hanieliza posted on 11-5-2006 09:29 AM

ANEKA RESIPI TAUHU

kakliza suka makan tahu bakar saperti ini..
http://i80.photobucket.com/albums/j199/MasakanHanieliza/TahuBakar2.jpg

http://i80.photobucket.com/albums/j199/MasakanHanieliza/KuahKacang.jpg

http://i80.photobucket.com/albums/j199/MasakanHanieliza/TahuBakar.jpg

TAHU BAKAR

Bahan Sayuran
4 keping tahu
1 batang kecil timun
3 helai daun salad
1 cawan taugeh
1 biji tomato

Cara
1. Tahu dibasuh dan bakarkan sehingga nampak garing.
2. Sayuran dipotong kecil.
3. Taugeh dibuangkan kakinya
4. Hidangkan dlam pinggan bersama kuah kacang

KUAH KACANG

Bahan:
1/2 kg kacang tanah..goreng ..buang kulit..tumbuk kasar/pecah2
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan minyak
garam secukup rasa

bahan mesin
3 sudu besar cili mesin
4 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji buah keras


Cara:
1. Tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan garing.
2. Masukkan daging dan biarkan sehingga lembut.
3. Bila dah naik minyak masukkan air asam jawa dan kacang. Tambahkan sedikit air jika pekat sangat.
4. Masukkan gula dan garam secukupnya. Biarkan sehingga naik minyak

[ Last edited by  nhuda at 13-2-2008 10:26 AM ]

hanieliza posted on 11-5-2006 09:33 AM

http://i80.photobucket.com/albums/j199/MasakanHanieliza/TahuSumbat.jpg

TAHU SUMBAT

Bahan
4 keping tahu putih
timun
carrot
minyak

Cara
1. Tahu dibasuh dan gorengkan sehingga masak
2. Angkat tahu dan sejukkan
3. Tahu dipotong 2 dan belahkan dalamnya untuk memasukkan sayuran.
4. Parutkan carrot dan timun. gaulkan.
5. Masukkan sayuran dlam belahan tahu.
6. Hidangkan dengna sos cili atau sos kacang.

Sos Cili
5 biji cili merah
5 biji cili kering
1 ulas bawang putih
1 s/b gula
1 s/b cuka
1 cawan air
1 s/k tepung jagung
garam

Cara
1. mesinkan semua bahan kecuali tepung jagung sehingga halus.
2. Panskan bahan cili sehingga mendideh.
3. Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan agak pekat sikit.
4. Tutup api dan biarkan sejuk

apt_baby posted on 11-5-2006 09:42 AM

saya mmg 'hantu' tahu kak liza taaww. tahu bakar tak pernah makan tapi selalu dengar org citer. kat alor star ni rasanya mcm tak pernah jumpa ada org jual pun. boleh try nih buat sendiri nih

noor_hannah posted on 11-5-2006 09:44 AM

Originally posted by hanieliza at 11-5-2006 09:29 AM
kakliza suka makan tahu bakar saperti ini..
http://i80.photobucket.com/albums/j199/MasakanHanieliza/TahuBakar2.jpg

http://i80.photobucket.com/albums/j199/MasakanHanieliza/KuahKacang.jpg

http ...


wahai kak liza yg cun melecun berkaca mata ijooo!!!

tau tak bikin tahu yg bersakar2 dlm dia.. biasa jual kat supermarket.. org jual tahu bakar biasa pakai tahu ni lah... tapi yg kat supermrket tu rasanya ca ya nun alip buat... yg tu sedapp woo!!!

ladida posted on 11-5-2006 09:52 AM

sup tahu sedap gaks

hanieliza posted on 11-5-2006 11:15 AM

Originally posted by noor_hannah at 11-5-2006 09:44 AM



wahai kak liza yg cun melecun berkaca mata ijooo!!!

tau tak bikin tahu yg bersakar2 dlm dia.. biasa jual kat supermarket.. org jual tahu bakar biasa pakai tahu ni lah... tapi yg kat superm ...

alahai Cik Noorhananah ayu jelita...

kakliza x pernah jumpa tahu ni..apatah lagi nak makannya..

kakliza biasa makan tahu bakar ni gunakan tahu kacang soya ni jer..
lain tak la pulak...

ampun mahap laaa..tak der resepi tuuuu..

crystal_biru posted on 11-5-2006 11:21 AM

saya suka buat sup tahu.. sedap lembut jer tahu.... :love:

