mama_ain posted on 31-5-2006 08:11 PM

nafas bayi berbunyi..knp ekk..!!

tak taulah dah ada thread ni ke belum..

baby mama baru 4bln,tp ada satu kemusykilan yg mama nak tanya pd forumer semua.tiap kali baby mama tido mama perasan ada bunyi nafas spt "grok2"..cam ssh je dia bernafas..tp boleh lak tido lena..sape prnh alami mslh yg sama..nak tau gak knp..xbawa gi jumpa doktor pun lg..yelah..kdg2 ok je nafas dia,kdg2 bbunyi balik..:hmm:

tina^^ posted on 1-6-2006 07:48 AM

dulu my boy pon macam tue jugek....nafas berbunyik.

i tanyer paed, dier kater biasa, sbb saluran pernafasan baby kecil........

eynda posted on 1-6-2006 08:30 AM

Bunyi kat hidung ke atau bunyi kat dada dia....?

kakcik posted on 1-6-2006 09:12 AM

anak kakcik ms baby pun camtu gak dulu.rasa cam ada lendir je kat dada dia sbb nafas dia berbunyi tu.tp bila g jmp doc,dia check kat dada tu,ok la pulak.dia kata itu normal sbb baby nak biasakan diri kat luar perut mak dia dan saluran nafas dia kecik.so don't worry too much.tp klu dgr mcm teruk sgt,g bwk ke klinik.

mama_ain posted on 1-6-2006 02:01 PM

Originally posted by eynda at 1-6-2006 08:30 AM
Bunyi kat hidung ke atau bunyi kat dada dia....?

kat hidung dgn dada dia..kalau mama dudukkan dia dan mama pegang kat dada dia cam ada getaran dr kesan bunyi grok2 tu..kahak ke tu?mama xtau camne nk tau baby berkahak..tp baby mama ni kejap ada bunyi kejap xde lak..cam biskut chipsmore lak..hehe..:love:

HelangMerah posted on 2-6-2006 10:23 AM

My baby aiman pun ada bunyi2 tu. My babysitter kata malam2 letak vicks kat dada dia kasi panas sket. My mom in law pulak tak bagi letak baby direct bawah kipas.. Tapi my baby ok, tak demam, tak semput, tak asthma, maybe betul kot sebab saluran pernafasan kecik...

LadyMarmalade posted on 2-6-2006 04:46 PM

hmmm....klu bunyi kat dada tu elok lah bwk gi check sbb takut dia lelah....tp kekadang tgk jugak klo dia selsema ke batok ke tu mmg tido berbunyi lah....

fizsha80 posted on 2-6-2006 04:53 PM

Originally posted by HelangMerah at 2-6-2006 10:23 AM
My baby aiman pun ada bunyi2 tu. My babysitter kata malam2 letak vicks kat dada dia kasi panas sket. My mom in law pulak tak bagi letak baby direct bawah kipas.. Tapi my baby ok, tak demam, tak sem ...


aah sama laa cam baby aku...aku kdg2 letak vicks...tp kan baby ni mmg taleh direct ke kipas...dorg ni bkn tahan sgt..kita ni jek rasa panas :off:

norsha posted on 10-6-2006 11:21 AM

Check with the doc untuk confirmkan yg dia takde asthma..sb kadang2 baby yg ada asthma pun bunyi kalo tido especially kalo environment sejuk

afizul posted on 11-6-2006 05:32 PM

mmg biasa tuh.. kadang2 ada tahi hidung tak buang ..tu yg jadi sempat.

cats75 posted on 13-6-2006 10:47 AM

anak sedara cats pun macam tu gak...
selalu berbunyi.. cian lak tgk rasa macam nak buat jer kahak kat dalam muilut dia tu..
ari tu kak ipar g klinik doc kata tak der apa..
kalau tak der apa nape selalu bunyi...

