daisys posted on 6-10-2005 03:52 PM

MCMANA PENYAKIT TOMBONG TU?...TAK PENAH DENGAR PUN....
citer la sket....
dasyatt le penyakit tombong tu sampai suami bleh lepaskan kita terus....

diana1893 posted on 6-10-2005 04:04 PM

ikut kata makcik diana dia mcm ada benda terkeluar dari tut kita tu
macam buasir keluar dari lubang najis kan... lebih kurang mcm tulah
mula2 kecik boleh jadi besar
bau busuk dan berair je... kalau duk sebelah boleh bau
kalau duduk habis basah kerusi nanti...
sbb tu penting nak jaga dlm pantang... jgn angkat berat2
my maid pun cerita kat kg dia ada sorang p'puan tu dpt penyakit ni....
org takmau dekat dgn dia
nak makan makanan yg dia masak pun org tak nak...
muka lawa pun tak guna kalau sakit mcm ni....

rzjs posted on 6-10-2005 04:12 PM

penyakit tombong tu ialah prolaps tak silap rzjs. yang mana rahim kita terkeluar ( correct me if i'm wrong) ..selalu berlaku kat org dulu-dulu , sebab diaorang kerja kuat...angkat benda berat...tu sebab agaknya kena pantang 44/100 hari tu...org sekarang ni tak angkat benda berat-berat dah...tapi tak tau lah pulak...dukung anak pun boleh tahan beratkan....kalau kena better refer kat doktor...
Yang lepas bersalin tu...selalu lah buat senaman Kegel iatu senaman kemutan. ia membantu otot rahim kuat. cuba cari kat internet macam mana nak buat.sambil tengok tv pun boleh buat. something like tahan kencing/mengemut kat tut  few second then lepas..buat few times in a day..

miau posted on 6-10-2005 04:16 PM

erkk tombong?..menakutkan...

fairyjasmine posted on 7-10-2005 12:38 AM

Originally posted by rzjs at 6-10-2005 04:12 PM
penyakit tombong tu ialah prolaps tak silap rzjs. yang mana rahim kita terkeluar ( correct me if i'm wrong) ..selalu berlaku kat org dulu-dulu , sebab diaorang kerja kuat...angkat benda berat...tu  ...

Yup, scientific name dia prolapse, vaginal prolapse..


Nak elakkan, rajin buat kegel exercise (macam rzjs kata tu ) or nama lain dia pelvic floor exercise...

limau_nipis posted on 7-10-2005 08:15 AM

Berdasarkan cerita makcik yang jaga me dulu, dia kata ada seorang ni kat spital, die punye rahim dah terkeluar kat luar (kalau tak silap, makcik tu cerita, patient tu umur 50+). bayangkan nak pergi toilet, kena bawak rahim dalam kain since rahim kat luar...

bila tanya patient tu, die cakap.. after habis nifas bersalin je, terus bersama.. lama-lama vagina tu longgar, since beranak dah ramai dan dia lepas habis nifas, terus bersama suami...

aku dgr pun dah ngeri...

tapi based on pakar advice, dia kata seeloknya after 6 weeks lepas bersalinlah kan baru bersama... sebab rahim tu tengah nak kecut dan kita pun baru jer bersalinkan anak (rasanya jawapan ni ada dalam ruangan pakar sakit puan utusan malaysia).

cuma kalau 100 hari pantang tu (bak kata org tua), pandai-pandailah guna cara lain nak puaskan suami.. as for me, pantang 100 hari lepas bersalin.. mmg rasa lain vagina tu, ketat balik.. alhamdulillah

shinky_pinky posted on 8-10-2005 03:29 AM

Hmm kengkawan, ni melalui pembacaan shinky lahkan melalui buku-buku, mengikut pakar-pakar perubatan, untuk melakukanseks selepas bersalin ini perlu persefahaman bagi kedua suami dan isteri, selepas mendapat kata sepakat barulah dilakukan.  Menurut orang Islam selepas habis nifas.  Kalau iku mat salleh pulak after 2 weeks diaorang dah on..he he.

