noor_hannah posted on 22-1-2006 11:45 AM

KOLEKSI SEGALA BRAND PINGGAN & BRG LANGKAWI [merged]

assalamualaikum semua...

salam perkenalan... selalu kak hannah dok baca je sini... ni 1st time masuk

kak hannah nak tumpang tanya lah skit... u all boleh share citer psl pinggan mangkuk dgn kak hannah?  ekceli, kak hannah mencari collection pinggan mangkuk yg cun2 skit...

baru2 ni, kak hannah berkenan dgn pinggan rakan bod dari FNR - mag, cun betul pinggan dia,


http://i30.photobucket.com/albums/c307/magnolia_8380/DSC00226.jpg
haaa... ni dia pinggan dia... katanya GIACOMO... cantikkan..

kak hannah mencari jenis yg tahan lasak, tak mudah pecah... sebab mmg ganas skit.. hahaha...

so, kengkawan, meh la share bab pinggan mangkuk ni...


mod, kalau dah ada topik ni, pls merge ye...maybe kak hannah terlepas pandang...  10q...

[ Last edited by  ctredzuan at 23-5-2006 09:19 AM ]

dilaOHdila posted on 22-1-2006 12:46 PM

Kak Hanna, di Nilai satu ada satu keai menjual pingan mangkuk yang berbagai - bagai hiasannya. Murah-murah belaka. Tapi dilla tak tahu apa nama kedai tuh. Cuba lah cari.... memang cantik. Bagi mereka yang suka mengumpul koleksi pinggan-pinggan macam ni memang rasa amat seronok


http://i4.photobucket.com/albums/y104/koleksiresipi/BeefSmore.jpg

zmie78 posted on 22-1-2006 12:54 PM

b guna yg plastik je.. hahaaha..

susah la kat office ni nk guna kaca.. takut terpecah masuk dalam tab.. payoh ler..

kalau dah ada rumah sendiri nk juga collect pinggan mangkuk ni ... kalau yg set set besar tu lagi seronok tgk kan.. :P

dideal_2004 posted on 22-1-2006 03:06 PM

dideal simpan koleksi melamine jer.. semua beli kat Langkawi
kalau pinggan utk makan kat rumah, guna jenis claytan

noor_hannah posted on 22-1-2006 10:30 PM

Originally posted by dilaOHdila at 22-1-2006 12:46 PM
Kak Hanna, di Nilai satu ada satu keai menjual pingan mangkuk yang berbagai - bagai hiasannya. Murah-murah belaka. Tapi dilla tak tahu apa nama kedai tuh. Cuba lah cari.... memang cantik. Bagi mere ...


ooo thanks for the info dula... but ekceli, kak hannah mencari pinggan yg tahan lasak, yg tak mudah pecah barai... but yet, sweet n presentable...

noor_hannah posted on 22-1-2006 10:32 PM

Originally posted by zmie78 at 22-1-2006 12:54 PM
b guna yg plastik je.. hahaaha..

susah la kat office ni nk guna kaca.. takut terpecah masuk dalam tab.. payoh ler..

kalau dah ada rumah sendiri nk juga collect pinggan mangkuk ni ... kalau y ...


b, hati2 guna barangan plastik, sebab boleh mendatangkan kemudaratan pada penyakit...

ekceli, jenama melamine tu pun mmg cantik2 bunga dia, tapi kenangkan mudarat tu, itu yg tak jadi...

noor_hannah posted on 22-1-2006 10:34 PM

Originally posted by dideal_2004 at 22-1-2006 03:06 PM
dideal simpan koleksi melamine jer.. semua beli kat Langkawi
kalau pinggan utk makan kat rumah, guna jenis claytan


dideal, tu yg kak hannah sebut tadi kat b, jenis melamine ni dgr nya boleh mendatangkan cancer ke apa... lebih kurang gitu lah...

kak hannah mmg ada guna jenama claytan, tak kurang cantik2 gak, tapi malangnya, semua nya makin pupus... tu yg nak kena cari stok lain ni..

zmie78 posted on 23-1-2006 09:50 AM

mcm tu eks.. tak tau la pulak b..

nanti la tukar ke kaca plak.. terpaksa la korban kan kalau pecah..

