suraya76 posted on 3-8-2006 02:46 PM

CUCI BILIK AIR

Salah satu hobi kita.. cuci bilik air.. tapi bilik air sendiri la..
kadang-kadang pukul 1 pagi pun kita boleh cuci bilik air...
suka bila tengok bilik air putih bersih...
ada sesaper ada hobi camni..

tad2200 posted on 3-8-2006 02:57 PM

bagi saya.. bukan hobi tapi kewajipan utk membersihkan bilik air nih.. heehhee.. kalo kotor kang ade la orang yg bebel

suraya76 posted on 3-8-2006 03:12 PM

Originally posted by tad2200 at 3-8-2006 02:57 PM
bagi saya.. bukan hobi tapi kewajipan utk membersihkan bilik air nih.. heehhee.. kalo kotor kang ade la orang yg bebel

kita panggil hobi sebab kita suka dan selalucmelakukannya.. bukan sebab orang suruh atau takut orang marah.. :tq:

mrs~solis posted on 3-8-2006 03:26 PM

wowww!! interesting hobby!!

solis ni suuuuuuuuka tengok bilik air bersih, tapi ishhhh tak gemarnyeeee nak cuci. Tapi paksa2 diri la cuci sebab cepat geli kalau bilik air tak bersih.
Paling tension bila grout btwn tiles tu cepatnyeeee berlumut. So, kerja solis ialah mencurahkan clorox ke dinding selalu, sampai naik pening2!! hehe...
Asalkan toilet ku bersih berkilat tanpa lumut! Nak gonyoh tak kuasa, buat frust aje, sebab lumut grout ni susah beno nak hilang.

whiteDhahlia posted on 3-8-2006 03:38 PM

I pun suka cuci bilik air, everytime mandi mesti cuci bilik air eventhough ada cleaner yg akan tolong seminggu sekali.  I cannot stand bilik air yg kotor  and I like to decorate all my bathrooms.

sutera_abadi posted on 3-8-2006 03:39 PM

keje cuci toilet umah ni.... bagi sut bukan hobi... tapi kewajipan....

Cara sut cuci toilet »  selalunya sut campurkan serbuk sabun cuci baju ngan bleech (korox), then simbah kat dinding toilet ngan lantai.., biarkan beberapa minit kemudian berus dan akhir sekali bilas...

erkk... macam tu ke korang cuci toilet...?????

white pearl posted on 3-8-2006 04:20 PM

:lol me pun mmg rajin sgttt basuh bilik air...
letih camnerpun, mesti gagahkan diri berus lantai, berus dinding... basuh sinki..
bila tgk semua putih berseri berkilat tu rasa cam syok sungguh.. puas hati..

hubby selalu perli... kalau masuk bilik air lepas basuh..

"eh, eh... ni toilet kat rumah ke kat hotel nih?"

kembang sekejap.. :lol

tieyramisu posted on 3-8-2006 05:55 PM

Mula-mula saya pindah opis baru ni... ye la bukan bangunan baru kan... dah memang ada opis jugak sebelum duk sini... makkk aiiiii bilik air diaaaa..... tak leh nak cakap...speechless... ! Kotor yang teramat! Mula-mula tengok cam blur... "hmmmm boleh ke aku sental toilet ni".

Saya memang paling cerewet bab bilik air... benda yg pertama kena bersih... toilet..before goes to lantai and sapu cermin tingkap semua.

Ingat lagi time tu...saya pi angkut semua,  Harpic yg memang Extra Strong tu, Easy Off Bang, Ajax Fabuloso , Clorox, ada sabun yang serbuk-serbuk tu lagi, pegi beli sabun kat Cosway... dan satu lagi tak ingat...
baru laaaaaaa ada nampak cam bilik air manusia.

