guppy posted on 2-3-2006 02:35 PM

[MERGED] Macammana Nak Tambah Susu Badan?

Salamz semua,...

Guppy nk tanye,...baby dah nk msk 2 bln...sejak 2 menjak nih, x berminat bfeeding. kdg2 nak ...kdg2 x nak...guppy still nk bfeeding lagik...so guppy decide, guna pam ... then buh dlm botol...
tp masalahnyer susu badan guppy smkn kurang. maybe sbb baby kurang Bfeeding.

So, ader tips x, nk tambah susu badan walaupun baby kurang bfeeding...

p/s: kalau dah ader topics nih guppy mintak maaf...guppy try cari thread lama incase ade,...tp x jumpa...

[ Last edited by  shinky_pinky at 6-11-2006 02:08 AM ]

chammy_girlz posted on 3-3-2006 02:56 AM

makan sandwich bread...4 keping setiap hari...petua ni dr akak chammy...

minum susu sekurang-kurangnya 2 gelas setiap hari.....

jangan minum air batu.....

*** sentiasa cuba dan cuba lagi...

just my 2 cents....;)

mclaren posted on 3-3-2006 09:41 AM

tips

1) makan lobak putih (white radish) masak sup, nak pecah telur + add soohoon pun boleh, lagi sedap

2) minum air masak byk2, dalam 2 liters a day

3) amalkan minum 2 glasses of milk for the calcium

4) kerapkan susuan, kalau ada masa, baby tidur, perahkan susu, tak kisahlah walau dapat 0.5oz pun, kerana by theory, more demand, more supply

5) kurangkan stress, jangan fikirkan perkara yang menyusahkan hati

6) makan jantung pisang, bubur kacang hijau, tambahkan halba di dalam masakan

7) jika bekerja, kerapkan memerah susu, walaupun setiap perahan hanya dapat sedikit shj

8) boleh juga amalkan supplements utk menambahkan susu spt earthmama milkmaid tea, dan lain2 (boleh visit www.momslittleones.com atau www.thebabyloft.com)

9) doa

10) tawakkal

guppy posted on 3-3-2006 10:54 AM

:), tq very much...
insya allah nanti nk cube...

x jd nk putus asa...:P

zaliza posted on 3-3-2006 11:15 AM

minum air soya jugak berhsil.. soya bean any produk.. yeos, drinho.. asalkn kacang soya..insyaAllah...

suruli posted on 3-3-2006 10:49 PM

Hi Guppy....

I pun breast feed my 3rd baby... sekarang dah 5 bulan still on lagi..and susu pun banyak, I rasa susu guppy berkurangan sb baby breastfeed on and off.... malam bagi tak...? or guppy campur dgn formula.. kalau jarang2 memang susu kurang... lagi satu guppy kena pantang sikit makan... jgn lantak semacam jer... susu tu nanti rasa dia ikut pemakanan kita... kalau penah rasa, susu sebelah kanan dan kiri lain rasa dia..lemak2 manis..kalau selalu bagi susu badan memang baby lagi susu badan... pump pun tak berapa menjadi sb they way baby suck dgn pump tak sama..baby's suck lagi kuat... so susu punya production lagi kuat...

Ini nasihat I ler... macam yang diorg cakap, minum byk susu, x kira susu ape janji susu, pastu byk minum mineral water, ada byk benda sebenarnya, papaya soup pun ok, Yang biasa I buat tu ler..malam2 masa nak bagi susu tu, mesti bawa bekal air mineral kat sebelah bantal. Ada lagi satu... kalau penah dengar fenugreek, memang ramai doc advise amik ni, tapi susah nak dapat yang ada cuma kat GNC jer... yang I tau GNC kat midvalley.. aritu bekalan abis satu malaysia..tapi sekarang tak tau la... biasanya org yang amik ni, ibu2 yang bekerja. I tak penah makan pun fenugreek tu, sb susah nak dapat. Tapi alhamdulillah susu I sampai sekarang byk lagi, mungkin sb masa pregnant I minum susu byk..I minum Anmum, alhamdulillah ok gak...tak suka sbenarnya, tapi nak susu byk punya pasal..bedal jer la... jgn minum air sejuk. OK pntang tu..

nasi^impit posted on 4-3-2006 03:59 PM

bubur kacang hijau mmg boleh tambahkan susu badan
lagi satu, rajin2 urut kat buah dada kita tuh semua takde saluran yg tersumbat

suruli posted on 4-3-2006 09:24 PM

Originally posted by nasi^impit at 4-3-2006 03:59 PM
bubur kacang hijau mmg boleh tambahkan susu badan
lagi satu, rajin2 urut kat buah dada kita tuh semua takde saluran yg tersumbat

A'ah..betul tu kata nasi.. bubur kacang pun bagus... pastu urut ngan tuala yang di rendam ngan air suam...

daisys posted on 6-3-2006 10:40 AM

sebelum perah susu...tuam dgn towel suam....or have a warm shower....mencepatkan pengaliran susu...

makan longan kering....blh dptkan di gian/tesco bhgn rempah ratus or kedai sengse....
rebus la longan tu buat air....

adhwan posted on 6-3-2006 04:25 PM

masa besalin dulu nurse bg petua makan lobak putih, sayur sawi, byk minum air  :D, n kene slalu stimulate susu supaya sentiasa ada air, bg minum waktu malam penting utk stok susu esoknya plak..

adhwan posted on 6-3-2006 04:31 PM

masa besalin dulu nurse bg petua makan lobak putih, sayur sawi, byk minum air  :D, n kene slalu stimulate susu supaya sentiasa ada air, bg minum waktu malam penting utk stok susu esoknya plak..

mclaren posted on 6-3-2006 05:36 PM

FENUGREEK

fenugreek tu senang je nak dapat... nama lain dalam bahasa melayu is HALBA.