NoorMasri posted on 11-5-2006 04:53 PM

semlm Noor masak SEAFOOD & TOFU SOUP...ratah je..tak selera makan nasi

http://i30.photobucket.com/albums/c331/noormamusa/pic661.jpg


ikut resepi dlm buku Chinese Cooking..sesuai dgn citarasa Noor :love:

tunteja78 posted on 11-5-2006 05:03 PM

adehhh...tgh lapar2 ni tgk gmbr masak kak liza n kak noor..tak tahan godaan tul..:geram:

Baiduri Othman posted on 11-5-2006 05:57 PM

Tauhu pun sedap buat burger campur dgn kentang rebus. Saya dah bagi kat thread homemade nugget. Selain itu, tauhu sedap digoreng hingga crispy. Jika suka boleh gaul tauhu dgn tepung KFC & goreng hingga crispy. Lepas tu, goreng jugak sotong tepung, cucur udang, ubi keledek, ubi keladi, sausage. Jgn lupa sengkuang & timun. Sedap makan dgn sos cili buatan sendiri campur dgn kacang tumbuk.

mambogurl posted on 15-5-2006 08:47 PM

Bergedil tauhu

Bebaru nih mambo try wat bergedil tauhu..
tak guna kentang langsung... tapi sedap.. sedap sangat...
resepi nih mak mabo copy dari mana ntah..


http://i20.photobucket.com/albums/b219/mambogurl/437d964e.jpg

ahysa posted on 16-5-2006 10:29 AM

Originally posted by mambogurl at 15-5-2006 08:47 PM
Bebaru nih mambo try wat bergedil tauhu..
tak guna kentang langsung... tapi sedap.. sedap sangat...
resepi nih mak mabo copy dari mana ntah..


mambo...syah pun peminat tauhu dan pernah cuba buat bergedil tauhu ni tapi tak berapa menjadi. boleh mambo share recipe bergedil tauhu mambo kat sini? thanks sis! :tq:

crystal_biru posted on 16-5-2006 10:32 AM

tak der resepi ke nak buat tauhu sendiri?
teringin nak buat sendiri sebab biasanya tauhu yg dijual di pasaran cha ya nun alif yg buat....

mias_2004 posted on 16-5-2006 12:06 PM

Originally posted by hanieliza at 11-5-2006 09:29 AM
Cara:
1. Tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan garing.
2. Masukkan daging dan biarkan sehingga lembut.

Kak Liza,
dok baca dlm list bahan2 dia .. takde pun daging.. berapa byk daging tu?

ThousandIsland posted on 16-5-2006 05:04 PM

Tauhu Goreng Berinti

Bahan2
10 keping tahu

Goreng tahu. jgn sampai terlalu garing..
kendian potong dua jadik bentuk segitiga
kuarkan isi tahu..sampai tinggal kulit jek..

Inti

Isi Ikan /Ayam - rebus dulu, tumbuk2 kasik halus
isi tahu kat atas tadi
Lada sulah/lada hitam
garam secukup rasa..
daun sup sikit..potong halus

gaulkan semua bahan diatas.
masukkan balik dalam kelongsong tahu tadi.
celupkan dalam telur..goreng..
enak dimakan begitu saja..

[ Last edited by  ThousandIsland at 16-5-2006 05:06 PM ]

Baiduri Othman posted on 16-5-2006 07:36 PM

Reply #11 mambogurl's post

Tauhu pun sedap buat burger. Memang yummy yummy!

hanieliza posted on 16-5-2006 08:59 PM

kak liza pernah buat jejemput tahu..sedap jugaklah..
kira macam bagus untuk tambah protien..
oleh kerna kakliza buat lama dulu.. so nanti kalau kakliza buat..insyaAllah akan posing disini yer..:nerd:

JEJEMPUT TAHU

Bahan
3 cawan tepung gandum
sedikit daun kucai
aie secukupnya
minyak

Bahan kisar
3 keping tahu
sejemput ikan bilis
1 labu bawang besar
2 biji cili merah
garam

Cara
1. Gaulkan bahan kisar dengan tepung dan daun kucai.
2. Tambahkan air secukup lembut
3. Panaskan minyak dan sudukan adunan kecil2 dan masakkan sehingga kuning keemasan. kKalau nak jemput dgn tangan pun boleh.
4. Bila telah masak hidangkan dengan sos cili.

NOTA.
Boleh gantikan ikan bilis dengan udang hidup atau udang kering.

