dida posted on 22-6-2005 04:36 PM

MICROWAVE & OVEN

sori kalau nie soalan bodo sikit....

last year dida ade beli microwave oven (tulis kat depan cermin die) untuk bakar kek dan biskut raya, dida beli dalam harga RM250.00. Sekarang dida nak tanye bolehke microwave oven nie dida gunakan untuk buat benda lain.. (dalam katalog tulis boleh grill dan panggang, belum cuba lagi)  
untuk memanaskan makan ke.. macam selalu diorang guna tu... boleh guna pinggan biasa ke, sebab takutlah pulak, nak tanya orang malulah pulak nampak nau tak reti... so tanyele kekawan kat sini...
tolong jawab ek... kalau tak oven tu digunakan setahun sekali ajelah...

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 15-8-2007 11:18 AM ]

Sofea posted on 22-6-2005 05:03 PM

Convection Microwave Oven for RM250? Murahnya....beli kat mana?
Anyway sekarang Microwave Oven mmg murah. Yang biasa tu boleh dapat dalam RM190 sementara yang Convection dalam RM600++ to RM1000 pun ada.
Me beli yang biasa tu 5 years back RM650. No grill & baking, but boleh steam, porrige etc.etc.

Selalu guna untuk panaskan makanan je.  Still in a very good condition.
Pindah nanti ingat nak beli yang convection. Senang sikit nak grill dan buat kek. Ada ke sesiapa nak yang lama tu? hehe...ahkak tolak murah je.

so dida, hope that answer ur question...

dida posted on 22-6-2005 05:07 PM

Originally posted by Sofea at 23-09-2003 17:03:
Convection Microwave Oven for RM250? Murahnya....beli kat mana?
Anyway sekarang Microwave Oven mmg murah. Yang biasa tu boleh dapat dalam RM190 sementara yang Convection dalam RM600++ to RM1000 p ...

so maknanye bolehlah dida guna microwave oven nie untuk panaskan makanan ye?. pinggan dia macamna pulak...

Sofea posted on 22-6-2005 05:07 PM

pasal pinggan tu, boleh guna stoneware normally dekat belakang dia tulis, dishwasher & microwave oven safe...sumthing like that. and also ada container yang boleh dipakai untuk m'wave, kat bawah pun will state likewise...and pyrex dan seangkatan dengannya...

happy cooking..

shidaaziz posted on 23-9-2005 12:33 PM

Cheff & Ovennya

Disebabkan Shida perasan ada chef-chef kita kat sini sibuk beli oven baru, meh le kita letak gambar oven tersebut. Shida baru bercadang nak pi survey oven esok. Honey nak belikan yang besar sekali dengan dapur yang 4 stove tu. Tapi Shida tak mo mengenangkan rumah & dapur yang kecil comel tu. Nanti bila dah pindah rumah sendiri baru beli yang besar. Baru puas hati. Lagipun nanti susah nak pindah sebab dok apartment.

Jadi, boleh tak chef-chef kat sini cadangkan oven yang baik untuk kegunaan kita semua. Ayah Shida bagi advise, biarlah beli mahal sikityang penting berkualiti. Sebab few years back ayah belikan ven utk Tok. Beli kat Makro, oven Cap Ayam. Harga dalam RM70 je. Lepas tu oven tu bermasalah sangat. Kat pemulas tu, api atas dan bawah dia terbalik.

So, chef-chef sekelian, tolong le tunjuk gambar oven memasing, sepc dia, brand dia, harganya & bagi le advise sikit kat adik yang baru belajar ni. Hiks :malu:

xette posted on 23-9-2005 01:36 PM

rasa nyer ada dah topic oven & microvawe ni shidah...
kene selak2 page blkg la..
sbb xette ada paste kan my oven dlm tu..

Index posted on 23-9-2005 04:00 PM

Originally posted by shidaaziz at 23-9-2005 12:33 PM
Sebab few years back ayah belikan ven utk Tok. Beli kat Makro, oven Cap Ayam. Harga dalam RM70 je. Lepas tu oven tu bermasalah sangat. Kat pemulas tu, api atas dan bawah dia terbalik. ...


http://i14.photobucket.com/albums/a311/Index_/Oven.jpg

Yg macam ni ker shida??

white pearl posted on 23-9-2005 04:14 PM

okey jugak nih...

boleh gak nak tau oven jenis apa yang dipakai dek chef2 kat cari.com nih...

dan nak gak nasihat camner nak beli oven yang bagus utk kek, kuih dan panggang segala jenis ayam....

shidaaziz posted on 23-9-2005 04:20 PM

Originally posted by Index at 23-9-2005 04:00 PM



http://i14.photobucket.com/albums/a311/Index_/Oven.jpg

Yg macam ni ker shida??

cap lain index. tak ingat cap apa. tapi harga tu lebih kurang le.

