HaMpEH KoBau posted on 5-9-2003 09:00 AM

Cara Membeli Sebuah Rumah

Beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan dan urusan-urusan sebelum dan
semasa membeli rumah.


1. Pilih Lokasi Rumah.

a). Pilihlah lokasi yang dekat dengan tempat kita bekerja untuk mengurangkan
kos pengangkutan ketempat kerja.

b). Pilih lokasi yang stretegik, ada potensi untuk membangun supaya harga
rumah dan kadar sewa meningkat dimasa depan.

c). Lokasi yang majoriti penduduknya sebangsa atau seagama, supaya senang
urusan amal ibadat, berjamaah, kenduri kendara dsb.


2. Pilih Jenis Rumah.

a). Jenis rumah yang mampu kita beli dan sesuai dengan pendapatan kita. Tak
kiralah apartment ke, teres ke atau banglow.

b). Saiz rumah yang sesuai dengan saiz keluarga kita. Keluasannya, jumlah
biliknya, parking space dsb.

c). Jenis hak milik, pajakan atau kekal.


3. Pilih Pemaju.

a). Pilihlah pemaju yang dah establish atau syarikat besar yang tersenarai
di BSKL macam  Sime UEP, Negara Prop., dll. Kalau pemaju keci-kecilan, takut
projek terbengkalai. Macam kawan saya dah terkena, 3 tahun tak siap lagi.

b). Syarikat pemaju besar-besar ni, dia orang berurusan dengan pembeli
secara professional, tak banyak kerenah. Dia orang mesti jaga imej. Kalau
yang ada ISO 9000 ke lagi bagus.


4. Pilih Peguam (Loyar).

a). Loyar Pemaju untuk urusan perjanjian jual-beli (S&P) - yang ni biasanya
free. Kalau kena bayar pun cuma duit stem dan photostat.

b). Loyar Bank untuk urusan perjanjian pinjaman - boleh cari sendiri atau
suruh bank cari. Yang ini kita kena bayar. Jumlahnya bergantung  kepada
jumlah loan. Professional fees kalau tak silap 1% dari jumlah loan plus duit
stem, photostat dan lain-lain documentations.


5. Pilih Bank.

a). Pinjaman boleh dibuat dimana-mana bank yang menawarkan housing loan
samada panel yang dilantik oleh pemaju atau cari sendiri.

b). Pilihlah bank yang menawarkan pakej terbaik, dari segi jumlah pinjaman,
interest rate, tempoh bayaran balik dsb. samada cara Islamik atau
konvesional. Biasanya boleh loan 90% dari harga rumah dan ansuran bulanan <
1/3 dari pendapatan bulanan kita.

c). MRTA - Insuran untuk cover loan (wajib) - boleh bayar cash atau masuk
dalam loan (one lump sum).

d). Insuran kebakaran, kena bayar tahunan (yearly).


6. Pengeluaran KWSP.

a). Pengeluaran KWSP dari akaun2, boleh dibuat untuk membeli rumah pertama
atau rumah kedua dengan syarat sudah menjual rumah pertama.

b). Jumlah duit yang boleh dikeluarkan dari akaun2 ialah perbezaan antara
harga rumah dengan loan campur 10% dari harga rumah berbanding dengan
jumlah simpanan dalam akaun2, dikira mana-mana yang terendah.

Contohnya : Harga rumah RM100,000. Loan RM90,000. Perbezaan RM10,000.

10% harga rumah RM10,000. Jumlah yang boleh dikeluarkan ialah RM10,000 +
RM10,000 = RM20,000. Kalau akaun2 ada RM15,000 kita boleh keluar  semua
simpanan itu. Kalau akaun2 ada RM30,000 kita cuma boleh keluarkan RM20,000
saja (sebab dikira yang terendah).
Adalah dinasihatkan kita check akaun2 dulu sebelum kita decide berapa loan
kita nak ambil. Kalau akaun2 kita banyak, kita boleh kurangkan loan.

c). Dokumen yang diperlukan untuk memohon pengeluaran : i. borang
permohonan, ii. salinan S&P, iii. salinan I.C. iv. salinan surat tawaran
loan.  Boleh buat kat mana-mana pejabat KWSP. Pengeluaran akan datang setiap
3 tahun sekali untuk mengurangkan loan.

