nli_ika posted on 27-5-2005 11:30 AM

Susu Dumex....

assalamualaikum forumers...

saya ader skit kemuskilan pasal susu dumex ni....susu ni byk sgt jenis nye ekkk...
ader tk antara forumers kt sini yg bagi anaknye susu dumex science mamex gold tuh...ok ke jenis tuh?

harap forumers dpt membantu..dr ibu yg kebigungannn......

nrshahirah posted on 27-5-2005 11:42 AM

nli_ika,
ok ke tak ok sesuatu jenis susu itu bergantung kepada PENERIMAAN perut anak kita. Tak semestinya OK dengan perut anak orang lain dan OK juga ngan perut anak kita. Nak tahu, kenalah cuba dan beli tin paling kecik untuk trial. :)

Camel_JB posted on 27-5-2005 04:30 PM

Originally posted by nrshahirah at 27-5-2005 11:42 AM:
nli_ika,
ok ke tak ok sesuatu jenis susu itu bergantung kepada PENERIMAAN perut anak kita. Tak semestinya OK dengan perut anak orang lain dan OK juga ngan perut anak kita. Nak tahu, kenalah cuba d ...
:setuju::setuju::setuju:

aishiteru03 posted on 27-5-2005 04:41 PM

anak saya minum susu Dumex Mamex, rumusan susulan yang ada tulis langkah ke2 utk bayi 6 bln ke atas... my son almost 8 months... tapi tak minum selalu sebab bfeed... susu formula ni standby je... mostly, ok je tengok dia... susu ni pun beli yg tin kecik je, baru RM15.50... hehhehe... tin ketiga ni... yang ni pun banyak lagi... :)

mias_2004 posted on 27-5-2005 04:49 PM

my son dulu mula2 minum mamex 1... serasi ngan dia....lepas dah umor 8 bulan, graduate gi mamex 2 (susulan)... tapi malangnya tak serasi la pulak... cirit-birit.... so lepas waiting period (sebulan minum susu yg lactose free), mias tukar ke bebelac 2.. alhamdulillah serasi...

so... nil-ika... u have to buat trial and error ... bukannya nak buat anak tu eksperimen tapi hakikatnya baby's reaction towards formula mmg tak sama...so good luck.

msms posted on 27-5-2005 05:47 PM

Mamex for my son kira okaylah.. coz dia memang susah nak minum susu botol sebab in 2 mth straight i've breast feed dia. Susah jugak nak biasakan dia. Memula cuba bebelac, x jalan, buang aje susu tu..lepas tu promoter kat pasaraya kata cuba mamex, alhamdullillah dia nak minum susu. kekadang baby yang minum susu formula nie kena try 'n' error. Kalu x sesuai, cari le yang lain...Affter 1 year, saya tukar ke Dumex 1 plus, pasal mamex step 2 dah tak sesuai...cirit - birit

dideal_2004 posted on 28-5-2005 08:45 AM

baby saya yg no. 3 breastfeeding tapi bila dah start keje saya campur ngan  MAMEX, ALHAMDULLILAH, first trial dia terus erasi, so saya memang tak tukar2 susu sampai dia umur setahun,  lepas tu sy bg dumex 1 plus, dia ada masalah sembelit, now saya bg dia susu NESLAC.

gebang posted on 28-5-2005 10:44 AM

sesuai atau tak kena tengok kepada penerimaan perut anak gak..anak saya tak sesuai minum dumex...

Mentos posted on 29-5-2005 06:17 PM

hmm... pernah try mamex step 1 but bila move on to step 2 my son mcm tak berapa suka, rasa dia pun cam tawar sket je dt step 2 .. step 1 tuh mmg ok, tak ingat sbb apa tukar ke brand lain .. tp mentos ni mmg rajin tukar susu anak, rasa mcm anak ada pbm sket je dgn pemakanan, terus consider tukar susu lain.
since 4 or 5 months lepas, guna dumex 1 plus tu ... so far so good.

