puansri posted on 6-1-2006 06:01 PM

ANEKA PENCUCI MULUT [PUDING & MANISAN LAIN]

Post Last Edit by Kacip_Fatimah at 1-7-2009 11:02

Anda boleh berkongsi pelbagai resepi pencuci mulut di sini.
Tidak terhad kepada puding dan agar-agar semata-mata malahan dessert dari luar negara juga.

chempaka_ku posted on 6-1-2006 06:32 PM

i love desserts seperti cream caramel, creme brulee, cream brulee tart, passionfruit tart, lemon delicious...nanti post yang belum ada dalam board ni.....

nak cuba macam mousse, flummery, panna cotta, cheesecakes yang atasnya simpan segala buah macam strawberry dan segala juice, parfait, sorbet dan ice-cream (dulu pernah buat) dan souffles....

hanieliza posted on 6-1-2006 08:10 PM

kak liza tak tahulah dessert ni antarabangsa atau tidak..
almaklumlah kak liza tak pernah makan kat hotel mewah/antarabangsa...


http://i33.photobucket.com/albums/d99/hanieliza9/Kueh/FruitsSalad2.jpg

FRUITS SALAD

Bahan:
2 biji epal hijau
2 biji epal merah
2 biji mangga (yg masak tapi keras)
1 biji betik exotica
1 tin nenas kiub
anggur merah dan hijau
kismis hitam dan kuning
3 cawan yogurt (sebarang perisa)
3 cawan ice-cream vanilla
3 s/b oren sunquick

Cara:
1. Potong dadu semua bahan yang besar.
2. Gaul rata bersama yogurt semua bahan2 in.
3. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
dihidangkan dalam mangkuk kecil

shidaaziz posted on 6-1-2006 10:51 PM

shida nak cuba buat mousse. tapi banyak sangat projek sekarang ni. dlm buku resepi alex goh pun banyak dessert yang best. will try soon.

hanieliza posted on 6-1-2006 10:57 PM

kak liza ada resepi mousse kiwi/blueberry/rasberry...nanti nak cuba dan baru kasi report sini..
tungguuu...

shidaaziz posted on 6-1-2006 10:58 PM

ha........kak liza leh cuba macam2. aduh.........ngantuknya.

fuzzywuzzy posted on 9-1-2006 04:08 PM

Pavlova tu dessert kegemaran fuzzy sekeluarga.  Selalunya fuzzy buat musim raya sebab guna putih telur lebih buat pineapple tarts.  fuzzy buat tak ada sukatan..agak agak aje tapi jadi jugak.

Bahan yg diperlukan:

Putih telur
Gula castor/icing
Tepung Jagung
Sedikit cuka/lemon juice
Whipped cream
Fresh fruits

Putih telur tu dipukul (guna electric mixer) sampai kembang, masukkan gula, pukul lagi sampai gula hancur, masukkan sikit tepung jagung & lemon juice dan pukul rata.  Dia jadi macam meringue la ni.

So pipe meringue ni dlm bekas tahan panas..atau bentukkan macam bentuk bakul, bakar dlm api perlahan (about 120 degree) for 45 mins to one hour or until it turns slightly brown.  Sejukkan.

Bila dah sejuk, whipped kan cream dan masukkan kedalam meringue.  Bubuh fresh fruit kat atas cream tu...hhhmmm yummy!

Ni rupa dia...

http://img.photobucket.com/albums/v697/fazietahir/pavlova.jpg

shidaaziz posted on 9-1-2006 04:48 PM

pavlova ni keras tak?

Nisa_online posted on 9-1-2006 05:25 PM

Originally posted by chempaka_ku at 6-1-2006 06:32 PM
i love desserts seperti cream caramel, creme brulee, cream brulee tart, passionfruit tart, lemon delicious...nanti post yang belum ada dalam board ni.....

nak cuba macam mousse, flummery, panna  ...

nisa ada byk resepi creme brulee tapi tak penah plak buat. chempaka penah buat ke? b4 makan kan kita kena bakar brown sugar atas tu guna penunu bunsen...tak tau ada alternatif lain ke sbb rasa tak reti nak bakar guna penunu....chempaka buat camne?

chempaka_ku posted on 9-1-2006 09:21 PM

Nisa,

boleh hanguskan di bawah grill......gula tu di biarkan atas creme semalaman dalam fridge, lepas tu brush dengan air dan grillkan, kalau belum hangus, brush lagi dengan air dan grillkan hingga hangus......

cuma pernah buat passionfruit creme brulee....sebab suka sangat yang ini, jadi tak buat creme brulee yang lain....masa ini passionfruit dalam tin tu belum ada lagi di kedai, jadi tak dapat buat project....creme brulee tart pernah juga buat, rasanya sangat sedap :mll:

fuzzywuzzy posted on 9-1-2006 10:53 PM

Originally posted by shidaaziz at 9-1-2006 04:48 PM
pavlova ni keras tak?

It's suppose to be crunchy..macam meringue..melt in your mouth..my husband suka part kerak kat bawah dia yg burnt skit..

puansri posted on 20-2-2006 08:12 AM

resepi siam
selalu saya buat tak ada resepi ukuran tapi boleh dicuba senang sangat.


Red Ruby

bahannya.
sengkuang cina.
santan
garam
tepung ubi
pewarna merah
air gula
(kalau tak mahu guna air gula guna aje sirap boleh juga)

sengkuang cina potong dadu rendam dalam air warna pewarna merah dalam sejam ke dua jam.toskan

http://i11.photobucket.com/albums/a172/srisayang/DSC01533.jpg

salutkan dengan tepung ubi
http://i11.photobucket.com/albums/a172/srisayang/DSC01534.jpg

Dalam air mendidih masukkan  sengkuang yang sudah disalut.biar sengkuang tu naik baru angkat. masukkan dalam mangkuk hidangkan. bersama santan.masukkan air gula  ikut rasa manis  masing-masing.
selalunya santan tu masukkan sedikit  garam dan dihiaskan dgn hirisan nangka.