biasa orang taruk dalam kari.. or macam my mom, masak nasik lemak, mesti taruk halba. kat kedai runcit, giant, in fact anywhere u can find fenugreek, tak perlu cari kat specialty stores macam GNC tu (yang for sure mahal). beli kat kedai biasa brp posen je pun...

cumanya, jangan lah overdose makan halba, terlalu banyak (mungkin kerana nak sangat susu banyak kan) boleh sebabkan cardiac arrest (this one i read somewhere, tapi rare cases lah).

guppy posted on 6-3-2006 10:46 PM

Originally posted by suruli at 3-3-2006 10:49 PM
I pun breast feed my 3rd baby... sekarang dah 5 bulan still on lagi..and susu pun banyak, I rasa susu guppy berkurangan sb baby breastfeed on and off.... malam bagi tak...? or guppy ...
-->Bagi...kadang2 die nak. Lama die isap. Penah sekalik tuh sampai 2 jam, guppy biarkan. Tp kadang2 Die refuse nk isap. Tetiba bb nk muntah. X tau pasal pe. Tu lah yg frust.:stp:.


Originally posted by suruli at 3-3-2006 10:49 PM
lagi satu guppy kena pantang sikit makan... jgn lantak semacam jer... susu tu nanti rasa dia ikut pemakanan kita...
-->Makanan apa yg kene pantang?:hmm:

O, Fenugreek tu Halba...baru tau. Rasernyer bleh dapat kt kedai jual herba n rempah. cth kedai india, ye x...?:)

[ Last edited by guppy at 6-3-2006 10:50 PM ]

daisys posted on 7-3-2006 03:08 PM

yupp...halba tu kat kedai runcit pn ada....

saya dh try rebus halba...abeh satu rumah bau halba..heheheeh
tp saya mmg jenis takleh mkn benda panas2....jamu2 pn tak blh....
masa minum dulu abeh kaki naik ruam2 gatal2...merah2...
ikut kesesuaian....

zamnie posted on 9-3-2006 10:21 AM

time kaseh lah byk2 kpd semue yg bg petue/tips kat sini!!!:) Insya Allah, sy pun nak try fully bf kali nie walaupun baby baru 3 bln tapi susu mmg kureng!!! so nak cube try mkn halba tapi skrg nie sy tgh ambik pil ASI... harap2 bertambahlah susu:pray:

bubble posted on 9-3-2006 10:29 AM

mclaren, cardiac arrest tu apa?..saya memang selalu kalau masak bubur nasi (kanji) saya letak halba..

mclaren posted on 9-3-2006 12:26 PM

cardiac arrest tu lebih kurang macam lemah jantung le..

sofia80 posted on 9-3-2006 03:04 PM

saya dulu susu kurang masa dalm pantang lagi walaupun dah berurut. kalau dalam pantang, boleh ke makan bubur kacang?

mclaren posted on 9-3-2006 05:19 PM

Reply #18 sofia80's post

ikut masing2 lah. kalau jenis yang berpantang strict tu, saya tak tau boleh makan ke tak.. kalau ikut saya, takde masalah kot.
doktor pesan, makan makanan seimbang utk mendapatkan susu yang berkhasiat, dan perlunya meminum air yang banyak dan makan buah2an utk melancarkan production susu & mengelak sembelit.

tapi orang melayu biasanya tak beri minum air yg banyak dalam pantang.. so...
kalau tanya saya, semuanya boleh asalkan seimbang.

guppy posted on 14-3-2006 03:15 PM

1--> Ttg product GNC tuh, guppy pg yg kt metro prima punya cwgn...tanyer die ttg fenugreek pills yg utk tambah susu badan. salesgirl tuh kater - x der n die x tau pun product tuh.  Die cdg produk lain,...royal jelly...n makanan tambahan utk ibu selepas bersalin...guppy bacer kt label tuh, x derpun ingredient utk tambahkan susu bdn...Wonder gak guppy... bleh sesapa bgtau nama product tuh. maybe kene mention nama produk kt amoi tuh kot...


2-->Guppy bebaru nih selsema...

Susu guppy berkurangan secara mendadak, wlaupun guppy slalu pam n perah.
halba tuh guppy amik, rebus n minum + mkn halba yg rebus tuh skalik...
Susu anmum guppy amik... makan sayur sawi,...air pun guppy minum byk...sampai asyik g toilet.

ader saper x ader prob nih?...:stp:

mclaren posted on 14-3-2006 03:57 PM

guppy, u stress tak? kalau stress pun, boleh kurangkan susu secara mendadak. hati kene tenang je...

guppy posted on 16-3-2006 10:39 PM

:o:stp:,...mungkin kot.
Adess...
Insya allah guppy cube tenang, jd +ve.

guppy posted on 22-3-2006 10:39 PM

alhamdulillah...

Sekadar nak share result...

Alhamdulillah...

Kelmarin dulu guppy try minum air rebusan longan kering...
n amik horlick 2 gelas setiap hari... letak halba sket kt dlm lauk...
Usaha guppy tuh nampak kesan peningkatan air susu...
Tp mmg still kurang...dalam 3 sesi perahan...baru bleh capai 1oz...sblm nih, ms selsema,
trus jd titis jer...

-->Still tgh mencuba lagik nih...chaiyok chaiyok...:P

mclaren posted on 23-3-2006 12:09 PM

good luck guppy :bye::bye:

kunangkunang posted on 27-3-2006 11:04 AM

mak kk pesan....kalau masih menyusukan anak...ELAKKAN sgt2 atau tak payah langsung minum minuman berais . air susu akan kurang @ kering...even anak kita kerap menyusu.
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: [MERGED] Macammana Nak Tambah Susu Badan?