azwin posted on 9-12-2005 12:02 PM

Q-Dees or Smart Reader

saya nak tanya pendapat u all kat forum ni, actually saya dh baca tread Q-Dees & Smart Reader...tp saya masih nak tanya antara dua kindergarten ni yg mane lebih menekan spelling & reading and the syllabus very interesting & enjoy 4 they learning...now i just sent my litlle gurl 4 speech & drama class once a week at lorna whiston & english programme at smart reader and finish for level 1 end of this month, tp saya rasa kat sana lebih menekan kpd memorize so my gurl bleh hafal A Apple 'red juicy apple until Z'...tp next year dia dh bleh masuk proper kindergarten but im still not sure Qdees or smart reader....harap2 mama2x kt forum ni yg dh ade experience antar anak2x ke kedua2 kindergarten ni bleh bg pendapat...thanks

zexus posted on 10-12-2005 07:56 AM

i'm not a mama, tapi pilih Q-dees.

gorgonz posted on 11-12-2005 06:19 PM

last yr gorg pernah hantar Rapid Readers.... tak nmpak paper improvmnt

next yr ... gorg kan hantar yg q-dees ni...tak tau lagi...tp org cakap ok

DUDAensem posted on 11-12-2005 10:09 PM

papa rasa pilih yang mana mana pun ok, janji kat rumah mama tolong tengok tengok kan balik apa yang anak anak belajar kat sekolah tadi. Yelah kalau papa sempat, papa pun boleh tolong tengok tengokkan. Children at that age, memang cekap ingat & hafal, tapi kalau tak ada bimbingan kat rumah pun tak ada maknanya. So pilihlah mana satu yang affordable to your pocket & sensible to your childrens' development.

Selamat mendaftar sekolah utk diorang !!!!


peace :cak::cak:

akubest posted on 12-12-2005 05:07 PM

idup lagi ko duda....

aku last year...anak aku 3 tahun antor q dees....
this year plan nak hantar smart reader plak....

so 5 to 6 aku nak tgk mana yang lagi ok....

sbb anak aku baru 3-4 tahun...aku bantai la tuko2...diffrenet exposueres la konon...aku bukan nak aku pandai sgt......by this age...hehehehhe....

rani posted on 14-12-2005 01:35 AM

thn depan my son nak masuk 4 thn. dah tanya dia byk kali, nak pegi
skolah tak? dia ckp 'takut'. kalau blh, mmg nak antar ke q-dees je.
tapi kena la tangguhkan next year.

klkl posted on 16-12-2005 12:46 PM

qdees ok
3 tahun pun dah boleh masuk ... kelas En-Gedi
4 tahun...PreSchool 1
5 tahun....PreSchool 2
6 tahun....PreSchool 3

readers book ada 24
kalau budak pandai....1 year boleh habis baca 24
kalau tak pandai....merangkak nak habiskan 4

annalisha posted on 17-12-2005 12:24 AM

Smart Reader is the best... Anak saya terus highest in english dalam kelasnya yang full of Chinese and Indians.....

dilaOHdila posted on 17-12-2005 02:22 AM

Anak2 yang di hantar ke Q-Dees semuanya terror dalam BI.Fasih sungguh kanak2 yang  ersekolah di Q-DEES ni
(Anak buah dilla belajar English melalui astro chanel cartoon network). Sleng american habis.....:stp:


http://content3.bigoo.ws/content/gif/books/books_48.gif
http://www.q-dees.com/images/kajang.jpg
http://www.f1boat.com/tvcover/images/astro.jpg

nfa posted on 19-12-2005 10:59 AM

sape2 yg anto anak dia ke smart reader..buleh tak explain fees structure dia?
memula masuk bape kena bayar..then tengah2 tahun ada ke kene bayar lagik?etc..

gorgonz posted on 19-12-2005 11:33 AM

Originally posted by dilaOHdila at 17-12-2005 02:22 AM
Anak2 yang di hantar ke Q-Dees semuanya terror dalam BI.Fasih sungguh kanak2 yang  ersekolah di Q-DEES ni
(Anak buah dilla belajar English melalui astro chanel cartoon network). Sleng american hab ...


hehehe:cak::cak:   sama sini... my doter learn a lot more tru channel 61, 63 , 60 (pagi Nick JR)
w/pun tak le fluent... tp bleh reply la broken2 tu.... dan dia rajin construct ayat sendiri (mix n match -
vocab yg dia belajar kat channel tu)

annalisha posted on 19-12-2005 12:36 PM

nfa.... saya tak ingatla pendaftaran berapa ..... tapi monthly fees is RM80, everytime naik level, kena bayar RM47 for new books..... tuje...

anak2 saya bila ditambah smart reader and Disney Channel.... dgn slang nya tu.... tiba2 kawan2 dia tanya dia.... dia dulu duduk luar negara ke.... sorang lagi tu tanya..... mak awak orang putih ke.....etc.....