shidaaziz posted on 23-9-2005 04:21 PM

Originally posted by xette at 23-9-2005 01:36 PM
rasa nyer ada dah topic oven & microvawe ni shidah...
kene selak2 page blkg la..
sbb xette ada paste kan my oven dlm tu..

sorry le xette, shida ingat tak de.

kakak MOD, tolong le mergekan topik ni dengan topik yang ada sebelum ni, pleaseeeeeeeee..........

xette posted on 23-9-2005 04:47 PM

Originally posted by shidaaziz at 23-9-2005 04:21 PM


sorry le xette, shida ingat tak de.

kakak MOD, tolong le mergekan topik ni dengan topik yang ada sebelum ni, pleaseeeeeeeee..........


takper..ni xette paste.. my oven..

http://i2.photobucket.com/albums/y16/xetty/EUR-398E.jpg

harga masa beli dulu..tak silap dlm rm1000++
omak den belikan..suh anak dara (dulu la..hehehe) yg sorang ni..rajin2 sikit buat beskut raya..
tapi ampehh..hehehe

shidaaziz posted on 23-9-2005 04:50 PM

Originally posted by xette at 23-9-2005 04:47 PM



takper..ni xette paste.. my oven..

http://i2.photobucket.com/albums/y16/xetty/EUR-398E.jpg

harga masa beli dulu..tak silap dlm rm1000++
omak den belikan..suh anak dara (dulu ...

bestnya xette, ko punya oven pakai elektrik ke gas? mak shida punya pun jenis cenggitu jugak. honey nak belikan macam tu. tapi tak sesuai dengan dapurku yang comel. nanti shida tak boleh nak masuk dapur.

xette posted on 23-9-2005 04:59 PM

pakai electric la shida...

walaupon dapor umah ku sekrg ni beso..tapi ku letakkan oven ni dlm store...sbb dia beso sgt kan..hehehe
bila nak guna pon..wa masak dlm store je..(sbb store pon beso..hehehe).

tapi nati bila pindah umah baru....wa nak letak dlm kitchen cabinet..mcm built in tu..

shidaaziz posted on 23-9-2005 05:02 PM

Originally posted by xette at 23-9-2005 04:59 PM
pakai electric la shida...

walaupon dapor umah ku sekrg ni beso..tapi ku letakkan oven ni dlm store...sbb dia beso sgt kan..hehehe
bila nak guna pon..wa masak dlm store je..(sbb store pon beso. ...

wah....bestnya siap letak dlm store lagi. kiranya ko tak de gangguan si kecik le nak masak ek. boleh tak shida beli yang besar ni, lepas tu letak dlm bilik tetamu since bilik tu pun aku buat bilik sembahyang/library + store. apartment aku kecik je. 2 bilik.

xette posted on 23-9-2005 05:12 PM

si kecik...adalah dilarang sama sekali memasuki kawasan dapur dan store...kawasan larangan..hehehe

shidah..ko beli jer la..
pehtu ko nak letak kat mana pon tak kisah...
asalkan  ko rasa sesuwei...tak mengganggu ko nak gunakan nyer..tarak hal punyer
ko bukan nak gunakan oven ni...tiap2 hari...
paling2 pon...1-2 kali seminggu..

NoorMasri posted on 23-9-2005 05:19 PM

Originally posted by xette at 23-9-2005 04:47 PM



takper..ni xette paste.. my oven..

http://i2.photobucket.com/albums/y16/xetty/EUR-398E.jpg

harga masa beli dulu..tak silap dlm rm1000++
omak den belikan..suh anak dara (dulu ...

stovenya pun letrik gak ke xette..akak pun nak survey gak..esok2 balik mesia senang dah tahu mana elok..

akak suka oven letrik- elok

shida..thread lama admin dah delete..

Index posted on 23-9-2005 05:49 PM

Originally posted by NoorMasri at 23-9-2005 05:19 PM


esok2 balik mesia senang dah tahu mana elok..

Bila akak nak balik Mesia ni..bunyik cam dlm sehari dua lagik jer..

NoorMasri posted on 23-9-2005 05:54 PM

Originally posted by Index at 23-9-2005 05:49 PM


Bila akak nak balik Mesia ni..bunyik cam dlm sehari dua lagik jer..

maybe 2007 , perancangan mesti cepat..nanti balik tak lah terkial2 kat kedai nak pilih oven mana satu heheheh

hanieliza posted on 24-9-2005 10:53 PM

kak liza ada 3 oven..sorilah kak liza x amik gambar yg sebenarnya..just dari tenet jer..

http://im.edirectory.co.uk/products/1793/i/4083ind107763af.jpg
indesit oven..kuasa 2200 - 2300W..mmg kuasa kuat..ada fan kat dalam..ada timer dan lampu..rege..RM1400
selalunya bakar kek..roti..pizza..biskut..
boleh sekali masuk 3 lapis..


