie my aunt cakap bau pon leh trigger jugak... department store pon kalau nak bawak tak leh pi dekat tempat baju... betul ke???

owencute posted on 15-2-2006 08:41 AM

Originally posted by tig_cun at 14-2-2006 04:54 PM
my baby boy.... dalam family baby i sorang je kena... my bro punya anak takder yang kena...  

G6PD nie my aunt cakap bau pon leh trigger jugak... department store pon kalau nak bawak tak leh pi  ...

Takdelah anak owen yg sulung G6PD kehidupan macam biasa jer cuma jauhkan dari kacang parang , ubat gegat dan ubat2 yg Dr listkan untuk G6PD dan make sure bile pergi jumpa Dr. inform yg dier ni G6PD ..kalau boleh  stick tu one Dr only

tig_cun posted on 16-2-2006 05:48 PM

dia kalau bau yang kuat pon tak boleh kan????  baby tig baru nak masuk 2 bulan....  ari tu try bawak dia jenjalan... alhamdulillah ok je...

owencute posted on 17-2-2006 10:01 AM

Tig, bau kuat aper? so far danial ok jer cuma masa dier baby dulu bila nak spray shieldtox make sure dia jauh lah.. tapi lani dah 3 tahun dah ok..cuma masa raya ari tu ader rumah opismate tu diorang sembur asap tuk denggi tu owen larikan jugak dier ..risau tu ader jugak.. bila bawak pegi giant ke owen tunjuk kat dia kacang parang dan bagi tahu yg dia tak boleh makan..

bubble posted on 20-2-2006 10:26 AM

owen, bila owen cakap kat anak pasal kacang parang tu dia faham tak?.. most g6pd baby ni selalunya boy kan..family bubble pulak kebanyakannya girl yg ada..my doter dan 3 org cousinnye..semua girl..
Page: [1] 2 3 4
View full: G6PD... any info