venez Publish time 19-5-2006 10:22 PM

ARKIB TUGASAN KOMPUTER - UNTUK RUJUKAN

INI ADALAH HIMPUNAN TUGASAN-TUGASAN KOMPUTER DARI FORUMERS YANG MENYERTAI KUIZ KOMPUTER... SAYA STICK-KAN THREAD INI UNTUK RUJUKAN KITA BERSAMA...


TUGASAN KOMPUTER - VENEZ
1. Tugasan ini perlulah dipostkan didalam thread ini.
2. Forumers hanya boleh menghantar SATU tugasan sahaja.
3. Nilai tugasan 2 adalah dari 20 ke 40 kredit.
4. Tugasan 2
    a) Sila pilih mana2 syarikat komputer terkenal di dunia
    b) Dapatkan latar belakang syarikat, logo dan produk yang dikeluarkan.
5. Tugasan mestilah didalam BAHASA MELAYU... :devil:
6. PASTIKAN TUGASAN ANDA TIDAK SAMA DENGAN RAKAN ANDA.
7. Tarikh tutup Tugasan Kedua adalah pada 22 mei 2006 jam 6.00 petang...

[ Last edited byvenez at 25-5-2006 11:05 PM ]

NarNia Publish time 20-5-2006 02:14 PM

PROFIL KORPORAT ACER SALES & SERVICES SDN BHD

http://www.acer.com.my/images/web_bg_r2_c01.gif

http://www.acer.com.my/images/web_bg_r2_c03_1.gif


Pengenalan

Ditubuhkan pada tahun 1990, Acer Sales & Services Sdn Bhd (No. Syarikat 204410-A) mempunyai lebih daripada 400 orang tenaga kerja di seluruh negara, yang melibatkan pengurusan pemasaran dan khidmat sokongan jualan sepenuhnya untuk pelbagai rangkaian sistem komputer peribadi dari komputer peribadi mudahalih kepada sistem rangkaian di Malaysia.

Mempunyai pelanggan-pelanggan terdiri daripada badan-badan korporat besar, agensi-agensi kerajaan, institusi-institusi pendidikan, perniaga-peniaga kecil dan pengguna-pengguna di rumah, Acer dengan jayanya telah membina sebuah reputasi dan disegani serta merangkul gelaran sebagai Komputer SuperBrand No. 1 tahun 1999, Komputer SuperBrand Status Emas 2000, 2001, 2002 dan 2003 di Asia dan Malaysia (Sumber: Reader's Digest Mei 1999-2003) untuk 5 tahun berturut-turut.

Selaku pembekal strategik dan juga teman, Acer dapat memberi anda kaedah terkini untuk bersaing, meningkatkan keberkesanan hasil kerja anda dan mengenali peluang-peluang terkini di era baru yang sentiasa berubah dengan pesat melalui penggunaan teknologi dan pengalaman kami. Dengan adanya 15 buah cawangan berautonomi Acer di seluruh negara, rangkaian pengedaran multimedia yang meluas, sokongon teknikal yang hebat dan canggih, khidmat logistik, dan kepuasan pelanggan yang telah terbukti, kami bersedia membantu anda membawa perniagaan anda ke peringkat yang seterusnya.

Infrastruktur: Pemangkin Pertumbuhan Kami

Dengan adanya rangkaian pejabat-pejabat Acer yang mengagumkan di seluruh negara, Acer telah melibatkan diri dalam penyediaan khidmat dan sokongan di tahap tertinggi kepada para pelanggan.

Acer dengan bangganya menempatkan rangkaian pejabat-pejabat tersebut secara strategik di setiap pelusok negeri. Cawangan pejabat ini yang merupakan sebahagian daripada kejayaan kami terletak di Kuala Lumpur, Subang Jaya, Ipoh, Pulau Pinang, Kota Bharu, Kuantan, Johor Bahru, Melaka, Kluang, Seremban, Kota Kinabalu, Tawau, Sandakan, Kuching, Sibu dan Miri.

Pelaburan yang melibatkan berjuta-juta ringgit dalam bidang penginfrastrukturan Rangkaian Kawasan Luas (WAN) di seluruh negara telah menghasilkan kesinambungan rangkaian-dalaman yang hebat di antara cawangan-cawangan Acer dengan Ibu Pejabat Acer di Kuala Lumpur.

Setiap cawangan ditubuhkan dengan kepakaran untuk berfungsi dengan sendiri disertai oleh kumpulan pemaju perniagaan, pergudangan, khidmat sokongan lepas jualan dan sokongan teknikal. Ini telah membantu Acer menempa kejayaan, melahirkan nilai persabahatan sebagai rakan kongsi dengan wakil-wakil jualan serta pelanggan-pelanggan melalui sikap peka dan responsif terhadap keperluan mereka dari segi ketepatan masa, di samping mengekalkan fleksibiliti, reliabiliti dan sokongan produk jangka panjang.

Pengurusan setempat, bakat, dan pengetahuan mengenai kemasyarakatan menawarkan kelebihan dalam urusan pemasaran dan hasil jualan. Walau bagaimanapun, faedah yang paling berharga terhasil melalui aliran komunikasi yang dihantar semula ke pihak pengurusan, kerana sikap bersedia mendengar apa jua yang ingin diperkatakan oleh pelanggan masih merupakan cara terbaik bagi menentukan bahawa produk dan khidmat yang kami tawarkan adalah menepati kehendak pelanggan.

Pilihan Dan Nilai Terkemuka
Beli dengan yakin. Dari PC SuperBrand Malaysia

Tumpuan penilaian jenama Acer terletak pada konsep INOVASI dan PRIHATIN. Oleh kerana kami menghargai semua pelanggan, kami mendorong mereka mencapai segala matlamat dalam perniagaan dan juga menjalani kehidupan yang lebih produktif lagi bermakna. Hasrat ini tercapai apabila semua pelanggan kami dilengkapi dengan produk-produk dan perkhidmatan yang inovatif di mana ianya boleh dipercayai dan mudah digunakan. Inilah janji produk berjenama Acer kepada semua pelanggan.

Erti perniagaan bagi kami adalah menerusi Server Altos Acer dan Desktops perniagaan Veriton & AcerPower yang boleh dipercayai dan telah direka khas untuk pelanggan-pelanggan korporat kami. Komputer Mudahalih TravelMate & PC Tablet, pemenang untuk beberapa anugerah memberikan kuasa pengkomputeran mudahalih, penyambungan dan fleksibiliti. Manakala komputer peribadi Aspire Multimedia adalah keupayaan fungsi berteraskan multimedia yang terlaris! Acer juga memiliki spektrum peranti yang meluas di mana ianya menepati kepelbagaian persekitaran tempat kerja dan keperluan pengguna yang berbeza, termasuk monitor CRT dan LCD, pemacu optikal dan projektor.

Kami berbangga di atas peranan utama Acer di dalam penyediaan produk-produk yang mampu dimiliki dan berkualiti ke Malaysia. Keupayaan paling besar kami terletak pada kebolehan mengumpul pakar-pakar global kami dan hubungan erat dengan perintis-perintis industri dalam penghasilan produk-produk Acer bagi memastikan para pelanggan kami memperolehi teknologi terkini lagi berkualiti tinggi. Berurusan dengan Acer tidak bererti hanya untuk merendahkan kos pemilikan dan perlindungan pelaburan, tetapi juga pengetahuan kepada para pelanggan bahawa Acer mempunyai cawangan pejabatnya serta pusat khidmat yang berhampiran anda.

Untuk maklumat lanjut mengenai produk dan perkhidmatan kami, sila layari laman web kami di http://www.acer.com.my atau hubungi Talian Maklumat Produk Bebas Tol di 1-800-88-1288.

Acer Care

"Jenama Global, Sentuhan Tempatan"- falsafah yang menggabungkan sumber global dan tempatan di samping tumpuan yang masih difokuskan tidak berubah - keperluan pelanggan. Berlandaskan pegangan inilah maka Acer telah melantik Highpoint Service Network Sdn Bhd sebagai pembekal khidmat sah bagi semua peralatan Acer yang dijual di negara ini. Tugasan ini diuruskan di bawah label "Acer Care" yang kini sinonim kepada penekanan kebertanggungjawapan dan jaminan perkhidmatan cemerlang tertinggi untuk para pelanggan dan wakil-wakil jualan Acer.

Bagi mentakrif semula tahap khidmat pelanggan, sekumpulan jurutera profesional terlatih bertanggungjawab menguruskan program Acer Care yang merangkumi latihan teknikal secara terperinci, Talian Penting Teknikal (1-800881-918), Pusat Servis untuk khidmat servis terbuka, polisi dan program khidmat sokongan setempat, Waranti Lanjutan SuperCare, kontrak penyelenggaraan strategik pihak ketiga dan Laman Web Teknikal.

Di Acer, kami mengambil langkah pendekatan yang inovatif dan khidmat pelanggan yang berterusan demi mencapai visi untuk menjadi Yang Pertama Dalam Kepuasan Pelanggan. Kami bukan sahaja menyampaikan produk-produk dan teknologi-teknologi terkini, tetapi merangkumi keseluruhan kepuasan para pelanggan. Menerusi program-program Acer Care yang meluas, anda diberi jaminan akan perkhimatan yang anda harapkan dari sebuah syarikat komputer terkenal seperti syarikat kami, yang sentiasa bersama anda pada bila-bila masa dan di mana jua.

Latar Belakang Kumpulan Acer

Sejak penubuhannya pada tahun 1976, Acer pada asalnya pemaju produk asas pemprosesmikro telah berkembang kepada pengeluaran stesen penjanakuasa dan komputer berjenama terkenal secara global yang memasarkan produk-produk Teknologi Maklumat (IT) dan perkhidmatan bertaraf dunia.

Produk-produk utama Acer merangkumi Desktops Perniagaan Veriton/AcerPower, server Altos, komputer peribadi multimedia Aspire, komputer peribadi mudahalih TravelMate dan komputer peribadi Tablet, PDA dan projektor.

Kini Kumpulan pan-Acer merupakan sebuah syarikat korporat terbesar dan komprehensif yang berdedikasi di dalam penyelidikan IT, pembangunan, pengeluaran dan juga perkhidmatan IT. Sebagai salah satu daripada 10 buah vendor PC terkemuka dunia, Acer Inc. mencipta dan memasarkan penyelesaian masalah IT yang lebih selesa dan boleh dipercayai di mana ia membolehkan pengguna mencapai matlamat mereka serta menaik tarap hidup mereka.

Rangkaian produk Acer menawarkan PC desktop dan mudahalih, server dan penstoran, paparan, periferal serta penyelesaian e-niaga untuk perniagaan, kerajaan, pendidikan dan pengguna di rumah.

Pada tahun 2002, Acer telah diletakkan dalam barisan lima teratas jenama PC dan notebook di Eropah Barat, mendapat status kelima teratas untuk notebook di Asia Pasifik (tidak termasuk negara Jepun), dan muncul sebagai salah satu dari sepuluh vendor PC teratas di Amerika Syarikat.

Kini, Kumpulan pan-Acer mempunyai 39,000 tenaga kerja, wakil-wakil penjual yang sentiasa memberi sokongan padu dan juga pengedar-pengedar produk Acer di lebih daripada 100 buah negara. Anggaran perolehan hasil pendapatan Acer bagi tahun 2002 mencapai US$12.9 bilion.

[ Last edited byNarNia at 20-5-2006 02:15 PM ]

NarNia Publish time 20-5-2006 02:16 PM

continue ....

Produk-produk utama Acer merangkumi :-

Desktops Perniagaan Veriton/AcerPower

http://www.acer.com.my/images/apfe_series.jpghttp://www.acer.com.my/images/vt3700gx_series.jpg http://www.acer.com.my/images/vt2800_series.jpg http://www.acer.com.my/images/apfg_series.jpg

Server Altos

http://www.acer.com.my/images/altosR_series.jpghttp://www.acer.com.my/images/product/sm_altosG320-01.jpg


Komputer Peribadi Multimedia Aspire,

http://www.acer.com.my/images/aspireE500_series.jpghttp://www.acer.com.my/images/aspireSA80_series.jpg

Komputer Peribadi Mudahalih TravelMate

http://www.acer.com.my/images/asp5500_series.jpg http://www.acer.com.my/images/aspire5610_series.jpg http://www.acer.com.my/images/f4000_series.jpg

Komputer Peribadi Tablet

http://www.acer.com.my/images/tmc200_series.jpg http://www.cncs-us.com/TravelMates/TMC110-1.jpg http://www.bayden.com/sandbox/shop/Acer%20convertible%20Tablet%20PC.jpg

ACER TV LCD

http://www.acer.com.my/images/AL2671W_series.jpg http://www.acer.com.my/images/AT3201W_series.jpg http://www.acer.com.my/images/AL2671W_intro.jpg


PDA

http://www.acer.com.my/images/n50_series.jpg http://www.fm-i.de/de/downloads/Acern35_400dpiRGB_Bildschirm.jpg http://www.mobilarena.cz/user/img/pda/8855_2_5983.jpg


Projektor.

http://www.acer.com.my/images/PD100_series.jpg http://www.acer.com.my/images/PD120_series.jpg http://www.acer.com.my/images/PD322_series.jpg http://www.acer.com.my/images/PD725P_series.jpg
Untuk keterangan lanjut mengenai Kumpulan Acer, sila layari laman web kami di http://www.acer.com.my.

