eonis_balqis posted on 16-10-2005 12:33 PM

ANEKA DADIH DAN YOGURT

ni eonis bg  resepi siap2.... cuba then bg komen ek! kalu nak tau eonis buat jual dadih ni...

Bahan2nye...
1.susu tepung fernleaf (10 senduk) yg segera tu....bancuh siap2 ngan ar sejuk.
2.agar2 ambik 1/3 je dr 1 tahil.
3.gula (5 senduk)
4. secubit garam.
5. air 1 periuk pertengahan.
6.perisa jagung(yg buat air jagung tu)

cara buat...
1. masak agar2 ngan air.... hingga hancur/larut.
2. tapis bancuhan susu fernleaf ke dlm periuk td. kacau sebati.
3. masukkan gula n garam ckit.
4. tapis separuh adunan dlm bekas2 kecil (eonis beli kat kedai RM 11.80 = 100 bks)
5. baki adunan td d masukkan perisa jagung.
6. tapis msk dlm bekas lain lak.

so hasilnya dapat 2 jenis dadih. iaitu pior susu n jagung.

p/s: susu kena byk n pekat. gula secukup rasa. sblm buh dlm bekas tu rasa dulu laa.
agar2 lak bergantung pada air... kwn eonis ada gak ambik resepi tp setengah diaorg buat jd lembik sgt. setengah menjadi. so pandai2lah. susu lak ikut suka nespray pun ok, fernleaf pun ok... sbb mula2 blaja buat eonis guna susu fernleaf adik bongsu si peruz umur 3 thn... :) haha!

cuba la.. sedap.. budak2 suka, mak budak n pak budak pun suka... hehe!! slamat mencuba...

kalu x paham tanya eonis k... k'noor, maklang, k'liza xnak cuba ke?

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 15-8-2007 09:07 PM ]

shidaaziz posted on 16-10-2005 01:53 PM

taruk agar2. ini jadi puding le.

maisya posted on 16-10-2005 02:41 PM

shida,
kalau tengok resepi dadih kat archieve tu semua pun guna agar-agar

eonis,
susu jenis lain pun ok kan...
nak tanya, 1 tahil tu byk mana? berapa gram?

eonis_balqis posted on 16-10-2005 02:52 PM

it'up to u masya

Originally posted by maisya at 16-10-2005 02:41 PM
shida,
kalau tengok resepi dadih kat archieve tu semua pun guna agar-agar

eonis,
susu jenis lain pun ok kan...
nak tanya, 1 tahil tu byk mana? berapa gram?

ok tp fernleaf rsnye lbh sedap...
sepupu eon cuba ngan susu tepung snow anak dia punya mmg x sedap... tapi make sure susu tepung lah sbb nak ganti susu segar. susu segar kan mahal..

eonis slalu beli kat kedai 1 pek tu  yg tulis 1 tahil.

tp kalu yg dtulis 20gram ke lebihkan ckit agar2 sbb nanti jd lembik. ok dear...
cubalah.

eonis_balqis posted on 16-10-2005 02:54 PM

ambik 1/3 jela

Originally posted by shidaaziz at 16-10-2005 01:53 PM
taruk agar2. ini jadi puding le.


ambik ckit je yg weh.... bkn banyak. cubalah kalu nak tau. eonis buat jual dadih ni bln pose ni... hasilnya lumayan gak le.... member kat ofis slalu tempah.

MAKLANG posted on 17-10-2005 08:53 AM

eon - dulu maklang pernah wat dadih guna susu kotak ducth lady sbb nak senang..takyah nak beli macam2 perisa sbb anak2 maklang suka perisa choc. aje..tapi tak jadi sbb terlebih pulak agar2..maka jadilah puding choc. hihihi....
dah ada resepi ni, bulehlah maklang keep dulu...senang2 nanti maklang cuba...macih eon..manyak jugak resipi eon ye...ada lagi tempek tau...tempek jangan tak tempek..

eonis_balqis posted on 17-10-2005 09:07 AM

eon buat jual dadih ni maklang.. insyaa Allah 1 ari nanti jd TOKE DADIH! wakaka!

guna ckit je agar2 maklang... cuba la resepi eon tu insyaa Allah menjadi. biasa 1 periuk eon dpt dlm 43 bks kecik2 tu. mula2 eon buat niat nak cuba2 je... lps tu sedara2 suka diaorg tempah lak. tu yg naik angin nak niaga tu. hihi! tp make sure maklang kena tapis bila nak msk bancuhan susu dlm air. n ms nak buh dlm bks kecik2 tu pun tapis skali lagi. baru dadih cantik. lps tu bila sejuk msk dlm peti. tp eon slalu buat bila sejuk ckit msk peti jap tanpa tudung lps tu bila tul2 sejuk br ltk tudung. so hasilnya dadih cantik n kualiti thn lama.. : )

zaizaa posted on 17-10-2005 09:07 AM

emm kalu xsilap zaizaa susu pun bleh digantikan dgn krimer mcm coffeemate cthnya... perasa tu bergantung atas citarasa masing2..  just guna esen vanilla, strawberry, jagung dll sebagai perisa..

