Oshin posted on 14-6-2005 11:12 AM

[MERGED] Pantang larang selepas keguguran by Oshin & adikmanja

Maaf if topik ni dah keluar.

Shin macam tak percaya Shin keguguran Jumaat lepas. Sekarang dah masuk office sebab takut tension sangat dirumah nanti.

Mak Shin kata since kandungan Shin baru 4-5 minggu,  tak payah nak pantang macam orang lepas bersalin. Dah boleh buat macam biasa. Macam waktu datang period saja.

Persoalannya, boleh ke Shin buat macam tu? Contoh macam makan nenas (yang dah lama Shin mengidam nak makan), boleh melompat-lompat, dan segala aktiviti mereka yang tidak mengandung. Buat masa sekarang masih terasa macam sakit-sakit kena cucuk kat bahagian perut dan 'situ' tapi sedikit saja la.

Ke masih ada pantang larangnya? Maklumlah mak Shin terlampau-lampau modennya. :P

Jadi jika ada misfurtunate ladies yang pernah jadi macam Shin (yang tak pun dialu-alukan)  tolonglah bagi petua or nasihat.

(Shin sekarang nak cakap dengan hubby pun malas. Nak tengok dia pun rasa benci. Teruk betul la Shin ni, kan?)

* Trying hard to smile :o:

[ Last edited by Sasha at 8-9-2005 04:38 PM ]

gebang posted on 14-6-2005 11:25 AM

makan nenas kak geb rasa tak yah makan buat sementara waktu sekurang2nya 2 minggu mpasal kang makin tumpah darah kang pucat lesi lak shin..dah le keguguran banyak kluar darah dah

aylin posted on 14-6-2005 11:40 AM

Sian shin :( meh sini hug sikit :hug: jgnlah marah2 ngan hubby, serba sedikit shin mesti angin pasal hubby buat tak kisah kat shin kan. Tapi rasa yer dia pun nyesal jugak pasal ambil sikap sambil lewa hr tu. :ah:

Aylin belum ada experience :stp: tapi kalau ikut pengalaman kakak ipar aylin dulu masa dia keguguran dlm 6 minggu rasa yer. Dia kena berpantang macam org bersalin cuma tak betul2 mcm org bersalin. Dia tak boleh minum air sejuk, mkn benda sejuk2 & benda2 yg pedas pun takleh. Aylin nasihatkan shin jgnlah mkn nenas tu dulu yer pantanglah sikit. Doakan agar shin cepat sembuh :pray: dan jgn lasak2 sgt pasal shin kan baru nak recover balik lgpun rahim baru nak kecut balik klu tak silap :hmm: Take care ya shin :hug:

lonely_surina posted on 14-6-2005 11:59 AM

Originally posted by Oshin at 14-6-2005 11:12 AM:
Maaf if topik ni dah keluar.

Shin macam tak percaya Shin keguguran Jumaat lepas. Sekarang dah masuk office sebab takut tension sangat dirumah nanti.

Mak Shin kata since kandung ...
:hug::hug: shin.... sabar... su harap shin kuatkan semangat....:pompom::pompom:

kancilbiru posted on 14-6-2005 01:16 PM

shin...baru ari tu kancil baca psal shin suspek yg shin pregnant...tp shin dok makan nanas...Ya Allah..nanas tu tajam shin...

apa pun, harap shin sabar...takde rezeki shin lagi..usaha lagi nanti..shin ada pi buat D&C tak??.. masa kancil gugur ari tu, kandungan dlm 6 minggu... kancil mmg pantang...tak minum air sejuk..pantang cam org besalin la...tapi takla seteruk org besalin tu...yg paling penting, kena pantang makan minum...

klau boleh, shin try la pantang dlm sebulan ka...nanas tu toksah la mkn lagik... nanti2 la...takut efek kat rahim plak...   

aprilmint posted on 14-6-2005 01:24 PM

nie april nak kongsi pengalaman keguguran...

masa april gugur dulu... kakak april bersalin... secara tak langsung april dapat advice dari bidan yang urut kakak...