7. Lain-lain hal.

a). Jaga-jaga dengan 'late payment interest'. Yang ini ramai orang terkena
masa nak ambil kunci rumah. Tak kira kesilapan siapa samada pemaju sendiri,
pihak bank atau pembeli, jika berlaku kelewatan on progressive payment
pemaju tetap akan caj atas pembeli 10% dari jumlah bayaran yang lewat. Dalam
S&P ada kata " Without prejudice to the Vendor's right under clause
bla...bla..." Dalam hal ni pembeli tak ada hak nak bersuara langsung
walaupun kesilapan yang menyebabkan kelewatan pembayaran dilakukan pihak
pemaju atau pihak bank.

b). Semua surat-surat, salinan-salinan surat dari pemaju, bank atau loyar
failkan baik-baik untuk rujukan jika timbul satu-satu masalah  kemudian
hari.

c). Tempoh S&P biasanya 2 tahun, dan ada juga yang 3 tahun. Pihak pemaju
akan cuba sedaya upaya untuk siapkan rumah dan serahkan kunci dalam atau
sebelum tempoh itu tamat, walaupun rumah itu belum layak diduduki (belum
dapat CF dari pihak berkuasa tempatan)        untuk mengelakkan dari
melanggar perjanjian dan membayar interest kepada pembeli. Yang menjadi
mangsanya pembeli juga sebab selepas handing over, loan dah kena bayar penuh
tapi rumah tak leh duduk - kena bayar rumah sewa lagi.

d). Lepas ambil kunci check rumah betul-betul, ada crack ke, bocor ke.
Komplain terus kepada pemaju sebab still under warranty (18 bulan).

Enjin_Air posted on 12-9-2003 08:32 PM

Bagus info yang ada nie.. Lengkap dan sesuai digunakan sebagai panduan membeli rumah.. tapi ada satu nak komen,

1) Lokasi rumah.

Kalau nak beli rumah tu, kena check feng shui untuk signal handpone.  Kalau di bandar tu, selalunya tak jadi masalah. Cuma kekadang sebab lokasi di apit bukit2 signal kadang2 tak berapa elok.

Paja posted on 23-9-2003 11:16 AM

House Buyers Association

pada yang ada masalah dengan pembelian rumah i.e rumah tak siap ikut jadual, pemaju tak bertanggungjawab etc .... elok jengah ke laman web Persatuan Pembeli Rumah Malaysia ni .... banyak panduan dan undang2 yang berkaitan dengan pembelian rumah dan hak2 kita sebagai pembeli.

http://www.hba.org.my/HBA.htm

Era posted on 11-12-2003 11:07 AM

Originally posted by Enjin_Air at 12-9-2003 08:32 PM:
Bagus info yang ada nie.. Lengkap dan sesuai digunakan sebagai panduan membeli rumah.. tapi ada satu nak komen,

1) Lokasi rumah.

Kalau nak beli rumah tu, kena check feng shui untuk signal han ...

Baru je plan nak beli rumah, ada lak info cam nie, mm.. bagus betul!

CD-RW posted on 14-12-2003 12:30 AM

good info

LIPAN_BARA posted on 17-12-2003 02:04 PM

setakat ni pembelian 3 unit rumah untuk aku tiada masalah

walaupun pemaju tidak terkenal

masalah kelewatan, adalah lumrah biasa

tapi yg penting kita mesti tuntut 10 % atas kelewatan tersebut

jika tidak pemaju akan lepas tangan sahaja

kuppit posted on 23-8-2004 01:27 PM

Info yang paling bernas sekali

bantau posted on 1-9-2004 04:32 PM

:)

bantau posted on 1-9-2004 04:42 PM

camana kalau beli bukan ngan pemaju

any tips...

WinXP posted on 10-9-2004 09:12 AM

good info .. win pun ada cadang nak beli rumah ... tapi tak tau camana nak start ... soalan pon tak tau nak tanya apa kat developer ...  tapi kan win nak tanya laa ... rumah yg dalam development tuh ... bayaran yg kita cover camana ek bulan2 tuh ... ikut pada perkembangan bape % umah tuh dah siap ke ? camana ek ??? this is the 1st time win nak beli umah ... :hmm:

kuppit posted on 10-9-2004 10:30 AM

Sila Rujuk Thread Ini Dahulu
http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=122911&fpage=1

Faris_Haqimi posted on 19-9-2004 12:10 PM

good info

shidi_70 posted on 8-10-2004 03:15 PM

good info..thanks....

belangtaro posted on 29-12-2005 02:20 PM

tapi macam mana plak kalau aku bayar rm1000 booking rumah.. tapi last - last tak jadi nak beli pasal duit tak cukup nak bayar 10% lagi.. aku call dia tanak pulang duit tu... kira burn. apa kejadah nye nie.. :onf:

dapo_kayu posted on 6-1-2006 10:44 PM

from past expereince mmg burn lah duit tuh. Cuba ler tulis a nice letter to the developer minta blk dut. My case with IOI developer dulu, dpt blk 1000

fairy_hobbit posted on 10-1-2006 10:05 PM

Originally posted by belangtaro at 29-12-2005 02:20 PM
tapi macam mana plak kalau aku bayar rm1000 booking rumah.. tapi last - last tak jadi nak beli pasal duit tak cukup nak bayar 10% lagi.. aku call dia tanak pulang duit tu... kira burn. apa kejadah  ...
bergantung kepada apa syarat yg developer letak. so b4 letak deposit/partial deposit patutnya check dulu....

mesmerize posted on 12-1-2006 05:50 PM

kalau nak beli completed properties cemana lak? ni takde kaitan ngan pemaju dah.. tulun beri info.. aku berkenan kat condo unit kat Kelana Jaya nie.. ingat bulan 3 ni bila dah cukup duit deposit 10%, aku nak beli umah tu..

wi_haryati posted on 31-1-2006 10:06 PM

Originally posted by HaMpEH KoBau at 5-9-2003 09:00 AM
Beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan dan urusan-urusan sebelum dan
semasa membeli rumah.


