kulit posted on 25-2-2006 06:35 PM

[MERGED] -- Sakit Telinga & Telinga berdesing

Saya ade member ni bertanya kenapa telinga dia berdesing ..kadang2 berdengu...tak boleh dengar bunyi yg kuat...kalau dengar bunyi kuat telinga akan berdengu...macam gegendang telinga tak boleh tapiskan bunyi2 yang kuat..and then second symptom is pening...bila dengar bunyi yang kuat dia akan pening...which is worrying la....pening tak boleh buat apa2...tido je :(

So Doctor boleh diagnose tak penyakit apa....pelik jugak sebab telinga dia tak gatai2 macam kene infection...cuma bila dengar bunyi dia akan berdesing berdengu...dan sakit...

SEbelum ni tak penah buat apa2 kat telinga...itu yang pelik..terjadi secara tiba2..dah 3 hari dah ni..getting worse..

Dah pergi klinik tapi doktor klinik kasi ubat buang tahee telinga je padahal tahee pun takde ...cuma doc kata kat dalam telinga merah...tak bagi antibiotik pun...apa punya doktor...:onf:

So skang apa perlu member buat....sapa2 disini tahu kat mana nak cari klinik/perubatan Ear Nose & Throat (ENT) yang mahir tak? Susah kalau orang dah penin ni...kalau sakit telinga boleh tahan lagi tapi ni affect the ear balance...

Tolong jika boleh ok TQ

[ Last edited by  DARSITA at 12-10-2006 11:18 AM ]

aabu posted on 8-3-2006 02:09 PM

Aku ada satu petua untuk masalah ni dan mak aku dah try pun dan ia berkesan .
Kalau nak cuba , Ko suruh member ko  makan segengam @ 2@ 3 gengam kuaci biji bunga matahari  setiap hari. Amal selama 3-4 minggu.

Aku jumpa dalam buku adam rex ,dia mengatakan telinga  memerlukan zat2 yg ada dalam kuaci untuk  sihat.Ko cubalah. Kalau tak baik , ko jagan marah aku plak.

bebeh posted on 9-3-2006 10:08 AM

Reply #1 kulit's post

ye ler yang ney haku pun salu kener
pasal gaknyer yer

kadang bila kita dgr lagu kuat kuat atau nyanyi kuat kuat tetiba jer........telinga berdesing...........cam ada angin........salu gak haku tekener......sbb kadangkadang tuh haku ney mememekan nyanyi karaoke kat umah............

bebeh posted on 9-3-2006 10:09 AM

Originally posted by aabu at 8-3-2006 02:09 PM
Aku ada satu petua untuk masalah ni dan mak aku dah try pun dan ia berkesan .
Kalau nak cuba , Ko suruh member ko  makan segengam @ 2@ 3 gengam kuaci biji bunga matahari  setiap hari. Amal selama  ...
uiks ye ker
apa lak kener mengenenyer dgn kuci matahari dgn telinga bedesing ney
cuber ko terangkan dgn lebih terperinci apa yang ko dah bacer......
cam  tak masuk akal lah plak:hmm::stp:

dafina posted on 9-3-2006 02:14 PM

dulu arwah ayah fina kata kalau telinga berdesing nie maknanya darah kita naik.....tapi betul or tidak tak tahu la....

aabu posted on 9-3-2006 06:07 PM

Originally posted by bebeh at 9-3-2006 10:09

uiks ye ker
apa lak kener mengenenyer dgn kuci matahari dgn telinga bedesing ney
cuber ko terangkan dgn lebih terperinci apa yang ko dah bacer......
cam  tak masuk akal lah plak:hmm::stp:

Bebeh, Ko ingat senang aku nak bukak buku eksiklopedia tuh cari jawapan terperinci .Bukunyer pun aku tak ingat letak mana. Cukup lah aku bagi intipatinya saje. ko try dulu laa. kalau telinga ko tak baik pun, kau kenyang makan koci.

