MaMa_SyAhiErAh posted on 13-7-2006 02:33 PM

MENU & PERSEDIAAN UTK MAJLIS KECIL [HARIJADI, LAUNCHING DSB]

Hi..
I ade tugasan dr bos ni...
Yg x penah di buat...
So, mintak bantuan la...
Cam ni cite nye..

Bos i sruh cari menu untuk 1 event...
Launching rumah....
Garden Concept...
So, menu untuk launching tu die nak western food...Yg sesuai...
So, ya'll suggestkan la menu2 yg bagus2 untuk majlis pelancaran tu...

*Garden concept & western food...

Sgt2 memerlukan bantuan...

Nota dari moderator :-
Thread ini didigestkan untuk anda memilih atau memberi ilham menu2 yg seswai untuk majlis yg seswai..tak kira apa majlis sekalipun..
hanya menu2 sahaja yea..
kalau resepi boleh refer pada thread lain atau postkan link sahaja..
terima kasih!

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 23-2-2009 10:39 PM ]

crystal_biru posted on 13-7-2006 03:09 PM

hemmss...

maybe boleh buat pizza, spagetthi bolongse, onion ring, coselow, kek cokelat...

crystal_biru posted on 13-7-2006 03:12 PM

emm... tak lupa jugak pelbagai jenis pastry... dan juga egg tart

Kacip_Fatimah posted on 13-7-2006 03:16 PM

Originally posted by crystal_biru at 13-7-2006 03:12 PM
emm... tak lupa jugak pelbagai jenis pastry... dan juga egg tart
egg tart..fruits tart..mcm2 lagik..
btw..nak menu nie nak kena buat sendiri ke atau nak order..?!

Kacip_Fatimah posted on 13-7-2006 03:20 PM

Originally posted by MaMa_SyAhiErAh at 13-7-2006 02:33 PM
Hi..
I ade tugasan dr bos ni...
Yg x penah di buat...
So, mintak bantuan la...
Cam ni cite nye..

Bos i sruh cari menu untuk 1 event...
Launching rumah....
Garden Concept...
So, menu untuk ...
Selalunya garden concept nie..
BBQ ok jugak..mcm2 dah boleh disenaraikan..
cup cakes atau muffin..
pencuci mulut boleh jugak sediakan buah-buahan
kalau rajin wat lerr bread and butter pudding..
takpun..triffles
pizza atau mini pizza mcm crystal cakap..ok jugak!

ninoZ posted on 13-7-2006 03:25 PM

Originally posted by MaMa_SyAhiErAh at 13-7-2006 02:33 PM
Hi..
I ade tugasan dr bos ni...
Yg x penah di buat...
So, mintak bantuan la...
Cam ni cite nye..

Bos i sruh cari menu untuk 1 event...
Launching rumah....
Garden Concept...
So, menu untuk ...

senang je nih...:D

nak tanya sket...controlled crowd ke tak?
ade beza sket utk both situation
tp asasnya mudah je..

makanan semua kene bite size n tak bleh messy atau byk songel utk dimakan
pendek ceta..opts for makanan yg agak 'kering'

kalau utk garden concept..go for selection yg colourful..ala-ala warna-warna flora
menu western mmg byk pilihan mknan bite size...

eh..jap lgi sambung bleh?
nak pi klinik jap
tunggu tauu...

MaMa_SyAhiErAh posted on 13-7-2006 03:35 PM

Originally posted by Kacip_Fatimah at 2006/7/13 03:16 PM

egg tart..fruits tart..mcm2 lagik..
btw..nak menu nie nak kena buat sendiri ke atau nak order..?!


tq kacip_fatimah...
menu ni maybe order jerk kot...
x buat sendiri...

MaMa_SyAhiErAh posted on 13-7-2006 03:40 PM

Originally posted by ninoZ at 2006/7/13 03:25 PM


senang je nih...:D

nak tanya sket...controlled crowd ke tak?
ade beza sket utk both situation
tp asasnya mudah je..

makanan semua kene bite size n tak bleh messy atau byk songel utk dim ...


k...
ngah tggu ni...
sy pon bru blk dr lunch ni...
lunch pon da ptg...

thanks eh sume yg reply...
ade t'bukak sket pale otak ni...
hihihi...
buat secara BBQ jerk la erk...
BBQ ape erk?
klu cm launching ade satu tmpt tu...
masakan melayu...
so, senang je..
lgpon x de concept2 t'tentu...

maindish die mee goreng jerk..
lain2...fishball, ayam goreng...
pastu ,dessert die cume ttembikai susu ngan tembikai merah...
air pon juz fresh orange....(budget rendah)...
so simple...
tp yg ni nk western plk...

