shidaaziz posted on 24-11-2005 09:26 AM

ANEKA MUFFIN

Meh kita kumpul resepi segala jenis muffin kat sini. Last week Shida dah try 2 jenis muffin. Shida dapat resepi daripada Jo (Resepi.net). Kat bawah ni ada resepinya. Gambar pun Shida ambil daripada dia. :cak: Dah dapat permission :cak:


http://jodelibakery.netfirms.com/bread/banana%20coffee%20muffins/150604%20036.jpg

Banana Coffee Muffin

INGREDIENTS:

Makes 12 large muffins

     180g all-purpose flour

    195g superfine flour
    5 tsp baking powder or 2-1/2 tsp double action baking powder
    1/2 tsp salt
    210g castor sugar

    3 large eggs, lightly beaten
    250ml milk

    4 tbsp instant coffee powder
    130g butter, melted and cooled

    3 ripe bananas, mashed

    Coffee powder to dust muffin surface

   
METHOD:

Preheat oven at 200 degC. Line muffin tray with paper cups.

Sift flours, baking powder and salt into a mixing bowl. Add sugar into the flour mixture. Use a whisk to lightly blend the mixture.

In another mixing bowl, dissolve coffee powder in milk. Add egg and melted butter. Mix well.

Make a well in the middle of dry ingredients. Add the wet ingredients and mashed bananas. Mix just until all the flour is moistened. The batter should look lumpy. Do not overmix.

Divide batter into 12 muffin cups. Dust surface of muffins with a little coffee powder.

Reduce temperature to 180degC and bake muffins for 25-30 minutes or until well risen.

Transfer to wire racks to let cool.


Source: Jo's Deli & Bakery



[ Last edited by  nhuda at 12-9-2007 11:32 AM ]

shidaaziz posted on 24-11-2005 09:30 AM

http://img364.imageshack.us/img364/1143/chocolatechips9oa.jpg

Chocolate Chips Muffin

INGREDIENTS:

Makes 12 medium muffins

    180g all-purpose flour

    195g superfine flour
    5 tsp baking powder
    1/2 tsp salt
    210g castor sugar

    2 large eggs, lightly beaten
    300ml milk
    110g butter, melted and cooled

    100g chocolate chips

    1/2 tsp flour for dusting chocolate chips

METHOD:

Preheat oven at 200 degC. Line muffin tray with paper cups.

Sift flours, baking powder and salt into a mixing bowl. Add sugar into the flour mixture. Use a whisk to lightly blend the mixture.

In another mixing bowl, combine egg, milk and melted butter.

Lightly dust chocolate chips with flour (to prevent sinking in batter).

Make a well in the middle of dry ingredients. Add the wet ingredients and mix just until all the flour is moistened. Fold chocolate chips into batter. The batter should look lumpy. Do not overmix.

Divide batter into 12 muffin cups. Reduce temperature to 180degC and bake muffins for 25-30 minutes or until well risen.

Transfer to wire racks to let cool.



[ Last edited by  nhuda at 12-9-2007 11:41 AM ]

shidaaziz posted on 24-11-2005 09:31 AM

Nape banyak kali keluar ni :stp:

[ Last edited by shidaaziz at 24-11-2005 09:33 AM ]

MAKLANG posted on 24-11-2005 09:32 AM

nak kena cari acuan muffin dulu ni....

shidaaziz posted on 24-11-2005 09:38 AM

maklang, shida beli kat BWY hari tu petitin yang 16 lubang rasanya RM16 lebih kut. pas tu muffin cup tu beli jenis hak kotak2 macam gambar no. 2 tu. 400 keping. tak de sikit.

gadis_aries posted on 24-11-2005 09:45 AM

http://photobucket.com/albums/v513/gadis_aries/Resepi/th_muffin_coklatchip2.jpg
http://photobucket.com/albums/v513/gadis_aries/Resepi/th_muffin_coklatchip1.jpg
MUFFIN COKLAT CHIP & BLUEBERRY (di ambil dari buku masak Asmah Laili)
Bahan2nya:
250 gram mentega tanpa garam
220 gram gula castor
310 gram susu sejat (evaporated milk)
3 biji telur
330 gram tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu makan rata serbuk koko
1 sudu teh pes coklat
100 gram coklat chip
Beberapa keping mangkuk kertas

Cara membuatnya :
1) Panaskan ketuhar 170 darjah celcius.
2) Ayak tepung dgn baking powder & serbuk koko.
3) Putar mentega & gula & pes coklat sehingga kembang.
4) Masukkan susu sedikit

MAKLANG posted on 24-11-2005 09:48 AM

amboi shida...sedapnya nengok muffin tu.Shida dah buat kan..yg mana satu sedap? Maklang nak kena beli gaklah acuan tu..pehtu baru bleh buat..bebudak suka muffin ni...mak budak lag suka.

shidaaziz posted on 24-11-2005 09:52 AM

maklang, shida dah buat dua-dua. dua-dua sedap. tapi lebih suka yang coklat chip tu. buatnya pun senang.

maklang, shida beli petitin tu yang banyak lubang. satu adunan boleh siap sekali bakar je. cepat sangat. buatnya pun cepat.

aries, lawa lah muffin cup tu. shida cari kat BWY jenis tu tak de.

shidaaziz posted on 24-11-2005 09:56 AM

Gambar2 tu adalah daripada Jo's Deli & Bakery tau. Shida dah snap gambar muffin. Tapi budak opis ni tak email lagi kat shida.

gadis_aries posted on 24-11-2005 10:09 AM

Originally posted by shidaaziz at 24-11-2005 09:52 AM
maklang, shida dah buat dua-dua. dua-dua sedap. tapi lebih suka yang coklat chip tu. buatnya pun senang.

maklang, shida beli petitin tu yang banyak lubang. satu adunan boleh siap sekali bakar je. cepat sangat. buatnya pun cepat.

aries, lawa lah muffin cup tu. shida cari kat BWY jenis tu tak de.


kalau beli petitin mmg mahal kan shida....

