nice72 Publish time 29-7-2006 12:21 PM

Sejarah Bunga Emas

Salam buat semua...

Mengimbau kembali sejarah penghantaran Ufti (Bunga Emas) ke Siam, tidak banyak sejarah yang diketahui...maka sejarah telah dilupakan.

Apa kata kita berkongsi pengetahuan mengenai Ufti Bunga Emas... seperti :-

a) Anggaran Harga
b) Raja yang memerintah
c) Utusan-utusan raja masa tue
d) Kapal yang digunakan .... rekabentuk.. ada lagi ke skrg ni
e) Nakhoda kapal tue nama apa ???
f) Hantar ke mana ???
g) Bunga emas tue buat kat mana ???


http://i60.photobucket.com/albums/h22/nice72/BungaEmas.jpg


Wassalam

Deff_Lepak Publish time 1-8-2006 03:22 PM

arwah nenek aku penah cerita yg nenek (kot..?? sbb aku tak ingat sgt) dia asal drp peristiwa penghantaran bunga emas ni..

sebagai balasan raja siam hadiahkan pd kerajaan terengganu masa tu sepasang kanak2 (adik beradik laki & pompuan).. bermula drp situlah keturunan nenek aku berasal.

tiada dlm sebarang catatan sejarah.. betul atau tidak cerita ni, aku tak tau. Sbb cerita lisan drp arwah nenek ku jer.. aku kongsi cerita jer..

Syd Publish time 15-7-2007 10:52 AM

Jejak: Ufti lambang dijajah Siam
Oleh Nasron Sira Rahim


Lima negeri pernah hantar bunga emas elak diserang Bangkok

TIDAK ramai antara kita menyedari selain Portugis, Belanda dan British, Siam adalah antara kuasa besar yang pernah menjajah negara kita malah mereka mungkin diiktiraf sebagai penjajah pertama di Tanah Melayu sebelum ketibaan bangsa asing lain.

Cerita penjajahan Kerajaan Siam terhadap tanah air kita adalah catatan sejarah yang terlalu lama malah ia berlaku sebelum kewujudan Melaka lagi.

Kekuasaan Kerajaan Siam mula menonjol apabila pengaruh Kerajaan Majapahit mula merosot pada abad ke-14 dan sejak itu, mereka mula melebarkan pengaruhnya dengan menjajah satu demi satu kerajaan kecil di sekitar wilayah mereka.

Kekuatan mereka menyebabkan Kerajaan Siam berjaya melebarkan jajahannya sehingga ke selatan Semenanjung Tanah Melayu iaitu sehingga ke pulau Temasik (Singapura) dan melantik Temagi sebagai wakil pemerintah mereka.

Ketika itu, Melaka masih belum wujud dan Parameswara pula baru melarikan diri dari buruan musuhnya di Palembang. Parameswara merentasi lautan dan cuba mendapatkan perlindungan daripada Temagi di pulau itu.

Bagaimanapun, keinginan putera raja itu untuk menguasai Temasik menyebabkan tercetusnya konflik antara Parameswara dengan Temagi yang menatijahkan kematian wakil Kerajaan Siam itu.

Kematian wakil mereka menyebabkan Kerajaan Siam berang dan bala tentera segera dihantar ke Temasik untuk memburu Parameswara.

Khabar kedatangan tentera Siam untuk menangkapnya menyebabkan Parameswara melarikan diri meninggalkan pulau itu. Selepas gagal menangkap putera raja itu, Siam terus menyimpan dendam terhadap Parameswara.

Melewati masa, Parameswara berjaya membuka Melaka pada 1400 dan kerajaan baru itu berjaya ditadbir menjadi wilayah yang cemerlang dan terkenal di kalangan pedagang asing.

Dendam Kerajaan Siam terhadap lelaki itu masih belum terlerai. Mereka masih mengingati yang Parameswara adalah lelaki yang menyebabkan kematian Temagi.

Lalu Siam ingin menyerang dan menjajah Melaka tetapi Parameswara memohon perdamaian dan bersetuju untuk menjadi negeri naungan Siam dengan menghantar 40 tahil emas kepada kerajaan itu.

Parameswara sedar yang Melaka tidak akan menjadi negara merdeka selagi terpaksa menghantar ufti ke Siam menyebabkan dia mula menjalin hubungan dengan kuasa yang lebih besar iaitu China.

Kerajaan Siam kembali menyerang Melaka pada 1456, bagaimanapun angkatan perang Siam yang menggempur dari Batu Pahat berjaya dikalahkan pahlawan Melaka di bawah pimpinan Bendahara Tun Perak.

Bagi menamatkan serangan berterusan dari Siam, Tun Perak menasihati Sultan supaya menjalin persahabatan dengan Siam.

Jalinan persahabatan selain masalah dalam negara menyebabkan Siam tidak lagi menyerang Melaka pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah.

Kelekaan Siam terhadap masalah dalam negara mereka menyebabkan Kerajaan Melaka berjaya mengukuhkan kekuasaan mereka tanpa sebarang halangan besar. Melaka semakin berkuasa dan meluaskan jajahannya sehingga ke Pahang.

Selepas masalah dalam negara mereka berjaya diatasi, Kerajaan Siam kembali berminat untuk terus menjajah Tanah Melayu.

Sejarah penjajahan Siam terhadap Terengganu bermula apabila kerajaan itu meminta bantuan ketenteraan dari Terengganu untuk menyerang Ligor pada 1781. Bantuan itu menyebabkan kemenangan berada pada pihak Siam dan sebagai balasan terima kasih, mereka menyerahkan sebahagian harta rampasan perang kepada Terengganu.