aabu posted on 9-3-2006 06:09 PM

bebeh. aku baru ingat.
dalam kuaci ada vitamin a dan d yang tinggi. Bagus juga untuk orang rabun malam.

kulit posted on 10-3-2006 09:46 PM

Originally posted by dafina at 9-3-2006 02:14 PM
dulu arwah ayah fina kata kalau telinga berdesing nie maknanya darah kita naik.....tapi betul or tidak tak tahu la....

rasa ni paling betul skali...kawan saya mmg ade darah tinggi tapi borderline case...dah check aritu tekanan darah normal..

dia dah baik dah...letak minyak kelapa kat telinga je...dia ingat pesanan orang tua2

bunga81 posted on 14-6-2006 08:02 PM

Sakit Telinga Yg Amatt...

Erm, A'kum, err selamat sejahtera..

Nak tanye yg arif la. Telinga saya nih kan, start sakit 8thn yg lepas. Rase berdenyut2, bukan kat dalam, tp kat cuping telinga tu, urat2 die.. So bila start sakit, die akan effect satu kepala..taktau la kalau tu dipanggil migrain gak.

Sebelah telinga je yg sakit. dan sakit nih dtg bile saya dlm keadaan pressure. And lately slalu sgt kena, asal kul 5 ke atas je, mula la sakit. Nak sentuh telinga pun sakit..kena buh minyak angin slow2..

Masalah nya, bila jumpa doktor, doktor check takde ape yg tak ok, gegendang ok, semua ok..then doktor kata salah tido kot.. takkan la dah 8thn still salah tido gak. nak jumpa pakar lak, kena dptkan surat dr doktor, doktor lak taknak kuar kan surat..

Risau arr, mana la tau ade sakit lain lak yg tak nampak...

pls advise...tq

Cakkkk....aaaa posted on 14-6-2006 08:52 PM

Meh sini.....I kasi surat refer ENT...

bunga81 posted on 15-6-2006 09:28 AM

betui ke ni

Cakkkk....aaaa posted on 15-6-2006 01:14 PM

Reply #3 bunga81's post

betul laa....apa main2 lak....


nanti PM aje....I explain.

bunga81 posted on 15-6-2006 07:09 PM

Originally posted by Cakkkk....aaaa at 15-6-2006 01:14 PM
betul laa....apa main2 lak....


nanti PM aje....I explain.


ooo..ok ok..nanti kite pm


maceh byk2

Acong posted on 16-6-2006 01:31 PM

Originally posted by Cakkkk....aaaa at 14-6-2006 08:52 PM
Meh sini.....I kasi surat refer ENT...
nak minta MC................ demam............. :bgrin:

rebas posted on 16-6-2006 01:49 PM

Originally posted by Acong at 16-6-2006 01:31 PM

nak minta MC................ demam............. :bgrin:

orang dalam kubur pun  boleh minta MC kat doctor? :hmm::hmm:..
cuba try tanya kat  mungkar/nakir ..

Cakkkk....aaaa posted on 17-6-2006 01:30 PM

Reply #6 Acong's post

Dah demam takyah mintak2.....memang doktor akan kasi punya.....



Tu pun kalau betul demam la Acong !!!   ;lol:lol

Cakkkk....aaaa posted on 17-6-2006 01:31 PM

Reply #7 rebas's post

HEHEHEHE....pedasssss.......:P

anakgerg posted on 17-6-2006 05:41 PM

hi bunga81..

nanti kalau dah pegi cek ENT, kasi taulah apasal ek. nak tahu jugak kenapa ngan telinga u. manalah tau kut kut ada org lain masalah yg sama. ye buleh ye?....

yang concern...
gerg Junior

JalakLenteng posted on 18-6-2006 06:05 PM

Sakit telinga...

Ingatkan sakit telinga yang macam aku pernah kena...