[ Last edited byNarNia at 20-5-2006 02:29 PM ]

MAF14 Publish time 20-5-2006 05:20 PM

http://img.photobucket.com/albums/v335/MAF14/CAS5M303.jpg
APPLE KOMPUTER

Apple Computer, Inc. (NASDAQ: AAPL) adalah sebuah syarikat di Lembah Silikon, Cupertino, California, di mana perniagaan asas syarikat ini adalah berasaskan teknologi komputer. Apple adalah salah satu syarikat pengasas revolusi komputer peribadi pada tahun 70-an dengan keluaran Apple II dan telah memberi kesan yang besar kepada pasaran komputer peribadi sejak era 80-an dengan model Macintosh. Apple dikenali dengan innovasi perisian dan perkakasan seperti iMac, pemain muzik digital iPod dan juga kedai muzik iTunes.

Sebelum Penubuhan
Sebelum menubuhkan Apple, Steve Wozniak adalah seorang pakar dalam mengubahsuai alatan elektronik. Pada tahun 1975 beliau telah bekerja di Hewlett-Packard dan menolong kawannya Steve Jobs merekabentuk permainan video untuk Atari. Wozniak telah membeli komputer masa pada beberapa jenis komputer mini yang dimilik Call Computer, sebuah syarikat perkongsian masa milik Alex Kamradt. Terminal komputer pada waktu itu adalah berdasarkan kertas; Percetakan terma seperti Texas Instruments Silent 700 dianggap sangat maju pada masa itu. Pada tahun 1975, berdasarkan majalah Popular Electronics, beliau merekabentuk Computer Conversor menggunakan komponen yang dibeli di kedai. Computer Conversor boleh mengawal komputer mini di Call Computer. Alex Kamradt mendapat komisen atas rekabentuk dan menjual sebilang kecil darinya melalui syarikatnya.

Pada tahun 1975, Wozniak mula menghadiri mesyuarat Homebrew Computer Club. Komputer mikro baru seperti Altair 8800 dan IMSAI telah memberi inspirasi kepada beliau untuk memasukkan prosesor mikro ke dalam pita video teletype untuk menghasilkan komputer yang lengkap.

Pada masa itu hanya terdapat dua jenis CPU komputer mikro iaitu Intel 8080 ($179), dan Motorola 6800 ($170). Wozniak lebih berminat terhadap 6800, tetapi kedua-duanya terlalu mahal. Maka dia memerhati, dan belajar, dan melukis komputer atas kertas, sambil menunggu masa apabila dia mempunyai wang yang cukup.

Sejarah Awal

Logo Apple ComputerSteve Jobs dan Steve Wozniak adalah rakan yang rapat sejak 1971, bila pada masa itu Bill Fernandez memperkenalkan Wozniak pada masa itu berumur 21 tahun kepada Jobs pada masa itu berumur 16 tahun. Jobs berjaya mengajak Wozniak memasang mesin komputer dan menjualnya.

Apple III and Lisa

Apple IIISemasa 1980-an Apple mendapat persaingan dalam bidang perniagaan komputer peribadi. IBM merupakan pesaing terbesar. Model IBM PC, menggunakan DOS milik Microsoft mendapat sambutan besar dan mula menjadi komputer meja di banyak syarikat besar.


Peralatan yang sedang dihasilkan Apple
Komputer

Consumer Sub-Desktop Computer - Mac mini - Comes in three models. BYODKM (Bring your own display, keyboard, and mouse).
Consumer Desktop Computer - iMac - Currently the iMac G5 with 17" and 20" models
Consumer Portable Computer - iBook - Currently the iBook G4 with 12" and 14" models
Pro Desktop Computer - Power Mac G5 - Comes in three models
Pro Portable Computer - PowerBook G4 - Comes in 12", 15" and 17" models
Education Desktop Computer - eMac - Also sold to regular consumers and government employees
Servers - Xserve - Single Processor, Dual Processor, and Cluster Node
Server Storage Options - Xserve RAID
Pemain muzik digital iPod

iPod (color screen) - Holds up to 5,000 Songs (20,000 photos) or 15,000 songs (25,000 photos) in 2 models (20 & 60 GB).
iPod U2 Edition (color screen) - Holds up to 5,000 songs (20,000 photos) in a single 20GB model with a black and red design and U2 band members' signatures engraved on the back.
iPod mini - Holds up to 1,000 or 1,500 songs in 2 models (4 & 6 GB) and 4 colors (silver, green, pink, blue)
iPod shuffle - Holds up to 120 or 240 songs in 2 models (512 MB & 1 GB)
Aksesori kamputer

Video Conferencing Camera - iSight
Wireless Networking Products - AirPort Extreme Base Station & AirPort Express
Computer Displays - Apple Cinema HD Display & Apple Displays
Computer mouse - Mighty Mouse
See also: List of Macintosh models grouped by CPU


http://img.photobucket.com/albums/v335/MAF14/Apple3.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v335/MAF14/3.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v335/MAF14/AIRPORT1-2T.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v335/MAF14/g4.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v335/MAF14/sc001.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v335/MAF14/ibooka.gifhttp://img.photobucket.com/albums/v335/MAF14/ibook_s.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v335/MAF14/PB_167_0.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v335/MAF14/apple1.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v335/MAF14/Made-with-Macintosh.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v335/MAF14/apple.jpg

[ Last edited byMAF14 at 20-5-2006 05:37 PM ]

neotoxin Publish time 20-5-2006 06:09 PM

Tugasan Komputer

http://www.lenovo.com/i/v15/t/lenovo-mast-logo.gif
Lenovo Group

Lenovo Group Limited sebelum ini dikenali sebagai Legend Group Ltd dan New Technology Developer Incorporated, merupakan pengeluar komputer peribadi terbesar di negara China. Sehingga tahun 2004, syarikat ini merupakan pengeluar komputer peribadi ketiga terbesar di dunia (sebelum pembelian bahagian PC IBM). Syarikat asalnya di tubuhkan pada tahun 1984 di Beijing tetapi syarikat yang disenaraikan sekarang di korporatkan pada tahun 1988 di Hong Kong.

Ibu pejabat Lenovo Group terletak di New York, Amerika Syarikat. Walaubagaimanapun, syarikat ini bercadang untuk memindahkan ibu pejabat mereka ke Raleigh, North Carolina, iaitu tempat asal kumpulan Thinkpad, IBM. "Lenovo" adalah gabungan dua perkataan iaitu "Le-" yang bermaksud 'lagenda', dan "novo", perkataan latin yang bermaksud 'baru'.

Produk Lenovo tidak hanya terhad kepada komputer meja dan komputer riba, malah meliputi komputer pelayan, komputer mudah-alih, peralatan pengimejan, dan telefon bimbit. Lenovi juga menyediakan perkhidmatan integrasi teknologi maklumat dan perkhidmatan sokongan. Lenovo juga menyediakan akses internet di China melalui portal FN365.com

Sebelum ini Lenovo kurang dikenali di luar negara China, namun pada Disember 2004, syarikat ini mencipta sejarah dengan pengumumannya untuk mengambil alih bahagian komputer peribadi (PC Division), IBM. Lenovo berhasrat untuk mengembangkan sayapnya ke pasaran barat dan menjadi pengeluar komputer peribadi ketiga terbesar dunia. Sebelum pengambilalihan ini, Lenovo telah pun menguasai 25% pasaran Asia kerana keupayaannya untuk menjual komputer pada harga yang rendah disamping tarif import yang tinggi oleh China. Lenovo membayar USD 1.25 bilion kepada IBM (USD 650 juta tunai dan USD 600 juta stok-stok Lenovo)

Pengambilalihan ini berkuatkuasa pada 1 Mei 2005, dah hasil dari ini, produk-produk Lenovo termasuk ThinkVision, ThinkPad, ThinkVantage, ThinkCentre, Aptiva dan NetVista. Sehingga 1 Mei 2005, 35.2% pegangan lenovo adalah oleh awam, 45.9% oleh Legend Holdings Limited dan 189% oleh IBM

Produk-Produk
Komputer meja IBM ThinkCentre
Komputer meja Lenovo 3000 J Series
Komputer riba IBM ThinkPad
Komputer riba Lenovo 3000 C
Monitor LCD dan CRT
Projektor IBM ThinkVision
Printer
Telefon Bimbit

Luisa_Fernanda Publish time 21-5-2006 02:19 AM

TUGASAN 2 : SYARIKAT KOMPUTER TERKENAL DI DUNIA

FUJITSU COMPUTER SYSTEMS

http://img330.imageshack.us/img330/2100/logo7pz.jpg

LATAR BELAKANG

Fujitsu Computer Systems (FCS) menyediakan perbagai jenis perkakasan dan produk untuk membantu pengguna meningkatkan infrastruktur teknologi maklumat. Syarikat ini memahami kuasa (power) yang boleh dicapai daripada maklumat sekiranya ia di dioptima dan diusahakan dengan betul.

FCS mengeluarkan pelbagai produk seperti komputer, pelayan (server), storan dan perisian yang berspesifikasi tinggi dan boleh dipercayai. Selain daripada itu syarikat ini juga menyediakan servis secara professional bagi membantu pengguna dalam mengurangkan risiko dan komplikasi, meningkatkan prestasi dan juga beroperasi pada tahap maksima.

FCS turut mementingkan servis selepas jualan kepada pengguna berterusan. Terdapat beberapa kategori servis selepas jualan yang boleh dipilih bersesuaian dengan kehendak pengguna tersebut.

FCS yang berpangkalan di Sunnyvale, California adalah hak milik penuh Fujitsu Limited. Syarikat ini menawarkan produk-produk berikut:

--> Komputer Riba (Notebook) LifeBook®
--> Komputer Tablet Stylistic®
--> Komputer Meja (Desktop) ESPRIMO™ & CELSIUS
--> Pelayan (Server)PRIMEPOWER™, PRIMEQUEST™ & PRIMERGY®
--> Storan (Storage) ETERNUS™

PRODUK

IBM memasarkan produk-produk berikut kepada pengguna:

1. Komputer Riba

Fujitsu LifeBook® adalah merupakan komputer riba yang berkualiti dan berkapasiti tinggi serta pernah memenangan pelbagai anugerah.

http://www.nbook.ru/nb/fujitsu_c-7661_01.jpg
Fujitsu LifeBook Models C-7661

http://linuxonlaptops.sourceforge.net/brand/Fujitsu/model/LIFEBOOK_P-2020/front_764x574.jpeg
Fujitsu LifeBook P2020

2. Komputer Tablet

Fujitsu adalah merupakan peneraju utama dalam pengeluaran komputer tablet. Antara komputer tabletnya yang terkenal ialah Stylistic® dan LifeBook.

http://www.jaapan.de/extern/homecom_img/fujitsu_stylistic.jpg
Stylistic® 500

http://breakingnewsblog.com/laptop/wp-content/fujitsu-FMV-T8210-Lifebook.jpg
Fujitsu FMV-T8210 Lifebook Tablet

3. Komputer Meja

Fujitsu mengeluarkan pelbagai jenis komputer meja yang berinovasi dan berkapasiti tinggi. ESPRIMO™ dan CELSIUS adalah merupakan jenis-jenis komputer meja yang utama.

http://img.clubic.com/photo/00150918.jpg
Esprimo P5600 - A3200

http://news.ferra.ru/images/115/115772.jpg
Fujitsu Celcius N440

4. Pelayan

Diantara pelayan ternama dan berkapasiti tinggi yang dikeluarkan oleh Fujitsu ialah PRIMERGY®, PRIMEPOWER® dan PRIMEQUEST™.

http://www.b2net.co.uk/i/fujitsu_primergy_tx200.jpg
Fujitsu Primergy TX200

http://pr.fujitsu.com/jp/news/2001/11/7b.jpg
PRIMEPOWER 850

http://www.fujitsu.com/img/CN/products/hardware/primequest.jpg
PRIMEQUEST 400

5. Storan (Storage)

http://www.fujitsu.com/img/HK/eternus_group.jpg
ETERNUS Storage

** SOURCES:
http://www.fujitsu.com/my
http://www.computers.us.fujitsu.com

[ Last edited byLuisa_Fernanda at 21-5-2006 01:59 PM ]

cik^mala Publish time 21-5-2006 03:14 PM

TUGASAN KOMPUTER FASA 1 : SYARIKAT KOMPUTER YANG TERKENAL DI DUNIA

http://www.microsoft.com/library/toolbar/3.0/images/banners/ms_masthead_ltr.gif

Latar Belakang
Telah dicipta pada 1975, Microsoft (Nasdaq MSFT) adalah syarikat yg mendahului syarikat2 lain dalamsoftware, services dansolutions yang membantu individu dan business utk merialisasikan kemampuan mereka..

