nanarizqman posted on 7-11-2005 09:15 AM

[MERGED] -- MATA KUNING & cara nak putihkan nya

Saya mempunyai sepasang mata yang kuning, keruh dan kotor (mata putih) ... saya tak pasti macam mana boleh terjadi sebab masa kecik mata saya putih jernih cam biasa... Ini membuatkan saya tak yakin untuk bertentangan mata dengan orang. Adakah ubat untuk mengembalikan kejernihan mata saya?

[ Last edited by  DARSITA at 12-10-2006 11:03 AM ]

DARSITA posted on 10-11-2005 03:43 AM

Maybe sebab selalu under the sun dan tak pakai sun glass. Or maybe ada satu layer (mcm telor putih) dkt lapisan atas mata putih.

Cuba ambil vitamins utk mata. Dan jangan penatkan mata dgn membaca ditempat gelap or tengok screen PC lama lama.

mulanis posted on 13-11-2005 05:31 PM

kak nanarizqman, kita dengar itu tanda byk toksik dlm badan. kene makan pil cuci darah, pil cuci kolon, bagai.kalau nak kembalikan kecantikan mata, kata org makan minyak ikan (kaya vitamin A kot). wallahualam.

nurryn posted on 30-12-2005 08:58 AM

ermmm.... rasanyer baik u jumpa doktor buat health screening... bukan nk takutkan u, but according to my friend yg facing the same prob... dia dh jumpa specialist n buat blood testing... and she found out dia kena anemia... on her level of blood reading according to doc, not dangerous sgt la... but dia selalu lesu... so, skang dia amik vitamin aper ntah.. getting better.... :)

abgluarbiasa posted on 5-1-2006 11:30 AM

Mata kuning

Originally posted by nanarizqman at 7-11-2005 09:15 AM
Saya mempunyai sepasang mata yang kuning, keruh dan kotor (mata putih) ... saya tak pasti macam mana boleh terjadi sebab masa kecik mata saya putih jernih cam bi ...
---------------------------------------------------------------------
Faktor toksik yg byk dalam darah juga mempengaruhi keadaan mata tu.Saya sarankan saudari/saudara minum susu IgG untuk memulihkan sistem metabolisme dalam badan.Bukan ubat tapi antibodi untuk lawan.rawat penyakit yg ada.Wasalam

ALLAH maha hebat

Ikhlas dari saya

gdah posted on 25-1-2006 02:22 PM

betul, arwah ayah saya dulu pon mata dia kuning gak. dia sakit leukimia. better wat check up takut2 kurang darah.

mrskojek posted on 8-2-2006 06:01 PM

Originally posted by nanarizqman at 7-11-2005 09:15 AM
Saya mempunyai sepasang mata yang kuning, keruh dan kotor (mata putih) ... saya tak pasti macam mana boleh terjadi sebab masa kecik mata saya putih jernih cam bi ...

NANA KOJEK PUN MENGALAMI MASAALAH YG SAME MCM NANA....SETENGAH ORG KATE ITU FAKTOR KETURUNAN...

KOJEK PUN SEGAN NAK BERTENTANG MATE...DGN ORG..TERUTAMA..KALO DIRI NIHH MENGADAP KE ARAH CAHAYA...LAGI NAMPAK JELAS...KEKUNINGANNYA..KEKADANG SAMPAI DI TEGUR.."KENAPE SAKIT MATE KERR..?" ATAU..."MENGANTUK KERR..?" LEBIH HEBAT LAGI.."MATE MCM HERO FILEM TAMIL TNGH MARAH"...ADOII..SABOR JERLAHH....

TP MEMANG SEME FAMILY KOJEK..KALO NAK IKOT..PUNYE MATA MCM GITU...KECUALI SAMPAI ANAK2 BUAH YG KECIK2..MATE DIORANG CANTIK JERNIH DAN PUTIH JERR....

nurryn posted on 9-2-2006 10:05 AM

Originally posted by mrskojek at 8-2-2006 06:01 PM


NANA KOJEK PUN MENGALAMI MASAALAH YG SAME MCM NANA....SETENGAH ORG KATE ITU FAKTOR KETURUNAN...

