anggerikdesa77 posted on 11-7-2006 04:48 PM

gatal-gatal di jari

Assalamualaikum..
sy nak tanya sesuatu la.. sy punya jari ni gatal2 la..
tak tau la nak kata alahan sabun ke apa..nanti kat jari2 tu ada biji2 berair..
dah lama jugak la masalah ni sy hadapi..
ni nak mintak tolong pada bijak pandai yg ada kat sini bantu sy mengatasi masalah ni..
dan kalau ada sesiapa yang pernah ada masalah mcm saya ni, kot2 ada petua orang lama2..
boleh la share ngan sy..sy dah tak tau mcm mana nak buat lagi..
harapnya ada la yang dapat membantu..
:tq:

mitsui posted on 11-7-2006 05:33 PM

ooo..ni masalah kudis buta namanya,saya pun penah kena masa skolah2 dulu.
try minta krim utk sapu dr klinik...kalau nak guna secara tradisional pun bleh gak.

rani posted on 11-7-2006 06:39 PM

kalau kudis buta, rasa gatal tu dtg bila dkt2 nak senja...sampai la ke pagi esoknya. sebelah siang, takde gatal2 lagi dah.

u gatal yg mcm mana? i penah gak jadi berair kat ibujari kanan ni dulu. gi klinik gomen, diaorg kasi krim apa ntah. lps 4 bln semua ilang. sampai skrg tak gatal lagi dah kat jari. tapi gatal kat kaki la pulak....jangkitan kulat.

anggerikdesa77 posted on 12-7-2006 08:24 AM

Originally posted by mitsui at 11-7-2006 17:33
ooo..ni masalah kudis buta namanya,saya pun penah kena masa skolah2 dulu.
try minta krim utk sapu dr klinik...kalau nak guna secara tradisional pun bleh gak.

tak tau la kudis buta ke apa.. sy ada jugak mintak krim dr klinik, tp mcm tak jalan la..
rasanya ada 2/3 jenis krim gak la yang sy dah cuba, tp dia tak nak  hilang gak..
cara tradisional tu mcm mana ek.. u takde petua ker..
boleh la kongsi ngan sy..:tq:

anggerikdesa77 posted on 12-7-2006 08:30 AM

Originally posted by rani at 11-7-2006 18:39
kalau kudis buta, rasa gatal tu dtg bila dkt2 nak senja...sampai la ke pagi esoknya. sebelah siang, takde gatal2 lagi dah.

u gatal yg mcm mana? i penah gak jadi berair kat ibujari kanan ni dulu. ...


sy rasa ni bukan kudis buta..bila sy jumpa Dr dia kata alahan sabun..
pastu ada gak Dr yang kata jangkitan kulat kot.. sy pun dah tak ingat Dr tu ckp apa..
kalau sapu krim yg Dr bagi tu pun dia hilang sekejap jer.. pastu nnti dia dtg balik..
tgn sy ni dia ada biji2 berair.. biji2 berairnya tu tak timbul..
bila tgk betul2 kat tgn tu, nnti nmpk biji2nya tu..
mcm mana nak cakap ek.. hehehee.. tak pandai plak nak explain..

Clo posted on 12-7-2006 09:51 AM

hai anggerik..kita pon penah kena la camtuu..tp xde berair..cuma cam kering..gatal2..alegi pegang ikan..klu pegang lagi gatal..hehe... time tu doktor kasi ubat sabunn..n krim...

anggerikdesa77 posted on 12-7-2006 01:19 PM

Originally posted by Clo at 12-7-2006 09:51
hai anggerik..kita pon penah kena la camtuu..tp xde berair..cuma cam kering..gatal2..alegi pegang ikan..klu pegang lagi gatal..hehe... time tu doktor kasi ubat sabunn..n krim...


ohh.. iyer ke.. so, mcm mana.
baik tak bila u pakai ubat yang Dr bg tu..

kelate_girl79 posted on 13-7-2006 12:02 PM

kalau biji2 berair tuh memang kudis buta..hubby kite penah kena..dr cakap biasa kena kat dak2 dlm umur 2 thn ke atas...tp kalau dah kena senang jgkit kat org tua..memang p kinik gomen dia akan bg ubat warna putih cam kertas tuh..sapu sblm tido dan gonyoh kat yg berair tuh..2 3 ari jer ilang..

anggerikdesa77 posted on 13-7-2006 03:31 PM

Originally posted by kelate_girl79 at 13-7-2006 12:02
kalau biji2 berair tuh memang kudis buta..hubby kite penah kena..dr cakap biasa kena kat dak2 dlm umur 2 thn ke atas...tp kalau dah kena senang jgkit kat org tua..memang p kinik gomen dia akan bg u ...

emm.. mmg dia akan bagi krim yang putih tu..
tapi tu la dia tak hilang betul la..
pastu nanti bila sapu jer krim tu, tgn kita jd menggelupas..