MS-DOS, Windows, Windows 3.0, Windows 95, Windows 98, .NET, Office XP, Windows XP and Windows Server adalah antara productMicrosoft Corporation.

Tarikh-tarikh Penting
1975                   Microsoft dijumpai
Jan. 1, 1979   Microsoft berpindah dari Albuquerque, New Mexico ke Bellevue, Washington
June 25, 1981        Microsoft disatukan
Aug. 12, 1981        IBM memperkenalkan computer pericadi mereka kepada Microsoft's 16-bit operating system, MS-DOS 1.0
Feb. 26, 1986        Microsoft berpindah ke campus di Redmond, Washington
March 13, 1986        Microsoft mula diperkenalkan kepada masyarikat
Aug. 1, 1989        Microsoft memperkenalkan versi terawal dalam pengendalian aplikasi produktiviti Office
May 22, 1990        Microsoft melancarkan Windows 3.0
Aug. 24, 1995   Microsoft melancarkan Windows 95
Dec. 7, 1995                Bill Gates memberikan komitmen kepada Microsof utk membantu dan menyokong penggunaan Internet
June 25, 1998        Microsoft memperkenalkan Windows 98
Feb. 17, 2000        Microsoft memperkenalkan Windows 2000
June 22, 2000        Bill Gates and Steve Ballmer memberi Microsoft's .NET strategi utk Web services
May 31, 2001        Microsoft memperkenalkan Office XP
Oct. 25, 2001        Microsoft memperkenalkan Windows XP
Jan. 15, 2002        Bill Gates memberi komitmen Microsoft dalam Trustworthy Computing
Nov. 7, 2002        Microsoft and partners memperkenalkan Tablet PC
Jan. 16, 2003        Microsoft mengisytiharkan annual dividend
April 24, 2003        Microsoft memperkenalkan Windows Server 2003
Oct. 21, 2003        Microsoft memperkenalkan Microsoft Office System
July 20, 2004        Microsoft mengumumkan plans untuk memberi $75 billion kepada shareholdernya dalam bentuk dividends and stock buybacks

Titik Hitam Microsoft : Ceroboh hakcipta : saman dan menang besar!

Satu berita dari internet melaporkan mengenai kejayaan seorang pencipta teknologi - Eolas dan Universiti California, AS menyaman Microsoft krn penggunaan satu ciptaannya di dalam perisian Internet Explorer.

Wang yg perlu dibayar oleh Microsoft ialah US520.6 juta. Jumlah yg diminta oleh Eolas pada awalnya ialah US1.2 billion.

Teknologi terbabit ialah mengenai fungsi di dalam web browser yg membolehkan pengguna internet me'lari'kan ( execute ) perisian di web utk menjadikanya interaktif.

Jumlah tersebut adalah dikira berdasarkan kiraan bagi setiap unit perisian Windows pada harga US1.47 dari November 1998 hingga September 2001.

Pengasas Microsoft : Bill Gates

http://ms.wikipedia.org/upload/thumb/8/83/Billgates.jpg/230px-Billgates.jpg

William Henry Gates III (dilahirkan pada 28 Oktober 1955), biasanya dikenali sebagai Bill Gates, merupakan pengasas (bersama Paul Allen) dan pada masa kini Pengerusi dan Ketua Pencipta Perisian bagi Syarikat Microsoft. Menurut majalah Forbes, beliau merupakan orang terkaya di dunia.

Bill Gates dilahir di Seattle, Washington kepada William Henry Gates, Jr., seorang peguam, dan Mary Maxwell, ahli jawatan kuasa First Interstate Bank, Pacific Northwest Bell dan ahli jawatan kuasa kebangsaan United Way. Gates belajar di Lakeside School, sekolah yang paling unggul di Seattle, dan meneruskan pelajarannya di Universiti Harvard, tetapi tidak menghabiskan pelajaran tingginya.

Semasa beliau belajar di Harvard, beliau dan Paul Allen menulis penterjemah Altair BASIC untuk Altair 8800 dalam dekad 1970. Altair merupakan komputer peribadi pertama yang berjaya. Diberi inspirasi oleh BASIC, sebuah bahasa komputer yang mudah dipelajari dan ditulis di Kolej Dartmouth untuk mengajar, versi Gates dan Allen kemudian menjadi Microsoft BASIC, bahasa pengaturcaraan yang utama untuk sistem operasi komputer MS-DOS, yang kunci kepada kejayaan Microsoft. Microsoft Basic kemudiannya dijadikan Microsoft QuickBasic. Apabila Microsoft QuickBasic dijual tanpa pengkompil QuickBasic dikenali sebagai QBasic. QuickBasic juga dijadikan Visual Basic, yang masih popular hingga ke masa kini.

http://ms.wikipedia.org/upload/thumb/f/ff/Billgates_mugshot.jpg/230px-Billgates_mugshot.jpg

Berusia 21, gambar polis untuk kesalahan trafik yang kecil. Microsoft menggunakan gambar ini dalam iklan Jerman dengan cogankata "Nasib baik tiada had laju untuk perisian".

Anggaran kekayaannya
Menurut senarai Forbes orang-orang paling kaya dalam dunia :
•        1996 - $18.5 juta juta, pangkat #1
•        1997 - $36.4 juta juta, pangkat #2
•        1998 - $51.0 juta juta, pangkat #1
•        1999 - $90.0 juta juta, pangkat #1
•        2000 - $60.0 juta juta, pangkat #1
•        2001 - $58.7 juta juta, pangkat #1
•        2002 - $52.8 juta juta, pangkat #1
•        2003 - $40.7 juta juta, pangkat #1
•        2004 - $46.6 juta juta, pangkat #1
•        2005 - $50.0 juta juta, pangkat #1

Antara Product

http://www.microsoft.com/products/info/CatImg/ProdImg/1/22/6fa9fd4b-be4f-4e5e-b0e9-a762f34d7fcf_778.jpg Windows : Windows XP, Virtual PC, Windows Server System, more....

http://www.microsoft.com/products/info/CatImg/ProdImg/1/22/6fa9fd4b-be4f-4e5e-b0e9-a762f34d7fcf_670.jpg Office : Word, Excel, Access

http://www.microsoft.com/products/info/CatImg/ProdImg/1/22/6fa9fd4b-be4f-4e5e-b0e9-a762f34d7fcf_43.jpg Windows Server System : Windows Server, Exchange Server, BizTalk Server

http://www.microsoft.com/products/info/CatImg/ProdImg/1/22/6fa9fd4b-be4f-4e5e-b0e9-a762f34d7fcf_168.jpg Developer Tools : Visual Studio .Net, Visual Basic, Visual C#

http://www.microsoft.com/products/info/CatImg/ProdImg/1/22/6fa9fd4b-be4f-4e5e-b0e9-a762f34d7fcf_384.jpg Business Solutions : Axapta, Great Plains, CRM

http://www.microsoft.com/products/info/CatImg/ProdImg/1/22/6fa9fd4b-be4f-4e5e-b0e9-a762f34d7fcf_938.jpg Games And XBox : Halo, Age of Empires, Zoo Tycoon

http://www.microsoft.com/products/info/CatImg/ProdImg/1/22/6fa9fd4b-be4f-4e5e-b0e9-a762f34d7fcf_533.jpg MSN : MSNTV, MSN Resources

http://www.microsoft.com/products/info/CatImg/ProdImg/1/22/6fa9fd4b-be4f-4e5e-b0e9-a762f34d7fcf_433.jpg Windows Mobile : Voice Command, Windows Mobile resources

Alamat corporate

Microsoft Corporation
One Microsoft Way
Redmond, WA 98052-7329
USA
Tel: (425) 882-8080
Fax: (425) 706-7329
Web site: http://www.microsoft.com

---------------Sekian Terima Kasih-------------

Amirdaa Publish time 21-5-2006 04:09 PM

TUGASAN VEN 2 : SYARIKAT KOMPUTER YANG TERKENAL DI DUNIA

http://img.dell.com/images/global/brand/ui/logo43.gif

Dell ditubuhkan pada thn 1984 oleh Michael Dell (gambar)
http://img.dell.com/images/global/corporate/bugs/bug_msd.jpg
(seorg Executive yg paling lama bertahan menerajui sebuah syarikat komputer!!) . Berdasarkan konsep yg ringkas,dengan menjual Sistem Komputer terus kepada pelanggan, Dell adalah yang terbaik memahami kemahuan & kehendak pelanggan. Sebenarnya, kaedah jualan terus kepada pelanggan ini boleh menghapuskan kos 'org tengah' dan masa yg terbuang, disebalik itu Dell juga dapat mengetahui dan memahami harapan pelanggan.Sistem Pesanan Terus Dell membolehkan syarikat membina system komputermengikut kehendak pelanggan dengan harga yg berpatutan. Dell juga mampu memperkenalkan sistem teknologi terkini dengan lebih cepat berbanding dengan saingannya yg mengedarkan secara lembab dan tidak terus kepada pelanggan.
salah satu matlamat DELL:
http://img.dell.com/img.aspx?p=SjhkDJEAqfbjwsEGU23xXUZDPW%2bxxmsYD9yIH1E16QMNaHAouogPIzKR3gpAJPJQD0ZuKfTtICs5ndwCQii9bAlGbT3v7GRtK5fMH1xwvwkdHyJtvM0vKjSKlUkAeb8eABk%3d
http://img.dell.com/images/global/topics/vectors/cto_open_innovation.jpg

Ibu pejabat Korporat Dell terletak di Round Rock, Texas, dimana tempat lahirnya Dell. Central Texas juga merupakan pusat bagi Dell Americas, merangkumiUnited States, Canada, South America dan Latin America. Ibu pejabat Dell yg lain:
Bracknell, England, bg Eropah, Middle East and Africa
Singapura: bgAsia Pasifik, termasuk Japan, India, China, Australia and New Zealand.

Kilang Dell terletak di:
Austin, Texas; Nashville, Tenn.;
Winston-Salem, North Carolina;
Eldorado do Sul, Brazil (Americas);
Limerick, Ireland (Europe, Middle East and Africa);
Penang, Malaysia (Asia Pacific and Japan)
Xiamen, China (China).

Keratan berita Dell di Malaysia:

Dell pilih Cyberjaya

07.05.2006 | AUSTIN, TEXAS 6 Mei - Syarikat pengeluar komputer terkemuka dunia, Dell hari ini memilih Cyberjaya iaitu nukleus Koridor Raya Multimedia (MSC Malaysia) sebagai pusat teknologi dan pembangunan produk.

Persetujuan memilih Malaysia dicapai setelah Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang diiringi Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr. Jamaludin Jarjis mengunjungi ibu pejabat Dell di Round Rock, di sini.

Dalam kunjungan itu, Abdullah dan Jamaludin bertemu dan mengadakan perbincangan dengan Pengerusi Dell, Michael Dell dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Kevin Rollins.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan sempena lawatan tersebut di sini hari ini, pusat teknologi dan pembangunan Dell dijangka menempatkan aktiviti nilai tambah yang tinggi, termasuklah dalam pemprosesan reka bentuk dan pembangunan perisian.

Kemudahan Dell di Cyberjaya itu akan memberi peluang pekerjaan sebanyak 1,000 orang dalam tempoh beberapa tahun akan datang.

``Maklumat tambahan berhubung pusat teknologi dan pembangunan yang baru akan diumumkan kemudian pada tahun ini,'' kata kenyataan itu.

Dell memulakan operasi pengeluarannya di Pulau Pinang pada tahun 1995 yang kemudiannya muncul menjadi hab yang besar dengan 4,000 kakitangan.