1. Pilih Lokasi Rumah.

a). Pilihlah lokasi yang dekat dengan tempat kita bekerja untuk men ...

SRO dah revised recently.. for legal fees, for the first 150,00-00 is 1%, remaining (tak ingat sampai bape inggit) is 0.7%

wi_haryati posted on 31-1-2006 10:09 PM

Originally posted by Paja at 23-9-2003 11:16 AM
pada yang ada masalah dengan pembelian rumah i.e rumah tak siap ikut jadual, pemaju tak bertanggungjawab etc .... elok jengah ke laman web Persatuan Pembeli Rumah Malaysia ni .... banyak panduan da ...

pemaju ni manyak jugak yg problem.. berhati ngan Talam Group.. projek dia manyak owang complaint.. tak sampai few years dah retak sana sini.. pastu, management dia susah betul nak cooperate ngan lawyers.. documentation selaluuuu lambat endorse, pastu billing kelua cepat jer.. tak pasal2 lawyer lambat advise bank, bank lambat kua duit utk progressive billing.. pembeli jugak yang kena late payment interest

wi_haryati posted on 31-1-2006 10:15 PM

Originally posted by bantau at 1-9-2004 04:42 PM
camana kalau beli bukan ngan pemaju

any tips...

kalau beli atas tangan orang, paling elok, dapatkan dari orang yg kita kenal.. sbb completion date for SPA salunya 3 months from the SPA date or else, kalau tanah tu ade restriction, kena dapatkan state authority consent, it runs 3 months from the date the solicitor received the consent.  lepas 3 bulan salunya ade extension, tu pun dgn interest salunya 8%.. tu la kalau kenal vendor, senang nego.. sbb kalau sub-sale ni payah sket.. memacam nak kena settle dulu before the stakeholder sum can be released to the Vendor's sols... kengkadang tak sempat nak settlekan dalam masa 3 bulan.. vendor's financier lah, consent la, endorsement by devp la.. memacam..pastu kalau vendor tu ade outstanding ngan bank, kena tanya dia la bape banyak lagi utang dia..sbb kengkadang loan yg purchaser amik tu tak cukup nak cover outstanding vendor tu.. kalu dia nak top up takpe.. kalau tak.. susah nanti

wi_haryati posted on 31-1-2006 10:17 PM

Originally posted by belangtaro at 29-12-2005 02:20 PM
tapi macam mana plak kalau aku bayar rm1000 booking rumah.. tapi last - last tak jadi nak beli pasal duit tak cukup nak bayar 10% lagi.. aku call dia tanak pulang duit tu... kira burn. apa kejadah  ...

depends pada devp jugak.. cube rujuk kat HDA

julie posted on 3-2-2006 12:13 PM

nak tanya kalau umah tu dah 9 years, townhouse dua tingkat kat area pandan, ok tak ngan harga 135k?

LiFesEveN posted on 14-3-2006 10:47 AM

PROSEDUR BELI RUMAH - sape tahu -

tlg aku. sape tahu prosedur beli rumah...

snp tu brape lame nak dibuat oleh  lawyer.  kan snp tu kite kena bawak g jumpe bank untuk buat loan kan.

Claudia_Lestat posted on 14-3-2006 10:22 PM

Procedure beli umah? Subsale ker new house?
Kalo direct dr developer i.e new house u blh bwk booking/deposit resit yg u dah byr kat developer ke bank masa nak apply loan kalo SPA x siap lagik. Booking resit pon leh pakai jugak masa nak apply loan. Kalo maybank skang ni max loan up to 80% jer. So kalo loan approve pon maybank takkan release payment ke
developer slagi u tak settle 20% deposit kat developer. Ni kalo u apply ngan maybanklah, kalo ngan bank lain u kena confirm ngan consumer sale depa.

SPA baper lama nak siap? Tgk lawyerlah, ade lawyer cpt siapkan SPA, ader setengah tu makan bulan tak gak siap2.

Sofea posted on 14-3-2006 10:30 PM

Originally posted by LiFesEveN at 14-3-2006 10:47 AM
tlg aku. sape tahu prosedur beli rumah...

snp tu brape lame nak dibuat oleh  lawyer.  kan snp tu kite kena bawak g jumpe bank untuk buat loan kan.

check ur pm k..:cak:
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: Cara Membeli Sebuah Rumah