shinky_pinky posted on 17-6-2006 04:04 PM

mama,
Berdasarkan pengalaman diri aku sendirik....aku dari kecik lagi memang nafas berbunyi masa tido(kata mak akulah)..doc kata saluran pernafasan sempit...tapi lama kelamaan ianya hilang. Alhamdulillah aku tak ada asma ker pnemonia ker apa ker.Dah tua ni...he he kalau sensiang kerja berat berat malam memang berdengkur pun...:bgrin: Baby malaekah aku pun kekadang nafas dia berbunyi jugak w/pun masa tak tido....biasalah as others said saluran pernafasan baby kecik. Ko monitor lah....kalau semakin hari semakin teruk, refer lah to ur paed ok.

french_fry posted on 27-6-2006 11:22 AM

Originally posted by tina^^ at 1-6-2006 07:48
dulu my boy pon macam tue jugek....nafas berbunyik.

i tanyer paed, dier kater biasa, sbb saluran pernafasan baby kecil........
That's what the doctor told me too, saluran pernafasan dia kecik. Tapi kita dok risau la sebab ni first baby. Kesian tengok dia bunyi2 camtu.

mamasinchan posted on 9-7-2006 11:55 AM

My son pun ade camtu gak masa baby ...tp normal la tu mungkin sbb kahak dia tak keluar tp kalau banyak sangat kahak takut nanti jd lelah...so kalu rase takut tu elok la pi klinik .

rafino posted on 18-7-2006 01:46 PM

Ada gak thread ni, kita pun nak tanya cam tu gak... Ini 1st baby kan takut gak,, dia punya bunyi macam kalau kita berdengkur kalau siangnya buat kerja berat.. Tp anak sedara kitapun 2 orang camtu.. Doktor kata dia akan hilang sendiri.. memangpun bila dia hilangpun tak sedar.. Tapi bila anak kita jadi gak camtu kita still musykil gak, lagi gabra kalau orang tegur.. mulaler pikir normal ke anak akuni...
Kesian tengok kalau dia nak ambik nafas, dah gi jumpa doktortu tapi dia punya explain tu macam ngek ngok jer.. Nama klinik pakar kanak2, klinik jer pakar tapi doktornya idakkot.. Kalau nak jumpa doktor, mana doktor yang best?

mamee posted on 20-7-2006 05:55 PM

selalunye doc akan kata perkara ni biasa berlaku utk baby bawah umur setahun...lepas pd umur tu...dia akan ilang dgn sendirinye...tp tula kan..sape la yg tak worry ngan keadaan anak camtu...tiap kali gi checkup...bile doc kata paru-paru anak ok...lega sket hati ni...

rafino posted on 24-7-2006 11:21 AM

Semalam pegi rumah bapak sedara, anak kita tido.. semua orang terperanjat kecik2 dah berdengkur.. Ni yang buat kita risau jer.. Tapi doc kata ok jer...

zaty_aws posted on 1-8-2006 12:39 AM

my boy pun penah kena nafas berbunyi nie...
bila dia bnafas masa tgh tido nmpk sgt turun naik dadanya...
ati nie mula la risau...g la jmpa doc sana sini...suma jwpan sama...baby masih kecil lagi...saluran pernafasan sempit...
i takut dia kena asthma jer tp doc kata bukan asthma...
tp ada sorg doc nie soh i tukar susu...dr mamex ke isomil...
dia syak baby elergik...
alhamdulillah lps tukar tu dh tk der bunyi2...
skin dia sblm tu uneven...dh beransur2 elok...

br2 nie i bagi dia makan biskut...suddenly kahak dia dtg balik...secara tk lgsg nafas pun berbunyi...
bila dukung leh terasa getar kat dlm bdnnya tu...
jmpa doc then dia bgtau...baby yg elergik dgn susu lembu secara tk lgsg dia pun tk boleh makan makanan yg berasaskan gandum, telur...
bila dh lebih setahun br bagi perlahan2 supaya badan tu leh terima...
Page: [1]
View full: nafas bayi berbunyi..knp ekk..!!