dia suruh april pantang macam pantang bersalin ... dan berurut jugak bagi perjalanan darah lancar.. kalau pantang bersalin 44 day .... pantang gugur cuma 2 minggu (at least)... tu kata bidan tulah

kata bidan tu lagi... sebab kena pantang ialah kerana ia juga melibatkan rahim
dan rahim org keguguran juga mengembang macam org bersalin

so.... nak tak nak april pun berpantanglah macam kakak april yg bersalin.... cuma dia dapat baby kita tak dapat ape2 lah...:(

bubble posted on 14-6-2005 03:32 PM

sabar dan kuatkan semangat ya.. ada hikmah disebalik kejadian.. Insyaallah pasni ada rezki lagi.. cousin sy yg gugur waktu pregnancy 5 minggu pun berpantang selama 2 minggu.. n then setahun kemudian dia pregnant balik..

zazizu posted on 14-6-2005 03:49 PM

Originally posted by bubble at 14-6-2005 03:32 PM:
sabar dan kuatkan semangat ya.. ada hikmah disebalik kejadian.. Insyaallah pasni ada rezki lagi.. cousin sy yg gugur waktu pregnancy 5 minggu pun berpantang selama 2 minggu.. n then setahun kemudia ...
sabar Shin...jangan makan nenas tu dulu...walau pun sakit hati kat hubby...jangan sampai diri sendiri yang sakit.....jangan seksa diri...berpantang le lebih kurang 2 minggu seperti yang dinasihatkan oleh sahabat-sahabat kita  kat sini...:hmm::hmm:

Oshin posted on 14-6-2005 03:55 PM

Tak makan nenas masa Shin suspek berisi tu. Sebelum ni pun minuman bergas Shin tak minum.

Tak boleh minum ais? Alamak. Baru lepas makan cornetto tadi.:kant:

So kena jugak la berpantang macam orang lepas melahirkan? Oh begitu ke. Baiklah, kena mula pantang. Ais krim tadi tu kita rezeki la. :P

Now, kena cari somebody untuk urut badan. No ais. No pedas. No benda sejuk. Kena pergi D&C check up.

Hm, banyak juga kena buat ni. Insyaallah boleh.

Rasa nak tergelak pun ada, rasa macam nak nangis pun ada. Pagi tadi lepas bangun jer Shin nangis. Sebelum tu tak pun. Rasa macam, entah la, macam otak kosong.

MIL called dari Madinah tadi, tanya khabar. Dia suruh jaga diri elok-elok. Banyakkan berehat. Jangan buat kerja-kerja berat. (kalau Jumaat lepas dia kata macam tu kan best). Nak jer Shin tengking dia kata 'jangan risau la, my mum ada boleh jaga. Dia nurse dia tau la nak buat macam mana' tapi tak nak la. Berdosa. Dah la berdosa bunuh anak sendiri.

Macam-macam. :)

aylin posted on 14-6-2005 04:01 PM

:bgrin: sabarlah shin. kita org cuma blh bg moral support selebih yer terpulang pd Shin. Moga shin sentiasa tabah yer :hug: Jgn tensionkan diri jaga diri baik2 insyaAllah ada rezeki shin nanti :pray:

arysa posted on 14-6-2005 06:53 PM

nenas bukan tak boleh lansung. kalau nenas muda tu tak elok la...tapi kalau yg dah masak ranum, yg tu boleh makan...makan makanan yg masam2 cam jeruk tu pun tak elok utk ibu2 mengandung...

shin, pegilah buat D&C, mana tau kan, kot2 ada saki-baki yg tertinggal kat dlm rahim tu...

ciku_lat posted on 14-6-2005 08:59 PM

cian shin....belum ada rezeki tu...sabar jer..nanti Allah bagi yang lagi elok...toksah la masam muka gan hubby nanti shin rasa lagi tension.sabar ye shin...:hug:

blackmore posted on 14-6-2005 09:52 PM

Originally posted by Oshin at 14-6-2005 15:55:
Tak makan nenas masa Shin suspek berisi tu. Sebelum ni pun minuman bergas Shin tak minum.

Tak boleh minum ais? Alamak. Baru lepas makan cornetto tadi.:kant:

So kena jugak la be ... ....girl...if u noe u had a miscarriage...its advisable for u to see a gynae and have a proper checkup even tho u may not have much bleeding now...