Tindakan itu menyebabkan terjalinnya hubungan persahabatan antara Terengganu dan Siam. Bagi mengeratkan lagi hubungan persahabatan, Terengganu menghantar bunga emas kepada Raja Siam setiap tiga tahun.

Bagaimanapun, melewati masa, Siam mula menganggap yang penghantaran bunga emas oleh Terengganu kepada mereka bererti Terengganu adalah negeri yang berada di bawah naungan Siam.

Selain Terengganu, Kedah adalah antara negeri jajahan Siam yang paling lama dan mereka terpaksa menghantar bunga emas kepada kerajaan asing itu pada setiap tahun.

Pada 1786, Sultan Kedah, Raja Abdullah, menawarkan Pulau Pinang kepada British tanpa kebenaran Siam dan tindakan itu menimbulkan kemarahan Siam kerana pulau itu termasuk dalam wilayah Kedah yang dijajah Siam.

Pada abad ke-18 juga, peperangan tercetus antara Kerajaan Siam dengan Burma dan kesan peperangan itu menyebabkan Kerajaan Siam menjadi semakin lemah. Keadaan itu menyebabkan Kedah tidak lagi menghantar bunga emas ke Bangkok.

Bagaimanapun, pada awal abad ke-19, Siam kembali menjadi kuasa yang kuat dan mereka menjajah Kedah, Kelantan dan Terengganu yang disebut ‘Negeri-negeri Utara

Syd Publish time 15-7-2007 10:52 AM

> British akhiri penaklukan Siam di Tanah Melayu

PADA 1840, Raja Ligor mangkat dan kematiannya membawa perubahan terhadap layanan Kerajaan Siam ke atas Kedah.

Setahun selepas itu, Sultan Ahmad Tajuddin menghantar anaknya, Tunku Anom ke Bangkok dan memujuk supaya kedaulatan Kedah dikembalikan serta Siam memerdekakan Kedah. Cadangan itu mendapat sokongan British.

Akhirnya Raja Siam, Rama III bersetuju menyerahkan kembali takhta Kedah kepada Sultan Ahmad Tajuddin dan Kedah dimerdekakan. Bagaimanapun, Perlis dijadikan wilayah berasingan dan tidak lagi menjadi sebahagian dari Kedah seperti sebelumnya.

Cerita penjajahan Siam terhadap Kelantan pula berlaku pada 1832 apabila Sultan Kelantan meminta perlindungan kerajaan asing itu daripada serangan pihak musuh.

Sebelum itu, pada 1800, perang saudara berlaku antara dua kerabat diraja iaitu Tengku Muhammad dan Long Muhammad bagi merebut takhta. Dalam pergolakan itu, Tengku Muhammad tewas dan berundur ke Terengganu. Pembesar Kelantan menabalkan Long Muhammad sebagai Sultan dengan gelaran Sultan Muhammad I.

Bagaimanapun, baginda terus diancam Terengganu dan demi menjaga keselamatannya, Sultan Muhammad I mendapatkan bantuan Siam pada 1832. Satu perjanjian dimeterai di mana Kelantan akan menghantar ufti kepada Siam sebagai balasan perlindungan.

Pada awal abad ke-20, British menjadi kuasa penjajah yang kuat di Tanah Melayu. Mereka menjajah Perak, Selangor, Negeri Sembilan dan Pahang.

Bagaimanapun, mereka masih tidak berpuas hati dan ingin menjajah Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu yang ketika itu berada di bawah naungan Siam.

Pada 1909, satu perjanjian rahsia iaitu ‘Perjanjian Bangkok

selendangmerah Publish time 22-7-2007 03:57 PM

Bunga Emas

Apa ertinya bunga emas
yang kuberi dulu
dikembalikan semula
dikaupun berpaling terus pergi..
rasa dihina membuat aku merasa
kasihku tiada berharga...

Apa maknanya bunga emas
yang engkau miliki
bila engkau mengirim erti
rupanya aku dibenci...
tergamaknya kau
biarkan bunga cinta
terbiar pudar warnanya
dulu kemilau sinarnya...

Rupa - rupanya hadirmu cuma bersandiwara
tak lena tidurku
sering mengenangkan wajahmu
duhai sayangku...

Aku disini tercari - cari warna pelangi
hanya yang ku temui
malam yang sunyi tidak berseri
meranalah....

Masihkah ada haruman rindu
nirmala emas dulu kau puja
pabila sepi datang melanda
ku merindu....
percintaan bagai dulu...

atomz Publish time 1-9-2013 10:47 PM

Melaka jalin persahabatan dgn siam...?

Bukankah siam ayuthia semakin lemah setelah melaka dan gabungan negeri melayu lain menyerang balas ...

rosemary70 Publish time 2-9-2013 02:50 AM

nice info...

secawankopi Publish time 3-9-2013 11:06 AM

selendangmerah posted on 22-7-2007 03:57 PM static/image/common/back.gif
Apa ertinya bunga emas
yang kuberi dulu
dikembalikan semula


ni lirik lagu salem hahhhhahha

malaywood.NET Publish time 5-9-2013 11:44 AM

good info.

novelloverzz Publish time 5-9-2013 02:36 PM

http://archives.thestar.com.my/archives/2010/12/7/nation/016965291_latestBungaEmas0712.jpg

replica of "Bunga Emas" which was displayed at Alor Museum in Alor Setar, Kedah.
Pages: [1]
View full version: Sejarah Bunga Emas