BellaDeLaRossa posted on 29-5-2005 08:25 PM

hm..mmg lain baby lain jns dia..kalau ank Bella lak mmg ok dgn mamex gold..so no prob..n terus jer step2 seterusnya...

kalau tak sesuai dgn ank kita try n error jer susu mana2 yg kita rasa sesuai...tak apa asl tak mudarat dah..

conqueror posted on 30-5-2005 01:27 PM

tp susu ni pon kene tgk kandungan dia kan...mcm ader susu tu ader AHA...SA....dan byk lg....penting gak kan tgk kandungan...apa pdt u all yg lain.... ;)

Mentos posted on 30-5-2005 02:32 PM

tgk jugak kandungan but itu bukan faktor paling penting, as my son sekarang ni dah 1yr+ dah makan macam2 and supplement vits etc .. so AHA etc tu as nak sedapkan hati mami dadi dia ajer .. in case kasik anak minum susu tak cukup nutrien ker, or takut perkembangan otak anak tu tak tahap optimum ke, hehehehee... but honestly, me tak kisah ada ke takde .. as long susu tu sesuai dgn my son.
nak cerita byk2 pun tak byk experience sbb anak mentos baru sorang tu jek ...

Mentos posted on 30-5-2005 02:34 PM

tgk jugak kandungan but itu bukan faktor paling penting, as my son sekarang ni dah 1yr+ dah makan macam2 and supplement vits etc .. so AHA etc tu as nak sedapkan hati mami dadi dia ajer .. in case kasik anak minum susu tak cukup nutrien ker, or takut perkembangan otak anak tu tak tahap optimum ke, hehehehee... but honestly, me tak kisah ada ke takde .. as long susu tu sesuai dgn my son.
nak cerita byk2 pun tak byk experience sbb anak mentos baru sorang tu jek ...

yanalissa posted on 31-5-2005 08:20 AM

Originally posted by nli_ika at 27-5-2005 11:30 AM:
assalamualaikum forumers...

saya ader skit kemuskilan pasal susu dumex ni....susu ni byk sgt jenis nye ekkk...
ader tk antara forumers kt sini yg bagi anaknye susu dumex science mamex gold tuh. ...


betul tue...u kena cuba dulu..
yana penah cuba susu tu untuk baby yana...tapi tak sesuwai....

purple_orchid posted on 31-5-2005 10:55 AM

my baby pakai susu dumex...ok alhamdulillah..b4 nih pakai s26 gold..terus kena ruam satu bdn....depends pada penerimaan baby jugak..tak semestinyer susu mahal ...baby kita leh terima.....

Rinna posted on 31-5-2005 11:13 AM

Originally posted by purple_orchid at 31-5-2005 10:55 AM:
my baby pakai susu dumex...ok alhamdulillah..b4 nih pakai s26 gold..terus kena ruam satu bdn....depends pada penerimaan baby jugak..tak semestinyer susu mahal ...baby kita leh terima.....


Anak Rin dari kecil sampai laa sekarang minum Susu Dumex Honey (pack warna kuning).  Skrang nie anak minum Susu Dumex 3 plus Honey.

Kena tgk kesesuian anak laa..boleh terima ke tidak susu tuh.

BellaDeLaRossa posted on 31-5-2005 11:06 PM

Originally posted by Rinna at 31-5-2005 11:13 AM:



Anak Rin dari kecil sampai laa sekarang minum Susu Dumex Honey (pack warna kuning).  Skrang nie anak minum Susu Dumex 3 plus Honey.

Kena tgk kesesuian anak laa..boleh terima ke tidak susu ...


hm..betul cam Rin ckp tu...ank Bella..pun kdg2 time nak berubah bln tu..ada gak jd prob..as cirit or muntah tu perkara biasa..then time tu kita tkr la kpd susu yg lbh sesuai dgn keaadaan dia time tu....