...a D&C may or may not be indicated here...again...depending on the assessment made by your gynae...but..even if a D&C is not required...most of the gynaes would prescribe prophylactic antibiotics....apa2 pon pi jumpa gynae...jangan sampai dapat infection plak nanti which can lead to dire consequences...when i say dire consequences i mean u may end up having a very bad pelvic infection or endometritis (inflammation of the womb) which can scar your womb lining and making it difficult for u to get pregnant in the future...

...tang pantang larang after a miscarriage nie...i think this is entirely up to the individual's own cultural beliefs arr...ada yang ikut pantang macam bersalin...walaupon it is really not necessary...if u ask your gynae...most of them will say that u can eat and do whatever u want...only thing is...if u are thinking of getting pregnant again...allow yourself to have at least 3 menses cycle before trying again...

...and with regards to pemakanan nenas (baik nenas muda atau nenas masak) semasa mengandung nie...actually...tiada bukti yang nenas nie menyebabkan keguguran...ingatlah pada ketentuan Allah...kalau bukan rezeki kita...walaubagaimana kita berpantang pon ianya tetap bukan hak kita...dan kalau dah rezeki kita....kita lantak nenas sebakul pon takkan jadi pape pada kandungan kita...please...kalau mengalami keguguran...janganlah nenas tu disalahkan...ianya rezeki Allah yang cukup sedap...kalau nenas nie bley menyebabkan keguguran...ngapa para doktor tidak menggunakan nenas sebagai ubat untuk menggugurkan kandungan???...cuba kita pk kan...:P

...punca2 terjadinya keguguran nie masih jadi tanda tanya pada pakar2 gynae nie semua...tapi...salah satu sebab yang mereka setuju ngan terjadinya keguguran nie ialah becos the fetus is abnormal...and our body has its natural way of rejecting this abnormal fetus...thats why u will have a miscarriage....wallahualam...

...apa2 pon...never blame it on yourself or your husband and the nenas :P....none of u guys are at fault...Q & Q Allah...walaupon kita tak rela...tapi kita kena redha ngan ketentuanNya...take care girl...wishing u good health....:)

comel_manja posted on 15-6-2005 05:31 PM

setuju sgt ngan blackmore ni. walaupun comel x pernah keguguran (minta dijauhkan) tp tau jugak la serba sikit bab2 pantang ni. kalau boleh pantang mcm org bersalin tp 2 minggu je. tggu lps 3 bln (tp seeloknya 6 bln) lps gugur br pregnant balik. elakkan mkn benda2 yg tajam mcm nenas n tebu. walaupun x pregnant nenas n tebu ni mmg x elok utk org pompuan sebenarnya. lg satu ada jiran comel pernah bgtau betik muda pun x elok utk org pregnant tp alhamdulillah comel mkn betik tp kandungan comel sihat. tp tu la..... lain badan, lain penerimaannya. pape pun.... harap shin tabah n sabar menerima dugaan tuhan. jgn marah2 ngan hubby ye.

DARSITA posted on 16-6-2005 03:41 AM

Originally posted by Oshin at 13-6-05 07:12 PM:
Maaf if topik ni dah keluar.

Shin macam tak percaya Shin keguguran Jumaat lepas. Sekarang dah masuk office sebab takut tension sangat dirumah nanti.

Mak Shin kata since kandung ...

Maaflah saya nak tanya sikit ..

Bila keguguran tu you ada pergi hospital buat check-up? Kalau sudah pergi bagus lah. Kalau belum ada baiknya you pergi buat check-up sebab takut tak habis keluar.

Dulu one of my friend pun keguguran - (masuk 2 bulan) sebab first month tu dia ingat period dia lewat. So bila buat check-up baru dia tau kandungan tu dah almost dua bulan. Doktor buat juga D&C dkt dia. Lepas buat DC, dia berpantang mcm orang bersalin. Sebab dia takut (atas nasihat emak dia juga) kalau tak berpantang ada kemungkinan akan berlaku keguguran dimasa akan datang sebab orang cakap apa ''rahim lemah'' tak boleh nak hold kandungan kita.

yen_mamayen posted on 16-6-2005 10:19 AM

lorrr... sedihnye dgr citer shin...
ape pon cam kengkawan lain cakaplaa... kene gi jumpe dr...
make sure... janin yg gugur tu completely dah takde tertinggal kat rahim...