KOJEK PUN SEGAN NAK BERTENTANG MATE...DGN ORG..TERUTAMA..KALO DIRI NIHH MENGADAP KE ARAH CAHAY ...
if dlm satu family ramai yg bermata kuning, baik cek darah ngn doktor... tu simtom thalassemia tu..... biasanyer ia mmg one of penyakit keturunan... only suggestion....

mrskojek posted on 9-2-2006 11:30 AM

Originally posted by nurryn at 9-2-2006 10:05 AM

if dlm satu family ramai yg bermata kuning, baik cek darah ngn doktor... tu simtom thalassemia tu..... biasanyer ia mmg one of penyakit keturunan... only suggestion....


NURRYN..
KOJEK MEMANG TIAP 2 TAUN SEKALI WAT BLOOD TEST...ALHAMDULILAH...DOC KATE OK...

JAP..JAP THALASSEMIA TU..AKAN2 HEPATITIS B KERR..??
PASAL APE...MY ELDER SISTER HARI TU...B4 DIER GET MARRIED..DIER PERNAH MASUK SPITAL PSL MASAALAH HEPATITIS B....PSL DIER KATE...MASA TU...MAKAN KERANG BAKAR YG TERLAMPAU....AND THEN...DIER KENE ENJET..SATU UBAT KEBENDE NTAH...KATENYA UTK ELAK BABY DRP KENE...KALO DIER BRANAK SOK....ALHAMDULILLAH...NOW ANAK DAH MASUK 2...BABY DIER OK WAT MASA..NIHH...

ADA KAITAN GAKK KERR...??

nurryn posted on 9-2-2006 05:29 PM

Originally posted by mrskojek at 9-2-2006 11:30 AM



NURRYN..
KOJEK MEMANG TIAP 2 TAUN SEKALI WAT BLOOD TEST...ALHAMDULILAH...DOC KATE OK...

JAP..JAP THALASSEMIA TU..AKAN2 HEPATITIS B KERR..??
PASAL APE...MY ELDER SISTER HARI TU...B4 DIER  ...
hepatitis tu lain.... thalassemia ni kurang darah merah... bukan disebabkan virus or aper... puncanyer adalah perkahwinan dlm lingkungan sedara dekat... sebab tu dlm islam pon x digalakkan.... thalassemia nih x der ubat tertentu.. just kena jaga pemakanan jer... if blood count drop to low, baru kena msk darah... ni i pastekan some info...

Thalassemia is the name of a group of genetic blood disorders. To understand how thalassemia affects the human body, you must first understand a little about how blood is made.

Hemoglobin is the oxygen-carrying component of the red blood cells. It consists of two different proteins, an alpha and a beta. If the body doesn't produce enough of either of these two proteins, the red blood cells do not form properly and cannot carry sufficient oxygen. The result is anemia that begins in early childhood and lasts throughout life.

Since thalassemia is not a single disorder but a group of related disorders that affect the human body in similar ways, it is important to understand the differences between the various types of thalassemia....

nnti ader masa i pastekan lagi... or the link la sng nk paham...:)

alico posted on 16-2-2006 08:28 PM

mata kuning

pernah anda buat pemriksaan dr,  mukin ada masallah hati

G3N[X] posted on 19-2-2006 06:33 PM

Reply #11 alico's post

nape masalah hati lak...???

G3N[X] posted on 19-2-2006 06:34 PM

waa...kalau camtu aku pon nak wat gak health screening...
mata aku sikit

Pr|nCeSS^M|cKeY posted on 20-2-2006 11:32 AM

Reply #1 nanarizqman's post

miki pun ada masalah mcm tu gak...
pernah sekali pi jumpa doktor...
dia ckp itu perkara biasa jika seseorg itu memakai cermin mata...
miki mmg pakai cermin mata pun...
tp tgk org lain yg pakai cermin mata ...ok je mata diorg...
confius gak

G3N[X] posted on 20-2-2006 11:48 PM

Reply #14 Pr|nCeSS^M|cKeY's post

tue laa psal miki...
gen pon pakai spek gak...
tp org lain ok je...

