nurul_anati posted on 31-7-2006 03:16 PM

ANEKA RESEPI LIMPA/HATI/PEDAL/PARU/PERUT/LIDAH DSB

sbb tadi kacip request resipi limpa ni.. akak tepek je lah.. kalo dah ada thread sebelum ni.. mod tolong merge ye.. x sempat nak selak2.. bahan agak2 je ye kacip...

LIMPA MASAK PEDAS..

limpa - rebus dahulu & hiris nipis2

blend:-
bawang putih
bawang merah
halia
jintan manis
jintan putih
cili kering
sedikit cili sos

cara-cara:-
1.  Panaskan minyak dlm kuali & masukkan limpa yg dah dihiris.  Goreng smpai limpa agak2 kering. (Ada org suka kenyal2 gitu).
2.  Masukkan bahan2 yg diblend + cili sos + sedikit asam keping.  Biarkan smpai cili masak & naik minyak.
3.  Bubuh garam & gula.  Masukkan hirisan bawang & cili untuk hiasan.

siappp...

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 23-2-2009 08:17 AM ]

mrs_livingstone posted on 31-7-2006 07:01 PM

kalau limpa kita suka buat sup...pastu letak bihun mcm bihup celup ada perut tu:mll:

Kacip_Fatimah posted on 31-7-2006 07:50 PM

Originally posted by nurul_anati at 31-7-2006 03:16 PM
sbb tadi kacip request resipi limpa ni.. akak tepek je lah.. kalo dah ada thread sebelum ni.. mod tolong merge ye.. x sempat nak selak2.. bahan agak2 je ye kacip...

http://i26.photobucket.com/al ...
hmm...ingatkan taknak letak..nak merajuk dah tadik..:P
terima kasih yea kak! :tq:

nurul_anati posted on 1-8-2006 09:14 AM

alalalala... majuk plak diaaa...
semalam tu bukan apa.. malu nak letak sbb masak campak2 je..

mrs.. asben akak x suka masak lain kecuali msk cam yg akak masak tu..
tp boleh cuba gak ikut cara mrs ni.. tq..

kelate_girl79 posted on 1-8-2006 12:10 PM

limpa ni kita suke msk pedas yg kering tuh...basah2 xsuke sgt..actually xpenah msk pun limpa nih..blli jer..mls nak cenceng dia sbb nanti kite xleh mkn.

mulan1809 posted on 1-8-2006 12:33 PM

tgk gambo jerk dh nmpak sedep..yumiee..yumiee

Kacip_Fatimah posted on 1-8-2006 12:40 PM

Originally posted by mulan1809 at 1-8-2006 12:33 PM
tgk gambo jerk dh nmpak sedep..yumiee..yumiee
:setuju:
tu pasal lerr saya mintak resepi..
tapi nak buatnya ntah bila..hukhuk..
pasal kalau masak limpa nie pun utk saya sorang je..
yg lain2 tgk jer..
tambah anak lagi laa tak makan..

sue posted on 1-8-2006 01:14 PM

Originally posted by kelate_girl79 at 1-8-2006 12:10 PM
limpa ni kita suke msk pedas yg kering tuh...basah2 xsuke sgt..actually xpenah msk pun limpa nih..blli jer..mls nak cenceng dia sbb nanti kite xleh mkn.



betui tu.. biler tengok limpa atau paru yg belum masak tu.. tak tergamak nak beli.. heheh...
biasa mkn mesti yg dah siap atau suruh MIL atau my mom masak..

emma_rafie posted on 1-8-2006 02:02 PM

sebut pasal limpa......kalau hubby kiter terdengar/nampak limpa & seangkatan dengannya mcm  hati ke....pedal kee...(organ dalaman) mesti dia uwekkkkkkkkkkk(muntah) x tau la sebab aper....hhehehehe sebab tu la kita malas nak masak..kang kita sorang yg dok kena perabih....

nurul_anati posted on 1-8-2006 02:08 PM

mmg x elok mkn organ dalaman..
cam limpa/hati/pedal tu..
tp sekali sekala apa salahnya..
bukannya selalu.. hehe

maeya_78 posted on 2-8-2006 06:01 PM

kalu maeya lak.....
beli limpa buat air asam .....bestnya.......