Cikgu anak sulung saya boleh tanya anak saya.... how come your grammer is so good?..... sebab tak pernah2 anak melayu dapat highest constantly in english.... tiba2 anak saya lak boleh...

thats why i say... smart reader is the best!!

nfa posted on 19-12-2005 07:11 PM

annalisha .. u hantar anak u gi SR start umur bape?
80 tu utk kelas english je ke?cos tak silap utk tadika dia 250 kan?

fachai posted on 20-12-2005 10:40 AM

Originally posted by annalisha at 19-12-2005 12:36 PM
nfa.... saya tak ingatla pendaftaran berapa ..... tapi monthly fees is RM80, everytime naik level, kena bayar RM47 for new books..... tuje...

anak2 saya bila ditambah smart reader and Disney Cha ...

aggree with you.. i sent my 4yo doter to smart reader english programme..  she's now in level 2..
I tgk buku nye mcm budak darjah 2.. last few weeks, for the 1st time..die bawak balik kertas exam die..
ade 1 page die x jawab..  rase nak gelak tgk die punye writing.. ye lah.. baru 2 months dah exam..
what ever it is..  mana-mana pun ok. cuma kene bagi byk pendedahan..
my doter suke tgk chanel 63.. that's why she speaks well and  have lot's of vocabs..
suke ckp omputeh lak tu.. kdg mak bapak die ckp melayu je.. die lelebih ckp omputeh.. ;)

sometimes i wonder mane die blaja.. coz.. her class is only on saturday..
then baru notice die ni suke tgk  PHDC tu...

ni kertas exam my doter... tgk ler die lukis fidh tu.. mcm nye ape.. nasib baik teacher die paham..
http://i15.photobucket.com/albums/a392/fachai/DSCN0691.jpg
:lol:

annalisha posted on 20-12-2005 10:53 AM

nfa, saya tak hantar SR tadika tapi SR course sahaja.... tadika untuk anak2, saya pulih tadika berkonsep montessori...

fachai,
memang level SR tak ikut peringkat umur. Anak sulung saya dah habis level 10, anak no.2  yang berumur 9 tahun baru masuk level 10. Masa dia ambik exam level 9, dia score highest, mengalahkan budak2 cina dan india yang darjah 6, form 1 dan form 3. (anak saya sorang je melayu dalam class)

nfa, class SR ni 2 kali seminggu je...

annalisha posted on 20-12-2005 11:00 AM

nfa,

saya hantar anak sulung saya ke kelas SR masa dia 8 tahun..... dia habis SR masa dia 11 tahun.

saya hantar anak no2 ke Sr masa dia 6 tahun.....dia sekarang 9 tahun dan belajar level 10..... InsyaAllah dia tamat SR pertengahan tahun depan....

Saya ada dua lagi anak aged 5 and 6..... tapi saya belum  hantar lagi ke SR...nak tunggu masa mereka 7 and 8 kut supaya dapat hantar both at once.....

fachai posted on 20-12-2005 11:02 AM

Originally posted by annalisha at 20-12-2005 10:53 AM
nfa, saya tak hantar SR tadika tapi SR course sahaja.... tadika untuk anak2, saya pulih tadika berkonsep montessori...

fachai,
memang level SR tak ikut peringkat umur. Anak sulung saya dah ha ...

wah anna tereeer anak u.. yg sulong brape umor nye?
ye lah anna.. SR branch tpt my doter tu... ade sorang budak chinese girl 4 year dah level 4..
tapi budak tu masuk awal laaa.. my doter kire masuk lambat laa.. sbb terlambat tau about this program..
but ade my fren kat sini.. anak die 6yo.. pun level 2 jugak.. but in diff. branch lah..