hmm... kalo shin taknak berpantang cam org bersalin pon... pantangler makan memende yg sejuk2.... kalo bleh rehatler kat umah dulu at least 3-4 hari...... mc...
relekss... jgn buat keje2 berat..

lagik satu... ngan suami pon kene pantang tau.... kurang2 40 hari gakk...
tp kalo tanye dr die kate ok ajer...
cam yen dulu mase gi az-zahrah... hubby tanye dr camne hub suami-isteri after buat dnc... die kate ok... takde masalah....
maunyerr... mak yen suruh pantang 100 hari lagikk!!!
tp mmg dr cakap... kene biar rahim kosong kurang2  dalam 3- 6 bulan...

yen dulu dpt mc seminggu... pastu amik cuti seminggu... rehat kat umah 2 minggu... tp yen takdela berurutt... tp makan yen mmg pantang...
kat opis pon mak suruh yen pakai stokin...

ape pon jaga diri... jgnler nak lompat2 plak...
maybe macam shin tak terase sgt psl baru dlm 4-5 weeks dan die gugur sendiri kot! my fren pon ade kes cam shin jugak... tp die berpantang cam org bersalin btol... siap balik kg lagik...

tp lepas sebulan terus lekat balik... dr bg die makan ubat penguat rahim pasal rahim die masih tak kuat kot!

honeybee1802 posted on 16-6-2005 11:09 AM

sad to hear that osihn.apa2 harap oshin bersabar.n dgr2 le nasihat dr yg penah mengalaminyer...br bc metro..org nih lagik le kehilangan anak yg dikandung 9 bulan atas kecuaian org lain...:(

aprilmint posted on 16-6-2005 11:53 AM

Originally posted by yen_mamayen at 16-6-2005 10:19 AM:
lorrr... sedihnye dgr citer shin...
ape pon cam kengkawan lain cakaplaa... kene gi jumpe dr...
make sure... janin yg gugur tu completely dah takde tertinggal kat rahim...

hmm... kalo shin takn ...

april pun macam yen jugak...mak suruh pantang macam org bersalin...
pakai stokin dan minum air akar kayu sikit untuk kuatkan rahim

pantang makan tu dah tentu... tak ambik benda2 yg sejuk... oleh kerana april buat D&C ... mak april buatkan sup ikan haruan lagi...

baby102 posted on 16-6-2005 03:44 PM

hi shin,


baby dulu mcm shin la, sikit pun tak kisah.  tak jaga langsung. just setakat tak minum ais, (itu pun sbb baby mmg semula jadi tak suka minum ais) dan tak makan pedas. itu je.  yg lain semua selamba. berjln, 3 hari lepas tu dah pergi kerja.  skrg rasa menyesal sbb tak jaga betul2 dulu. tapi nasib lepas baby pergi berurut 2 months ago sampai skrg, mak cik tu kata baby bernasib baik sbb kedudukan rahim semuanya ok.  alhamdullilah nasib tak jadi apa.


shin tak buat d & c ke? kan hari tu shin citer yg shin kena duduk hospital 2 hari sbb keguguran. so rasanya doctor for sure dah buat apa yg patut kan?

kancilbiru posted on 16-6-2005 06:16 PM

errr...baby penah gugur ka??...   

khaerna posted on 17-6-2005 12:22 PM

memang memula lepas keguguran tu perasaan tu bercampur baur, that's why u rasa mcm tu ...

tapi kita kena percaya dgn qada' dan qadar .... kalau belum rezeki kita, memang dah ditakdirkan... next time kita bole xtra careful lagi ....

kalau kita rasa kita nie kurang bernasib baik ... bole fikirkan ada org lain lebih teruk dari kita ... mcm khaerna dulu ... dah 12 wks .. so memang dah tahu kita peknen ... kita, hubby n family pun dah eppy2 .. sekali takde rezeki ...sampai skg masih sedih lagi walaupun dah 3 bulan lepas..