arishan24 posted on 6-9-2006 04:27 PM

amggerik, sy pernah kena mcm ni jugak..sampai malu nak berdepan dgn orang...kat celah2 jari pun ada biji2 berair...banyak doktor sy pergi semua bagi cream sapu..tapi bila dah baik...2 3 hari tu jadi balik..last2 ada satu doktor bagi ubat sapu tapi dlm bentuk cecair putih..macam air kanji..dia letak dalam botol ubat syrup tuh..dengan sabun cuci tangan tu sekali...memang elok..tapi hari2 kena pakai...try la mintak dengan doktor ubat yg sy pakai tu..

kempot posted on 12-9-2006 02:26 AM

hmmm... so, dah sembuh ke... sy dlm proses mengena la ni... tp dah tahap berkudis n gatal n ade glap2 cket... gn krim klinik x jlan, gn alo vera jel  luar je kering tp dlm still berair, and today terpaksa jumpa doktor mintak injection... x sampai sehari dah kering kuncup menda tuh,,,,.... but still gunekan alo vera jel nak ilangkan kesan itam... slamat mencuba..

kacang^soya posted on 12-9-2006 02:56 PM

Jari gatal berair ni aku pun pernah kena masa sekolah dulu...bila makan hati ayam ke, telur, kerang dan gatal2...besok jari akan berbiji2 ada air dalam tu...gatal plak tu...kekadang syok je memulas2 jari tu sampai merah2 dan luka2...dr kata food alergy dan mgkn darah kotor...dia kasik krim juga..pas sapu ilang...kalo makan balik menda gatal mmg ada...tp since amik multivits dah takde dah smp skang...alhamdulillah...lg satu aku mkan enchinecea n ginko...yg org pggl blood purifier aku makan yg brand Blackmores...

Aku sarankan ko rendam tgn ko tu ngan larutan air garam suam2 panas...biar suam panas sket kasik kuman2 tu mati...Insya Allah ok...dulu mak aku kasik garam zara cosway yang warna purple tu...lg elok rendam kaki sekali kalo gatal...ada gak org kata menda ni beh dapat dari kucing gak...mgkn tol la sbb aku ske bela kucing...

awan posted on 12-9-2006 03:40 PM

sy lagi pelik..
tiap kali pegang cili api.. mesti gatal2 di jari...
kdg2 tak bleh nak kontrol...

kacang^soya posted on 13-9-2006 01:55 PM

Originally posted by awan at 12-9-2006 03:40 PM
sy lagi pelik..
tiap kali pegang cili api.. mesti gatal2 di jari...
kdg2 tak bleh nak kontrol...
Aku plak kengkadang kalo kopek betik pun camtu gatal2 sket...napa yer....

ladyvedt posted on 18-9-2006 11:37 AM

assalamualaikum...actually i'm not sure u all punyer problem is it the same with me...
mungkin korang nye air je inside the kulit maybe tuh cuma ulat air@alah sabun..at first my
hand is actually allergic to sabun gak...mengelupas..then start ader air....n become worst...
bak kater kita nyer doktor cuba nengok keturunan memasing ader tak background asma?...
if family member yang lain ader asma dan u takder mungkin u kena this type of gatal2..
diorang panggil ekzima(tak sure betul ke ejannya) same like asma-some kind of allergic
to something..maybe food/wheather ke aper...my brother kena sampai nearly setahun..
banyak medication da try..cina,melayu,moden&traditional,general n private hospital..da try all DR. pakar kulit yang dicanangkan kehebatannya..makanan pun jaga-hanya makan ikan
yang tertentu je such as ikan parang,tenggiri..still tak berjaya..n then i pulak kena...bak
kater org tua-tua nih penyakit siang malam..siang ok malam mcm berubah..mcm idup gitu..
sheng sei cina nengok memang macam terkezut je...mostly dia kena kat jejari je..tangan or kaki tempat lain memang takder...at last..ader org suggest this last Dr. Pakar kulit at my
place..bebanyak Pakar kulit yang we all pegi hanya this Dr. shj yang sanggup pegang tgn  
kitorg yang da tahap kritikal nih(takut kena potong je woo!!u bygkan my adik smpai tak
pi sekolah-nak tulis pun tak leh..masa raya tak leh makan semua mknan yang dihidangkan..
leh bau jee...)kira pada tahap tuh rasanya first time rasa berbaloi jumpa
this Dr. dengan duit yang dikeluarkan dengan advise yg diberikan kira puas ati gila..she give us diff. type of ubat to use for morning n night(cream n ubat mkn)..dia suh dtg beberapa
ari lagi utk nengok how is the progress...yela dia takut ubat yang kitorg amik tak seswei
ke..memang conpius sbb my ubat n my adiknye ubat memang diff..ader pulak tuh siap baru
tau i ader allergic to some of the cream-if pakai lagi teruk jadinya...after beberapa kali buat treatment dia kira elok skit dari biasa...sampai sekarang da ok..cuma kenkdg wheather mcm
skang nih kena la jugak..tapi sesikit...cuma tak mcam dedulu..if kena pun pakai je cream
DR. tuh..mmg seksa kena dulu..dan tak sanggup kena+ tak sanggup tido nenangis lg..!!!