BellaDeLaRossa posted on 31-5-2005 11:09 PM

Originally posted by purple_orchid at 31-5-2005 10:55 AM:
my baby pakai susu dumex...ok alhamdulillah..b4 nih pakai s26 gold..terus kena ruam satu bdn....depends pada penerimaan baby jugak..tak semestinyer susu mahal ...baby kita leh terima.....

mahal rege susu tu tak semestinya baik utk ank kita...n mahal mrh tu tak penting asal...ank sihat..n cergas+otak pun cerdik....:ting:

kdg2 susu ni mhl sbb nama or promotion dia lbh2..pd hal ada jg susus dlm negara kita yg lg bgus dr susus import tu...:P

AjuZ7675 posted on 1-6-2005 08:52 AM

Originally posted by BellaDeLaRossa at 31-5-2005 11:09 PM:


mahal rege susu tu tak semestinya baik utk ank kita...n mahal mrh tu tak penting asal...ank sihat..n cergas+otak pun cerdik....:ting:

kdg2 susu ni mhl sbb nama or promotion dia lbh2..pd hal  ...

mmmm...anak sulong..dari baby sampai sekrg dah 6thn masih setia ngan dumex.anak dumex membesar sebagai juara..(dlm iklan cakap).
alhamdullilah..so far perkembangan mental & fizikal...sangat memberangsangkan. :)

jenis susu ni bergantung pd keserasian seseorg baby tu...;)

puteri posted on 2-6-2005 04:54 PM

Originally posted by AjuZ7675 at 1-6-2005 08:52 AM:


mmmm...anak sulong..dari baby sampai sekrg dah 6thn masih setia ngan dumex.anak dumex membesar sebagai juara..(dlm iklan cakap).
alhamdullilah..so far perkembangan mental & fizikal. ...



:setuju::setuju:...........nanti anak akan jadik pandaiiiiinyeeeeeee:2lol::2lol:
macam anak puteri yang first minum 3 plus..adik dia minum 1 plus...harga dia pun ok:bgrin:

Mentos posted on 2-6-2005 07:14 PM

Originally posted by puteri at 2-6-2005 04:54 PM:




:setuju::setuju:...........nanti anak akan jadik pandaiiiiinyeeeeeee:2lol::2lol:
macam anak puteri yang first minum 3 plus..adik dia minum 1 plus...harga dia pun ok:bgrin:

bab harga tu .. mmg poket ni :bgrin: :bgrin:

puteri posted on 3-6-2005 10:18 AM

Originally posted by Mentos at 2-6-2005 07:14 PM:


bab harga tu .. mmg poket ni :bgrin: :bgrin:



tu la pasalllllllll:lol:lol

mia_qistina posted on 3-6-2005 09:45 PM

kalo tanya kat mana-mana doktor pasal susu anak ni, sebenarnya sumanya sama....regardless ada DHA ker apa ker.Ini mia pernah tanya kat paeditrician sendiri lar. kalo ikut doktor, kandungan DHA, vitamin ker etc yg dlm iklan cuma gimmick pengeluar susu tu. dan mia memang setuju lar yg susu ni kena ikut perut anak. anak mia dulu memacam jenis susu try....sudahnya settle for susu Enfa...bila dah umur setahun kalo tak silap, dia selalu sembelit so mia try dumex 1 plus dan serasi lar sampai sekarang.

halimijuliana posted on 4-6-2005 12:58 PM

Anak saya dua2 minum susu dumex.......

setakat nie Alhamdulillah.... Kedua2 nya sesuai....:)

bigdaddy posted on 6-6-2005 02:28 PM

saya dah try bagi my little munchkin tue dumex.....tp dia takmau...dia nk jugak enfagrow......aaddeeiihhhh setin jer dah RM67.....aper nk buat dah itu yg dia serasi......
Page: [1] 2 3 4 5 6
View full: Susu Dumex....