Muffin cup tu pun Aries terjumpa kat provision shop yg jual perkakas kueh mueh...so apa lagi...Aries berkenan then terus beli....

shidaaziz posted on 24-11-2005 10:12 AM

aries, memang mahal petitin tu. tapi mengenangkan benda tu aset, beli jugak le. lagipun tak de tarikh expired selagi tak jahanam.

tapi kalau tak silap, kalau kita pakai muffin cup jenis macam aries atau yang macam gambar kat atas ni tak payah pakai petitin pun boleh. lainlah kalau kita pakai muffin cup jenis macam buat kuih raya tu.

sal_bole posted on 24-11-2005 10:14 AM

aries,

apa tu 1 sudu teh pes coklat

sama tak ngan coklat emulco??

shidaaziz posted on 24-11-2005 10:16 AM

http://www.wilton.com/store/images/site_images/2105-406_m.jpg

Shida nye petitin lebih kurang macam ni. Tapi tak le cantik macam ni. bentuk dia 4 segi sama je. ada 16 lubang.

gadis_aries posted on 24-11-2005 10:25 AM

Originally posted by sal_bole at 24-11-2005 10:14 AM
aries,

apa tu 1 sudu teh pes coklat

sama tak ngan coklat emulco??


Sal, Aries mmg gunakan coklat emulco

shidaaziz posted on 24-11-2005 08:16 PM

Muffin Cups/Muffin Pan Liners

http://www.candylandcrafts.com/images/cupwhite.jpg

http://www.candylandcrafts.com/images/whitecup.jpg

:dia: Cantik yang ni. Tapi mana nak dapat jenis macam ni kat Malaysia ni. http://www.candylandcrafts.com/images/415-298partycupsbaseball.jpg

hanieliza posted on 24-11-2005 08:28 PM

kak liza cadang kejap lagi nak buat muffin blueberri untuk bekalan anak2 kak liza p main kapal terbang kontrol esok pagi..

macam tahu jer kak liza nak wat muffin..
InsyaAllah kak liza akan amik gambo...:cak:

shidaaziz posted on 24-11-2005 08:34 PM

kak liza nak wat muffin ye :cak:. nanti kak liza tempek resepi dgn gambarnya sekali.

:off: kak liza, makan muffin ni kenyang. shida breakfast makan 2 ketul dah cukup.

budaks_comel posted on 25-11-2005 08:41 AM

wah.. muffin..muffin....  :mll::mll:

shidaaziz posted on 25-11-2005 09:12 AM

dak comel.....jom kita buat.

eena05 posted on 25-11-2005 09:44 AM

http://i13.photobucket.com/albums/a253/eena05/PA070279.jpg
http://i13.photobucket.com/albums/a253/eena05/PA070278.jpg
Chocolate Muffin Banana

eena05 posted on 25-11-2005 09:47 AM

heheheheee :) tu eena try buat muffin yg chocolate banana muffin tu.......comot skittt. terisi penuh sgt then mase kukus melimpah ruahhhhh.......nanti nak try buat lagi. gambo beso sgt corryyyyyy.....tak pandai nak kecik kan....

shidaaziz posted on 25-11-2005 10:01 AM

wah...wah...wah...eena. dah berjalan projek ye. eena buat kukus ye.

mie07 posted on 25-11-2005 10:32 AM

Originally posted by eena05 at 25-11-2005 09:44 AM
http://i13.photobucket.com/albums/a253/eena05/PA070279.jpg
http://i13.photobucket.com/albums/a253/eena05/PA070278.jpg
Chocolate Muffin Banana


Citer pasal muffin ni memng tingin nak buat..tapi penyakit was-was takut tak jadi he he..acuan pon takda....

MAKLANG posted on 25-11-2005 12:06 PM

eena - kat mana jual muffin cup tu..macam kelopak bunga..cantikkkk...isinya pun nampak sedap jer.....
mie - maklang pun teringin nak buat..dah lama benor tak buat muffin...anak2 suka

eena05 posted on 25-11-2005 01:09 PM

Originally posted by shidaaziz at 25-11-2005 10:01 AM
wah...wah...wah...eena. dah berjalan projek ye. eena buat kukus ye.

:P sekali sekala berjalan shida......asyik teruja jekkk nengok warga2 bod nihhh memasak. kebetulan balik opis awal sampai umah terus buat.....sedap sesgt shida.....ingat kalu ghajin n tak de activity sunday ni nak buat lagi.....
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: ANEKA MUFFIN