:P

titanium posted on 23-1-2006 07:19 PM

alamak yeke bleh memudaratkan kak hannah...abis tu pinggan mangkuk baby semuanya dr plastik/melamine kan...ada sesapa yg bleh cite lanjut tak..

noor_hannah posted on 23-1-2006 07:49 PM

Originally posted by zmie78 at 23-1-2006 09:50 AM
mcm tu eks.. tak tau la pulak b..

nanti la tukar ke kaca plak.. terpaksa la korban kan kalau pecah..

:P


tu la pasal b, kak hannah ni jenis mata keranjang... hahahaa.. suka pinggan yg lawo2... tapi tu lah.. yg lawa ni selalu nya jenis porcelain, atau ceramic... mmg cantik2 dan sweet je corak dia...

tapi psl kak hannah ni jenis "ganas"... selalu lah pinggan mangkuk pecah.. last sekali koleksi CLAYTAN yg agak tahan tu pun dah tinggal sedikit... yg lain smua arwah...

ni skang nak cari yg agak2 tahan la... kalau ada sesapa yg pernah mencuba... leh share kat sini ye...

noor_hannah posted on 23-1-2006 07:53 PM

dulu masa baru kawin, pakai koleksi arcopal... mmg tahan lama... dia guarantee 10 tahun, tapi kak hannah nye tahan adalah dlm 15 tahun.. after that dia dah mula start pecah2..

dlm pada tu, ada lah beli yg jenis2 lawa ni.. ceramic n porcelain.. ada gak dpt hadiah.. tapi semua dah arwah..

so, bosan dgn arcopal.. takde yg cun dah corak dia.. kak hannah tukar ke coring ware lak.. but too expensive kalau nak buat beberapa koleksi.. tu pun kak hannah beli waktu sale.. murah giler... tapi masih tak cukup set dia...

kalau ikut "ganas" kak hannah ni, mmg berbaloi lah beli corning ware ni.. sebab beli sekali, tahan lamaaa... cuma nak gak lah ada koleksi lain.. takkan yg tu je kan... lagi pun tak larat gak nak kumpul complete set.. mahal wooo...

noor_hannah posted on 23-1-2006 08:01 PM

Originally posted by titanium at 23-1-2006 07:19 PM
alamak yeke bleh memudaratkan kak hannah...abis tu pinggan mangkuk baby semuanya dr plastik/melamine kan...ada sesapa yg bleh cite lanjut tak..


titanium, kak hannah dgr benda ni sejak kecik lagi, anyway check this out...

http://urbanlegends.about.com/library/bl_frozen_plastic_dioxin.htm

http://www.google.com.my/search?hl=en&q=plastic+ware+cause+cancer&meta=

http://www.plasticsmythbuster.org/freezing.asp

banyak lagi info..

niceghost2005 posted on 23-1-2006 08:36 PM

Assalamualaikum Kak Hannah,

Arwah bapa teman dulu ada koleksi pinggan mangkuk.
Biler dier meninggal jer....baru teman teringat.

Tup tup dah tak ada....ghoper nyer adik dier dah HADIAH kat MUSEUM. :cak:

Wsalam

noor_hannah posted on 23-1-2006 09:07 PM

waalaikumsalam ghost,

aisey... bukan lah kak hannah nak buat koleksi sampai cam museum tu.. hihihi.. faham cakap ghost tu... sebab arwah mak kak hannah dulu pun cam tu... hahaha...

kak hannah nak beli tuk belasah hari2... so, nak beli 2 jenis corak je lah... kalau ada yg kira boleh tahan lasak... alah beli menang pakai gitu... takmo lah sampai simpan ke anak cucu... nanti bila time dorang, sure dah paten lain lak kan...

niceghost2005 posted on 23-1-2006 09:14 PM

Originally posted by noor_hannah at 23-1-2006 09:07 PM
waalaikumsalam ghost,

aisey... bukan lah kak hannah nak buat koleksi sampai cam museum tu.. hihihi.. faham cakap ghost tu... sebab arwah mak kak hannah dulu pun cam tu... hahaha...

kak hannah ...

He he he he he

Sajer jer acah Akak td.

Teman dulu ke France......deme suker beli Acoroc.
Murah murah jer satu set kat sana...RM60.

Teman beli crystal jer.
Tapi sekali tu pecah.............terbelah tangan teman tanpa di sedari.
So, dok dalam almari jer laa now.

Assalamualaikum

noor_hannah posted on 23-1-2006 10:41 PM

Originally posted by niceghost2005 at 23-1-2006 09:14 PM


He he he he he

Sajer jer acah Akak td.

Teman dulu ke France......deme suker beli Acoroc.
Murah murah jer satu set kat sana...RM60.