tapi masa tu. .. kebetulan officemate pun sama gugur ... dia lagi la kesian ... lagi 2 minggu nak due date ...baby dia meninggal dalam perut ... selalu nampak dia selalu usap2 perut dia ... sekelip mata jer Allah tarik balik nikmat keibuan tu ... masya Allah ... sampai 4 5 hari jugak la dia simpan baby tu dlm perut dia .... dia kata baby dia still ada ... cuba bayangkan kalau kita jadi dia??

nauzubillahhhh......

tina^^ posted on 17-6-2005 12:44 PM

ocin..my condolence for you..mesti ada hikmah disebalik yg berlaku

tapikan ocin...tina baca citer2 ocin abt in law and husband..naper mereka mcm abaikan ocin ajek? setidak tidaknyer cik abang kiter sendiri??

ntah la..tina baru kawen 2 minggu..tp baca ceta ocin..i guess..me pon mesti rasa menyampah nak tgk muker dier kalau dier sedarai awal endah tak endah ajek dgn kiter.

my nasehat yg tak seberapa (tadek pengalaman), tina rasa ocin better avoid any foods ker aper ker yg obviously dilarang. and kalau boleh pantang larang yg ikot common sense tue better buat lah cin. sbbnyer kan...tina rasa tak rugi kalau kiter give a great care of our own body. badan nak pakai lama lagi.....

zazizu posted on 18-6-2005 10:32 AM

Originally posted by Oshin at 14-6-2005 03:55 PM:
Tak makan nenas masa Shin suspek berisi tu. Sebelum ni pun minuman bergas Shin tak minum.

Tak boleh minum ais? Alamak. Baru lepas makan cornetto tadi.:kant:

So kena jugak la be ...
Oshin...
nasib baik oshin tak cakap kasar dgn MIL....gue percaya, your MIL kat sana tak putus-putus berdoa untuk oshin....siap buat sembahyang hajat lagi untuk anak menantu nya agar dikurnikan zuriat lagi.. insyallah....lepas semuanya okay nanti, oshin akan mengandung lagi...I'm positive about that...berkat doa Ibu....

Oshin posted on 22-6-2005 09:22 AM

Hello semua. :D

Shin baru balik dari rumah mak. Nenek dari Penang pun datang untuk sama jaga Shin.

Mandi air rebusan akar kayu la, berurut la, paling tak best ialah makan nasi putih dengan ikan kering dan berulamkan halia muda saja. Kadang-kala ada lah sedikit sup halia. Tak pun ikan goreng letak banyak sangat bawang putih dan halia dan lada hitam. Seksanya... tak sedap! Tak sedap!

Hubby pun ikut sama bercuti seminggu dengan Shin. Dia kata menyesal sangat buat macam tu kat Shin. Sikap dia tu dah korbankan nyawa baby yang tak berdosa. Selasa lepas dia datang office jemput Shin balik, lepas berpakat dengan mak dan nenek Shin. Terkejut tengok dia jemput Shin dengan kereta baru, MyVi! :clap: (tak sangka boleh dapat secepat tu sebab salesman dulu janji dapat dalam akhir bulan ni) dan nenek pun ada dalam tu! Macam mimpi saja.

Apa-apa pun, ya doktor dan buat dah pemeriksaan D&C tu masa Shin kat hospital 2 hari tu. Keputusan OK, cuma dia minta Shin janganlah suka sangat angkat benda-benda berat lagi. Nenek tukang urut tu pun cakap sebab selalu angkat benda berat ni, rahim terturun kebawah skit. Waktu dia urut tu, melelehlah juga air mata. Yang lawak hubby pun menangis sama tengok Shin kena urut. (rasa bersalah la tu, kesian dia)

Terima kasihlah sebab ambil berat dan bagi nasihat serta pantang-larang. Cayunk kalian semua :love::hug:

aylin posted on 22-6-2005 09:33 AM

Baguslah mcm tu oshin :ah: jaga diri baik2 yer. Aylin doakan semua ok dgrlah nasihat nenek tu :ah: bukan apa utk kebaikan diri kita jugak :hug: mungkin hb oshin tgh ada masalah kot @ fikiran bercelaru mungkin secara tak tersengaja mengabaikan shin. Jgn marah2 lagi, senyum selalu and think positive yer insyaAllah adalah rezeki oshin nanti :hug:
Page: [1] 2
View full: [MERGED] Pantang larang selepas keguguran by Oshin & adikmanja