ccgirlss posted on 5-7-2006 10:26 AM

Pemasangan jubin lantai

Girlss nak tahu dari sesiapa yg arif tentang pemasangan jubin. Girls baru renovate rumah baru. Tapi girl x puas hati sebab contraktor yg reno lantai jubin girl x pasang paster putih  kat tepi jubin tu. jadi tepi jubin tu warna hitam nampak x cantik. bila girl tanya contraktor tu nape x tampal paster putih, dia kata nanti bila kita mop rumah lama-lama nanti paster tu terkopak nampak x cantik. Betul ke kata contraktor tu? girls nak minta  pada sesiapa yg arif tentang pemasangan jubin ni tolong jelaskan. betul ke kata contraktor tu atau dia tipu girl. Maklumlah girls ni bukannya tau pasal kemasan lantai ni.diharap sesiapa yg arif sudi membantu.:tq:

mix_chinese posted on 5-7-2006 11:38 AM

LIZ DGR ADA TILES YANG LEH DIPASANG TANPA PECAHKAN LANTAI SEDIA ADA..TAPI MAHAL SIKIT LA.. BETUL KE.. ??

niceghost2005 posted on 5-7-2006 03:37 PM

Originally posted by ccgirlss at 5-7-2006 10:26 AM
Girlss nak tahu dari sesiapa yg arif tentang pemasangan jubin. Girls baru renovate rumah baru. Tapi girl x puas hati sebab contraktor yg reno lantai jubin girl x pasang paster putih  kat tepi jubin ...

ccgirlss,

Kalau miker ada gambor nyer..........lagi bagus.

Actually, ia adalah cement.
Cement ada bbrp warna....putih, hitam, merah or hijau.

Ia bley di gunapakai kat bahagian tepi ataupun tempat di sambung.
Cement putih dan yg berwarna tu............mahal skit dari yg itam.

niceghost2005 posted on 5-7-2006 03:40 PM

Originally posted by mix_chinese at 5-7-2006 11:38 AM
LIZ DGR ADA TILES YANG LEH DIPASANG TANPA PECAHKAN LANTAI SEDIA ADA..TAPI MAHAL SIKIT LA.. BETUL KE.. ??

Liz,

Lantai ORI di pecah kerana:

1. had ketinggian lantai melebehi ketinggian pintu
- kalau tidak, pintu terpaksa di potong or di tukar.

So, amat perlu di pecahkan lantai dahulu dan di pasang dgn concrete yg baru untuk memudahkan kerja. :tq:

mix_chinese posted on 5-7-2006 03:50 PM

Originally posted by niceghost2005 at 5-7-2006 03:40 PM


Liz,

Lantai ORI di pecah kerana:

1. had ketinggian lantai melebehi ketinggian pintu
- kalau tidak, pintu terpaksa di potong or di tukar.

So, amat perlu di pecahkan lantai dahulu dan d ...


Thanks.. tu yang maleh tu.. berabuk lagi nanti..
:geram:

Melur01 posted on 5-7-2006 03:56 PM

Originally posted by mix_chinese at 5-7-2006 03:50 PM



Thanks.. tu yang maleh tu.. berabuk lagi nanti..
:geram:

KakMelur buat sendiri tile kat 2 bilik di rumah... mix-chinese boleh buat tanpa ketuk-ketukkan lantai... / tidaklah pecah semua lantai tu... jalan paling senang, pintu tu ditanggalkan, digergaji untuk pendekkan dan dipasang semula... tak banyak kerja...

cement warna putih tu sebenarnya dia tak tampal... cuma diratakan kat antara tile tu... kemudian dispray dengan air.. dan dibiarkan kering...

mix_chinese posted on 5-7-2006 04:46 PM

wahhhh... nampak senangnyaa.. tak reti langsung nak buat cik melur.. :gila:

ccgirlss posted on 5-7-2006 05:11 PM

Originally posted by Melur01 at 5-7-2006 03:56 PM


KakMelur buat sendiri tile kat 2 bilik di rumah... mix-chinese boleh buat tanpa ketuk-ketukkan lantai... / tidaklah pecah semua lantai tu... jalan paling senang, pintu tu ditanggalkan, digergaj ...
wah baguslah kak melur ni. kalau mcm ni girl nak tampal sendiri la simen putih tu kalau kontraktor x nak buat.:tq:

ccgirlss posted on 5-7-2006 05:13 PM

boleh x kak melurajar girl, mcm mana nak buat step by step. boleh la kak melur.