MAKLANG posted on 17-10-2005 09:27 AM

macih eon...pandai anak omak sorang ni...kalu camni, untunglah sesapa yg dapat eon nih...bakal mertua pun bertambah cayang lagi...menantu pandai masak.

eonis_balqis posted on 17-10-2005 09:45 AM

ckit2 leh laa maklang..

eon suka masak apa yg eon suka mkn je.. tp skrg kena pelbagai masakkanlah.. nak tambat ati suami nanti.. hehe! untung2 mak mertua syg.. nanti sng2 eon anto pic dadih yg eon buat.. tp nanti free laa ek. dlm peti kat umah tu ada lg 5 bekas yg besar( cam yg jual pati soya tu) jemput la ke rumah maklang.:)

white pearl posted on 17-10-2005 10:15 AM

best jugak resepi nih.. dan lebih kurang jer dgn my mak mertua punya resepi dadih.. dia ajar pun buat camni juga.. tapi tak kisah susu apa pun..

dah kebetulan eon kata fernleaf sedap... anak kat rumah mmg minum susu fernleaf... nak cuba jugak... kalau jadik nanti akak kasik feedback...:)

eonis_balqis posted on 17-10-2005 10:26 AM

cubalaa kak!

Originally posted by white pearl at 17-10-2005 10:15 AM
best jugak resepi nih.. dan lebih kurang jer dgn my mak mertua punya resepi dadih.. dia ajar pun buat camni juga.. tapi tak kisah susu apa pun..

dah kebetulan eon kata fernleaf sedap... anak kat ...


eon punn mula2 blaja buat ngan susu adik je. si peruz 3 thn.. nak jimat lah katakan. ahaks! tp beli yg instant lah kak sng.. bancuh ngan air sejuk dulu then br tapis msk dlm periuk yg msk agar2. pastikan agar2 tul2 hancur sblm msk bancuhann susu tu ek. k selamat mencuba kak pearl. sure anak2 akak suka. adik2 eon pun suka. kdg2 yg dimkn kat umah lbh byk dr yg djual. haha!

Pe4RL posted on 17-10-2005 12:40 PM



macam best jer tuh..........   :mll:

bleh tak tunjuk gambo eonis???

pastuh periuk pertengahan tuh camner???
kasik measurement dalam litre air tuh boleh???
org tak  reti masak nih camnih ler....  hehehehe :P

eonis_balqis posted on 17-10-2005 01:12 PM

nanti free eon tunjuk pic dadih ek! bz ckit skrg kak...

camne ek nak ckp sukatan air tu... pk jap... emmm.. camni biasa akak buat agar2 kan guna 1 tahil kan. 1 tahil = 6@7 gelas air kan. tp utk dadih akak guna 1/3 dr 1 tahil je. bahagi 3 agar2 akak beli tu. tp make sure susu kena pekat. lagi byk lg best. buh garam secubit utk elak rs muak sgt. then buh gula. jgn terlampau manis tp sesedap rs lah... sbb dadih pun kita leh guna sebagai pencuci mulut gak. sesetengah org yg x suka susu dia buh vanila ckit tp eonis lagi suka bau susu tu.

nanti ptg ni nak buat lg sbb stok dh abis. nanti eonis sukat air tul2 1 periuk brape gelas then bgtau akak sok ek.... tunggu.... hihi!

tp resepi yg eonis bg tu  pun mmg sebijik yg eon buat.. cuma kena tanya umi laa saiz periuk tu x tau.

shidaaziz posted on 17-10-2005 01:20 PM

eonis,
kalau boleh sukat dlm ml tau. gelas orang mungkin tak sama besar dengan awak punya gelas. actually, guna senduk tu senduk yang besar mana? boleh tak dpt dlm timbangan.

eonis_balqis posted on 17-10-2005 01:45 PM

nak sukat dlm ml

Originally posted by shidaaziz at 17-10-2005 01:20 PM
eonis,
kalau boleh sukat dlm ml tau. gelas orang mungkin tak sama besar dengan awak punya gelas. actually, guna senduk tu senduk yang besar mana? boleh tak dpt dlm timbangan.

;) camne ek...

nanti eonis cuba... senduk tu guna yg umi beli 1 set pinggan mangkuk yg melamine ke apa ntah. senduk dr set  tu lah eonis guna. senduk yg kecik skali tu yg kita senduk gulai kat ruang tamu ms raya tu.. haha! x tau lah nak bgtau akak camne... wakaka.. lebih kurang camtu lah akak2 syg oiiiiii! :) jemput la dtg rumah leh tgk eonis buat... hehe...

