ninoZ posted on 1-7-2003 05:48 AM

ANEKA CUCUR [CEKODOK/CEMPEDAK/UBI/JAGUNG/UDANG/IKAN BILIS DSB]

kengkawan..
jom kongsi  makanan petang peberet korang..

ni one of my peberet n trademark among my frens..

Cengkayam
bahan bahan ni kuantiti dia korang agak agak aje lah yer..

isi ayam yg dicincang/dadu/hiris kecil kecil
tepung gandum + tepung beras skettt aje
kangkung - amik daun[+ tangkai] sahaja..btg kangkung takyah guna..keras sgt
rempah kari
cili merah yg dihiris halus
air
sedikit baking powder atau eno
garam gula secukup rasa..

bancuh tepung + rempah kari dgn air..agak agak bleh bentuk utk digoreng..
perasakan garam gula...
pastu masukkan isi ayam n daun kangkung n cili merah..gaul hingga rata n sebati
nak biar kejap adunan tu pun bleh..lagi cantik
pastu leh panaskan minyak.. n goreng cam kita buat cengkodok pisang tu..
pastu agak garing..leh angkat
siap utk dihidangkan..

variation:
Kangkung leh ganti dgn daun bayam atau daun sup/bawang
Kalau nak tambah jagung or grated carrot pun leh..lagi bagus..loaded with vege
Tambah bwg beso yg didadu/cincang  kecik2 pun sodap
Tepung beras tak taruk pun takpe..tapi trick dia..penggunaan tepung beras ni akan menghasilkan luaran cucur yg lebih garing n rangup
Jgn goreng dgn api pelan sgt..cucur tak cantik, gunakan api yg agak kuat - luar garing n rangup..dlm still lembut/gebu

Selamat Mencuba

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 18-2-2009 09:31 PM ]

rodriguez posted on 1-7-2003 07:44 AM

cam lebih sedap dari chicken nugget jer ni

dewi posted on 1-7-2003 12:37 PM

cekodok

petua nak buat cekodok yg lembut.. tak ler bila sejuk dah tak sedap dah.

guna air suam bila bancuh tepung tu. dan tambah telur sebijik.

buat ler cekodok apa sekali pun .. sure sedap ler.

jgn ko buat cekodok pisang cam tu udah ler.

lagik satu cekodok nie best sekali makan ngan sos cili kan dewi jarang sekali beli sos cili mmg buat sendiri.

bahan nyer:

cili kering ( potong buang biji rendam kasi lembut ngan air panas) sebaik nyer rebus cili nie.
cuka , gula , garam.  
tepung jagung


cili kering yg dah rebud tu tos air dan jgn ambik biji2 nyer. Buh ler dlm blender. buh air sikit takat leh blender jgn byk sgt nanti sos cair. buh cuka gula dan garam. pepandai ler tambah gula kalau cili tu jenis pedas giler.
blender ler lumat.

pas tu tuang masuk dlm periuk dan didih kan kejap. rasa ler cukup masam manis nyer kalau tak tambah ler apa2 yg patut. kalau nak tambah kepekatan sos bancuh sikit tepung jagung ngan air (dlm 1 sudu kecik tepung jagung +1/2 cawan air) dan bubuh dlm cili tu. kacau rata. biar renih seketika.

leh buat byk2 pas tu simpan jer dlm peti sejuk.

virgomal posted on 1-7-2003 02:22 PM

selalunyer tak buat jemput

ernshi posted on 1-7-2003 03:54 PM

Originally posted by virgomal at 2003-7-1 02:22 PM:
selalunyer tak buat jemput

Duta lover posted on 1-7-2003 04:00 PM

ha..
goreng char koi segera aje
hihihi

anyway thanks for da recipe.........

aku dulu (masa dajah 6)
hehehe
slalu buat roti yg dlm die ada inti....daging(aku gune burger..pastuh aku potong kecik kecik) campur sayur campur...pastuh balut ngan kulit popia....
ala..mcm stlye roti banghdad tuh...
sbb masa lepas upsr aku masuk pertandingan memasak...kwn aku ajar masak nih aje..
kui kui

lalu slalu aku membuat xperimen kepada keluarga aku.
ceng ceng
setelah beberapa kali berkerut dahi ayah aku...
akhirnya berjaya jugak aku menang saguhati...