Melur01 posted on 5-7-2006 06:45 PM

Originally posted by ccgirlss at 5-7-2006 05:13 PM
boleh x kak melurajar girl, mcm mana nak buat step by step. boleh la kak melur.


girl.. kakmelur belajar ni pun dari internet jugak... kebanyakannya boleh surf kat net just kena sabar cari...

kakmelur cuba cari step-by step.... nak tunjukkan yang sebenarnya... tak ambil gambar masa tampal tile tu...

sabar ye..

Melur01 posted on 5-7-2006 07:05 PM

Ini adalah step-by-step yang terdekat yang kakmelur boleh dapat kat website..
just nak ambil satu website ..nanti tak faham jugak... kakmelur dulu surf banyak website..baru faham cara macam mana nak tampal tile sendiri...

alat-alat yang diperlukan, nanti kakmelur cuba dapatkan gambar ataupun kena ambil item yang dah simpan kat plastic container kat rumah...

alat-alat yang diperlukan...

tile (pastikan beli lebih sedikit ...sekiranya tile pecah / tersalah potong nanti...) hati-hati masa beli tile... bilik sewing kakmelur...tilenya meresap air masa tampal je... jadi lambat kering dan pecah sedikit lepas tampal..dah lama tampal no problem... mungkin excited nak pijak tile baru buat... tu yang pecah...

alat penimbang air
berus cat - yang baru ye...
simen
air
simen putih ataupun warna lain
pemotong tile - yang kakmelur beli cuma rm40 tapi kena pandai potong..kekadang pecah tile tu...

ukur bilik, dan beri ukuran bilik masa kita nak beli tile, nanti pekedai akan anggarkan berapa banyak tile diperlukan...
http://images.meredith.com/bhg/images/12/l_55_bottomleft.jpg

http://images.meredith.com/bhg/images/12/l_57_topleft.jpg
ini untuk mengukur...dipanggil timbang air...

http://images.meredith.com/bhg/images/12/l_54_bottomright.jpg
untuk menjarakkan antara satu tile, kakmelur gunakan kadbod. letakkan di tengah-tengah, setelah yakin tile tu berada betul di tempatnya, barulah angkat kadbod tu...

http://images.scrippsweb.com/HGTV/2002/09/05/fix422a_fl_e.jpg
pastikan semasa nak tampal tile ni, adik-adik ada tukang urut kaki selepas tu...he..he... lenguh tu masa tampal tile...bukan boleh berdiri asyik mencangkung je...

http://images.scrippsweb.com/HGTV/2002/09/05/fix422a_fm_d.jpg
kakmelur tak gunakan cara ni... kakmelur taburkan simen putih tu ataupun nak guna coklat ke ...hitam ke... taburkan kat antara tile ti...kemudian guna berus cat utk kemaskan yang sehingga semua ruang ada serbuk simen tu.... buat sikit-sikit... spray dengan air...kemudian beralih ke tile lain ...ulangi proses tu sampai habis... biarkan semalaman.. esok... dah siap...

http://images.scrippsweb.com/HGTV/2002/09/05/fix422a_fn_d.jpg

bunyinya macam senang... insyaAllah... boleh buat... seronok tau buat sendiri... sediakan air suam-suam kuku ..untuk rendam kaki lepas tampal tile... lenguh tu ....

[ Last edited by  Melur01 at 5-7-2006 07:20 PM ]

Melur01 posted on 5-7-2006 07:23 PM

more explanation ...bolehlah refer kat hgtv.com dan bhg.com...

yang kakmelur explain tu dah diringkaskan...

ccgirlss posted on 6-7-2006 08:28 AM

Tima kasih banyak-banyak Kak Melur:tq::love:girl dah teruja nak buat sendiri ni.:clap:

niceghost2005 posted on 6-7-2006 08:40 AM

Originally posted by ccgirlss at 6-7-2006 08:28 AM
Tima kasih banyak-banyak Kak Melur:tq::love:girl dah teruja nak buat sendiri ni.:clap:

CAUTION:

Ciner tu berpengalaman berpuluh tahun di dalam pemasangan jubin. :tq:

ccgirlss posted on 6-7-2006 09:09 AM

Girl bukan nak pasang semua tiles, but nak tampal simen putih kat sekeliling tiles. Tiles dah siap pasang  but keliling simen itam. tiles warna putih. boleh x tampal simen putih kemudian?

mix_chinese posted on 6-7-2006 09:35 AM

masih tak berani nak buat sendiri.. sbb takut tak jadik lain pulak.. tinggi rendah..

niceghost2005 posted on 6-7-2006 09:36 AM

Originally posted by ccgirlss at 6-7-2006 09:09 AM
Girl bukan nak pasang semua tiles, but nak tampal simen putih kat sekeliling tiles. Tiles dah siap pasang  but keliling simen itam. tiles warna putih. boleh x tampal simen putih kemudian?