Awal tahun 2003, bahagian dalam telingan aku bengkak sampai tertutup saluran. Aku sampai tak buleh guna telinga belah tu(kiri). Pi jumpak satu doktor, Pakar kulit kat Alor star.. dia cakap Bisul tumbuh kat dalam telinga aku. Memang sakit pun, macam bisul la jugak... pagi² lepas bangun mesti ada nanah sikit keluaq. Seksa oo waktu tu... Tapi tak jugak lega lepas seminggu jumpak doktor tu.

Geram, sakit ati, sakit telinga... Aku pi jumpak pakar ENT kat Alor Star pulak (Dr. Ali), Most reknowned ENT specialist in kedah. Dia punya diagnosis... fuhhhh! Comprehensive! Siap dia jolok telinga aku... dia sedut isi telinga aku... dia cucuk aku... dia sumbat apa benda ntah... macam tali yang dicelup dalam ubat (ubat tu pulak bau macam minyak itam keta) dalam telinga aku... Lepas tu dia plaster telinga aku... Dah siap, dia bagi ubat dan set kan appointment the next week... dan... RM90!!!

Balik rumah... aku bangun tidoq esoknya... secara magiknya... Tiada lagi bengkak... sakit ada sikit ja lagi... (magik sangat la kalau terus ilang sakit...)

Dan appointment aku seminggu lepas tu pun... Selamat tinggal la Dr Ali... Sekali pi dah RM90... 2 kali? Aku bukannya kaya....

Tapi apapun... Memang ini pengalaman aku...

p/s- sesapa ada masalah ENT kat area utara ni.. aku sajes hampa pi jumpak Dr Ali... Klinik dia kat depan Kedah Shopping Centre Alor Star... Mahal la sikit....

Acong posted on 19-6-2006 09:47 AM

Originally posted by rebas at 16-6-2006 01:49 PM


orang dalam kubur pun  boleh minta MC kat doctor? :hmm::hmm:..
cuba try tanya kat  mungkar/nakir ..
:nerd: dlm kubur, bukan dah mati.... kalu dah mati, takde laa aku nak minta MC........ :lol

Acong posted on 19-6-2006 09:47 AM

Originally posted by Cakkkk....aaaa at 17-6-2006 01:30 PM
Dah demam takyah mintak2.....memang doktor akan kasi punya.....



Tu pun kalau betul demam la Acong !!!   ;lol:lol
demam arr........ demam....... tak boleh kena aircond...... :lol

Acong posted on 19-6-2006 09:48 AM

Originally posted by Cakkkk....aaaa at 17-6-2006 01:31 PM
HEHEHEHE....pedasssss.......:P
:hmm: pedas? kat mana? montot kena cili yea? :cak:

Cakkkk....aaaa posted on 19-6-2006 10:41 AM

Reply #11 JalakLenteng's post

HUhuhu....90 kira murah la tu bang.....dengan dressing, ear syringing, ubat, dsb....boleh tahan gak murahnya....



kalau U pergi kat mana2 specialist kat KL ni.....dalam 250-300 utk benda yg sama....





Pssstt......dia bukan guna minyak hitam laaa :lol......tu mungkin Povidone Iodin utk cuci telingan yg bernanah.....

Cakkkk....aaaa posted on 19-6-2006 10:42 AM

Reply #13 Acong's post

Takleh kena aircond??   :2lol:2lol:

Go gi kerja dalam hutan la Acong......takyah pakai aircon.....:P

trajet posted on 19-6-2006 01:58 PM

cak u nie doc ke ??

last year masa travel oversea punyalah sakit .Puas le kita menguap .Rasa nak tercabut telinga.Den terus buat appoinment with ENT.Gegendang sebelah kanan berlubang & sebelah kiri tisunya kedlam.And hearing problem pun kureng...
Doc tu say just observe je..if dah worst hearing he suggest to operation..:o:
biar betuiiiiii scary le pulak.So let say if trajet nak travel by flight any treatment tak to avoid sakit nie......
Page: [1] 2 3 4
View full: [MERGED] -- Sakit Telinga & Telinga berdesing