rodriguez posted on 1-7-2003 08:23 PM

nak buat jemput jemput pun kene ada skill masa membentuk bulatan dia.

aku buat memang tak pernah jadi.tapi ada sorang pempwan tu dia guna sudu pastu bentukkan ngan tangan dia terus ke dalam kuali.jadi bulat elok je.

chipsmore posted on 1-7-2003 10:35 PM

ada yang kata kalau nak bulat-bulat dan cantik jemput-jemput tu bila dah masuk dalam minyak dan terbentuk sikit...lepas tu kena balik-balikkan tanpa henti sampai masak..ntahle..tak penah cuba...

dewi posted on 2-7-2003 12:17 PM

nak bulat2

kalau jemput2 nie nak bulat kena ler konsistensi bancuhan tepung tu betul

kalau yg tak jadik2 bulat tu maknanye bancuhan nyer lembut.
biasa nyer yg bulat2 tu bancuhan nyer keras sikit and kalau cokodok pisang lak lebih senang nak buat bulat bila bancuhan tepung dlm pisang tu ditambah bicarbonet soda. (serbuk penaik ler)

tapi dewi lebih suka bancuhan yg lembut.. tak bulat pun tak per asal sedap.:D:D

eligible_gurl posted on 6-7-2003 01:07 AM

cengkayam=cengkodok ayam???...abis cengkodok udang=cengkadang..ehehe macam cengkadak...eh kejap-kejap..cengkodok or cekodok

ajinomotonosuga posted on 6-7-2003 01:19 AM

yang ADABI punye seme aku dah test power..semeeee kalah ..sebab?

depa buh too much self raising flour..tepung naik sendiri tu or banyak sangat sodium bicorbanate

aku dah cuba modify but still takdak effect ..minyak bila guren dia still masuk banyak lam cekodok tu

unles ko nak BAKE cekodok tu aku pikir perfect tepung cucur ADABI..cuba la bake jadik macam cucur biskut ADABI  haaaaa..

secret cekodok is PLAIN FLOUR mesti lagi banyak 3/4, dari self raising flour
1/4 sebab nak blok minyak masuk dalam banyak..

pasal tu kek kene bake  so any dish yang kene FRY kalo buleh the less minyak masuk dish tu the better..purpose frying is to cook with oil around not with oil inside..even batter yang aku bikin nak fry guren pisang pun aku pakai lebih plain flour and 1/4 rice flour and 1/4 self raising..kalo too much rice flour..gigi aku patah hehehe :lol:

dewi posted on 7-7-2003 09:27 AM

ejekekekekeke

akak buat cekodok tak pernah pakai berjenis2 tepung pun. pakai tepung gandum jer semua. Jadik gak. :D:D:D

P/s u don't need to be a rocket sainstis to cook.

Intan-Adlina posted on 7-7-2003 11:31 AM

yea betuiii, pakai tepung bluekey. heheheh... cap wau pun boleh, janji gandum.

Tapi kekadang kita kena jadik roket saintis gak utk memanipulasikan makanan jadi tampak cantik dan berselera. Supaya baby yang baru nak makan makanan ruji ni nampak gempak ... ishhh lama benar aku tak guna perkataan gempak ni.

dewi posted on 7-7-2003 11:39 AM

eekek

NI mesti tgk iklan pampers yg buat roti dinosour & nagi gunung berapi tu....

Tapi kan intan air tgn mak tu kan pembuka selera anak2 yg paling best.... ingat lagi tak dulu mak suap nasi .... adik beradik dok keliling mak.... suap nasi. Macam anak burung lapar sorang2 buka mulut.  

Lagik satu.. kalau masak sedap takyah hias2 pun budak makan ler. :D:D

[ Last edited by dewi on 7-7-2003 at 11:42 AM ]

dewi posted on 7-7-2003 02:43 PM

cucur jagung ....