Kalau contractor tu masih ada.......suh jer dier yg tampalkan.
Kalau dier takmo, tunjuk jer laa 'KEPALER AGUNG'  

Kalau buat sendiri nie.
And tiada experience.
Nanti mcm tikus baiki labu plak. :o:

solara posted on 6-7-2006 10:18 AM

Originally posted by Melur01 at 5-7-2006 03:56 PM
cement warna putih tu sebenarnya dia tak tampal... cuma diratakan kat antara tile tu... kemudian dispray dengan air.. dan dibiarkan kering...  

Wahhh...senangnya ya... What a very good idea !!! Kalau tahu awal2 boleh buat hari tu. Ini dah pakai simen biasa tu memang nampak kurang cantik lah...

ccgirlss posted on 6-7-2006 11:25 AM

Agak2nye siapa tau berapa harga simen putih tu? nak bancuh ngan air ker mcm simen biasa?

ccgirlss posted on 6-7-2006 11:29 AM

Girl dah tanya kontraktor tu suruh tampal simen putih. Dia kata kalau tampal simen putih lama2 nanti terkopek kalau mop lantai. Betul ker apa dia cakap? ada sesiapa yg arif bab ni?

Melur01 posted on 6-7-2006 12:50 PM

Originally posted by niceghost2005 at 6-7-2006 08:40 AM


CAUTION:

Ciner tu berpengalaman berpuluh tahun di dalam pemasangan jubin. :tq:


mula-mula dulu tukang tampal tile ni tak jugak ada experience... yang banyak experience pun ada jugak tampal tile tak cantik.... apa-apapun nak buat kena banyak refer buku ataupun internet ...banyak ilmu yang boleh dapat kat situ...

bagilah sikit semangat orang lain nak cuba buat...

KakMelur ni tak de experience langsung...zero... alhamdulillah jadi 2 bilik...

ccgirlss posted on 6-7-2006 02:28 PM

Originally posted by Melur01 at 6-7-2006 12:50 PM



mula-mula dulu tukang tampal tile ni tak jugak ada experience... yang banyak experience pun ada jugak tampal tile tak cantik.... apa-apapun nak buat kena banyak refer buku ataupun internet .. ...
:setuju::solute:Tima kasih kerana menaikkan semangat girl. Kak Melur lah Mentor ku. Hidup Kak Melur.:tq:

Melur01 posted on 6-7-2006 02:45 PM

Originally posted by ccgirlss at 6-7-2006 02:28 PM

:setuju::solute:Tima kasih kerana menaikkan semangat girl. Kak Melur lah Mentor ku. Hidup Kak Melur.:tq:

girl... InsyaAllah boleh buat sendiri...semua ada DIY...just kena rajin ...

gorgonz posted on 6-7-2006 04:02 PM

Originally posted by mix_chinese at 6-7-2006 09:35 AM
masih tak berani nak buat sendiri.. sbb takut tak jadik lain pulak.. tinggi rendah..
sama jg dgn gorg.... takut nanti...tak dpt nak jimat kos... jd double pulak...sbb kena upah baiki balik....

solara posted on 6-7-2006 04:03 PM

Originally posted by ccgirlss at 6-7-2006 11:29 AM
Girl dah tanya kontraktor tu suruh tampal simen putih. Dia kata kalau tampal simen putih lama2 nanti terkopek kalau mop lantai. Betul ker apa dia cakap? ada sesiapa yg arif bab ni?


girl, kalau tampalannya tu tebal sampai ke dasar takkan terkopak dek mop kot.... tak musarawak tuh....ker camner ke ? :hmm:

beza sangat ke simen putih vs simen biasa tuh kekuatannya ? :hmm:
Page: [1] 2 3 4
View full: Pemasangan jubin lantai