MaMa_SyAhiErAh posted on 13-7-2006 03:41 PM

Originally posted by crystal_biru at 2006/7/13 03:12 PM
emm... tak lupa jugak pelbagai jenis pastry... dan juga egg tart


ok gak idea crystal tu,,,
western kan t'kenal ngan pastry erk...
hm, ble dipertimbangkan...
neway, thankss...:tq::tq:

maria posted on 13-7-2006 03:53 PM

nak tau jugak function ni pukul berapa
sebab kalau petang maybe menu simple simple, finger food etc
kalau lunch or dinner kena la heavy sikit..

garden concept!!mmm...maybe assorted sandwich, satay pun ok apa
oopps nak western ye..

fruit tart tu mcm good idea, pizzas pun ok..
kalau dinner..bbq is good idea jugak..boleh add potato salad, fruit salad, pasta salad,
dessert cream caramel and fruit pun ok..

tiba2 lapar pulak..hehhe..lama dah tak makan bbq

sue posted on 13-7-2006 03:54 PM

bbq tu memang ok ...tp make sure la cukup org tuk handle benda tu...

bule gak tambah

fruits salad or vege salad
cream puff
apple pie (fried or baked)

yg main dish bule letak
pasta (speggeti or makaroni bakar ker)
shepierd pie
pizza

MaMa_SyAhiErAh posted on 13-7-2006 04:00 PM

Originally posted by maria at 2006/7/13 03:53 PM
nak tau jugak function ni pukul berapa
sebab kalau petang maybe menu simple simple, finger food etc
kalau lunch or dinner kena la heavy sikit..

garden concept!!mmm...maybe assorted sandwich, s ...


biase nye launching rumah ni pagi...
dlm kul 8 - 9...
sblm2 ni pg majlis...

MaMa_SyAhiErAh posted on 13-7-2006 04:07 PM

k, thanks all...

cmnie ok x?

maindish, spaghetti@makaroni...

pastu, dessert salad, pie,
em...abehtu, mini pizza bhgian ape plak erk..
cube ya'll listkan maindish yg sesuai & dessert yg sesuai...

maria posted on 13-7-2006 04:12 PM

pagi ye..8-9am pagi tu!
tu dah mcm breakfast dah kan..
so i think the menu tu lebih kurang camni la..
assorted sandwich i.e
egg sandwich, tuna sandwich, cheese sandwich, etc
potato salad, beef  or chicken pie, sausage yg kecik2 tu, potato wedges..
dessert cut fruits is the best..apple, orange, papaya, honeydew
coffee and tea..

amacam? ok tak

Kacip_Fatimah posted on 13-7-2006 04:13 PM

mini pizza tu kalau dah masuk mulut dalam 2-3 keping mmg kenyang..
takpun..instead pizza tu bleh senaraikan sandwich..sebab u kata bajet kan..
or guna roti sandwich tu as basic utk base dia..

Kacip_Fatimah posted on 13-7-2006 04:19 PM

lagik..nie kira bajet jugak..
goreng bihun/mee masukkan dalam cup cakes.. senang skett..tak perlu nak serve utk derang..
bukan apa...ada erkk pepagi orang nk makan spagethi?!hmm..

ninoZ posted on 13-7-2006 04:47 PM

sambungan...

Originally posted by ninoZ at 13-7-2006 03:25 PM


senang je nih...:D

nak tanya sket...controlled crowd ke tak?
ade beza sket utk both situation
tp asasnya mudah je..

makanan semua kene bite size n tak bleh messy atau byk songel utk dim ...

ok dah balik dah...

utk pagi eh..

put it this way lah..utk menyenangkan awak nak buat pilihan atau nak budget


Menu utk launching

Hidangan utama
- Pasta Goreng, Baked Makaroni, Mee Goreng Spaggethi ke..atau pun club sandwich ke

Hidangan sampingan

savoury - quiche, sandwich bite size, mini bun berinti, mini-pie, sardine/sosej/chicken roll dlll
pastri manis - cream puff, fruit tartlet, mini tart, mini pie yang manis spt apple pie, crumbles, cheese tart, egg tart, crepe suzzette
cake n cookies - kek biasa atau tea kek, kek2 cawan, muffins, fudge, brownies

Dessert

aneka pudding yg ala2 mat salleh sket - trifle, creme caramel, pudding buah buahan
hirisan buah-buahan segar

Minuman
sediakan minuman panas 2 jenis - coffe n tea
air kosong sejuk/berais


tambah je ape2 yg bersesuaian mengikut kategori..nanti mudah awk nak buat pilihan
tu aje kot buat masa ni
:)

MaMa_SyAhiErAh posted on 13-7-2006 04:50 PM

Originally posted by ninoZ at 2006/7/13 04:47 PM


ok dah balik dah...

utk pagi eh..

put it this way lah..utk menyenangkan awak nak buat pilihan atau nak budget


Menu utk launching

Hidangan utama
- Pasta Goreng, Baked Makaroni, M ...


rasenye ni sesuai utk bwk dr pagi smpai tengahari kan?
ok gak tu...