Oklah, suami boleh menggauli kita dengan sepenuhnya jadi kita sebagai isteri kita kena jaga perasaan suami juga, ada banyak cara untuk memuaskan kehendak suami, kalau bimbang rasa sakit lepas bersalin akibat seks dengan suami, cuba-cubalah pujuk suami supaya tak bersama melalui penetrating, you can do a masturbation, isteri puaskan suami dan suami puaskan isteri, shinky tau semua faham kan, there are many kind of way to satisfy your partner even sebelum bersalin pun kan?

so, making sex tak semestinya melalui penetrating....yang penting sama-sama memahami, bila dah confident barulah make love yang lebih agresif sikit ehem..ehem....

kalau salah bahasa sorry eh...shinky pun belum pernah berpengalaman tentang sex selepas bersalin ni sebab baru jer first time mengandung ni hah..

ithink posted on 9-10-2005 06:33 AM

masa ithink lepas bersalin anak first dulu, habis jer nifas terus 'on' coz C-Sect, kat bawah tu tak usik....so, make love tu rasa mcm biasa jer...
but now ni ithink baru abis nifas, tapi tak berani lagi nak make love coz rasa seriau semacam jer sebab this time bersalin normal, byk jugak jahit kat
bawah tu....so, camner eh...rasa mcm takkan hilang rasa seriau ni sampai biler2 coz ithink mmg rasa fobia tahap maximum ni.....

hazel_eja posted on 9-10-2005 10:03 AM

hazel bersalin normal...baby tak besar sangat...besalin pun sennag..alhamdulilah la...rezeki hazel kot...tapi herannnya hazel kena jahit gak.....kalau ikutkan nak  make love lepas habis darah nifas hazel dah habis 8 hari dari hari bersalin, tapi jahitan masih sakit lagi...takkan nak make love terus kan..semua ni terpulang kat individu tu la...kalau dia dah sedia tak kisah la..tapi sebaiknya para2 husband di luar tu memahami la...n awal2 macam ni apa kata kita tumpukan lebih perhatian kat baby kecik yg baru lahir tu...lagi terasa bestnya..

diana1893 posted on 10-10-2005 09:21 AM

Originally posted by hazel_eja at 9-10-2005 10:03 AM
hazel bersalin normal...baby tak besar sangat...besalin pun sennag..alhamdulilah la...rezeki hazel kot...tapi herannnya hazel kena jahit gak.....kalau ikutkan nak  make love lepas habis darah nifas ...

wah bestnya 8 hhari dah habis nifas... diana dah 50 hari ni baru nak start puasa sbb masih ada nifas lagi...
ini pun taktaulah kalau kejap2 lagi turun lagi nifas...
confuse kenapa sampai 50 hari ...

hazel_eja posted on 10-10-2005 10:08 AM

tak tau la..maybe hazel aktif sangat kot lepas bersalin tu...berapa jam lepas bersalin hazel dah jalan2 biarpun masih sakit...nak melangkah pun sakit lagi..tapi gagah juga..nak bawa baby hirup udara segar..hehe..so darah tu senang mengalir...tapi 8 hari habis awal tu pun darah mmg banyak kuar..waktu kat hospital lagi, hazel bawa baby hazel jalan2, bediri je dari katil tak sedar rupannya banyak darah tumpah kat lantai..jenuh cleaner tu nak memopnye..hehe..

hazel_eja posted on 10-10-2005 10:13 AM

Originally posted by diana1893 at 10-10-2005 09:21 AM


wah bestnya 8 hhari dah habis nifas... diana dah 50 hari ni baru nak start puasa sbb masih ada nifas lagi...
ini pun taktaulah kalau kejap2 lagi turun lagi nifas...
confuse kenapa sampai 50 h ...


diana, ni ada sikit hazel dapat ttg darah nifas n darah darah istihadah..

>>

hazel_eja posted on 10-10-2005 10:16 AM

darah nifas-

sejenis darah yg kotor yg keluar dari rahim perempuan selepas bersalin.  Masanya yg paling lama ialah 60 hari.  Biasanya 40 hari, dan sekurang-kurangnya sekejap sahaja selepas sudah melahirkan anak.nnKalau selepas 60 hari masih lagi keluar darahnya ia di namakan darah istihadah (darahPenyakit), wajiblah dia mandi dan menunaikan ibadat sembahyang dan ibadat-ibadat lain seperti biasa.

hazel_eja posted on 10-10-2005 10:19 AM

darah istihadah-

darah penyakit yang keluar dari faraj perempuan.  darah ini bukanlah merupakan darah haid atau darah nifas.  ia sejenis darah penyakit.  Seorang perempuan yang ketika didatangi darah istihadah wajiblah berpuasa,bersembahyang, dan boleh mengerjakan ibadat lain sama seperti orang lain.( yang tidak didatangi haid atau nifas)

hazel_eja posted on 10-10-2005 10:21 AM

untuk lebih kepastian lebih baik diana bertanya kpd yg lagi arif..