waneeda1904 posted on 20-9-2006 02:08 PM

eda pun nak tye psl gatal2 gak, join kt sini je la ek..
Ble ke tuan umah? hehe...

prob eda x de la teruk pun, tp bile dh gatal2 ni tensen gak la...
start ari isnin 3 ari lepas la, tangan eda gatal2 ngn kaki gak..
mula2 ingat kan nyamuk la psl bwh meja kt opis ni cam gelap skit.

dh 2, tgk2 xde plak tanda2 kena ggt nyamuk.. smpai ke mlm plak 2 gatal..
esok nye plak pun gatal gak, eda just sapu minyak angin jela psl xmo garu2.. mcm ape plak kang..
mlm td pun x ilang2 gak, mula2 eda letak minyak angin bese je la tuk kena ggt serangga..
dh ilang angin, gatal x ilang2 gak.. then letak plak krim anti-fungus yg dr bg tuk psl kena fungus b4 nih..
x ilang gak, mmbr suh letak ubt kurap cap kaki 3 tu.. belasah je la, kot2 ble ilang gatal..
same je, xde effect pun..

psl geram sgt b4 tdo tu, eda pun rendam la kaki dlm air suam++garam. Leh plak masa rendam pun gatal.
huhu...
pas 2 plak letak krim susu kambing bru la ble ZZZZ... psl berangin..

lg 1, tmpt2 yg gatal tu xde pun petanda cam kena ggt ape2. klu tgk mmg ckp tipu la gatal.
tu yg nak jumpa dr. pun pk 2x gak la... kang ckp tipu plak..
tp bile dh garu tu ada la merah n nmpk cam bintik kecik sgt2..
tmpt gatal plak, kat pergelangan kaki n tgn je..

kwn eda ckp cmpk, tp xde plak nmpk bijik2 ke ape...
bf plak ckp allergik, tp cam x logik plak.. psl b4 ni x penah2 alergi..
tp klu ya pun, allergi musti ada merah2 kan?

tp b4 eda kena gatal2 ni, ada la mkn smbl belacan tuk lunch ari tu, n sotong tuk 3 ari turut2..
b4 ni eda xde allegi pun ngn seafood n blacan ni. tu yg sedap mkn tu..

arini dh x mkn la sume 2, psl bf suh jgn mkn dulu. kot2 btul allergi..
tp rasa nye ada gak skit gatal kt kaki

Tolong la yek, sesapa...
TQ...

tiba2 rasa cam alien je, gatal tp xde nmpk kesan.
huhu...

pjg plak bebel, ada hope ada yg sudi baca... :)

mitsui posted on 20-9-2006 02:19 PM

mmg sah scabbies atau kudis buta..ade gelembung2 berair x? bende ni mmg jd kat celah jari tangan  dan kaki je.penawarnya...bedak delima.

waneeda1904 posted on 20-9-2006 02:29 PM

bkn scabbies.. penah kena dulu masa kt skolah asrama..
ni gatal je, mmg xde tanda langsung. rasa je gatal..
kt celah2 jari x plak gatal, kt pergelangan je..

tensen tul la...

btw, bedak delima tu camane rupe?
hehe

tajnur posted on 2-10-2006 12:58 AM

Originally posted by mitsui at 20-9-2006 02:19 PM
mmg sah scabbies atau kudis buta..ade gelembung2 berair x? bende ni mmg jd kat celah jari tangan  dan kaki je.penawarnya...bedak delima.

Assalamualaikum wbt,
Informasi tidak lengkap...
Sebenarnya apa yg U alami ini adalah scabbies! Dalam bahasa melayunya kalau tak salah kutu air yg menyebabkan kudis buta. Semakin digaru, semakin sedap sehingga kulit melecet dan menyebabkan luka dan akhirnya boleh membawa kudis dan berparut hitam. Bhgn yg U sebut itu adalah lembab mmg sesuaii habitatnya. Aktif pada waktu malam!Lebih teruk lagi apabila digandungkan dgn kulat dan baktria. Bubuhlah apa2 krim sapu antifungus atau antibakteria yg terdapat difarmasi utk menyahaktifkannya dan yg paling penting adalah gunakan ubat GammaScab - Gamma Benzene Hexachloride ( RM 8.99) pada waktu malam sebelum tidur, Jgn guna kapur + kunyit + gincu krn ia akan merebak apabila kering dan pedih!  Selamat mencuba

ex-paramedic
Page: [1]
View full: gatal-gatal di jari