adiraa posted on 2-8-2006 09:48 AM

BAGAIMANA CARI MUDAH MENCUCI KIPAS CEILING?

Saya memang bermasalah dalam bab nak cuci bilah kipas.  Kalau di ketuk2, akan bertaburan habuk2, kalau dilap dengan kain basah, masyallah, banyak betul habuknya. So, saya minta share tip yang mudah bagaimana nak mencuci bilah kipas dengan mudah?

Izzana posted on 2-8-2006 10:04 AM

My hubby bukak satu persatu bilah kipas tu & cuci kat bilik air. Keringkan lepas tu pasang balik. Itupun kalau rajin.

CivicSI posted on 2-8-2006 10:08 AM

Originally posted by Izzana at 2-8-2006 10:04 AM
My hubby bukak satu persatu bilah kipas tu & cuci kat bilik air. Keringkan lepas tu pasang balik. Itupun kalau rajin.


:o::o: Rajinnyaa.. berapa bijik kipas ??

Izzana posted on 2-8-2006 10:11 AM

:lol:lol Bilik ada 3 jadi 3 biji kipas dinding & satu biji kipas ceiling. Bila dah bersihkan...baru rasa anginnya. Kalau tak....bukak no.3 pun tak rasa angin.

CivicSI posted on 2-8-2006 10:15 AM

Originally posted by Izzana at 2-8-2006 10:11 AM
:lol:lol Bilik ada 3 jadi 3 biji kipas dinding & satu biji kipas ceiling. Bila dah bersihkan...baru rasa anginnya. Kalau tak....bukak no.3 pun tak rasa angin.

Ada petua kata cuci dgn ubat gigi.. habuk lambat lekat.

myra03 posted on 2-8-2006 10:28 AM

Izzana
me pun bukak bilah  kipas tu, then basuh kat bilik air...

menachi posted on 2-8-2006 11:46 AM

kalau kipas meja tu boleh la bukak...
tapi kalau kipas ceiling ni adehhhhh ...
tak sanggup rasanya ...hhikhikhik

nurilham posted on 2-8-2006 11:51 AM

hubby ilham
.....ambik tangga...ambik kain lembab....satu persatu dia lapkan bilah kipas...ok lak nengoknya...bersih je dia buat..x le pulak habuk2 bertabur....

bak kata izzana pun...br terasa...kalu tak bukak speed 3 pun relax je kipas tu pusing....dah cuci....sejuuuuukkk jeeee........nasib baik dia rajin pikul tangga ...........

neotoxin posted on 2-8-2006 11:57 AM

sedut ngan vacuum x jadik ke?

nurilham posted on 2-8-2006 12:01 PM

boleh gak sedut ngan vacuum...tp..x la sebersih dan sesinar yg kita nak.....yg abuk2 tu ilang la...tp yg hitam2 bekas abuk melekat lagik...x puas hati la kiranya....yg plg best lap ngan kain lembab satu-satu...kalu dak pun....bukak basuhhhh....tp yg ni...x pernah buat la

zadlin posted on 2-8-2006 12:33 PM

lap ngan kain basah jek..
pastu kat bawah tu siap2 lapik ngan paper incase ada habuk tabur2...

azisha posted on 2-8-2006 01:04 PM

baru tau bilah kipas tuh boleh bukak....tp takut la nak bukak....kang salah pasang terpelanting lak bila on kipas

Arwen posted on 2-8-2006 01:06 PM

arwen selalu vacum jer dulu..lepas tu amik tangga panjat lepas tu lap bilah2 kipas tu dgn kain lembab..
tangga tu tak tinggi sangat so lenguh lah jugak leher ni mendongak..

Lindt posted on 2-8-2006 01:30 PM

lindt selalu lepas vacuum, lap dgn tisu lap habuk (wiper sheet)...pastu buang je terus.

CivicSI posted on 2-8-2006 01:38 PM

Originally posted by Lindt at 2-8-2006 01:30 PM
lindt selalu lepas vacuum, lap dgn tisu lap habuk (wiper sheet)...pastu buang je terus.


Apsal nak kena vacum dulu? lap terus tak elok ke ? penat naj turun naik tangga ..
civic terus lap and buang habuk pakai kain buruk

asleyza posted on 2-8-2006 02:09 PM

kalau saya, saya guna mop ajer :)

azisha posted on 2-8-2006 02:11 PM

saya vacuum dulu. pehtu spray ngan amway nyer multipurpose cleaner and lap dgn suratkhabor

azisha posted on 2-8-2006 02:12 PM

tp salu hubby yg buat sbb saya tak cukup ketinggian...saya cuma tolong tahan bilah kipas tuh ngan penyapu tak mo bagi dia gerak2

Lindt posted on 2-8-2006 02:15 PM

Originally posted by CivicSI at 2-8-2006 01:38 PM



Apsal nak kena vacum dulu? lap terus tak elok ke ? penat naj turun naik tangga ..
civic terus lap and buang habuk pakai kain buruk

kalau habuk byk (kes malas...takpun tinggalkan rumah berbulan2) lindt vacuum dulu, taklah bila lap nnt habuk byk sgt.
kalau terus lap tak elok...tak elok utk kesihatan bibik ni...selsema lak nanti :bgrin:
kipas kita taklah tinggi sgt....panjat kerusi je...

GAMEOVER posted on 3-8-2006 12:36 AM

Elok panjat tangga bukak sesatu bilah kipas tuh.

Kalau takat tenyeh dari bawah bukannyer leh tanggal pon abuk tuh. Tebal giler.

anakperantau posted on 3-8-2006 02:13 AM

sekarang dah ada pembersih yang lekatkan kat kipas siling untuk bersihkan. Pasang kat kipas tu dan pusing, dengan sendirinya ia membersihkan bilah2 kipas tu. Tak ingat specific namanya.. cuba cari kat kedai hardware.. saya beli kat ober-c, tapi saya rasa kat malaysia pun dah ada.. murah sesangat. cuma bila kipas banyak kat rumah, let say macam rumah saya ada 6 kipas dan setiap kipas ada 3 bilah.. jadi kena ada 18 pembersih.

haLLie posted on 3-8-2006 07:17 AM

Reply #21 anakperantau's post

menarik ni.. dah tak larat nak naik turun tangga bila nak cuci.. camner nak tanya apa nama benda tu kat kedai hardware?? takut orang kedai tu tak paham..











http://img260.imageshack.us/img260/7374/sigline9rb.gif
http://img106.imageshack.us/img106/484/saynobanner2yk6.jpg

Mimpi posted on 3-8-2006 09:10 AM

mimpi kalau cuci kipas ceiling mimpi panjat pakai tangga tapi pastikan kat lantai bawah dah letak
suratkhabar takut habuk2 jatuh dan lantai kotor.. then lap lah dgn kain basah..

q^_^p posted on 3-8-2006 09:29 AM

Originally posted by CivicSI at 2-8-2006 10:15 AM


Ada petua kata cuci dgn ubat gigi.. habuk lambat lekat.
bagus petua ni. nak cuba la.

owencute posted on 3-8-2006 09:55 AM

cuci kipas ni hubby yg buat ..kipas ceiling kat umah ni ader 6..sumer cuci pakai kain lembap letak CIF (Dulu panggil JIF) memang senang hilang habuk sumer dan berkilat jer bilah kipas..kalau kipas lantai/meja tu memang bukak dan basyh kat sinki jer
Page: [1] 2 3
View full: BAGAIMANA CARI MUDAH MENCUCI KIPAS CEILING?