o.ye petikan tadi hazel ambik dari buku
ASAS-ASAS FARDU AIN
hak cipta Sulaiman Endut
Penerbit
PUSTAKA HAJI ABDUL MAJID

storm posted on 10-10-2005 10:24 AM

Originally posted by akucome at 6-10-2005 10:44 AM


hehe storm dah berapa bulan? come masa pregnant dulu bersama suami 2 mggu sekali..tu pun liat je nk bagi..sbb mmg rasa ngilu....apatah lagi lepas berjahit ni..ayoyo....tak snaggup r ...
Storm dah 5 bulan...Dari dulu lagi mmg bermasalah skit kalau nak make love nih...even lepas period pun kalau make love bleh bleeding n nyilu..apatah lagik lepas benda tuh berjahit...takutnyer..Dah 5 months nih Storm memang avoid from making love...dah kasitau hubby...Alhamdulillah dia faham...

akucome posted on 11-10-2005 07:36 AM

takper strom...dulu come pun gitu gak masa pregnant...mmglah mood nk make love tu kurang pastu tambah dgn rasa ngilu lagi..makin besar perut makin kuranglah make love...kalau hubby memahami baguslah...bak kata limau nipis..ada macam2 cara nk puaskan hubby kita..tak semestinya melalui make love aje..:)

storm posted on 12-10-2005 09:45 AM

Originally posted by akucome at 11-10-2005 07:36 AM
takper strom...dulu come pun gitu gak masa pregnant...mmglah mood nk make love tu kurang pastu tambah dgn rasa ngilu lagi..makin besar perut makin kuranglah make love...kalau hubby mema ...
terkadang tuh kesian gak kat hubby...dah ler duduk berjauhan...bila sesekali balik tak dapat plak...Dalam keadaan macam nih, memang baby's safety yg diutamakan...Dia kena ler 'berpuasa' skang nih...;)

nasi^impit posted on 12-10-2005 10:47 AM

nasi masa preknen takde masalah
lagi okay dari tak preknen
kalau tak preknen malas memanjang.. hehehe

mummy_aifan posted on 12-10-2005 11:05 AM

lama cik abg u kena 'poser'. selalu org start 'poser' bila isteri dah bersalin. x pe la kalau hubby memahami. itu yg penting kan.

OneiZa posted on 12-10-2005 01:03 PM

Originally posted by nasi^impit at 12-10-2005 10:47 AM
nasi masa preknen takde masalah
lagi okay dari tak preknen
kalau tak preknen malas memanjang.. hehehe
Sama ler kita nasi... hehehe...
Masa pegnen dulu pun rajin sesangat...
Sebab nyer time pegnen ler manja lebih ngan hubby...
Tu yang bila start manja2 ending nyer kelain jadik nyer...

akucome posted on 13-10-2005 11:40 AM

Originally posted by storm at 12-10-2005 09:45 AM

, memang baby's safety yg diutamakan...Dia kena ler 'berpuasa' skang nih ...


rasanya ml masa kandungan dah 5 bln ni tak membahayakan baby...cuma jgnlah u buat ganas2..kang lain plak jadinya...

akucome posted on 13-10-2005 11:46 AM

Originally posted by nasi^impit at 12-10-2005 10:47 AM
nasi masa preknen takde masalah
lagi okay dari tak preknen
kalau tak preknen malas memanjang.. hehehe

uikkkss seronoknya kalau gitu..takde masalahlah
come punya mood menurun ke tahap 0 masa preggy dulu
tapi..tak leh gak tak layan suami langsung..
tanggungjawap tu tetap kena laksanakan
walaupun sakit tak selesa malas dan sbgnya..come layan gak hubby
biarlah dia puas...come berkorban sikit
sakit sikit je..sakit bersalin lagi sakitt ooo...
lgpun tak tergamak biar dia posa lelama...
adalah sekali seminggu ml...pastu sekali 2 mmgu bila peyut dah makin memboyot..

[ Last edited by akucome at 13-10-2005 11:53 AM ]

shinky_pinky posted on 13-10-2005 02:15 PM

Originally posted by rzjs at 6-10-2005 04:12 PM
penyakit tombong tu ialah prolaps tak silap rzjs. yang mana rahim kita terkeluar ( correct me if i'm wrong) ..selalu berlaku kat org dulu-dulu , sebab diaorang kerja kuat...angkat benda berat...tu  ...

He he bulan puasa ni malaaas jer nak buat kerja lebih, so kalau u ada URL tentang Kergel Excercise ni bole paste kat sini tak?

Atau sesiapa sahaja ada cara untuk senaman Kergel nih pleaseee.:)

fairyjasmine posted on 13-10-2005 10:33 PM

Originally posted by shinky_pinky at 13-10-2005 02:15 PM


He he bulan puasa ni malaaas jer nak buat kerja lebih, so kalau u ada URL tentang Kergel Excercise ni bole paste kat sini tak?

Atau sesiapa sahaja ada cara untuk senaman Kergel nih pleaseee.:)

shinky,

pi tgk kat sini

http://www.tena.co.uk/tena_nb/pelvic_floor_exercise.htm
Page: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
View full: make love lepas bersalin