nanarizqman posted on 21-2-2006 04:43 PM

nana dah cek hepatitis... negatif
kalau hepatitis nih, mata jadi kuning dlm satu jangka masa je..cam kakak nana dulu.lepas dia sihat, mata dia cerah balik.

tp yg nana ni sepanjang zaman mata kuning...

yg tak syok nya ada yang kata "mata kuning..hisap rokok la tu":mad:

bapak nana hisap rokok mata putih je:cak:

G3N[X] posted on 22-2-2006 06:32 AM

Reply #16 nanarizqman's post

tue laa psal nana...

genx pon kuning gak...tp xde laa kuning sgt...

nak cakap sebab isap rokok....kawan genx pon berlambak yg isap...

tp...xde laa kuning...elok je putih.....

kecubung posted on 3-5-2006 10:09 AM

klu mata kita kuning, kena tambah vitamin aper yek??

rebas posted on 3-5-2006 06:21 PM

Originally posted by nanarizqman at 7-11-2005 09:15 AM
Saya mempunyai sepasang mata yang kuning, keruh dan kotor (mata putih) ... saya tak pasti macam mana boleh terjadi sebab masa kecik mata saya putih jernih cam biasa... Ini membuatkan saya tak yakin ...

if you are well.. tak sakit, tak demam .. tak kerap ambik cuti sakit .. tak ada kuning sampai ke kuku... berat tak turun mendadak...its ok no problem! kalau ada tanda2 tersebut dan risau jugak pegilah health check up and make yrself feel better..

rebas posted on 3-5-2006 06:24 PM

Originally posted by mrskojek at 9-2-2006 11:30 AM

...MY ELDER SISTER HARI TU...B4 DIER GET MARRIED..DIER PERNAH MASUK SPITAL PSL MASAALAH HEPATITIS B....PSL DIER KATE

...
ini hepatitis A .. bukan hepatitis B (hepatitis B transmission macam cara HIV) Hepatitis A.. banyak kat kerang laut tempat muara orang terkumpul bahana2 dunia.. uhukss..

chique posted on 8-5-2006 02:55 AM

kalau anaemic, can take folic acid supplements. mata kuning, kalau tak disebabkan apa2 penyakit, mungkin kerana terlalu banyak exposure pada pollutants yang menyebabkan terjadinya banyak free radicals. jadi perlukan anti-oxidant untuk combat free radicals. ada satu product baru launch tahun lepas, anti-oxidant khusus untuk mata. product sante, namanya 'eye organik' harga lebihkurang rm70 untuk supply sebulan. bukan saja supaya mata putih kelihatan putih dan bermaya, tapi juga menolong menerangkan daya penglihatan. berkesan selepas 3 bulan penggunaan yang konsisten. boleh didapati di mana2 farmasi.

nenektua posted on 8-5-2006 08:31 PM

haah...org kata...
kalo mata kuning ni berkaitan dengan penyakit hati

mix_chinese posted on 9-5-2006 11:54 AM

org kata mata kuning tidak sihat dalaman.

pu3feesya posted on 10-5-2006 12:09 PM

Originally posted by mix_chinese at 9-5-2006 11:54 AM
org kata mata kuning tidak sihat dalaman.
fisha pun mata kuning gak..tak tau la pasal pe.............

club64 posted on 11-5-2006 02:06 AM

Originally posted by nanarizqman at 6-11-2005 06:15 PM
Saya mempunyai sepasang mata yang kuning, keruh dan kotor (mata putih) ... saya tak pasti macam mana boleh terjadi sebab masa kecik mata saya putih jernih cam biasa... Ini membuatkan saya tak yakin ...

nana, club pernah kena mata jadi kuning.masa tu club pregnant anak pertama.and u know what, club kena jaundice.and not only that club disahkan kena hep.B.just imagine masa tu baru 4 month preg. club kena duduk hospital for 2 weeks.tapi selepas bersalin alhamdullilah club n baby disahkan clear/negative hep.B. kata org pembawakan budak masa kita mengandung tu.so, conclusionnya, kalau mata nana jadi kuning tanpa sebab yg tak pasti adalah terlebih baik jumpa doc buat pemeriksaan.lebih awal lebih baik.
Page: [1] 2 3
View full: [MERGED] -- MATA KUNING & cara nak putihkan nya