MaMa_SyAhiErAh posted on 13-7-2006 04:54 PM

klu BBQ plk...ape yg sesuai...
x payah budget sgt pon ok...

ninoZ posted on 13-7-2006 04:58 PM

Originally posted by MaMa_SyAhiErAh at 13-7-2006 04:50 PM



rasenye ni sesuai utk bwk dr pagi smpai tengahari kan?
ok gak tu...

kalau masa jamuan tu dr brekpes bwk ke lunch..
u bleh consider menu utk brunch..jd tak terlalu heavy n tak terlalu ringan
actually walaupun temanya western..kita bleh selit2 gak sket menu2 asia considering yg nak dtg tu pun asian gak kan:)

pastu kalau nak bagi nampat tema garden yg gempaq kene bijak play around dgn table setting
cth  mcm bakul2 bunga segar tu bior dedaunnya byk sket..pilihan warna table cloth..dan lain lain lagi

ninoZ posted on 13-7-2006 05:05 PM

Originally posted by MaMa_SyAhiErAh at 13-7-2006 04:54 PM
klu BBQ plk...ape yg sesuai...
x payah budget sgt pon ok...

bbq ni biasanya sesuai utk tengahari bwk ke petang :)
jarang org buat pagi..
tp kalau nak buat gak pun ape salahnya

mebbe bbq ala-ala shish kebab ke, ciken wing ke, atau bbq standardnya mcm biasalah...ayam, daging n kambing...
nak buat kambing golek sekor pun dah cukup, rusa golek pun ade..
bbq ni bleh dihidangkan ala2 salad instead of jadi heavy meal...siapkan pinggan dgn salad yg bersesuaian then hidangkan kambing/rusa bbq tu dlm bentuk hirisan
siapkan gak la sos2 ape yg patut, bbq ke, mint sauce ke, thousand island ke..

ahysa posted on 13-7-2006 07:51 PM

kalau garden concept with western menu bbq memang sesuai.

ni pulak cadangan syah...sekadar berkongsi idea :)...and this menu can easily caters to the vegetarians and also satisfy the meat eaters :bgrin:

Main dish
- lamb cutlets
- mini beef burgers
- honey chillie wings
- seafood kebabs
- grilled salmon with pineapple salsa

Salad and sides
- green salad
- pasta salad with tuna
- garlic baked potatoes
- mushroom&vegetable skewers
- bruschetta with tomato & olive
- garlic bread

Desserts
- green minted fruit salad (guna honeydew/grapes/apples dan daun pudina)
- barbequed bananas with ice-cream n almonds
- fruit kebabs with honey & orange baste (use pineapple/strawberries/kiwis)

MaMa_SyAhiErAh posted on 14-7-2006 09:40 AM

Originally posted by ninoZ at 2006/7/13 05:05 PM


bbq ni biasanya sesuai utk tengahari bwk ke petang :)
jarang org buat pagi..
tp kalau nak buat gak pun ape salahnya

mebbe bbq ala-ala shish kebab ke, ciken wing ke, atau bbq standardnya mc ...

aah jgk erk...
x kan pepagi nk BBQ plk...

MaMa_SyAhiErAh posted on 14-7-2006 09:44 AM

Originally posted by ahysa at 2006/7/13 07:51 PM
kalau garden concept with western menu bbq memang sesuai.

ni pulak cadangan syah...sekadar berkongsi idea :)...and this menu can easily caters to the vegetarians and also satisfy the meat eater ...


tq, good idea...
sbnrnye I da bg sume menu2 yg ya'll bg tau td kat bos i...
Die senyum lebar jerk..
Ok la tu...
X de complain pon...
So, nnt pepandai die la nak pilih ape...
sbb bnyk sgt menu yg I bg...


Kawan2, thanksssssssss sgt erh...:tq::tq::tq:
klu x de idea dr ya'll, kering otak ni nk  memikir....






:love::love::bgrin:

jlo_78 posted on 25-8-2006 05:12 PM

food utk party birthday

saya nak tanya apa masakan yg sesuai utk party harijadi ....tq:tq:
Page: [1] 2 3
View full: MENU & PERSEDIAAN UTK MAJLIS KECIL [HARIJADI, LAUNCHING DSB]