Pe4RL posted on 17-10-2005 02:01 PM

Iyer lerrr... kasik dalam ml lagi bagus...

pasal senang sikit tka yah nak estimate dah.....

takder ker cawan sukat eonis???

alin_raaz posted on 17-10-2005 02:43 PM

Originally posted by eonis_balqis at 16-10-2005 12:33 PM
ni eonis bg  resepi siap2.... cuba then bg komen ek! kalu nak tau eonis buat jual dadih ni...

Bahan2nye...
1.susu tepung fernleaf (10 senduk) yg segera tu....bancuh siap2 ngan ar sejuk.
2.aga ...

Eonis, alin nak tanya, air 1 periuk pertengahan tu apa maksudnya? Adake yg. dimaksudkan tu saiz periuk yg ukuran sedang atau ada maksud lain?:stp:

eonis_balqis posted on 17-10-2005 02:53 PM

periuk saiz sederhana...

Originally posted by alin_raaz at 17-10-2005 02:43 PM


Eonis, alin nak tanya, air 1 periuk pertengahan tu apa maksudnya? Adake yg. dimaksudkan tu saiz periuk yg ukuran sedang atau ada maksud lain?:stp:

saiz periuk yg oooiii! eonis x tau ukuraan dia.. tp kalu kira kat dapur eonis tu tu yg sdg2 laa.. sng cite camni laa... alin penah buat agar2 tak? sukatan air yg sm tp alin guna je 1/3 agar2 je. mlm ni maybe buat nanti eonis sukat tul2 ek... tp ramai dh kwn kat ofis eonis buat ni menjadi.. guna resepi yg eonis bg tu.

coyotemawi posted on 17-10-2005 08:39 PM

Originally posted by eonis_balqis at 16/10/2005 12:33 PM
ni eonis bg  resepi siap2.... cuba then bg komen ek! kalu nak tau eonis buat jual dadih ni...

Bahan2nye...
1.susu tepung fernleaf (10 senduk) yg segera tu....bancuh siap2 ngan ar sejuk.
2.aga ...


hmmm u nya resipi ni..tak da exact measurement ker??
sebb istilah ' periuk pertengahan..' bukan seme orang punya size
periuk yang sama..
kenapa tak measure betul2..
meaning..amik air yang dalam periuk pertengahan tu..
then buh dalam cawan..then sukat berapa cawan..
10 senduk..senduk yang mana?
amik 10 senduk u tu..then buh atas penimbang..
tengok jarum dia jatuh kat no. berapa..catit..
then bila seme dah ada exact measurement..
baru tepek kat sini..
then baru senang orang nak cuba...

*sekadar cadangan...

yath posted on 17-10-2005 08:57 PM

semua nak ikut sukatan periuk  dan senduk kat umah dia tu susah la orang cam ni....measure la betul2...

coyotemawi posted on 17-10-2005 09:02 PM

Originally posted by yath at 17/10/2005 08:57 PM
semua nak ikut sukatan periuk  dan senduk kat umah dia tu susah la orang cam ni....measure la betul2...


hehehheheeh...niat dia bagus..
nak share resipi..
tapinya tak kena cara hehehhee

inai posted on 17-10-2005 09:43 PM

:bye: Balqis

Ni nak habaq mai...aku dah try hang nya respi dadih ni...bantai bubuh susu anak je...tak tau lagi camna rasa dia...tunggu buka posa dulu..

Dlm proses penyejukkan

http://i7.photobucket.com/albums/y259/langside/DSC00594.jpg

MAKLANG posted on 18-10-2005 08:20 AM

loorrrr...cepatnya buat inai..maklang baru terhegeh2 nak baca...at last dah ada org buat..camna inai, ok tak?:cak:
tulun explain kat maklang camner hang buat...:hmm: nampak sedap jer..:mll:

[ Last edited by MAKLANG at 18-10-2005 08:22 AM ]

eena05 posted on 18-10-2005 09:44 AM

eena nye opismate nihhh pon ade buat bisnes dadih.....not bad sedap gakkk. kakak nih punya dadih bukan buat drpd susu tepung tapi dr coffeemate instant tuhhh.....then dia guna agar2 serbuk + gula + air + ape2 flavor. kat opis nih kakak tu juaiiii flavor strawberry, jagung, mangga, oren, coklat n flavor asal dia. dah try bodek recipe dia tak kasikkkk.....:(

kalu ade sesape kat sinsi recipe cam gitu tlg la tepekkan kat sini ekhhhhh.......just nak tau nisbah air, agar2 power tu n gula...... sebab dadih dia mmg lembut sesgt......tak manis sgt....sesedap mulut jekkkk
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: ANEKA DADIH DAN YOGURT