Produk Dell (Pasaran Malaysia ajerlah yer...) :hatdown: : dan yg terpilih...nk letak semua tak cukup space... heheeheheee

Desktop dan monitor:
Flat screen:
http://img.dell.com/images/ap/products/desktops/hero_essential_dt.jpg
ni yg guna kat opis nih:
http://img.dell.com/images/ap/products/desktops/1100crt_front_122x100.jpg

Komputer Riba:
Kegunaan biasa:
http://img.dell.com/images/ap/products/notebooks/hero_essential2_nc.gif

kemana jua.............
http://img.dell.com/images/ap/products/notebooks/hero_mobility_nc.gif

"Performance"
http://img.dell.com/images/ap/products/notebooks/hero_performance_nc.gif

Pencetak (Semua dalam satu)
DellTMPhoto All-in-One Printer 964
http://img.dell.com/images/global/products/printers/964_series_150_baseball.jpg
33.6 Kbps built in fax modem
Unattended multi-page faxing, scanning and photocopying with 50 page auto document feeder
2.4" LCD for viewing photos
Direct photo printing via PictBridge, 8 in 1 Memory Card Slots and USB Key
Compatible with Microsoft?Windows?2000 , Windows XP and Windows XP 64 Bit

DellTMPhoto All-In-One Printer 942
http://img.dell.com/images/ap/featured/specials/printer/942_131x145.jpg
2.4" LCD for viewing photos
Direct photo printing via PictBridge, Memory Card Slots
Compatible with Windows?2000, Windows XP

Projectors:
Dell 5100MP Projector
Ultimate Performance and Versatility
http://img.dell.com/images/ap/featured/specials/proj/proj_5100mp_model_sm1_dlp.jpg

Dell 2400MP Projector
Affordable Performance Presentation Solution
http://img.dell.com/images/global/products/proj/proj_2400mp_140x89.jpg

Dell Axim Handhelds
Dell AximTMX51v 624 MHz Handheld
Brilliant VGA display and Accelerated Graphics with Integrated 802.11b and Bluetooth
http://img.dell.com/images/ap/featured/promos/axim51v_front_122x100_cust.jpg

Dell AximTMX51 520MHz Handheld
Power & Expandability with Integrated 802.11b and Bluetooth
http://img.dell.com/images/global/products/axim/axim51_front_122x100.jpg

Lain2 :

Memory
http://dellstore04.sg.dell.com/public/images/dellware/sg/pfyd001a005.jpg
Networking
http://dellstore04.sg.dell.com/public/images/dellware/level1/networking.jpg
Power Protection Device
APC Backup UPS, Smart-UPS and surge protector for power protection
http://dellstore04.sg.dell.com/public/images/dellware/level1/power.jpg
Storage & Drives
http://dellstore04.sg.dell.com/public/images/dellware/level1/storage.jpg
DVD Drive
http://dellstore04.sg.dell.com/public/images/dellware/sg/pfyd002a005.jpg
Hard Drive
http://dellstore04.sg.dell.com/public/images/dellware/sg/pfyd002a006.jpg
Memory Key
http://dellstore04.sg.dell.com/public/images/dellware/sg/pfyd006a003.jpg
External Storage Devices
http://dellstore04.sg.dell.com/public/images/dellware/sg/pfyd002a024.jpg

Tahun2 penting:
1984        Michael Dell menubuhkan Dell Computer Corporation       
1985        Dell memperkenalkan sistem Komputer pertama , the Turbo, yg bercirikan Intel    8088 processor dengan kelajuan 8 megahertz       
1987        Dell merupakan syarikat system computer yang pertama memperkenalkan servis ?ext-day       
1990        Kilang di Limerick, Ireland, dirasmikan, bagi pasaran kawasan Eropah, Timur Tengah dan Afrika
1991        Memperkenalkan computer riba yang pertama       
1992        Dell tersenarai didalam Fortune 500 sbg antara syarikat terbesar dunia
1993        Dell tersenarai di carta lima teratas pembuat system computer.       
1996        Dell merasmikan kilang di Penang, Malaysia.       
Pelanggan mula membeli terus melalui www.Dell.com       
1997        Dell memasarkan system computer yang ke 10 juta.
Dell memperkenalkan ?orkstation? yg pertama
1998        Dell mengembangkan sayapnya dengan mebuka kilang di Xiamen, China       
Dell memperkenalkanproduk simpanan ?owerVault?       
1999        Dell membuka satu lagi pejabat di Amerika Syarikat, iaitu di Nashville, Tenn.       
Dell merasmikan kilang Eldorado do Sul, Brazilutk kawasan Latin America       
Dell memperkenalkan"E-Support Direct from Dell-- online technical support?
2000        Jualan Dell melalui Internet mencapai tahap $50 juta sehari       
Utk kali pertama,Dell merupakan syarikat No. 1 didunia bg pasaran ?orkstation?.
Dell memperkenalkan ?owerApp appliance servers?
Dell memasarkan ?owerEdge server? yg ke 1 juta
2001        Buat kali pertama, Dell tersenarai No. 1 dipasaran saham global.       
Dell memperkenalkan ?owerConnect network switches?
2002        Dell memasarkan ?owerConnect line of network switches? yg ke 2 Juta
Dell memasarkan server "blade" yang pertama,
2003        Dell memperkenalkan pencetak untuk kegunaan pejabat dan persendirian       
Dell melancarkan ?ell Recycling? utk membolehkan pelanggan membuat ?ecycle? ataupun tujuan kegunaan amal.
2005        Dell senarai teratas "America's Most Admired Companies"       
2006        Dell memasarkan lebih 10 juta sistem bg suku tahun (Q4, FY06)


http://img.dell.com/img.aspx?p=J0NNS7wA7rGkhYZBFCq2GgEEeij2gSxNWZvPWBZyrkRKJCJm%2f89Sc2jNikFTS60YGgQ0KLOYaG5v0dIORDjiW0gIImP0h3U3OY3bDlMl5A%3d%3d

http://img.dell.com/images/ap/topics/main/PC_Mag_Logo_175x500.jpg
http://img.dell.com/images/ap/topics/main/PC_Plus_Logo_150x700.jpg

SUMBER UTAMA:
www.Dell.Com
gambar2: Copyright 1999-2006 Dell Inc. Malaysia customers only

WASSALAM
:tq::tq:

padlie Publish time 21-5-2006 09:22 PM

TUGASAN KOMPUTER-   PADLIE

1. Tolong cari gambar dan paparkannya disini. Gambar apa? Gambar semua komponen (hardware) komputer yg membolehkan sesebuah komputer berfungsi sepenuhnya.. Sapa paling lengkap, tacang lagi banyak..

2. Bagi nama kedai, dimana kita boleh beli komponen2 nih. Kedai kat sumer negeri dalam Malaysia...

[ Last edited byvenez at 24-5-2006 10:26 PM ]

Amirdaa Publish time 21-5-2006 09:47 PM

SOKLAN TUGASAN PAD

1.Himpunan peralatan pemasangan komputer seperti pemutar skru philip, pemutar skru bermagnet, playar muncung tirus, penyepit dan pengikat kabel kuasa.
2.Manual papan induk dan manual lain-lain kompenan komputer sekiranya dibekalkan oleh pengeluar.
3.Segala perkakasan dan kompenan komputer yang berkaitan seperti CPU, RAM, pemacu,papan induk, kekisi, peranti input dan output dan sebagainya.

KEKISI (CASING)
http://myschoolnet.ppk.kpm.my/tutor_it/pasang/graphic/panel2.jpg
    Kekisi terdiri dari pelbagai jenis:
1. "Bracket" pemacu cakera 5.25". Rujuk gambar
2. "Bracket" pemacu cakera 3.5". Rujuk gambar
3.Kotak Bekalan kuasa. Rujuk gambar
    -bahagian-bahagian lain ialah kabel bekalan   kuasa, kabel panel sistem dan dinding   pemegang papan induk.

Pemasangan : Kekisi adalah merupakan kotak kepada segala perkakasan komputer. Pada kotak inilah semua perkakasan dan komponen akan ditempatkan

PAPAN INDUK (MAINBAORD)
http://myschoolnet.ppk.kpm.my/tutor_it/pasang/graphic/mthrbrd.jpg
Papan Induk mempunyai jenis AT dan ATX, dimana;
1. AT : Suis On/Off secara manual       
2. ATX : Suis On/Off secara automatik       

Jenis AT dan ATX mempunyai perbezaan ketara diantaranya;
- Soket bekalan kuasa
- Soket penghubung luar (External Connectors)       

Pemasangan : Biasanya ia dipasang pada dinding kekisi sebelah kanan. Jika kekisi jenis "desktop" ia akan dipasang pada lantai kekisi.

UNIT PEMPROSESAN PUSAT (CPU)
http://myschoolnet.ppk.kpm.my/tutor_it/pasang/graphic/cpu3.jpg
CPU mempunyai beberapa jenama, model dan kelajuan
Pemasangan : Merupakan proses pemasanganterpenting dan perlu berhati-hati. Ia dipasang pada soket di papan induk. Pastikan sudut CPU dipasang pada sudut soket yang berpadanan dan betul. Tentukan penanda pada pada CPU sebelum pemasangan dibuat. Penanda ini akan menentukan sama ada CPU yang dipasang betul atau salah. Jika anda memasang pada sudut yang salah, pin-pin CPU tidak akan masuk pada lubang-lubang soket.

INGATAN CAPAIAN RAWAK (RAM)
http://myschoolnet.ppk.kpm.my/tutor_it/pasang/graphic/ram.jpg
RAM mempunyai beberapa jenis yang berbeza bentuk, diantaranya;
Pemasangan : Dipasang pada slot RAM di papan induk yang dikenali sebagai "Bank". Pastikan ia dipasang pada "bank" yang betul. Terdapat 3 "bank" yang disediakan. Rujuk manual papan induk. Biasanya ia dipasang pada "bank 1" lebih dahulu.

PEMACU CAKERA KERAS (HARD DISK DRIVE)
http://myschoolnet.ppk.kpm.my/tutor_it/pasang/graphic/hrdsk.jpg
Pemacu ini ada beberapa jenis, jenama dan kapasitinya iaitu;
Pemasangan: Dipasang pada "bracket" 3.5" di kekisi. Sebelum pemasangan dibuat pastikan "jumper" pemacu diselaraskan sebagai "Primary Master".

PEMACU CAKERA PADAT (CD-ROM DRIVE)
http://myschoolnet.ppk.kpm.my/tutor_it/pasang/graphic/cdrive.jpg
Pemacu ini mempunyai beberapa jenama dan kelajuan   iaitu;
Pemasangan : Dipasang pada "bracket" 5.25" di kekisi. Selaraskan "jumper" sebelum pemasangan dibuat. Biasanya ia diselaraskan sebagai "Primary Slave" ataupun "Secondary Master".Bergantung kepada cara penyambungan kabel riben dibuat. Sila rujuk manual pemacu dan papan induk yang dibekalkan oleh pembekal.

KAD BUNYI (SOUND CARD)
http://myschoolnet.ppk.kpm.my/tutor_it/pasang/graphic/soundk.jpg
Kad Bunyi mempunyai beberapa jenama dan jenis iaitu;       
Pemasangan :Dipasang pada slot PCI di papan induk. Sesetengah papan induk sudah mempunyai kad bunyi sedia pasang.Pemasangan kad bunyi tidak diperlukan lagi pada papan induk jenis ini. Selaraskan "jumper" sahaja supaya kad bunyinya aktif.

KAD PAPARAN (DISPLAY CARD)
http://myschoolnet.ppk.kpm.my/tutor_it/pasang/graphic/kpapar.jpg
Pemasangan: Kad ini dipasang pada slot AGP atau PCI di papan induk. Tentukan jenis kad sama ada menyokong PCI atau AGP sebelum pemasangan dibuat.