Amirdaa posted on 3-8-2006 09:36 PM

kekeekeke pada saya....saya tkde hobi cuci bilik air nih...tapi kewajipan.
Actually...seminggu sekali cuci betul2...disamping tu....hari2 time mandi tu...sambil berus lah apa yg patut.... esp. bahagian sinki & cermin.

faraway posted on 3-8-2006 10:03 PM

siap bilik air mr putih semuanya..
memang cuci selalu terutama tub... kena sental selalu takut excident berlaku kalau berlumut dalam tu .....

anakperantau posted on 3-8-2006 10:24 PM

Originally posted by Amirdaa at 3-8-2006 09:36 PM
kekeekeke pada saya....saya tkde hobi cuci bilik air nih...tapi kewajipan.
Actually...seminggu sekali cuci betul2...disamping tu....hari2 time mandi tu...sambil berus lah apa yg patut.... esp. bah ...

Setuju, bukan hobi tapi kewajipan bagi saya.. geli kalau bilik air licin semacam tak bercuci. Tu yang tak serasi sangat kalau nak tidur rumah orang bila bilik air nya kotor...

mrs_teratai posted on 4-8-2006 08:05 AM

hai... kt pun suka cuci bilik air... sesambil mandi tu gosok la lantai... sental dinding la.  kekdg buat hari2... kalau dah dtg angin terlebih rajin le.

ari ni cuci dinding... esok sental lantai... lusa sental pintu bilik air... tp yg paling sy suka guna clorox dgn pencuci tandas yg cosway warna biru tu & easy bang... mmg bersih...

white pearl posted on 4-8-2006 09:54 AM

easy off bang tu mmg bagus ker...?
macam nak terai.. tapi teragak2 pulak.. nak beli ke tak...

btw, u all pakai apa utk cuci bilik air?

saya selalu kalau toilet bowl mmg pakai harpic.. utk basuh bilik air dulu suka pakai daia.. mmg bersih, tapi lepas tu dia macam ada tinggal kesan hitam dekat lantai..

stop pakai daia tu, saya basuh jer satu bilik air pakai harpic jer.. :)
bersih berkilat...

tieyramisu posted on 4-8-2006 10:27 AM

Originally posted by white pearl at 4-8-2006 09:54 AM
easy off bang tu mmg bagus ker...?
macam nak terai.. tapi teragak2 pulak.. nak beli ke tak...

btw, u all pakai apa utk cuci bilik air?

saya selalu kalau toilet bowl mmg pakai harpic.. utk ba ...

Boleh di katakan bagus jugak... silap buat ngan tangan jari-jemari kita sekali rasa bagus...kekekekek... better jaga tangan la pasal dia kuat sangat... bau dia biasala...not really pleasant... tapi stubborn stain boleh hilang based on my experience using it. :tq:

goldilocks posted on 4-8-2006 10:34 AM

Saye pun suke cuci bilik air terutama waktu mandi hehehe sambil2 tu tangan dok menenyeh dinding ngan lantai bilik air, sbb tak suke bile tgk bilik air kotor n ada bau. kadang2 2 abis botol syampu, botol sabun, baldi n mcm2 lg saye sental sbb suke tgk benda bersih

camarputihku posted on 4-8-2006 11:29 AM

Originally posted by goldilocks at 3-8-2006 04:34 PM
Saye pun suke cuci bilik air terutama waktu mandi hehehe sambil2 tu tangan dok menenyeh dinding ngan lantai bilik air, sbb tak suke bile tgk bilik air kotor n ada bau. kadang2 2 abis botol syampu,  ...


saya cam tu jugak....geli tengok kotor-kotor nie

suraya76 posted on 4-8-2006 11:36 AM

Originally posted by sutera_abadi at 3-8-2006 03:39 PM
keje cuci toilet umah ni.... bagi sut bukan hobi... tapi kewajipan....