Baiduri Othman posted on 2-8-2006 06:13 PM

Reply #2 mrs_livingstone's post

Mesti sedap makan dgn mee kolok. Saya tak pernah beli limpa sebab memang jarang jual kat wet market. Tapi ada jiran bagi fresh limpa. So rebus sampai masak, bubuh kunyit, garam & halia - terus goreng sampai masak.

semut_merah posted on 2-8-2006 08:12 PM

uish..saya sgt ske limpa...teerutama limpa goreng campur tauhu...

ciku_nunu posted on 3-8-2006 07:35 AM

nunu suka makan limpa goreng pedas. yang kering2  sket. makan ngan nasi lemak. sedap woooo... tak pernah buat sendiri pun. kalau nak makan, g kedai je...

zieA posted on 3-8-2006 08:57 AM

sedapnya limpa..zie biasa wat 2 jenis masakan jer....pertama, rebus..potong kecil2.. gaul dgn ''ngicoh'(air limau nipis+ciliapi+buah tomato+bawang besar+garam+gula)..kedua, rebus..potong nipis..goreng sebentar & cicah 'ngicoh'(air limau nipis+belacan+daun kesum hiris+ciliapi+garam+gula)..perghh, yang 2nd tu sedap..tp lama dah tak makan.

tunteja78 posted on 3-8-2006 09:27 AM

Originally posted by zieA at 3-8-2006 08:57 AM
sedapnya limpa..zie biasa wat 2 jenis masakan jer....pertama, rebus..potong kecil2.. gaul dgn ''ngicoh'(air limau nipis+ciliapi+buah tomato+bawang besar+garam+gula)..kedua, rebus..potong nipis..gor ...

masakan wajib time raya haji..tp org kampung teja guna cicah santan/nyior goreng..kl malas sgt then br buat air asam..sebut2 ni tringin la pulok :geram:

zieA posted on 3-8-2006 11:17 AM

Originally posted by tunteja78 at 3-8-2006 09:27 AM


masakan wajib time raya haji..tp org kampung teja guna cicah santan/nyior goreng..kl malas sgt then br buat air asam..sebut2 ni tringin la pulok :geram:
macamana 'ngicoh' tu teja..guna santan ngan nyior goreng..cam kerabu pulak yer.

aida2121 posted on 8-9-2006 10:27 AM

Resepi hati/limpa/ paru lembu

Rasanya thread ni belum ada sebab saya dah cari kat indeks. Kalau ada maaf ye mod.. Ampun!! :jeling:
Ada sesiapa nak kongsi resepi daripada hati/limpa/ paru lembu? Saya tahu goreng je hati tu.

MAKLANG posted on 8-9-2006 05:03 PM

Maklang memang tak makan organ dalaman. Hub maklang makan tapi beli jer...sbb maklang tak lalu nak hiris limpa tu :geram:
Kat bawah ni resepi dr. mak maklang...favourite dia nih...:ting:

Limpa Goreng Ibuku

limpa (rebus dulu, pehtu hiris nipis)

Bhn tumbuk :
Bwg putih
Halia
Jintan kasar}disangai dan blend
Jintan halus}

serbuk kunyit
garam

Gaul limpa ngan bhn2 tumbuk tu dan goreng garing..siap.

[ Last edited by  MAKLANG at 8-9-2006 05:08 PM ]

aida2121 posted on 8-9-2006 05:30 PM

ooo dh ada ekk.. sorry ek, terlepas pandang.
limpa rebus cicah air asam. best tuh..

mrs_livingstone posted on 9-9-2006 12:39 AM

ehh...rupanya mrs tertukar antara limpa dgn benda lagi satu tu:malu:
ape eh nama dia?bukan hati...'pelampung' ke???
yg pelampung tu la yg mrs suka sup!

limpa ni tak pernah lagi di 'sup'kan
adeh...malu:malu:

mrs_livingstone posted on 9-9-2006 12:43 AM

Reply #12 Baiduri Othman's post

kalau limpa (yg nipis spt yg diperkatakan disini tu,) mrs pun goreng kunyit atau masak sambal aje

ladida posted on 9-9-2006 01:00 AM

limpa dgn paru organ yg sama ke????  dida suka paru goreng masak pedas...selalu makan dgn nasik lemak...kenkadang paru goreng jer....sedap gilos :mll:

Kacip_Fatimah posted on 9-9-2006 03:12 PM

Originally posted by mrs_livingstone at 9-9-2006 12:39 AM
ehh...rupanya mrs tertukar antara limpa dgn benda lagi satu tu:malu:
ape eh nama dia?bukan hati...'pelampung' ke???
yg pelampung tu la yg mrs suka sup!

limpa ni tak pernah lagi di 'sup'kan
ad ...
mrs..
limpa is limpa..
'pelampung' yg mrs kata tu kelempong sebenarnya..atau paru..

aida2121 posted on 9-9-2006 03:31 PM

limpa tu macam hati sikit2 tapi lebih liat dari hati. Paru pulak, lebih lembut (gebu), warnanya kemerahan sebelum dimasak. Betul tak?

Sapa kat sini pernah makan kesek, iaitu masakan organ dalaman yg biasa di TRG? Kalau ada, tepeklah... Saya ni kena makan hati sebab krg darah.
Page: [1] 2 3 4
View full: ANEKA RESEPI LIMPA/HATI/PEDAL/PARU/PERUT/LIDAH DSB