http://members.commerce.com.tw/pic/1071883216.jpg
oven redemp ngan coupun cosway..tapi kak liza nyer brand Empress..le ni tak der dah..kak liza juga suruh kacip beli..rege dalam RM200 + ngan kupon cosway..
selalunya kak liza bakar ayam...mmg senang dan sedap...
sekali sekala bakar jugak kek...


http://img.ebigchina.com/cdimg/126817/1087556/0/1097416830.jpg
oven kak liza saperti ni tapi tak der hotplate yg letak atas oven kat luar tu...
beli masa belum beli oven beso tu..rege dalam RM200 ..:)

[ Last edited by hanieliza at 24-9-2005 11:15 PM ]

maisya posted on 24-9-2005 11:53 PM

http://www.rightshoppe.com/images/hmart/product/149.jpg

Baru beli yg nie...harga sale kat k4 RM109.00

PENSONIC
OVEN
AE-11N
RM142.50

+ 1200W
+ 18L
+ 60 minutes timer with chime
+ Thermostat
+ Automatic shut off
+ Selector for lower, upper, & both heater
+ Tray provided
+ Tray handle
+ Toast, grill & bake

p/s:K.Liza, my mom pun ada convention oven yg cosway tu

NoorMasri posted on 25-9-2005 12:01 AM

Originally posted by maisya at 24-9-2005 11:53 PM
http://www.rightshoppe.com/images/hmart/product/149.jpg

Baru beli yg nie...harga sale kat k4 RM109.00

PENSONIC
OVEN
AE-11N
RM142.50

+ 1200W
+ 18L
+ 60 minutes timer with  ...

Mai..berapa saiz tray nye..kalau bakar biskut agak2 satu tray tu berapa biji?

hanieliza posted on 25-9-2005 12:20 AM

Originally posted by maisya at 24-9-2005 11:53 PM
http://www.rightshoppe.com/images/hmart/product/149.jpg

Baru beli yg nie...harga sale kat k4 RM109.00

PENSONIC
OVEN
AE-11N
RM142.50

+ 1200W
+ 18L
+ 60 minutes timer with  ...
semalam ada siber fren dari forum lain dok chatting ngan kka liza ..dia dah survey kat K4 pasai oven ni.. dia tanya  kat kakliza..
kalau kak liza x der oven besor..mmg teringin nak beli..sebab oven kak liza yg kecik tu   pintunya dah renggang...takleh nak repair dah...
so kalau baking instead of suhu 180'C  kak liza kena setkan higher.. so asben kak liza kata bazir letrik..:(

anyway oven cosway tu seronok bakar ayam dan kek jugak tapi dalam bekas kecil..
kalau nak wat muffin taklehlah sebab acuan muffin tu tak muat masuk dalamnya...

Index posted on 25-9-2005 01:56 PM

This is my oven...Oven Pembuat Roti Noxxa (brand Amway)..dah 3 tahun pakai..Harga dulu masa beli RM600++. terkini..taktau
http://i14.photobucket.com/albums/a311/Index_/206845_b.jpg

Fungsi Pembuat Roti
Membakar roti yang beratnya sehingga 2 paun
12 program (8 menu roti / 1 kek/ 2 doh / 1 menggaul)
Fungsi pelewat masa sehingga 13 jam, membolehkan anda preset pembuat roti untuk mendapatkan roti yang segar pada keesokan paginya.
Pilihan bagi mengguna dulang roti untuk membuat roti, fungsi doh bagi menguli doh untuk roti/pizza/pasta atau fungsi menggaul bagi menggaul beter kek/biskut
Fungsi Oven Elektrik
Program memanas dahulu
Program membakar : masa 4 jam
Program Memanggang/Menggril : masa 1 jam
Dengan termostat yang boleh diubahsuai dengan julat suhu dari 40-260癈 untuk program Memanas Dahulu/Membakar
Fungsi Nyahfros
Fungsi Menghangatkan
Spesifikasi
Kapasiti : 17.6
Pembuat Roti : 650W
Oven Elektrik : 1500W
Motor Penguli : 100W
Berat : 24lb
Dimensi (LxPxT) : 24in x 15in x 16in

Setakat ini..tiada masalah mengguna oven ini apatah lagi setelah join forum Cari ni..dia berkhidmat tanpa jemu. Nak mengukus pun buleh..nak meniaga biskut raya tak leh la..:cak:

maisya posted on 26-9-2005 08:01 AM

Originally posted by NoorMasri at 25-9-2005 12:01 AM


Mai..berapa saiz tray nye..kalau bakar biskut agak2 satu tray tu berapa biji?

tray tu lebih kurang 30cm x 22 cm...comey jer.

katak_kiut posted on 26-9-2005 11:02 AM

masa kahwin ari tu dapat sampai 2 oven brand sharp
ceh masa tu hepi laaa
ingat sure senang nak buat eksperimen ikan bakar, ayam bakar, masak bakar2
kuih ker, biskut ker , kek ker
sekali rezeki awal lak...dok muntah2 nih
oven tu duk senyap2 jer lam stor
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: MICROWAVE & OVEN