hasaru posted on 4-3-2006 09:48 AM

grill pintu dan tngkap- besi atau aluminium ?

yg mana lebih baik, buat grill besi atau aluminum?

kalau i. kut harga, aluminium lebih mahal.

Lily_Savage posted on 5-3-2006 08:43 AM

aluminium lebih cantik..
dan ringan
tp mahal

lily buat grill aluminium utk sliding doors,
besi utk semua tingkap lain

niceghost2005 posted on 5-3-2006 04:33 PM

Assalamualaikum semuer,

Teman PREFER guna aluminium grill.
Walaupun ia mahal skit dari besi.............tapi masih lagi BERBALOI.

SEbab nya ialah:

1. FREE maintenance for the next 10-15 years
- tak perlu di cat
- tak karat


Wsalam

iqyniqaa posted on 5-3-2006 06:01 PM

ape beza grill ni? ader gambo x? tepek laa kt sni..

ctredzuan posted on 5-3-2006 09:36 PM

tapi senang tak pencuri nak gergaji yg aluminium ni? hehehe..

hasaru posted on 6-3-2006 06:49 AM

rumah aku tepi pantai, mula2 terpikir nak guna aluminium supaya tak nak karat.
tapi bla survey rumah orang lain, ramai yang pakai besi. termasuklah rumah2 yang besar ( yg aku assume price does not matter).

adakah sebab memang besi lebih selamat ?

CivicSI posted on 6-3-2006 10:36 AM

Originally posted by ctredzuan at 5-3-2006 09:36 PM
tapi senang tak pencuri nak gergaji yg aluminium ni? hehehe..


Assalamualaikum tuan MOD,

Kalau nak ikutkan pencuri.. tak de beza besi atau aluminium. Dua -dua dia boleh patahkan.. guna jek kereta pun boleh.
Tapi aluminium lagi senang kalau tiada besi didalamnya.
As a added security, pasanglah alarm.
Kalau nak cantik memang aluminium . Tapi wrought iron pun cantik jugak..

Psst.. tengok macam grill rumah Razzz.. cantik tu.

niceghost2005 posted on 6-3-2006 10:53 AM

Originally posted by ctredzuan at 5-3-2006 09:36 PM
tapi senang tak pencuri nak gergaji yg aluminium ni? hehehe..

Assalamualaikum kak CT,

Kat ghumah teman...............contractor tu taruh batang besi kat dalam grill aluminium tersebut. :cak:

Wsalam

CivicSI posted on 6-3-2006 04:57 PM

Originally posted by niceghost2005 at 6-3-2006 10:53 AM


Assalamualaikum kak CT,

Kat ghumah teman...............contractor tu taruh batang besi kat dalam grill aluminium tersebut. :cak:

Wsalam


Kalau luar aluminium dalam besi.. double price ni NG.

niceghost2005 posted on 6-3-2006 05:01 PM

Originally posted by CivicSI at 6-3-2006 04:57 PM



Kalau luar aluminium dalam besi.. double price ni NG.

He he he he he entah laa pulak, CivicSI.
Sini dulu......around RM600 utk 4 keping sliding door. (2 1/2 feet each)

CivicSI posted on 6-3-2006 05:06 PM

Originally posted by niceghost2005 at 6-3-2006 05:01 PM


He he he he he entah laa pulak, CivicSI.
Sini dulu......around RM600 utk 4 keping sliding door. (2 1/2 feet each)


Dulu tu bila NG??

niceghost2005 posted on 6-3-2006 07:57 PM

Originally posted by CivicSI at 6-3-2006 10:36 AM



Assalamualaikum tuan MOD,

Kalau nak ikutkan pencuri.. tak de beza besi atau aluminium. Dua -dua dia boleh patahkan.. guna jek kereta pun boleh.
Tapi aluminium lagi senang kalau tiada bes ...

He he he CivicSI,

Ini bukan lah sebagai PENGHALANG kpd bakal perompak or pencuri.
Ia hanya  lah utk MENYUSAHKAN mereka sahaja.

Kalau deme nak masuk, memang ler pelbagai cara bley deme guna pakai. :cak:

Ia sebagai satu DAYU USAHA kita di dalam konteks PENCEGAHAN.
Sama gak la kiter guna ALARM.:cak:

:off:
Setiap bakal pencuri or perompak akan mencari EASY TARGET.

Ant posted on 10-3-2006 03:36 PM

ant cadang nak buat gril utk 2 panel sliding door, pintu dapur, tingkap 1-panel ada 2, tingkap 2 panel ada 5. agak2 berapa kena budget kalau amik wrought iron?

