fistik posted on 11-10-2005 10:20 AM

JENAMA MENTEGA/MARJERIN PILIHAN ANDA

Post Last Edit by Kacip_Fatimah at 8-7-2010 12:22

saya tak pasti kalau topik ni pernah dibincangkan sebelum ini ...

saja nak survey jenama butter yg digemari oleh forumer kat sini utk membuat kek atau biskut dan mengapa jenama itu menjadi pilihan ...

saya pernah terbaca resepi biskut samperit (tak silap tenko yg share) yg sebut jenama golden churn ...tu yg buat saya terfikir bab jenama butter ni ...peranan dia dlm kesedapan sesuatu resepi tu ...

saya kenal sorang penjual kuih raya yg gunakan butter fern saja utk kuih2 raya dia ...bila saya tanya kenapa tak pakai jenama yg lebih murah (supaya kuih raya dia kurang mahal skit ..hehe) dia kata sebab nak menten kualiti biskut2 raya dia..maybe juga kut ..

btw...sbg tuan punya thread ...saya akan bagitau jenama yg saya guna :)
dulu2 saya guna buttercup ...tapi lately saya suka farmcow sebab aroma dan rasa butter dia lebih best (pada pandangan saya la)

yg lain2 kat sini camna plak :cak:

shidaaziz posted on 11-10-2005 10:53 AM

mak shida & shida dari dulu lagi guna cap buttercup. kalo nak best kita orang guna golden churn. tapi mahal sikit le.

fistik posted on 11-10-2005 11:28 AM

Originally posted by shidaaziz at 11-10-2005 10:53 AM
mak shida & shida dari dulu lagi guna cap buttercup. kalo nak best kita orang guna golden churn. tapi mahal sikit le.

buttercup ni agak klasik  ... mak saya pun masa dia mula2 guna butter dulu, guna buttercup jugak ...sebelum tu planta jadi pilihan dia ...

golden churn saya tak pernah cuba lagi ...

eena05 posted on 11-10-2005 11:29 AM

same la kite shida......eena ngan mak pon suka guna buttercup.......fern or golden churn. tp for sure kalu mak eena buat biskut semperit dia mesti guna golden churn..... memang dan sesungguhnyeeeee teramat sedap dan lemak berkrim.....

shidaaziz posted on 11-10-2005 11:30 AM

fern tu pun boleh uat biskut & kek jugak ye.

myasha posted on 11-10-2005 11:33 AM

butter yg creamy SOS ( yg packaging dia kaler putih tue)....tapi untuk buat kuih nie saya guna buttercup jek....makcik saya cadangkan sebab dia buat biskut meniaga pakai yg ini......dah beli dah golden churn tue...hmmm bila lah nak buat semperit nie...heheh

sitipayung posted on 11-10-2005 11:55 AM

saya pilih golden churn untuk bikin tart nenas  kerana hasilnya (dri segi bau harum, rasa lemak, kegebuan kuih tu)teramat sedap/memuaskan bila guna butter jenama nie.....minggu lepas saya beli 2 buku butter churn  masa tu ada diskaun RM4.50 sebuku

untuk biskut london almond dan biskut lain2 guna butter farmcow atau butter cup aje....saya suka beli butter masa ada sale sebab murah skitt

dan mak saya suka guna minyak sapi QBB  dlm setiap menunya

gadis_aries posted on 11-10-2005 11:59 AM

Originally posted by fistik at 11-10-2005 10:20 AM
btw...sbg tuan punya thread ...saya akan bagitau jenama yg saya guna
dulu2 saya guna buttercup ...tapi lately saya suka farmcow sebab aroma dan rasa butter dia lebih best (pada pandangan saya la)

:setuju::setuju::setuju: dgn Fistik....

Aries pun sekarang ni gunakan butter Farmcow utk berniaga kuih....mmg butter ni rasanya lagi lemak lah...hari tu bila Aries kasi sample dgn kawan

zul_khaleeda posted on 11-10-2005 12:10 PM

shida,

gambar tak de ker?
buttercup tu taulah yang gold...lagi satu yg mcm mana?
ada bintang tu ker?

shidaaziz posted on 11-10-2005 12:43 PM

tak de gambar le kak lily. kita tunggu orang yang ada kamera tempek gambar.

Aries, farmcows tu pun sedap jugak ye.

fistik posted on 11-10-2005 12:49 PM

Originally posted by shidaaziz at 11-10-2005 11:30 AM
fern tu pun boleh uat biskut & kek jugak ye.

rasanya semua jenis butter di pasaran sesuai buat kek dan biskut raya shida ...selain sapu kat roti .. fern ni kat giant harga dia dlm RM4.29 ... tapi kat bake with yen RM3.80 je

saya dah pegi BWY kat puchong dan taman megah ...baru prasan derang tak jual buttercup atau farmcow eh ...yg nampak fern ...lagi satu anchor kalau tak silap ...

fistik posted on 11-10-2005 01:00 PM

Originally posted by myasha at 11-10-2005 11:33 AM
butter yg creamy SOS ( yg packaging dia kaler putih tue)....tapi untuk buat kuih nie saya guna buttercup jek....makcik saya cadangkan sebab dia buat biskut meniaga pakai yg ini......dah beli dah go ...

butter SCS ni memang nampak unik sebab packing dia kaler putih ..harga dia mahal drp buttercup/farmcow tapi memang creamy...

sebab masa beli butter hari tu ...kat sebelah saya ada 2 chinese lady tengah bincang pasal butter SCS tu ..dia org kata good sebab creamy ...

fistik posted on 11-10-2005 01:06 PM

Originally posted by sitipayung at 11-10-2005 11:55 AM
saya pilih golden churn untuk bikin tart nenas  kerana hasilnya (dri segi bau harum, rasa lemak, kegebuan kuih tu)teramat sedap/memuaskan bila guna butter jenama nie.....minggu lepas saya beli 2 bu ...

nampaknya saya kena cari juga golden churn ni sebab nak cuba buat samperit tahun ni ...

gadis_aries posted on 11-10-2005 01:08 PM

Originally posted by shidaaziz at 11-10-2005 12:43 PM
tak de gambar le kak lily. kita tunggu orang yang ada kamera tempek gambar.