Cucur jagungn ie sedap makan ngan sos cili buat sendiri.

Bahan2

Jagung ( ambik isi jagung dari 3 btg jagung)
Bawang besar hiris nipis
cili merah hiris gak
Udang idup
Telur sebijik.
Air garam (guna air suam)
Kunyit serbuk

Gaul semua bahan .....
peh tu goreng. :D:D:D

p/s nak bancuh cekodok mmg elok guna air garam untuk elak kejadian garam berketul . Jadi sama rata jer garam tu berasa. tak ler ader org tergigit garam kang. :D;)

ninoZ posted on 7-7-2003 06:47 PM

me nak share another resepi goreng-gorengan..

cara utk buat bater pisang goreng yg rangup dan lazat..

tepung beras
tepung gandum
garam n gula secukup rasa
bijan
sedikit air kapur
air secukupnya

bancuh tepung beras dan tepung gandum  dgn air hingga sebati
tambah garam n gula serta air kapur..kacau rata
bater tu jgn pekat sgt..enuf utk lekat dgn merata kat pisang
last sekali baru masukkan bijan

pastu siap utk digoreng..

opsss... jangan lupa sediakan pisang atau ubi terlebih dahulu..

[ Last edited by ninoZ on 14-9-2003 at 06:15 AM ]

[ Last edited by ninoZ on 22-3-2004 at 05:35 PM ]

Baiduri Othman posted on 7-12-2003 04:19 PM

Juadah utk minum petang

Okay, hari ni saya nak contribute resipi utk minum petang. Kat rumah, kadang2 kalau rajin buat cucur utk minum. My 1st recipe - Cucur Ubi Kayu. Di Swak, kita refer ubi kayu as bandung. Anak saudara perempuan saya suka makan cucur ni & I really miss her. Masa tgh menaip ni, tgh putar lagu "Stay the Same" Joey Mcintyre that reminds me a lot of my nieces.

Cucur ubi kayu

2 cawan ubi kayu yg dah diparut (tapioca)
* 2 biji cili merah
* 4 biji bawang merah
* 4 biji bawang putih
* sedikit udang kering
sedikit garam & ajinomoto

Cara2 membuatnya:-

1. Udang kering direndam dgn air panas. Kemudian dituskan. Tumbuk kesemua bahan2 * hingga lumat.

2. Kemudian bahan2 tadi bersama tapioca yg dah diparut & masukkan perasa. Bila dah sebati, baru dibentuk bulat & goreng hingga berwarna a bit brownish. Since patties ni berminyak, jadi simpan atas kertas tisu. Finally, boleh dihidangkan & dimakan dgn sos cili.

Baiduri Othman posted on 7-12-2003 04:26 PM

Cucur Ikan Bilis

Bahan2nya:-

2 cawan tepung gandum
2 cili merah
Bawang besar di hiris
Ikan bilis yg sudah digoreng
2 biji telur
garam & ajinomoto
sedikit air

Cara2 membuatnya:-

1. Tepung diayak. Tumbuk cili merah & ikan bilis berasingan. Kemudian campur dgn tepung. Sekali dgn bawang besar, garam & ajinomoto, telur & sedikit air. Gaul rata.

2. Bila adunan dah sebati, goreng hingga masak & berwarna brownish. Boleh dimakan dgn sos cili.

Baiduri Othman posted on 7-12-2003 04:32 PM

Masa kami sekeluarga duduk di Miri, emak saya selalu buat cucur udang kecik tu - yg org selalu guna utk buat cencaluk & belacan. Kalau ada udang kecik lagilah sedap buat cucur.

Selalunya emak saya tak basuh udang kecik dgn air sebab petuanya - udang kecik akan berbau busuk kalau dibasuh dgn air paip. Cukuplah udang itu dibersihkan begitu saja & kalau ada anak ikan etc. kena dibuangkan. Resipinya lebih kurang mcm Cucur Ikan Bilis kat atas kecuali dia tambah hirisan daun bawang & daun sup & bnyk guna udang kecik utk cucur tu. Sebab kat sana, udang kecik ni murah esp. kalau pergi direct ke laut & beli terus dr. nelayan.