KIPAS PENYEJUK
http://myschoolnet.ppk.kpm.my/tutor_it/pasang/graphic/kipas.jpg

SKRU2, PEMUTAR SKRU BERMAGNET, PLAYAR KENA ADA
http://myschoolnet.ppk.kpm.my/tutor_it/pasang/graphic/skru3.jpg

SEGALA JENIS KABEL (IDE, POWER SUPPLY)
http://myschoolnet.ppk.kpm.my/tutor_it/pasang/graphic/ribbon.jpg
http://myschoolnet.ppk.kpm.my/tutor_it/pasang/graphic/hrdsk4.jpg

UNIT PAPARAN (MONITOR)
http://myschoolnet.ppk.kpm.my/tutor_it/pasang/graphic/monitor.jpg

PAPAN KEKUNCI (KEYBOARD)
http://myschoolnet.ppk.kpm.my/tutor_it/pasang/graphic/kyboard.jpg

TETIKUS (MOUSE)
http://myschoolnet.ppk.kpm.my/tutor_it/pasang/graphic/mouse.jpg

PEMBESAR SUARA (SPEAKER)
http://myschoolnet.ppk.kpm.my/tutor_it/pasang/graphic/speaker.jpg

2: kEDAI DIMANA BOLE BELI:
Selalunya beli di Plaza Low Yatt

Luisa_Fernanda Publish time 22-5-2006 12:47 AM

PAD'S ASSIGNMENT.... (Biar lambat asalkan dapat tacang... :P)

1. Gambar semua komponen (hardware) komputer yg membolehkan sesebuah komputer berfungsi sepenuhnya...

http://www.gen-x-pc.com/images/case_b.jpg
PC Case

http://www.gen-x-pc.com/images/cpu_b.jpg
Processor

http://www.gen-x-pc.com/images/pc-motherboard_layout.gif
Motherboard1. Mouse & keyboard
2. USB
3. Parallel port
4. CPU Chip
5. RAM slots
6. Floppy controller
7. IDE controller
8. PCI slot
9. ISA slot
10. CMOS Battery
11. AGP slot
12. CPU slot
13. Power supply plug in

http://www.gen-x-pc.com/images/fan_b.jpg
Fan

http://www.gen-x-pc.com/images/memory_b.jpg
Memory

http://www.gen-x-pc.com/images/HDD_b.jpg
Hard Drive

http://www.gen-x-pc.com/images/video%20card_b.jpg
Video/Graphics Card

http://www.gen-x-pc.com/images/cd_b.jpg
CD/DVD Drive

http://www.gen-x-pc.com/images/MN-MAG1727-BK_cat.jpg
Monitor

http://www.gen-x-pc.com/images/S203-12_new_sm.jpg
Keyboard

http://www.laptopdesk.net/pressphotos/mouse-small.jpg
Mouse

http://www.cheapcomputerdeal.com/images/floppy.jpg
Floppy Drive

http://www.gen-x-pc.com/images/plug1.jpg
ATX power supply plug

http://www.gen-x-pc.com/images/plug2.jpg
Left - P6 (AUX) & Right - Classic ATX plug

http://www.gen-x-pc.com/images/plug3.jpg
ATX12 socket on the motherboard

http://www.gen-x-pc.com/images/plug5.jpg
Y junction with large plugs

http://www.gen-x-pc.com/images/case_screw.jpghttp://www.gen-x-pc.com/images/drive_screw.jpg
Screws

http://www.gen-x-pc.com/images/mobo_spacer.jpg
Spacers

http://www.gen-x-pc.com/images/jumper.jpg
Jumpers

http://www.gen-x-pc.com/images/case_side_view.jpg
PC with all key components - motherboard, processor, RAM, graphics card, sound card, hard disk, CD-ROM and floppy installed

2. Bagi nama kedai, dimana kita boleh beli komponen2 nih. Kedai kat sumer negeri dalam Malaysia...

1. IMBI Plaza
2. Sg. Wang Plaza
3. Mid Valley
4. KLCC
5. Gurney Plaza (Penang)
6. Prangin Mall (Penang)
7. PC Fairs :P

[ Last edited byLuisa_Fernanda at 22-5-2006 01:15 AM ]

NarNia Publish time 22-5-2006 09:19 AM

1. Gambar semua komponen (hardware) komputer yg membolehkan sesebuah komputer berfungsi sepenuhnya

Casing

http://www.amtrade.com/case/28internalview.jpg

AT, ATX Transparent PC Chassis       

FEATURES:

This 28 mid size enclosure with left transparent window for
   inside view visible.

High ventilation aluminum body structure with shinny car level
   finish coating and acrylic plastic faceplate.

Easiest access as USB port at front panel.

More drive bays than other PC cases. Include 4x5.25", 2x3.5"
   open bays and 4x3.5" hidden bays.

Thumb screws for easy assembly.

Air opening on front and side panels for the best heat dissipation.Motherboard

http://www.fic.com.tw/product/motherboard/images/p4m-915pd1.jpg

P4M-915PD1
        The P4M-915PD1 performance motherboard is based on the new Intel 915P Express chipset and is a perfect motherboard for consumer's customers seeking 800MHz FSB support and optimized high performance with the latest Intel Pentium 4 processors with the added flexibility of plugging in their choice of cutting edge PCI-Express video cards. Very rich in features this flexible motherboard sports 4 Dual-Channel DDR 400/333; up to 4GB, 1PCI-E x16, 3PCI, 4SATA support RAID 0, 1, embedded Realtek 10/100/1000 LAN, 8 channel Audio Codec & Intel High Definition Audio, 1394x2, USB 2.0x8, and is the perfect motherboard for consumers that want to employ cost effective DDR 400/333 with a cutting edge PCI-Express graphics solution.
        Special Features
          
Intel LGA775 Pentium 4 CPU w/HT Technology          
Intel 915P Express chipset
          
Dual-Channel DDR 400/533; up to 4GB           
Intel High Definition Audio
          
1 x PCI-E x16, 3 x PCI, 4 SATA support RAID 0, 1          
Realtek 10/100/1000 LAN
          
Intel Graphics Media Accelerator 900           
2 x 1394, 8 x USB 2.0
Processor

http://www.avtec.com/var/avtec/storage/images/products/data_communications/wasp_signal_processor/2459-10-eng-US/wasp_signal_processor.jpg

KEY FEATURES
•        RF Analog bandwidth: 1 GHz
•        High-speed A/D & D/A converters (1 Gsps sampling rate, SNR >45 dB)
•        Software-reprogrammable 3-8 million gate Xilinx Virtex II FPGA enables feature & performance upgrades
•        512 MB of PC-2700 memory
•        CompactPCI board form factor
•        High-speed LVDS & TTL digital I/O
•        Win32 & Linux drivers available
APPLICATIONS
•        Mobile Communications Test (3G/4G Wireless Test, Satellite Communications Test)
•        Radar Test
•        Digital Receiver Development & Test
•        High Speed Digital Signal Processing (High Speed Data Acquisition, Arbitrary Waveform Generation)

Hard Disk Cooling Fan

http://www.interconnect-solutions.com/40517big.jpg

Protect your hard drive from heat damage!

Hard disk drives are often damaged because of the high temperature within the PC housing - especially true with newer higher capacity drives
Problems usually occur when the temperature exceeds 40°C
Simply mounted into an adjacent 5¼" or 3½" bay

RAM

http://images.tomshardware.com/2005/12/12/how_much_ram_do_you_really_need/intro.jpg

How much RAM does your PC have? If you run Windows XP, it is probably in the range of 512 MB to 1 GB. Older Windows versions will do the job with less than that, but as soon as you execute demanding applications or more than one application at a time, anything below 512 MB will likely translate into performance bottlenecks.

HARD DISK

http://www.pantherproducts.co.uk/Articles/images/hard-disk.jpg

Your Hard Disk or sometimes called a Hard Drive, is the main storage space inside your PC. It is a permanent storage component unlike the RAM (system memory). It is possible for your computer to function without a hard disk, however it would be basically useless to you as you would not be able to use an Operating system or have any programs to use.
Hard disks use a circular hard platters to store data on. They are in pristine condition with a mirror like finish to them. These platters are locked away inside a steel casing as unclean air can easily ruin a hard disk. This is why you should never remove the casing from the hard disk, it is very unlikely you will be able to put it back together as a working component.

Video/Graphics Card

http://www.ebayhm.com/ebay/!Video_Cards/VDCQ127/3.jpg


Sound Card

http://www.more-shop.co.uk/images/sound%20card.jpgNetwork Card

http://www.cheapcomputerdeal.com/images/network%20card.jpg

http://images.amazon.com/images/P/B000063WP9.01.LZZZZZZZ.jpg


Modem

http://computer.bizhat.com/images/modem.gif

CD/DVD Drive

http://www.refurbished-laptops.biz/images/external-cd-rw.jpgFloppy disk drive

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/0/0f/Floppy_disk_drive_top_(cover_removed).jpg/250px-Floppy_disk_drive_top_(cover_removed).jpg

Monitor
http://www.ascendtech.us/mmASC/Images/320-3906.jpg


Keyboard
http://www.fentek-ind.com/kblfps2b.gif

Mouse
http://www.smwsa.com/images/mouse-pad.jpg

speaker

http://www.tmnetmall.com.my/productImages/electric/sony_speaker-srs-a202_2.jpg2. Bagi nama kedai, dimana kita boleh beli komponen2 nih. Kedai kat sumer negeri dalam Malaysia...

1. Low Yatt Plaza
2 IMBI Plaza
3 Sg. Wang Plaza
4. Mines Shopping Fair
5. Mid Valley IT WORLD
6. Kedai PC sekitar PJ & Damansara (slalu beli situ)
7. PC Fairs

[ Last edited byNarNia at 22-5-2006 09:38 AM ]

padlie Publish time 23-5-2006 09:17 PM

TUGASAN KOMPUTER-   PADLIE

Beri penerangan tentang perkara berikut secara jelas (bantuan gambarajah mungkin diperlukan). Anda bebas menghuraikan tajuk mengikut kehendak anda (makin banyak maklumat, makin banyak markah).
Pastikan saya tidak dapat mengesan dari mana anda mendapatkan maklumat tersebut ( no copy paste), jika tidak, markah akan dibahagi dua.

Tajuk :
1. disket
2. pendrive
3. cd
4. modem
5. graphic card
6. printer
7. scanner
8. tv card
9. RAM
10. harddisk


Markah akan diberi antara 30-50.
Sila siapkan sebelum jam 12.00 malam ini..

[ Last edited byvenez at 24-5-2006 10:27 PM ]

NarNia Publish time 23-5-2006 09:35 PM

Modem

http://computer.bizhat.com/images/modem.gif

Modem Dalaman

http://www.tnh.com.vn/tnh/data/tnh_prod/MB-Ext-modem.jpg

Modem Luaran

http://images.overstock.com/f/102/3117/8h/www.overstock.com/images/products/L946881.jpg

Modem Kad PC

Pengenalan.

Modem merupakan peranti komputer yang melaksanakan proses yang menukarkan isyarat berbentuk digital yang dihasilkan oleh komputer kepada isyarat berbentuk gelombang supaya ia dapat dihantarkan menerusi talian telefon dan juga sebaliknya.Ia berkemampuan untuk mengalihkan isyarat gelombang kepada isyarat digital.
Modem ialah perkataan bahasa Inggeris yang merupakan singkatan bagi modulator-demolator, iaitu pemodulat dan penyahmodulat.

Isyarat Digital

Isyarat yang mengandungi siri suis elektronik yang diwakili oleh ciri hidup dan mati, ciri hidupnya diwakili oleh angka 1, manakala ciri matinya pula diwakili oleh 0. Dengan penggunaan ciri ini serta kombinasi angkanyalah maka komputer mampu menghasilkan data berbentuk teks, grafik dan sebagainya.

Isyarat Analog

Isyarat berbentuk gelombang bunyi melalui talian elektrik dan data serta maklumat dihasilkan berasaskan kekuatan gelombang serta tahap frekuensinya. Ringkasnya, modem berfungsi mengubahkan isyarat berbentuk 1 dan 0 tadi kepada isyarat berbentuk gelombang serta frekuensi begitu jugalah sebaliknya.
Terdapat Tiga Jenis Modem

1. Modem Dalaman (internal modem)
2. Modem Luaran (external modem)
3. Kad PC (PC card)


Modem Dalaman dan Luaran digunakan pada persekitaran perkomputeran peribadi. Manakala Modem jeniskad PC pula sering digunakan bersama komputer mudah-alih dan komputer buku.

MODEM DALAMAN

* Modem dalamanadalah berbentuk papan litar. Ia disambungkan serta dihubungkan dengan papan litar induk komputer peribadi menerusi slot penambah. Apa yang kelihatan untuk penglihatan anda cumalah bahagian belakangnya yang menyediakan soket sambungan kepada talian telefon. (Rujuk Gambarajah pertama)

Kelebihan Modem Dalaman

* Ia tidak memerlukan sumber tenaga elektrik yang berasingan kerana sumber sedemikian akan datangnya daripada komputer peribadi.
* Menjimatkan tenaga elektrik kerana tidak perlumenutup suisnya.
* Menjimatkan ruang pada meja komputer anda berbanding dengan modem luaran yang selalunya memerlukan sedikit ruang pada meja perkomputeran anda.
* Modem dalaman lebih murah harganya berbanding dengan modem luaran.MODEM LUARAN

Modem luaran pula adalah merupakan perkakasan yang tersendiri serta terasing daripada komputer peribadi. (Rujuk Gambarajah Kedua)
Kita boleh menguruskannya secara berasingan tanpa bergantung pada komputerdi mana kita bolehmemutuskan capaian ke internet dengan menutup modem tanpa perlu menutup ataupun berinteraksi dengan program yang berkaitan dengannya pada komputer peribadi.
Modem luaran amat popular kerana ia mempunyai lampu-lampu petunjuk serta isyarat yang membolehkan kita mengetahui apa yang sedang dilakukan oleh modem tersebut.MODEM KAD PC

Modem jenis kad PC pula adalah modem yang kelazimannya digunakan bersama komputer jenis mudah-alih dan buku. (Rujuh Gambarajah Ketiga)

Saiz kad ini adalah sama dengan saiz kad kredit dan kebanyakannya adalah jenis kad PC yang memenuhi format kad PC2.