Aries, farmcows tu pun sedap jugak ye.

Ha'ah shida....butter farmcows mmg sedap...

fistik posted on 11-10-2005 01:10 PM

Originally posted by gadis_aries at 11-10-2005 11:59 AM


:setuju::setuju::setuju: dgn Fistik....

Aries pun sekarang ni gunakan butter Farmcow utk berniaga kuih....mmg butter ni rasanya lagi lemak lah...hari tu bila Aries kasi sample dgn kawan

gadis_aries posted on 11-10-2005 01:27 PM

Originally posted by zul_khaleeda at 11-10-2005 12:10 PM
shida,

gambar tak de ker?
buttercup tu taulah yang gold...lagi satu yg mcm mana?
ada bintang tu ker?


Zul_khaleeda....ni dia butter golden churn yg dlm tin tu...
http://www.fairprice.com.sg/Images/Products/049181.jpg

gadis_aries posted on 11-10-2005 01:43 PM

Originally posted by fistik at 11-10-2005 01:10 PM


maybe jugak farmcow ni ada bau susu kut ...

masa saya buat biskut tembikai hari tu ...adik saya tanya ada letak susu ke dlm resepi ni masa dia terhidu bau biskut tu ...saya kata ha'ah ...

pastu bila buat cornflakes dia tanya lagi resepi yg ni letak susu jugak ke ...saya kata tak .. dia kata bau cornflake tu pun cam ada susu ...wangi ..


Fistik, actually kan dulu Aries selalu gunakan butter golden churn ataupun SCS...now dah try Farmcows rasanya dah tak nak tukar ke butter lain lah...murah pun iyer...yg penting sekali lemak berkerim....

shidaaziz posted on 11-10-2005 01:47 PM

Farmcows tu memang murah pun. Tapi last week Shida beli Buttercup pasal ada promotion & harganya lagi murah dari Farmcows. Le ni Buttercup ada dlm berat 500g pulak ye.

eena05 posted on 11-10-2005 02:12 PM

kat tesco ade sales buttercups......tak inagt plak eena harganyerrrr.......eena pon kekadang ade gak pakai farmcows. nanti this week or next week baru nak gie boronggg bebahan kuih.......

speedial posted on 11-10-2005 02:17 PM

Originally posted by fistik at 11-10-2005 12:49 PM

rasanya semua jenis butter di pasaran sesuai buat kek dan biskut raya shida ...selain sapu kat roti .. fern ni kat giant harga dia dlm RM4.29 ... tapi kat bake with yen RM3.80 je

saya dah pegi BWY kat puchong dan taman megah ...baru prasan derang tak jual buttercup atau farmcow eh ...yg nampak fern ...lagi satu anchor kalau tak silap ...

betui tu....sume jenis butter or majerin leh wat kek/biskut cuma yg beza nyer dari segi rasa dan tekstur jer....biasalah kalu pakai majerin keras skit biskut....

me selalu beli butter brand Anchor kat BWY....dia punya bau butter kuat betul...lebih kurang mcm golden churn gak....dulu buat tart nenas guna butter anchor..memang sedap malah terbau2 dia punya butter tu...memang creamy...

tp selalu gak beli buttercup & farmcows...kalu ada promosi harga murah......

hanieliza posted on 11-10-2005 03:04 PM

kak liza suka gunakan butter brand FERN..memang sedap..even kalau campur ngan PLANTA..masih lagi sedap...

kekadang kak liza gunakan juga BUTTERCUP atau FARMCOW..
bebaru ni kak liza jumpa kat kedai tu RM4.90 untuk 500 gm..
nampaknya ke borong ni sebab ada minta kak liza buatkan biskut coklat rice dan sarang semut...:cak:

pentium_catz posted on 11-10-2005 03:12 PM

catz dah beli buttercup...

fistik posted on 11-10-2005 03:56 PM

Originally posted by hanieliza at 11-10-2005 03:04 PM
kak liza suka gunakan butter brand FERN..memang sedap..even kalau campur ngan PLANTA..masih lagi sedap...

kekadang kak liza gunakan juga BUTTERCUP atau FARMCOW.. ...

FERN sedap eh kak liza ...nanti nak try sebuku la ...hari tu kat giant ada offer FERN beli 2 utk RM6+ ..lebih murah drp kat BWY yg jual sebuku RM3.80

:off:

saya mula2 jumpa butter packing 500gm dan lebih besar kat kedai runcit berdekatan masjid kuching kat mekah ...teruja sungguh masa tu ... jenama lurpak plak tu ..

butter lurpak kat sini size 250gm je dah RM5.29 kat giant ...butter lurpak ni sedap sebab lemak sgt :love:

xette posted on 11-10-2005 04:10 PM

last 2 weeks beli butter FERMCOW...sebuku (250g) RM2.05
wa borong 7 ketui...hehehe
kat K4

xette posted on 11-10-2005 04:14 PM

bukan FERMcow la..tapi FARMcow
typo maa....hehehe
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: JENAMA MENTEGA/MARJERIN PILIHAN ANDA