This program depends on iq.. kalau cepat die blaja.. cepat die naik level..
as teacher tu cakap.. kalau yg lambat tu.. ade yg setahun masin in level 1..

hasmania posted on 20-12-2005 11:22 AM

yang pasti anak aku kat rumah aku jadi cikgu yang pertama............itu prinsip aku hantar kat mana-manapun kalu ibu bapa dirumah tidak membantu tak kemana.....

annalisha posted on 20-12-2005 11:25 AM

fachai.... anak sulung saya tahun depan nak ambik UPSR.

saya pulak tak suka hantar awal2 sebab saya prefer dia mature sikit bila nak masuk level 7 nanti....
... SR is good, but it also depends on the teacher. Some centres yang saya dengar, teachers dia tak committed, so siapa yang hantar anak kat situ, macam tak banyak sangatla improvement dia. So do find a good centre.

saya bukan nak banggakan anak tapi as an inspiration or panduan..... saya dulupun penat mencari whats the best for my children.....now dah tau....i nak promotelah kan..... SR is good, it compliments the PPSMI that the kids learn in school..... If not, takkanlah my 9 year old girl can travel overseas wakil malaysia in story telling.....

annalisha posted on 20-12-2005 11:34 AM

hasmania..... yes.... kita as parents pun kena bantu and support.... jangan lepas tangan begitu saja.....

saya akan start bila dia darjah satu...... everynight saya akan duduk sebelah anak sampai dia habis homework dia....

for my eldest, i gave that support for 2 whole years.... then saya tengok dia dah independent.... saya lepas tangan sikit... but still monitor jugak but dari jauh..... but i dont sit next to her anymore when she does her homework....

my no.2, at 9 years old.... she's not independent yet...... so i still sit next to her twice a week....... but in 2006 she has to try to be independent bec I need to concerntrate on her soon-to-be standard one sister and also my eldest who will be sitting for her UPSR....

as a parent we must always supprt our children.... jangan setakat cakap "pergi belajar!" and  then expect good results....

fachai posted on 20-12-2005 11:36 AM

Originally posted by annalisha at 20-12-2005 11:25 AM
fachai.... anak sulung saya tahun depan nak ambik UPSR.

saya pulak tak suka hantar awal2 sebab saya prefer dia mature sikit bila nak masuk level 7 nanti....
... SR is good, but it also depends  ...

yess anna.. i have 2 agree with u.. it's really depends on branch..  
i hope  i'm sending to right one.. but based on the reputation.. sounds goods.. :)
wow.. i think anak-2 u mmg terer english laaa.. u speak engliash at home ke??
:cak::cak:

annalisha posted on 20-12-2005 12:01 PM

fachai.... saya ni kononla cakap kat anak2 yang they have to speak english at home.... tapi last2 saya yang kantoi.... saya pun hairan bila kat office memangla 100% english tapi kat rumah susah la.....

so .... no we dont speak english at home.... or should i say 30% english 70% bm kut.....

tapi i jealouskan my friends yang boleh cakap 100% english at home with their kids.....

honeybee1802 posted on 20-12-2005 12:19 PM

bestnyer ngk anak korang nih tere ckp omputih..terer2 belaka...tp mmg le..anak cousin honey pun,kalo ckp melayu ckp kelate...kalo ckp english mcm ada slang plak..seme blaja kat tv...erm..sistem q-dees ngan smart reader nih mcm mana?saper leh detailkan

akubest posted on 28-12-2005 09:45 AM

for me...though im sending them gdees or smart reader...my intention is not converse fluently in english.....

most important is they can understand english.....that will do.....di anak cakap bahasa apa pon...dia punya suka....tapi yang penting rasanya dia boleh understand, what other peple says, what tv says, etc.....

actually to converse is easy ... to fully understand what it means itu yang susah..... masa aku belajo....ramai yang cakap english berabuk..tapi ielts ban 7 tak lepas......yang ban 9 byk budak yang manjang cakap melayu......hahahhahaha......

fluently conversingg helps but for me not neccessary.....

naughty posted on 28-12-2005 11:20 AM

I'm currently staying in Labuan but will move to Bangi in February.  So terpaksa la cari kindy yg sesuai utk my son.. he's 5 next year... right now betul2 pening tak tau mana nak hantar dia bila dah pindah bangi nanti... centre mana yg ok ye utk smart reader?..
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: Q-Dees or Smart Reader