Kota posted on 17-5-2006 10:02 AM

Tahu simple sesangat...

hmmm
Kota kalu beli Tauhu nie
slalu goreng simple jer

Tauhu tu Kota potond dadu
kemudian campurkan garam sesudu
dan juga lada sulah

Biarkan dlm 10 min
untuk tauhu tu menyerap perisa tersebut

kemudian goreng hingga masak
kalu nak rasa lemak2 tauhu tu
goreng setakat kekuningan gitu

macam Kota sukakan garing
so bila gorng tu mmg ala2 nak gelap sikit...

hmmm... sampai berebut ngan anak2
heheheh

ahysa posted on 17-5-2006 10:52 AM

manalah mambo ni....org tengah tunggu recipe bergedil tauhu dia ni :)

ok syah pun nak kongsi recipe...yg ni syah selalu buat masa tengah berdiet dulu sbb bahan2 dia semua protein based dan menyihatkan

tauhu kukus dgn ayam
bahan A
tauhu lembut yg dalam kotak - potong 2 dan keruk sedikit di atas utk meletak inti

bahan B
daging ayam yg dicincang
daun bawang hiris halus
lada merah hiris halus
serbuk lada putih
garam
minyak bijan
sedikit sos tiram
isi tauhu yg dikeruk
putih telur atau sedikit tepung jagung

cara....
susun tauhu yg dah dikeruk tengah tu diatas pinggan yg tahan panas. sediakan kukusan.
bancuh semua bahan B dan kacau hingga sebati. bubuhkan bahan ni diatas kerukkan tauhu tu dan kukus hingga inti masak.....dalam 10min dah masak dah tu.

variasi - boleh gantikan daging ayam dgn udang dan boleh juga tambah water chestnut dan dried shiitake mushroom pada bahan B.


selamat mencuba :bgrin:

[ Last edited by  ahysa at 17-5-2006 10:53 AM ]

angelny posted on 17-5-2006 10:55 AM

Permintaan Resipi Home Made Tauhu

Ada sesiapa ada resipi home made tauhu? boleh share tak?

ahysa posted on 17-5-2006 11:12 AM

ni ada cara utk buat tauhu atau tofu tapi syah belum cuba....amik kat website jer :)

First: soak 1 cup of dry soy beans in 3 to 4 cups water overnight or until soybeans double in size. Drain water. Put 1 cup soaked soybeans into blender. Add 2 to 3 cups water and blend until of mushy consistency. Empty into a large pot. Continue blending soybeans with water until all have been chopped.

Place pot on medium heat and bring to almost a boil. When the mixture starts to boil, turn heat down to low and set timer for 30 minutes.

With a clean cloth (or cheesecloth) draped over a colander, pour cooked soy mixture in a cup at a time. The while liquid is soy milk. The mashed, cooked soy beans is okara.

Take the white liquid (soy milk) and place back on heat and pour 1/4 cup lemon juice and stir. When this mixture begins to coagulate, you have what is called "tofu" or curds and whey. The curds are tofu and the whey is the liquid.

Press liquid out and this is tofu. Soy milk can be used in any recipe that calls for milk. Soy milk will keep almost a week in the refrigerator.

smeetasmitten posted on 17-5-2006 08:23 PM

Kak Liza, ingat tak dulu cranko ada post recipe tahu telur? kat mana ye, puas cari tak jumpa.

ahysa posted on 19-5-2006 10:39 AM

Originally posted by smeetasmitten at 17-5-2006 08:23 PM
Kak Liza, ingat tak dulu cranko ada post recipe tahu telur? kat mana ye, puas cari tak jumpa.

smeet...since syah memang selalu buat tauhu telur cranko tu, meh syah tolong recall kan balik.

tauhu telur cranko
silken egg tofu - potong kiub
telur - kalau nak lower cholesterol boleh guna putih telur jer...and great kalau guna putih telur lepas buat kek lapis :)
garam
sedikit tepung jagung
minyak utk menggoreng

gaul semua bahan dan deep fry. gunakan tin yg sudah dibuang penutup atas dan bawah utk dapatkan bentuk tauhu telur yg cantik.

hidangkan dgn hirisan cucumber dan carrot dan sambal kicap...memang marvelous :love:

smeetasmitten posted on 19-5-2006 08:47 PM

TQ Syah. Nanti nak buat lah.

NoorMasri posted on 20-5-2006 07:22 PM

Originally posted by smeetasmitten at 17-5-2006 08:23 PM
Kak Liza, ingat tak dulu cranko ada post recipe tahu telur? kat mana ye, puas cari tak jumpa.

lihat kat archive..bwk tajuk sayuran
Page: [1] 2 3 4 5 6 7
View full: ANEKA RESIPI TAUHU