CivicSI posted on 10-3-2006 04:03 PM

Originally posted by Ant at 10-3-2006 03:36 PM
ant cadang nak buat gril utk 2 panel sliding door, pintu dapur, tingkap 1-panel ada 2, tingkap 2 panel ada 5. agak2 berapa kena budget kalau amik wrought iron?


No idea sebab tak pakai 100% wrought iron. Razz boleh bagi estimate kot.

tehbunga posted on 10-3-2006 05:12 PM

Teh buat gate standed size..
fully wrough iron, 2.3k...

kenn posted on 31-3-2006 12:46 PM

aluminium tak berape bagus sebenarnya,itu ialah elemen yg dingin,tak bagus untuk orang yang duduk dalam rumah tu.
yang hanya bagus ialah tak payah cat.
wrought iron ialah trend sekarang,mahal,tapi MEMANG keras dan tahan lama(betul lama tu)....
suggestion:wrought iron! berbaloi.....

niceghost2005 posted on 31-3-2006 02:49 PM

Originally posted by kenn at 31-3-2006 12:46 PM
aluminium tak berape bagus sebenarnya,itu ialah elemen yg dingin,tak bagus untuk orang yang duduk dalam rumah tu.
yang hanya bagus ialah tak payah cat.
wrought iron ialah trend sekarang,mahal,tap ...

Wrought iron is also known as BESI TEMPAWAN??

Kalau patah...............bley sambung ker? :hmm:

gue posted on 2-4-2006 11:50 AM

salam

last year gua upah org pasang grill..wrought iron..rumah teres (end lot)..semua tingkap kat rumah(including tingkap kecik kat bilik air)..sliding door, pintu dapur..total cost 7k..

Lily_Savage posted on 2-4-2006 01:21 PM

Originally posted by niceghost2005 at 6-3-2006 05:01 PM


He he he he he entah laa pulak, CivicSI.
Sini dulu......around RM600 utk 4 keping sliding door. (2 1/2 feet each)

murahnya..
lily nyer utk 2 set pintu sliding serta 2 set grill RM2500

elle_labelle posted on 3-4-2006 02:39 PM

Reply #18 gue's post

Rumah gue kat ne..?
ni kalo saya nak tengok design iron wrought ada web site ke..?
gue, boley bagi contact no kontraktor yg buat grill gue tak..?

saya nyer rumah ada la jugak unsur2 kuRREENngg.. bab pintu ke taman developer buat pintu daun - buka ke arah luar... so, nak buat grill tengok rumah sebelah semua wat grill kot dalam rumah..
saya rasa semacam la pulak buat grill kot dalam.. ingat nak tukar je pintu tu kepada sliding...
baru boley buat grill kat sebelah luar.... baru la cun nak wat iron wrought....
tu yang tengah survey2 contraktor yang bagus ni....

niceghost2005 posted on 3-4-2006 03:20 PM

Originally posted by elle_labelle at 3-4-2006 02:39 PM
Rumah gue kat ne..?
ni kalo saya nak tengok design iron wrought ada web site ke..?
gue, boley bagi contact no kontraktor yg buat grill gue tak..?

saya nyer rumah ada la jugak unsur2 kuRREENngg ...

Assalamualaikum elle_labelle,

Sebelum miker memilih grill......bbrp INFO perlu ada.
1. harga
2. karat or tidak?
3. kalau patah or di patahkan(semasa di jack pencuri), bley ker di sambung?

Wsalam

gorgonz posted on 3-4-2006 04:08 PM

gorg bru jer survey.... utk dua sliding (ruang tamu + family) aluminium RM1,700....ok tak...?

momimasrie posted on 4-4-2006 12:49 PM

momi pasang grill aluminimum..semua tingkap n pintu, gate, ganti yg kat tepi tangga..dlm rm 13k

crystal_biru posted on 4-4-2006 01:15 PM

Originally posted by momimasrie at 4-4-2006 12:49 PM
momi pasang grill aluminimum..semua tingkap n pintu, gate, ganti yg kat tepi tangga..dlm rm 13k

13k   :o:  :o: :o:

gue posted on 4-4-2006 07:57 PM

hi elle_labelle

gue punya rumah kat subang bestari, shah alam. chinese contractor...MIL yg settlekan..rasanya kedai dia kat area serdang.tak jumpa website dia..dlm catalogue nampak cantik ..bila dah siap nampak serabut lak..sebab terlalu berkerawang...sesak mata tgk..better pilih simple design..quality tak tau nak cakap sbb gue tak duduk lagi rumah tu...maybe next year baru pindah..
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: grill pintu dan tngkap- besi atau aluminium ?