Kita boleh membuat capaian ke internet dengan kaedah sambungan kepada talian telefon biasa di kediaman ataupun pejabat anda seperti mana yang digunakan dengan modem jenis dalaman atau luaran.

Sekiranya kita berada di dalam perjalanan serta tidak mempunyai talian telefon tetap serta kovensional, jangan bimbang kerana dengan menambahkan kabel khas kepada telefon mudah-alih ataupun bimbit kita masih lagi dapat melayariinternet.

[ Last edited byNarNia at 23-5-2006 10:22 PM ]

skyle Publish time 23-5-2006 10:40 PM

Cakera Keras (Hard disk)

http://www.harwincomputer.com/contents/media/Maxtor_Hardisk.jpg

Pengenalan

Cakera keras (hard disk) merujuk kepada komponen yang digunakan bagi menyimpan data, yang terpasang di dalam komputer dan dapat menyimpan data dengan lebih banyak berbanding dengan penyimpan data mudah alih seperti cakera liut, cakera mini, CD-ROM, atau pita. Setiap kepingan logam itu disadur dengan ferum oksida.


Keseluruhan unit cakera keras dibungkus dalam kotak dimeterai, yang di dalamnya terdapat cakera keras, satu set pemacu cakera dan motor yang memutarkan cakera.Ini berbeza dengan cakera liut yang cakera dan pemacu cakera terasing.Unit yang mempunyai satu kepala baca/tulis, satu lengan capaian dan satu keping cakera yang termeterai juga dikenali sebagai Pemacu Cakera Winchester (Winchester disk drives).

Kaedah data disimpan pada cakera keras hampir sama dengan kaedah penyimpanan cakera liut iaitu kaedah jejak dan sektor.Bagaimanapun, cakera keras boleh terdiri lebih daripada satu kepingan dan kepala baca/tulis.Bentuk cakera keras sedemikian disebut pek cakera (disk pack).Pek cakera keras boleh terdapat sehingga 12 atau lebih kepingan cakera magnetik.Jika ini keadaannya, satu konsep "silinder (cylinder)" digunakan.Kaedah silinder ini adalah satu kaedah menyimpan data pada jejak yang sama dan pada permukaan cakera yang berlainan.


Ciri ciri Cakera Keras (hard disk)


1) Pemacu Cakera Keras Luaran (External Hard Disk Drives) yang boleh menyimpan bergigabait data.
2) Data-data dalam cakera keras disimpan di permukaan piring magnetik yang berputar.

3) Maklumat disimpan dengan menghantar fluks elektromagnet melalui satu antena atau kepala tulis (write head) yang amat berdekatan dengan permukaan piring, yang menjadikan permukaan magnetik itu menukar polarisasinya.

4) Maklumat dapat dibaca apabila medan magnetik piring menghasilkan cas elektrik pada kepala baca (read head) yang menghampirinya.

5) Cakera keras dibina daripada satu paksi tengah dan piring magnet itu akan berpusing pada satu kelajuan tetap.

6) Diantara piring-piring tersebut terdapat satu kepala baca/tulis untuk setiap permukaan pada satu angker (armature) umum. Angker itu akan mengerakkan kepala ke mana-mana bahagian yang dikehendaki.

7) Katrij cakera keras ini mengandungi satu atau dua keping cakera dan pemacu cakeradalam satu kotak plastik keras.Katrij ini seperti cakera keras boleh pindah dan boleh menampung sehingga 1.2 gigabait data.Ia adalah baik digunakan untuk salinan (back up).

8) Pengecilan (Miniaturization) Pemacu cakera keras sekarang lebih tipis daripada yang dahulu (3.5" kepada 1.5") dan juga lebih kecil diameternya (daripada 3.5" atau 5.25" kepada 2.5", 1.8", 1.3").Pengecilan saiz ini akan membolehkan dua pemacu cakera ditempatkan pada ruangyang sama.
Kelebihan cakera keras/Hard disk:

a)Muatan tinggi, disket 1.4MB tetapi hard disk menjangkau 16+ ( Pentium III ).
b)Masa mencapai data dari hard disk cepat, ia dapat mempercepatkan proses
   yang hendak dibuat oleh pengguna.
c)Proses merekod data dari hard disk lebih cepat.

Luisa_Fernanda Publish time 24-5-2006 03:26 AM

** Maaf cikgu Pad hantar assignment lambat... :P (mesti kene deduct markah nih)

Pencetak (Printer)

Pengenalan

Pencetak adalah salah satu peranti keluaran yang berkeupayaan untuk menghasilkan laporan dan dokumen perniagaan. Pencetak telah dibangunkan dan berkebolehan mencetak sehingga 150 hingga lebih 20,000 baris per minit dengan setiap baris mempunyai hingga 150 aksara. Kiraan ringkas menunjukkan kelajuan cetakan maksimum adalah dalam anggaran 50,000 aksara persaat.

Pencetak boleh mencetak atas kertas biasa atau atas borang satu atau berbilang salinan yang disediakan khas seperti invois, alat tulis, label, cek, bil dan lain-lain borang bertujuan khas yang digunakan dalam perniagaan dan industri. Ia boleh cetak teks dan grafik dalam bentuk hitam putih atau warna.

Pencetak boleh dibahagikan kepada dua kategori besar iaitu:

1. Pencetak Hentaman (Impact)

Dengan pencetak hentaman, cetakan berlaku disebabkan oleh tukul yang mengetuk bentuk aksara dan bentuk aksara ini kemudiannya mengetuk reben berdakwat, menyebabkan reben menekan imej aksara tersebut ke atas kertas.

Peranti pencetak aksara mencetak satu aksara satu masa pada kelajuan 10 hingga 500 aksara per saat. Pencetak terlaju jenis ini adalah pencetak matriks dawai atau pencetak matriks bintik. Ia mencetak aksara terdiri daripada bintik-bintik corak terbentuk oleh hujung dawai yang kecil.

Contoh pencetak jenis ini adalah:

Dot Matrik

http://www.swiftcon.com/acatalog/swift330+.gif
eg. Swift 330 Dot Matrix Printer

--> Mencetak bising
--> 30-600 huruf per saat
--> Mencetak dari kiri ke kanan (bidirectional printing)
--> Mampu mencetak grafik
--> Tidak menyokong cetakkan warna

Daisy Wheel

http://www.recycledgoods.com/images/s_p_17186_1.jpg
eg. Daisy Wheel Printer

--> Melakukan cetakkan melalui piring yang diperbuat dari besi atau plastik
--> 300-600 huruf per saat
--> Juga bising ketika mencetak

2. Pencetak Tidak Hentam (Non Impact)

Pencetak baris tanpa hentaman yang menggunakan kaedah laser, elektrostatik atau kaedah dakwat pancut adalah pencetak yang terlaju dan paling senyap. Sebelum pembangunan pencetak dakwat pancut dan laser, pencetak tanpa hentaman tidak banyak digunakan kerana beberapa sebab:

i.) Memerlukan kertas khas yang lebih mahal
ii.) Output bercetak tidaklah seterang dan sejelas percetakan pencetak hentaman.

Contoh pencetak jenis ini adalah:

Thermal

http://www.geoacoustics.com/Product_Pictures/GeoPrinter.jpg
eg. GeoAcoustics Thermal Printer

--> Menggunakan haba
--> 10-80 huruf/saat
--> Menggunakan kertas yang mahal
--> Kepala cetakkan istimewa

Elektrosensitive

--> setanding dengan thermal
--> Agak bising
--> Membentuk huruf melaluipercikan kepada kepala cetak ke kertas
--> 160 aksara (huruf)/saat

Ink Jet

http://www.abcd.com.au/p/Epson_Stylus_C43_ink_jet.jpg
eg. Epson Stylus C43UX Ink Jet Printer

--> Agak mahal
--> Mampu mencetak warna
--> Selalunya digunakan untuk peribadi

Laser

http://www.livingroom.org.au/printers/images/thumbnails/samsung_ML_2551N.jpg
eg. Samsung ML-2551N Laser Printer

--> 18000 baris/minit
--> Mahal
--> Senyap ketika mencetak
--> Mampu mencetak warna
--> Digunakan dipejabat
--> Menggunakan laser dan toner

Perkara penting yang perlu dikenalpasti sebelum anda membeli pencetak:

1. Kelajuan
2. Kualiti cetakan
3. Bunyi
4. Sokongan perisian
5. Penggunaan dakwat
6. Tulisan (fonts) yang disediakan

[ Last edited byLuisa_Fernanda at 24-5-2006 03:28 AM ]

venez Publish time 24-5-2006 07:28 PM

TUGASAN ANTIVIRUS KOMPUTER - VENEZ

Oleh kerana permintaan untuk tugasan adalah tinggi maka disini saya sediakan tugasan sampingan untuk Forumers..

1. Dapatkan SATU jenama antivirus
2. Nyatakan latar belakang antivirus tersebut secara ringkas
3. Nyatakan kebaikan yang ada pada antivirus tersebut
4. Keburukan (jika anda dapat menyatakan keburukan antivirus tersebut, +10 akan diberikan berdasarkan fakta2 anda)
5. Kredit sebanyak 20 ke 40
6. Tarikh tutup adalah pada 25 mei 2006 jam 6 petang
7. TUGASAN HENDAKLAH TIDAK SAMA ANTARA FORUMERS DAN IANYA HENDAKLAH DITULIS DIDALAM BAHASA MELAYU... hehehehehehe


BAHASA JIWA BANGSA

[ Last edited byvenez at 25-5-2006 07:38 PM ]

padlie Publish time 24-5-2006 08:33 PM

http://www.kaspersky.com/imagesen/draft/fl_logo_b.gif
KASPERSKY ANTIVIRUS
http://www.kaspersky.com/imagesen/draft/fl_logo.gif

SEJARAH RINGKAS
Mula memasuki pasaran pada tahun 1997. Kaspersky Lab beribu pejabat di Moscow, Russia dan mempunyai cawangan diUK, Perancis, Germany, Belanda, Poland, Jepun, China, Korea, Romania dan United States. Pada tahun 2003 Kaspersky Lab menerima anugerah "Microsoft Gold Certified Partner" bagi kategori Security Solutions.

PRODUK
Kaspersky® Internet Security 6.0 - Melindungi PC dari serangan melalui rangkaian dan spam.Produk ini merangkumi komponen antivirus, antispam, anti-spyware, dan personal firewall.

Kaspersky® Anti-Virus 6.0 - Antivirus yang memberi perlindungan kepada virus, spyware, Trojan dan worms.

Kaspersky® Security for PDAs - Melindungi smartphone, Pocket PC dan Palm Pilot daripada virus dan spyware. Berfungsi untuk melindungi kedua2 memori (data storage dan extension card)

Kaspersky® Anti-Virus Business Optimal - Merupakan multi-platform antivirus dan anti-spyware kesemua nod dalam rangkaian termasuklah workstation, file server, mail systems, dan Internet gateways daripada serangan virus, Trojan, adware, spyware dan hackers.

Kaspersky® Security Corporate Suite - Untuk kegunaan korporat dan rangkaian yg besar.

KEBAIKAN
1. Melindungi PC dari segala jenis serangan malware.
2. Database virus diupdate setiap hari.
3. Hanya menggunakan jumlah memori yang kecil untuk beroperasi. Memastikan PC berfungsi dengan baik dan laju. Memori yg digunakan hanya di antara 800KB hingga 2000kB.
4. Memberi lesen percuma.

KEBURUKAN
1. Proses download file update mengambil masa agak panjang walaupun saiz fail hanya sekitar 7 MB.
2. Bunyi amaran serangan adalah bunyi jeritan hantu dan boleh menyebabkan kanak2 dan orang lemah semangat terkejut jika speaker dipasang kuat.
3. Tak banyak kedai yang tahu pasal antivirus ni. Tak percaya? Cuba survey di Lowyatt.. Jadi ia menyusahkan untuk membeli perisian ini yang original.

neotoxin Publish time 25-5-2006 12:14 AM

ASSIGNMENT VEN YG BARU: ANTIVIRUS

Sophos Anti-Virus
Sophos Anti-Virus (SAV) merupakan perisian antivirus daripada Sophos plc, dengan sasaran pasaran utama kepada persekitaran korporat dan perniagaan, bukan pengguna biasa. Sophos plc diasaskan pada tahun 1985 oleh Dr Peter Lammer dan Dr Jan Hruska. Ia merupakan sebuah syarikat kepunyaan-persendirian, berpusat di Abingdon, Oxfordshire, United Kingdom. Sophos Plc mempunyai anak syarikat dan cawangan di serata dunia termasuk di Amerika Syarikat, Australia,Kanada, Perancis, Jerman, Itali, Jepun dan Singapura, serta mempunyai anggaran 1000 pekerja diseluruh dunia.