Cara sut cuci toilet »  selalunya sut campurkan serbuk sabun cuci baju ngan bleech (korox), then simbah kat dinding t ...

saya pulak.. selalu guna ajax atau duck killer..
kalau dekat celah dinding tu selalunya berus..
kalau kat sinki tu selalu guna span jer...
kalau lantai tengok keadaan la.

suraya76 posted on 4-8-2006 11:38 AM

Originally posted by tieyramisu at 3-8-2006 05:55 PM
Mula-mula saya pindah opis baru ni... ye la bukan bangunan baru kan... dah memang ada opis jugak sebelum duk sini... makkk aiiiii bilik air diaaaa..... tak leh nak cakap...speechless... ! Kotor yan ...



pernah pergi rumah kawan..
rumah unya la besar dan cantik..
bila masuk bilik air...
Astaghfirullahalazim..
sampai sanggup tahan la...

camarputihku posted on 4-8-2006 11:41 AM

Originally posted by suraya76 at 3-8-2006 05:38 PM




pernah pergi rumah kawan..
rumah unya la besar dan cantik..
bila masuk bilik air...
Astaghfirullahalazim..
sampai sanggup tahan la...
:lol:lol:lol  sebenarnya kebersihan nie kena ajar dari kecikkan .....kalau x adusss .....

suraya76 posted on 4-8-2006 11:43 AM

berapa lama yer u all basuh bilik air..
saya ada 10 minit.. tetapi kalau time rajin tu.. sampai setengah jam...
sampai kecut la tangan...

pastu kan kalau aliran air sinki tu slow.. saya sanggup bukak saluran bawah sinki tu..
sampai nak munt*h la..

suraya76 posted on 4-8-2006 11:46 AM

kalau kat airport saya suka masuk toilet yang dekat dengan gate nak masuk pelepasan tu.. walaupun toilet duduk tapi bersih..
tapi kalau yang dekat dengan balai ketibaan atau pelepasan ni.. tak bersih sangat sebab ramai yang guna kot...

mrs_teratai posted on 4-8-2006 01:28 PM

Originally posted by white pearl at 4-8-2006 09:54 AM
easy off bang tu mmg bagus ker...?
macam nak terai.. tapi teragak2 pulak.. nak beli ke tak...

btw, u all pakai apa utk cuci bilik air?

saya selalu kalau toilet bowl mmg pakai harpic.. utk ba ...

easy off bang tu mmg bagus.  tp kuat sgt ... tu je tak tahan... lebih baik guna sarung tgn kalau tak nanti tgn mesti pecah2 mengelupas...

white pearl posted on 4-8-2006 03:32 PM

tu yang takut tu nak pakai pencuci bilik air nih..
sbb kesan dia very strong.. dulu saya pakai daia pun camtu gak..
habis pecah2 kulit tangan... sakit pulak tuh...
seminggu barula nampak ok..

tapi mmgla basuh bilik air kita pakai sarung tgn getah kan? kalau tidak tak sanggup pulak nak berus toilet tuh..
dekat putrajaya nih air kotor.. kadang2 tu tak sampai 3 hari basuh, dah kotor balik..
dekat tepi dinding tu kuning jer.. rimas pulak rasanya... sinki jgn ceritala... sekejap jer berkilatnya...

dilaOHdila posted on 4-8-2006 04:59 PM

Bilik air kena cuci selalu
rimas kalau masuk bilek air berbau
rasa seperti tidak selesa
nak buang pun rasa tak akan kuarkuar....:lebai:

http://i53.photobucket.com/albums/g77/Aimandilla/md110.jpg

http://i53.photobucket.com/albums/g77/Aimandilla/md102.jpg

hasaru posted on 4-8-2006 08:41 PM

tempat saya duduk dulu air  berkarat...
so sekejap je habis lantai / dindi ng jadik warna kuning.....tgk macam tak cuci sebulan.

so saya guna acid..beli kat kedai hardware.......sekali jirus je...tak payah gosok pun, putih balik jubin bilik air.
Page: [1] 2 3 4
View full: CUCI BILIK AIR