BTW, kalau nak guna fresh shrimp atau udang kering pun boleh jugak.

ninoZ posted on 7-12-2003 11:51 PM

minum petang??
goreng pisang la peberet utama..
kalau tak, buat cengkayam ke.. cekodok pisang ke..peknga ke..
tempe n tahu goreng celup tepung berempah..cicah sambal kicap..
tak pun buat donut ke..
or bubur/pengat...
errr..resepi dah penah kasik dulu2 kann...

Baiduri Othman posted on 8-12-2003 12:47 AM

NinoZ, sampai sekarang tak jumpa lagi Resipi Kek Hati Pari tu. Kalau tak silap kek tu bnyk guna kismis & dikisar. Selain tu telur, gula, tepung etc. InsyaAllah kalau ada, saya post kat sini okay.

BTW, tempura pun sedap utk minum ptg esp. petang Sabtu & Ahad di mana dpt berkumpul dgn family.

ninoZ posted on 8-12-2003 01:26 AM

Originally posted by Baiduri Othman at 8-12-2003 12:47 AM:
NinoZ, sampai sekarang tak jumpa lagi Resipi Kek Hati Pari tu. Kalau tak silap kek tu bnyk guna kismis & dikisar. Selain tu telur, gula, tepung etc. InsyaAllah kalau ada, saya post kat sini okay.
...

bai dear..
me manage to find one in the net..
tapi kene terai dulu laa baru tau jadi ke tak :)


KEK HATI PARI


Bahan-bahan

454 gm mentega
10 biji telur
2 gelas tepung gandum
3 gelas gula kasar ( 1 gelas dijadikan gula hangus)
1 Kati kismis hitam/ buah prunne ( Di kisar halus bersama 1 gelas air )
1 tin susu pekat manis
1 sudu besar browning
1 sudu teh vanilla

Cara Membuat

Pukul gula bersama mentega hingga kembang.Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati.Masukkan susu pekat manis , vanilla dan kacau hingga sebati.
Masukkan gula hangus dan browning. Seterusnya masukkan kismis/prunne yang dikisar dan kacau hingga sebati. Masukkan tepung sedikit-sedikit dan kacau hingga sebati. Masukkan kedalam acuan dan kukuslah selama 8 jam.

leh buat hidangan utk juadah ptg jugak rasanya..:D

Shampoo6617 posted on 8-12-2003 08:37 AM

Goreng pisang mak aku ngan nescafe panas

Baiduri Othman posted on 8-12-2003 08:41 AM

Luckily you found the recipe. I think that's the correct recipe & you got to try it first. Actually, kek ni tahan berbulan2 lamanya & boleh tahan for a yr. Tak payah simpan dlm peti sejuk but best simpan dlm peti sejuk. Make sure simpan dlm container. Kalau tak silap, resipi asal tak ada guna susu manis sebab susu buat kek cepat tak elok.

Yup, boleh dihidangkan utk minum ptg. But I still prefer cucur ikan bilis, cucur ubi kayu etc. Tak suka makan benda2 manis.

Baiduri Othman posted on 8-12-2003 08:44 AM

Originally posted by Shampoo6617 at 2003-12-8 08:37 AM:
Goreng pisang mak aku ngan nescafe panas

My reply:-

Cakoi panas pun sedap minum dgn kopi atau teh panas. Emak saya selalu jugak buat sejenis pancake tu. Simple je. Bahan2 cuma tepung, mentega & garam. Lepas tu dicanai bulat & digoreng dgn sedikit minyak. Sedap dimakan begitu saja. Kalau ada kari ayam atau kari dhall lagilah sedap.

Actually, saya belum breakfast lagi.
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: ANEKA CUCUR [CEKODOK/CEMPEDAK/UBI/JAGUNG/UDANG/IKAN BILIS DSB]