Sophos Antivirus menyokong pelbagai sistem operasi termasuk Microsoft Windows, Linux, Netware, Mac OSX, VMS, OS/2, UNIX (FreeBSD, SOlaris, AIX, HPUX, SCO, Tru64) dan lain-lain. Melalui antaramuka SDK toolkit yang dibekalkan, SAV membolehkan pembangun perisian untuk menyepadukan enjin pengesan SAV di dalam aplikasi yang dibuat menggunakan C atau C++.

SAV boleh dikategorikan sebagai antivirus di dalam golongan "kesan, padam dan ganti" (detect, delete and replace). Satu lagi kategori antivirus adalah golongan "kesan dan rawat" (detect and disinfect). Walaupun ia dalam golongan pertama (detect, delete and replace), namun versi SAV yang baru juga memberi pilihan kepada pengguna untuk 'merawat' (disinfect).

Kelebihan:
- Sokongan lepas jualan yang paling baik diantara syarikat antivirus (khidmat 24 jam)
- Pengemaskinian pengkalan data virus yang pantas untuk virus-virus baru
- Cepat dan efisien (fail pemasangan(installation) kecil). Sesuai untuk pemasangan dan kemaskini virus melalui rangkaian
- Lesen SAV yang dibeli oleh sesebuah syarikat boleh digunakan untuk komputer pekerja-pekerja dirumah masing-masing
- Sistem amaran dan laporan melalui rangkaian, membolehkan pentadbir rangkaian mengesan komputer yang dijangkiti virus dengan cepat
- Sokongan kepada banyak bahasa:English, German, French, Spanish, Japanese, Italian,Portuguese ,Chinese Traditional, Simplified Chinese, Korean

Kekurangan:
- Antaramuka kurang menarik (kelihatan seperti perisian zaman komputer 16bit)
http://www.softpedia.com/screenshots//Sophos-Antivirus_1.png

http://www.softpedia.com/screenshots//Sophos-Antivirus_2.png

- Tidak sesuai untuk pengguna biasa
- Banyak menggunakan kuasa CPU ketika membuat pengesanan. Ini adalah dari pengalaman saya sendiri kerana di tempat saya bekerja menggunakan SAV. Biasanya, lebih 90% kuasa CPU digunakan oleh SavService.exe sahaja!
- SAV akan cuba mengesan virus pada mana-mana media yang di 'mount' kepada sistem (on-access) seperti CD-ROM, ThumbDrive, malah fail-fail yang dikongsi melalui rangkaian (sharing over network). Ini menjadikan bacaan (read) kepada fail/media tersebut menjadi sangat perlahan, malah sistem komputer akan turut menjadi perlahan kerana SavService.exe menggunakan hampir kesemua kuasa CPU!. Keadaan ini menjadi lebih parah sekiranya fail-fail tersebut adalah fail termampat (compressed archive) seperti ZIP, RAR dan sebagainya.
- Harga yang lebih mahal berbanding antivirus lain berdasarkan kiraan lesen per pengguna. Sebagai contoh, SAV mengenakan bayaran USD 60 per pengguna bagi lesen 10-pengguna (10 user license). Norton dan McAfee hanya mengenakan USD 10 bagi setiap pengguna. Bayaran pembaharuan tahunan juga lebih mahal iaitu USD 600 setiap tahun bagi lesen 10-tahun
- Tiada dinding api (firewall) terbina dalam (integrated firewall)
- Walaupun terdapat pilihan untuk memperbaiki (repair) fail yang dijangkiti, saya masih tidak pernah dapat membaiki fail yang dijangkiti tersebut. Pilihan yang ada hanyalah dengan memadam terus fail tersebut dari komputer.

Kesimpulan
SAV tidak disyorkan kepada pengguna biasa kerana hasilnya pengguna akan merungut kerana sistem komputer menjadi perlahan secara tiba-tiba (sekiranya SavService.exe mula bekerja!). Ia juga tidak disyorkan untuk digunakan pada komputer yang berprestasi rendah. Ia boleh menyebabkan penyakit jiwa! Untuk pengguna biasa, disyorkan untuk memasang perisian antivirus yang lebih mesra pengguna dan kita mempunyai kawalan sepenuhnya terhadap perisian tersebut. SAV hanya memberi kawalan penuh kepada pentadbir rangkaian

[ Last edited byneotoxin at 25-5-2006 12:44 AM ]

Luisa_Fernanda Publish time 25-5-2006 01:13 PM

TUGASAN SAMPINGAN - ANTIVIRUS

http://www.avast.com/eng/images/web_26.jpg
avast! antivirus
http://www.avast.com/eng/pic/homepage2.gif

http://www.avast.com/eng/images/vb100apr6.gif   http://www.avast.com/eng/images/icsa-small.gifhttp://www.avast.com/eng/images/micerf.gif   http://www.avast.com/eng/images/scawards2006winner_small.gif
PENGENALAN

avast! antivirus diedarkan oleh ALWIL Sofware yang beribu pejabat di Prague, Czech Republic. Antivirus ini mula dikeluarkan pada tahun 1988. Ia diguna pakai secara global dan boleh didapati dalam 20 bahasa yang berlainan. Sejak dikeluarkan, avast! 4 Home Edition adalah merupakan salah satu perisian antivirus yang berkebolehan tinggi dan percuma yang popular dikalangan pengguna Microsoft Window.

avast! antivirus boleh digunakan secara percuma oleh pengguna persendirian dan bukan komersel. Tujuan utama perisian ini adalah untuk menghalang ancaman pencerobohan sepertvirus, spyware, worm dan trojan daripada berlaku ke atas perkakasan pengguna dari sekecil PDA sehinggalah rangkaian (network) yang besar.

http://i69.photobucket.com/albums/i67/fernnn/avast.gif
KELEBIHAN

--> Selain daripada percuma, avast! antivirus melindungi pengguna secara terusan (realtime)

--> Antara muka yang menarik, pelbagai fungsi untuk kegunaan pengguna dan instalasi (installation) adalah sangat mudah

--> Virus-virus baru boleh dikemaskini dengan cepat dan mudah secara automatik

--> Bersaiz kecil berbanding dengan perisian antivirus yang lain

KEBURUKAN

--> Tidak boleh mengimbas fail yang di 'enrypted' dan rosak ('corrupted')

--> Versi percuma avast! antivirus tidak membenarkan pengimbasan virus secara berjadual

--> Pendaftaran bagi versi percuma avast! antivirus perlu diperbaharui setiap tahun


[ Last edited byLuisa_Fernanda at 25-5-2006 05:52 PM ]

cik^mala Publish time 25-5-2006 03:49 PM

Norton Symantec Symantec Homepage

Apakah anti virus?       
- Anti virus merupakan perisian bagi mengenal pasti data yang telah diserang virus komputer. Dengan penggunaan perisian anti virus, risiko komputer anda untuk diserang virus adalah minima.
- anda boleh memuat turun perisian - perisian anti virus yang telah disediakan oleh ICT di laman portal anda

Apakah firewall ?
- Firewall ialah program atau alat perkakasan yang menapis (filters) maklumat-maklumat yang dipindahkan diantara komputer. Secara umumnya, firewall dicipta untuk melindungi satu atau lebih komputer (komputer anda) dari komputer-komputer lain (kebiasaannya dari internet) bagi mengelakkan data-data bahaya sampai ke komputer anda

http://www.kukum.edu.my/images/firewall.gif

Mengenai Symantec

kemudahan yang ditawarkan
Symantec menyediakan servis untuk membantu pelanggan dalam assessing, architecting, implementing, supporting dan maintaining security, storage, dan infrastructure software solutions mereka. Organisasi servis global juga menawarkan customer dengan maintenance and technical support, consulting, dan servis pendidikan.

Symantec telah ditubuhkan pada April 1982. Dan mempunyai lebih dari 15,500 pekerja.

John W. Thompson adalah Chairman &Chief Executive Officer

http://www.symantec.com/content/en/us/about/bios/images/large/john_thompson_lg.jpg

Symantec mempunyai cawangan di lebih 40 negara, dimana fasiliti research and development terletak di:

Amirdaa Publish time 25-5-2006 05:49 PM

TUGASAN KE2 VEN : ANTI-VIRUS

yg ni jer mampu...ehehehehehehehe entah betul ke tak....
====================================

1. Dapatkan SATU jenama antivirus
http://anti-virus-software-review.toptenreviews.com/i/prod/avg.jpg
AVG Anti-virus
2. Nyatakan latar belakang antivirus tersebut secara ringkas
antivirusAVG adalah salah satu produk keluaran GRISOFT, satu syarikat yg memfokuskan dalam “developing software solutions

padlie Publish time 25-5-2006 11:46 PM

TUGASAN BERKUMPULAN - PADLIE


1. Perlu dijalankan berkumpulan iaitu 2 orang satu kumpulan. (Tolong umumkan nama kumpulan anda)
2. Setiap kumpulan hanya boleh menghantar satu jawapan.
3. Ceritakan latarbelakang company-company yang dipilih berdasarkan.
4. Nyatakan produk-produk yang dikeluarkan oleh company-company tersebut.
5. Ulas persaingan antara kedua-dua company tersebut.
6. Sila hantar sebelum jam 8 malam 26 Mei 2006.

Tajuk:

a) Microsoft dan Apple
b) ATI dan NVIDIA
c) Intel dan AMD

Markah: 50-100

Tajuk boleh sama dengan kumpulan lain

[ Last edited byvenez at 28-5-2006 11:26 PM ]

neotoxin Publish time 26-5-2006 05:33 PM

Tugasan: ATI & nVidia - Oleh Power Rangers
Proudly brought to you by Luisa Fernanda & Neotoxin


nVidia Corporation

http://www.nvidia.com/docs/TEMPLATE/196/header_nvidia_new1.jpg

nVIDIA Corporation merupakan pembekal utama unit pemproses grafik (GPU), kad grafik, serta peralatan media dan komunikasi untuk komputer (PC) dan permainan konsol seperti X-Box dan PlayStation-3 (PS3) yang akan dilancarkan. Diantara produk-produk utama nVidia adalah siri GeForce dan NForce.

Ibu pejabat nVidia Corp. terletak di Santa Clara, California, Amerika Syarikat. Syarikat ini diasakan oleh Jen-Hsun Huang, Chris Malachowsky, dan Curtis Priem pada bulan Januari 1993 dan diperbadankan di California pada April tahun yang sama. nVIDIA mula dikenali setelah pelancaran produk GPU siri RIVA antara tahun 1997-1998. Pada tahun 2000, nVidia mengambil alih kepakaran salah satu pesaing utamanya iaitu 3dfx (pengeluar siri Voodoo, Banshee). nVidia mempunyai hubungan yang baik dengan syarikat pembekal OEM dan organisasi seperti SGI (Silicon Graphic Inc). Sehingga Februari 2002, nVidia berjaya menjual 100 juta unit GPU.

Pada hari ini nVidia dan ATI Technologies membekalkan kebanyakan chip grafik di dalam komputer-koputer di dunia. Produk utama nVidia, GeForce telah dilancarkan pada tahun 1999, dan sehingga hari ini, jenama GeForce cukup terkenal bagi pasaran komputer peribadi dan komputer mudah alih (riba). nVidia juga menyediakan siri GoForce bagi pasaran peralatan handheld. R & D nVidia dilakukan sendiri manakalan pembuatan chip dan pemproses di kontrakkan kepada pihak ketiga.

Produk nVidia
Portfolio produk nVidia termasuk pemproses grafik (GPU), pemproses komunikasi tanpa wayar, chipset komputer peribadi dan perisian pemain media digital. Bagi komuniti pengguna MaC dan PC, nVidia lebih dikenali dengan produk 'GeForce', yang juga digunakan di dalam konsol permainan seperti X-Box dan PS3 serta motherboard NForce.

nVidia dan pesaing utamanya ATI Tech. mempunyai persamaan dari segi kedua-dua syarikat ini bermula dengan fokus kepada pasaran komputer peribadi, dan kemudian meluaskan skop pasaran kepada chip bagi kegunaan selain dari komputer peribadi. nVidia tidak menjual papan grafik kepada pasaran secara terus, tetapi lebih memfokuskan kepada pembangunan dan pengilangan chip GPU. Kedua-dua syarikat nVidia dan ATI menyediakan "rekabentuk rujukan" dan menyediakan contoh pembuatan papan grafik kepada syarikat pembuat papan grafik seperti ASUS dan Creative Technology.