Teman beli crystal jer.
Tapi sekali tu pecah.... ...


waalaikumsalam

ghost... err.. nak panggil nice lah... pleasant skit kan... kak hannah tak gemor kalau beli then simpan2... kalau beli sure lah nak belasah cukup2... baru berbaloi membeli...

kalau dok simpan2... rasa rugi je duit tu...

wah, murah nye ye, ni macam kalu... nak gi france lah pulak... hehehe...

tapi my friend bilang, kat UK murah giler corning n pyrex ni...hmm.. kat US ada jual ke? murah ke?  sebab ada member dok US, boleh le kirim nanti... kalau le murah kan...

mrs_livingstone posted on 23-1-2006 10:56 PM

ckp pasal pinggan mangkk nih...sini mahal betul....yg tak de jenama lansug tu,yg mudah pecah tuuu
yg langgar sikit sumbing tuuuu...rm210 satu set:ant:
kat mesia rm40 pun leh dapat...errrghhhh

noor_hannah posted on 23-1-2006 11:12 PM

Originally posted by mrs_livingstone at 23-1-2006 10:56 PM
ckp pasal pinggan mangkk nih...sini mahal betul....yg tak de jenama lansug tu,yg mudah pecah tuuu
yg langgar sikit sumbing tuuuu...rm210 satu set:ant:
kat mesia rm40 pun leh dapat...errrghhhh


uikkkss mahal tu.... lenkali bawak je dari kl ni mrs.. hehehe...



psst:  lama tak jumpa...

niceghost2005 posted on 23-1-2006 11:16 PM

Originally posted by noor_hannah at 23-1-2006 10:41 PM



waalaikumsalam

ghost... err.. nak panggil nice lah... pleasant skit kan... kak hannah tak gemor kalau beli then simpan2... kalau beli sure lah nak belasah cukup2... baru berbaloi membeli.. ...

Murah haper ker bender nyer....Kak Hannah.
Kalau kena X dgn 7

He he he he he

p/s teman pun balun abis abis tapi kalau dah tajam, susah wooooooooo
p/s2 nih nak pi tukor pisau teman yg sumbing, Henkels (Soligen) yg teman beli kat Hamburg dulu. (Life Warranty)

mrs_livingstone posted on 23-1-2006 11:26 PM

Originally posted by noor_hannah at 23-1-2006 11:12 PM



uikkkss mahal tu.... lenkali bawak je dari kl ni mrs.. hehehe...



psst:  lama tak jumpa...
baru sambung tenet hannah...pindah umah nie:bgrin:
nk bawak dulu.tp taku pechlg satu extra luggage pun dah byk time tuh..huhuhusadis btui....
kalau pinngan jenama "luminarc" kat sini rm10.50 sebji..errgggghhh:(
mkn lam tempurung je la cam nih

mrs_livingstone posted on 23-1-2006 11:28 PM

kalau boleh teringin nak ade set yg royal2 tuuuu
tp nk buat hiasan je lah....keh keh..nk guna takut pecah...meroyan kang
kalau utk guna teringin nak ade noritake,cukup la:bgrin:

niceghost2005 posted on 23-1-2006 11:37 PM

Originally posted by noor_hannah at 23-1-2006 10:41 PM



waalaikumsalam

ghost... err.. nak panggil nice lah... pleasant skit kan... kak hannah tak gemor kalau beli then simpan2... kalau beli sure lah nak belasah cukup2... baru berbaloi membeli.. ...

psssttt...teman pun tak gemor gak. Tapi, apakan daya.......dah merbahaya. Tajam sangat kalau pecah.

noor_hannah posted on 23-1-2006 11:55 PM

nice, tepek lah gambo pisau tu... nak gak tgk...

noor_hannah posted on 23-1-2006 11:56 PM

sapa2 yg sudi, meh lah tepek gambo pinggan kat sini, leh jamu mata... hehehe

niceghost2005 posted on 24-1-2006 06:23 AM

Originally posted by noor_hannah at 23-1-2006 11:55 PM
nice, tepek lah gambo pisau tu... nak gak tgk...

Insyaallah.......nanti teman ambik gambor.
Kena balik kampung dulu weh.......................

Tengok harga kat SOGO aritu...............dekat Rm300++ sebilah.
Tu yg kena jaga lok lok......agar tahan 7 keturunan. :cak:
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: KOLEKSI SEGALA BRAND PINGGAN & BRG LANGKAWI [merged]