:):):)

http://i11.photobucket.com/albums/a172/srisayang/DSC01538.jpg

tunteja78 posted on 20-2-2006 09:41 AM

Originally posted by fuzzywuzzy at 9-1-2006 10:53 PM
It's suppose to be crunchy..macam meringue..melt in your mouth..my husband suka part kerak kat bawah dia yg burnt skit..

selalu terliur bila tgk nigella buat pavlova.. dah dpt pun resepi dr calimero..ingat nak try buat gak..semalam dah beli strawberry

fuzzywuzzy posted on 20-2-2006 02:03 PM

Buat la tunteja..lepas tu post gambar.  Kak Fuzzy pun ingat nak buat hari ni lah..ada putih telur lebih buat roti hari tu..lagipun hari ni hubby balik drp outstation, boleh jamu dia dgn favorite dessert dia ni..

speedial posted on 20-2-2006 02:07 PM

Originally posted by puansri at 20-2-2006 08:12 AM
resepi siam
selalu saya buat tak ada resepi ukuran tapi boleh dicuba senang sangat.


Red Ruby

http://i11.photobucket.com/albums/a172/srisayang/DSC01538.jpg ...

eiii bestnya...my feveret ni...sokmo order kalu pi restoran thai.....

senang jer ropenya nak buat....

sengkuang cine ni water chestnut kan?....

satu lagi nak tanya....santan tu kena masak dulu ke tak?

[ Last edited by speedial at 20-2-2006 02:09 PM ]

puansri posted on 20-2-2006 08:01 PM

ya memang poun waterchesnut.santan tu tak yah masak.lupa pulak dalam gambar tu nak letak ice cube.jadi bila makan sedap.cubalah senang sesangat

shidaaziz posted on 21-2-2006 09:23 AM

puan sri, shida pernah buat. tapi kan..... tepung dia tu selalu tercabut masa merebus tu. bolen balik sengkuang tu.

Norlida posted on 21-2-2006 10:11 AM

Tak tahan saya tengok Shida guna perkataan bolen tu...hahahah

shidaaziz posted on 21-2-2006 10:42 AM

Originally posted by Norlida at 21-2-2006 10:11 AM
Tak tahan saya tengok Shida guna perkataan bolen tu...hahahah

hish :2lol::2lol::2lol:

Lindt posted on 21-2-2006 04:06 PM

FRUIT COBBLER

jumpa resepi dessert ni dari satu website south africa:

http://www.snowflake.co.za/images/recipe/Fruitcobbler.JPG

Fruit Cobbler
(Serves 6)
60 g butter
125 ml sugar (100 g)
1 extra large egg
250 ml self-raising flour (140 g)
1 ml salt
160 ml milk
5 ml vanilla essence
410 g can sliced peaches  
45 ml sugar
5 ml ground cinnamon

1. Cream butter and sugar well. Add egg and beat until light and fluffy.
2. Sift dry ingredients and mix alternately with milk and vanilla into creamed mixture. Beat until smooth.
3. Spread batter into a greased 32 cm x 22 cm cake tin or ovenproof dish. Cover with sliced fruit and press it slightly into batter.  
4. Mix sugar and cinnamon and sprinkle over fruit.
5. Bake in preheated oven at 180 C for 25

eena05 posted on 22-2-2006 11:54 AM

Originally posted by puansri at 20-2-2006 08:12 AM
resepi siam
selalu saya buat tak ada resepi ukuran tapi boleh dicuba senang sangat.


Red Ruby

bahannya.
sengkuang cina.
santan
garam
tepung ubi
pewarna merah
air gula
(kalau tak mah ...


sedap aaaaa red ruby niiiii......makan sejuk2 wallahhhhh. eena selalu dok makan benda nihhh suka n sedap tp tak tau nama n cara nak membuatnya lagikkkk laaaaaaaaa......:P

soklan cepumas nihhh puansri n forumers semuer......mane le ghopernye sengkuang cina tuuuu :malu:

shidaaziz posted on 22-2-2006 12:00 PM

eena, ni rupa sengkuang cina atau water chestnut

http://img119.imageshack.us/img119/3614/chestnutgrades8gd.jpg

[ Last edited by shidaaziz at 22-2-2006 12:02 PM ]

eena05 posted on 22-2-2006 12:39 PM

Originally posted by shidaaziz at 22-2-2006 12:00 PM
eena, ni rupa sengkuang cina atau water chestnut

http://img119.imageshack.us/img119/3614/chestnutgrades8gd.jpg

oooooo yg ni ekhhhh......nanti nak pie intai2 kat pasar2 ke kedai2 ke. btw, tq ekhhh shida pic's tu. memang sedap bubur nihhhhhh krukkkkrakkkk krukkkkrakkkk

EMMA78 posted on 22-2-2006 12:55 PM

http://i19.photobucket.com/albums/b170/assam3/assalamualaikum.gif
:off:
:dia:http://img119.imageshack.us/img119/3614/chestnutgrades8gd.jpg
tangan shida ke nie?:cak::cak:

kay posted on 22-2-2006 01:25 PM

:dia:http://img119.imageshack.us/img119/3614/chestnutgrades8gd.jpg


Best sekuang cina.. lemak2 manis.. kalau buat kuih tako kan guna sekuang cina
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: ANEKA PENCUCI MULUT [PUDING & MANISAN LAIN]