Pada Disember 2004, nVidia mengumumkan untuk membantu Sony dengan rekabentuk pemproses grafik (RSX) bagi konsol PS3. Mengikut perjanjian ini, nVidia akan menyediakan RSX kepada Sony sebagai IP-core (IP = Integrated Platform), manakala Sony sendiri bertindak untuk mengilang RSX. Pada masa yang sama, Microsoft memilih ATI Tech. untuk menyediakan rekabentuk IP-core bagi X-Box 360.

Barisan produk nVidia (Chipset grafik):
NV1 - produk pertama berasaskan permukaan kuadratik
RIVA 128 and RIVA 128ZX - sokongan DirectX 5, sokongan OpenGL 1, perkakasan pertama nVidia yang mematuhi piawaian DirectX
RIVA TNT, RIVA TNT2- sokongan DirectX 6, sokongan OpenGL 1, siri yang menjadikan nVdia sebagai peneraju pasaran GPU (TNT= The TwiN Texel)

NVIDIA GeForce
[*]GeForce 256 - sokongan DirectX 7, sokongan OpenGL 1, hardware transform and lighting, memori DDR
[*]GeForce 2 - sokongan DirectX 7, sokonganOpenGL 1
[*]GeForce 3 - DirectX 8.0 shaders, OpenGL 1.5 support, memory bandwidth saving architecture
[*]GeForce 4 - DirectX 8.1 parts, OpenGL 1.5, budget core
[*]GeForce FX series - DirectX 9 support, OpenGL 1.5 and claimed to offer 'cinematic effects'
[*]GeForce 6 Series - DirectX 9C support, OpenGL 2.0 support, features improved shaders, penggunaan tenaga rendah and Scalable Link Interface-operation (SLI)
[*]GeForce 7 Series - DirectX 9C Support, OpenGL 2.0 support, Improved shading performance, Transparency Supersampling
(TSAA) and Transparency Multisampling (TMAA) anti-aliasing, Scalable Link Interface (SLI)
NVIDIA Quadro (High quality workstation solutions)
NVIDIA GoForce - untuk PDAs & Smartphones

NVIDIA nForce
[*]nForce IGP (AMD Athlon/Duron K7 line)
[*]nForce2 (AMD Athlon/Duron K7 line, SPP (system platform processor) or IGP (Integrated Graphics Platform) and MCP (Media and Communications Processor), also features SoundStorm)
[*]nForce3 (AMD Athlon 64/Athlon 64 FX/AMD Opteron, MCP only)
[*]nForce4 (4X, Base, Ultra and SLi) (PCI Express support for AMD Athlon 64 processors and SLitechnology on the SLi edition)
[*]nForce550
[*]nForce570
[*]nForce590
Xbox GeForce3-class GPU (on an Intel Pentium III/Celeron platform)
Playstation 3 (Reality Synthesiser RSX)

ATI Technologies Inc.
http://xataka.com/archivos/images/ati_logo.jpghttp://i69.photobucket.com/albums/i67/fernnn/atitag.jpg

PENGENALAN

ATI Technologies Inc. adalah sebuah syarikat yang berpangkalan di Kanada. ATI adalah merupakan ringkasan untuk Array Technologies Incorporated. Ia ini ditubuhkan pada tahun 1985 dan beribu pejabat di Markham, Ontario, Kanada. Syarikat ini adalah merupakan pengeluar utama kad, cip dan unit pemprosesan grafik bagi komputer peribadi.

Sebagai sebuah syarikat yang berteknologi tinggi, ATI mengendalikan penyelidikan dan pembangunan setiap cip sendiri tetapi pengeluaran silikon dan pemasangan kad grafik di subkontrak kepada pihak ketiga.

http://i69.photobucket.com/albums/i67/fernnn/atitag20.jpg

Pada 18 Ogos 2005, ATI Technologies Inc. telah meraikan ulang tahun syarikat yang ke 20. Kejayaan ATI sepanjang 2 dekad ini disokong oleh kekuatan pekerjanya yang berjumlah 3,300 orang diseluruh dunia, produknya yang bermutu tinggi dan komitmennya yang tinggi terhadap kepuasan pengguna.

PRODUK

Selain daripada membangunkan GPU/VPU (graphic/visual processing unit) yang berteknologi tinggi untuk komputer peribadi, ATI juga merekabentuk versi terbenam (embedded) untuk komputer riba yang dipanggil Mobility Radeon, PDA dan telefon bergerak (mobile) yang dipanggil Imageon, 'motherboard' yang dipanggil Radeon IGP dan lain-lain lagi. Dengan portfolio ini, tidak hairanlah sekiranya ATI menguasai pasaran OEM dan multimedia.

Produk yang dikeluarkan oleh ATI boleh dikategorikan sebagai berikut:

i.) Set Cip Grafik Komputer (Computer Graphic Chipset)

--> EGA/VGA Wonder

http://www.uncreativelabs.net/xtreview/ativga.jpg
ATI VGA Wonder

--> Mach8

--> Mach32

http://www.driverheaven.net/articles/oldestaticard/worked%20on%20pics/ATI%20Mach32%20-%20Big-Guy/thumbs/IMG_2863.jpg

--> Mach64

http://i69.photobucket.com/albums/i67/fernnn/ati-mach64.jpg

--> Rage Series

http://tekgems.com/images/tn/VCD-EV-20040800551-unit.jpg
ATI Rage Mobility-P 8MB AGP Video

--> Radeon Series

http://i69.photobucket.com/albums/i67/fernnn/news_rx1800_1.jpg
ATI Radeon X1000-Series VGA

--> FireGL

http://img.clubic.com/photo/00127527.jpg
ATI FireGL V3100

ii.) Penyelesaian Konsol Grafik (Console Graphic Solution)

--> Flipper

http://www.plasma-online.de/bilder/news/diverse/nintendo_dolphin.jpg

--> Xenos

http://www.cdr.cz/picture_/20550/small
ATI R500 Xenos

--> Hollywood

http://img2.zol.com.cn/product/1_450x337/892/cerHNcbWME2.jpg
Hollywood Gold Extreme

....bersambung ke post berikut

neotoxin Publish time 26-5-2006 05:33 PM

... sambungan ATI & nVidia oleh Power Rangers

Persaingan nVidia dan ATI
nVidia mencapai tahap kegemilangan ketika era RIVA TNT. Pada tahun 1999, GeForce 256 (NV10) mula dipasarkan. Dengan teknologi yang dimuatkan, nVidia menjadi peneraju di dalam teknologi GPU pada masa itu. Kejayaan ini membolehkan nVIDIA memenagi kontrak untuk membangunkan perkakasan grafik bagi X-Box. nVidia juga telah mengambil alih syarikat pesaingnya iatu 3dfx untuk mendapatkan kepakaran teknologi mereka. Pada ketika ini, kedudukan pasaran nVidia tidak boleh disangkal, dan ada yang mengumpakan nVidia sebagai 'Intel' di dalam industri grafik.

Pada tahun 2001, ATI generasi kedua (R200) diperkenalkan kepada pasaran sebagai Radeon 8500. Raster pipeline bagi R200 menyamai kemampuan rekabentuk siri GeForce 2 dari nVidia.Kelajuan siri Radeon 8500 adalah hampir 300MHz. nVidia bertindak balas dengan memperkenalkan siri GeForce 4 yang lebih pantas dari siri Radeon. Tetapi pada ketika ini, ATI telah berjaya menewaskan siri GeForce dari segi prestasi pembayang (shader) dan kualiti imej. Siri Radeon 64 Vivo dan Radeon 8500 merupakan amaran awal oleh ATI kepada nVidia.

Walaubagaimanapun di pihak nVidia, ketika pembangunan chip FX yang terbaru, kebanyakan jurutera-jurutera terbaik nVidia sedang menumpukan kepada kontrak X-Box dan membangunkan cip audio SoundStorm. Bagi kontrak dengan Microsoft ini, perlu dijelaskan disini bahawa Microsoft perlu membayar untuk setiap cip yang dikilangkan. Kontrak ini juga tidak membenarkan pengurangan kos pengilangan (dengan kemajuan teknologi pengilangan). Microsoft menyedari kesilapan mereka tetapi nVidia tidak mahu berunding semula untuk mengubah syarat kontrak. Ini menyebabkan hubungan nVidia dan Microsoft retak. nVidia tidak diberitahu tentang spesifikasi DirectX 9 yang terbaru. Hasilnya, ATI berjaya muncul dengan Radeon 9700 yang mematuhi spesifikasi DirectX 9 dimana pemaparan warna dihadkan kepada 24-bit dan prestasi pembayang (shader) telah dipertingkatkan. Compiler bagi pembayang juga dibangunkan dengan Radeon 9700 sebagai kad asas. Kelebihan utama siri Radeon 9700 adalah penggunaan antaramuka memori 256bit berbanding siri GeForce FX masih menggunakan 128bit.

Pada satu sudut lain, kad-kad keluaran nVidia masih mengekalkan pilihan 16 bit atau 32 bit, iaitu sama ada kualiti visual yang rendah (16 bit) atau prestasi yang perlahan (32 bit). Sokongan 32 bit menyebabkan kad-kad ini menjadi lebih mahal untuk dikeluarkan kerana pertambahan bilangan transistor. Prestasi pembayang (shader) juga biasanya jauh lebih rendah dari produk ATI. nVidia terpaksa membayar dengan harga tinggi bagi kesilapanini (tidak mahu berunding dengan Microsoft). Dengan kebanyakan permainan komputer semakin bergantung kepada ciri-ciri DirectX 9, prestasi kad GeForce FX menjadi lebih ketara. Pada kedudukan ini, ATI mendahului nVidia (kecuali bagi siri GeForce FX 5700 dan ke atas).

nVidia menjadi semakin terdesak untuk mengalahkan ATI melalui siri GeForce FX. Mereka juga mula menawarkan ciri pengoptimuman di dalam driver ForceWareuntuk menambah prestasi. Pengkritik-pengkritik perkakasan komputer membuat kenyataan bahawa driver dari nVidia boleh mengesan perisian pengarasan (benchmark), dan memberi nilai-nilai palsu kepada benchmark tersebut (biasanya pasukan pembangunan ATI yang membuat kenyataan disebalik artikel-artikel ini). Walaupun driversdari nVidia banyak pilihan pengotimuman, kestabilan dan keboleh-sepadanan (compatibility) driver ForceWare juga terjejas. nVidia bekerjasam semula denga Microsoft untuk mengeluarkan Direct compiler yang baru berasakan GeForce FX.

Di samping itu, pengkritik juga mendapati, GeForce FX lebih panas berbanding produk keluaran ATI kerana penggunaan tenaga yang lebih tinggi. GeForce FX 5800 pula dikritik kerana kipas penyejuk yang bising dan digelar 'Dustbuster". Ini menyebabkan nVidia menarik balik produk tersebut dan menggantikan kipas kepada yang lebihsenyap. Sehubungan dengan langkah ini, kos pengilangan menjadi gagal mengatasi kelebihan ATI. Hasil dari kelemahan-kelemahan siri FX, nVidia hilangkedudukan sebagai peneraju bidang grafik komputer kepada ATI Technology.

nVidia cuba menawan semula teraju bidang ini dengan memperkenalkan siri GeForce 6. Siri ini berjaya mengatasi masalah yang menimpa siri FX iaitu prestasi shader dan penggunaan tenaga. Dengan mengeluarkan siri berikutnya iaitu GeForce 7, dengan pipeline 24 piksel, nVidia berjaya mengatasi siri-siri GPU keluaran ATI untuk pertama kali sejak ATI Radeon 9700 diperkenalkan. Yang paling penting, komponen ini dipasarkan pada hari yang sama ia dilancarkan secara rasmi, manakala produk-produk ATI yang bertujuan untuk melawan keluaran nVidia kerap kali ditunda pelancarannya. Pada tahun 2005, nVidia mengambil peluang di atas pengenalan PCI-Express dengan memperkenalkan satu teknologi baru yang dinamakan Scalable Link Interface (SLI). Melalui sistem ini, 2 kad grafik boleh digabungkan untuk mendapatkan prestasi berganda.

Menurut data dari Mercury Research, syer pasaran ATI meningkat 4% kepada 27% pada suku ketiga 2004, manakala nVidia pula menurun 8% kepada 15% pada suku ketiga tahun yang sama. Syer pasaran Intel pula meningkat 1% kepada 39% pada suku ketiga tahun 2004, dan masih memegang takhta pasaran pemproses grafik walaupun Intel hanya menumpukan kepada pasaran prestasi rendah.
Pages: [1] 2 3
View full version: ARKIB TUGASAN KOMPUTER - UNTUK RUJUKAN