Ucu posted on 3-8-2006 04:29 PM

Tips Penjagaan Pokok Bunga Diserang Serangga

MOD tolong merge di mana2 kalau dah ada topik camni.

Aku nak mintak tips. Camana nak jaga pokok. Pokok2 bungaan kat rumah aku ni seems like mudah sgt di serang penyakit. Macam ada ulat bertelur2 warna putih. Ntah semut ke ntah labah2 ke tak tahulah. Bila dah byk tu rosak ler pokok2 kesayangan aku. Puas dah aku siram dgn air bawang putih yg ditumbuk tapi tak mau gak dia hilang.

Perkara no. 2. Camana nak elakkan tanah tak berulat. Eeee geli arrr bila tanah berulat.

Tolong ye kawan2. Thanks.

maksuu posted on 3-8-2006 07:14 PM

Maksuu pun lemah tengok serangga putih ni, jenuh maksuu sembuh ngan ridsect, lari le sekejap pastu datang balik. Camana yer...

Kero_kero posted on 4-8-2006 03:21 AM

Yg putih2 tu rasanya 'mealy bug' kot...mmg common pest kat taman kita.
Biasa org sembur 'Malathion' je kat pokok utk bunuh mealy bug.
Lg elok buang bahagian pokok yg kena jangkit tu.

nanti Kero bg cth serangga perosak tanaman. Bila kita dah tau nama serangga tu, senang nak carik ubat @ racunnye.

Kero_kero posted on 4-8-2006 03:27 AM

WHITE GRUBS, Pyllophaga spp.

http://vegipm.tamu.edu/soil1/whitegrub1.jpg http://vegipm.tamu.edu/soil1/whitegrub2.jpg

Damage: grubs feed on roots and other underground plant parts many vegetables may be attacked most severe infestations occur on crops following grass.

Birds, especially starlings and robins, love to eat both the beetles and the grubs, so attracting birds to your yard will decrease the number of grubs in your lawn.
If you can find them, Margosan?, Neem?, or Scanmask? are good organic controls.
Usually though, you have to resort to using Diazinon?, Dursban?, or Oftinol?, all potent insecticides. Unfortunately, these chemicals also kill all the beneficial insects too, including those valuable earthworms, and are toxic to fish, birds, pets, and even you, if you don? apply them properly.

Kero_kero posted on 4-8-2006 03:42 AM

MEALY BUG

http://www.bugwood.org/factsheets/images/Mealy_Bug7s.jpg http://www.bugwood.org/factsheets/images/Mealy_Bug2s.jpg

The insects are small and grey or light brown and so difficult to see among the spines of cacti. Their general appearance is reminiscent of tiny woodlice about 2-3 mm long.
Mealy bugs often accumulate to feed on the tender tissues at or near the growing point. Very often, when nesting, they hide around the base of succulent plants, just below soil level.

The first sign of a problem is often small balls of white fluff on the plant, on cactus spines or around the base or under the rim of pots. These are actually where the females are nesting up inside the white fluff and producing young, which may be either born live or produced from eggs. There may also be some sugary honeydew produced by feeding mealy bugs, which can encourage black mould. Ants "farm" mealy bugs for their honeydew secretions and may help to spread them through the collection, so it is a good idea to discourage any invading ants even though they are not intrinsically harmful to the plants.

Control of mealy bugs: If there are only numbers of mealy bugs to be dealt with, dabbing a little methylated spirit (industrial alcohol, denatured alcohol) will kill them. Some people also spray their plants with methylated spirit diluted at least 1:3 with water. If you try this, remember that the fumes are potentially toxic and flammable and the liquid could harm the epidermis of delicate plants.

For large or widespread infestations, use regular applications (weekly for several weeks) of insecticidal sprays (read the label to find pests controlled, use and precautions). Wash off as many of the mealy bugs as possible with a high pressure water jet from a sprayer, and treat the plant with a contact insecticide such as malathion (not for Crassulaceae) or a systemic insecticide containing dimethoate, taking precautions to keep the insecticide off your skin and avoiding inhaling the spray.

Adding a drop of washing-up liquid may help the insecticide to wet waxy surfaces and penetrate into all crevices. A single application will often not be sufficient to eliminate all the insects and their young.
In a bad case, total immersion of the plant in a bucket of insecticide with a couple of drops of washing-up liquid to help wetting of the soil, will get the majority of the mealy bugs including root mealy bugs. The plant will need to be carefully dried out after a soaking and is at risk of rotting where damage from mealy bugs has occured below soil level, so although effective, this can be a "kill or cure" method.

Kero_kero posted on 4-8-2006 03:50 AM

WHITEFLY

http://www.bollweevil.ext.msstate.edu/Whitefly.gif http://www.garden.org/images/App/articles/1641a.jpg

Small (2 mm) white flying insects, a little like tiny moths can be seen flying around infested plants and a cloud of these insects rises if the foliage is disturbed. If the under-side of foliage is examined, the immature non-flying nymph stage will be seen, and these must be eliminated to control whitefly, in addition to the adults. The nymphs secrete a sugary honeydew substance that encourages black mould on plants.

Control of whitefly: Use regular applications (weekly for 4 weeks) of insecticidal sprays (read the label to find pests controlled, use and precautions). A single application will not be sufficient to eliminate all the development stages of these insects. Some smoke cones are also effective against whitefly, but again require repeated use.

Kero_kero posted on 4-8-2006 03:59 AM

RED SPIDER MITE

http://www.jasons-indoor-guide-to-organic-and-hydroponics-gardening.com/images/mites.jpghttp://www.jasons-indoor-guide-to-organic-and-hydroponics-gardening.com/images/red-spider-mite.jpg

The mites are exceedingly small and a strong magnifying glass is needed to see them clearly. An early sign of their presence is the appearance of brown dots where the plant epidermis has been damaged, merging into confluent scarring and sometimes webbing on the plants. The harmful microscopic red spider mites, which damage plants, should not be confused with a commonly seen, much larger red mite 2-3 mm across which is a harmless predator.

Control of red spider mite: The reddish-brown mites thrive in hot dry conditions and dislike humid conditions, so overhead watering and spraying plants may discourage mite attack. They are affected to some extent by insecticides (check labels), but a miticide is really needed to control them properly.

http://keinhong.tripod.com/pix/2000-06-17-disease01.jpg

This is a cereiod with a serious attack of red spider mites. Cacti or succulents with deep ribs and a not-so-tough skin are magnets for spider mites. This picture shows that the whole of the plant must be periodically cleaned.
All hard-to-reach areas must be cleaned. Those are the places where spider mites will strike first -- the sheltered parts of the plant. So please, spray the plant thoroughly when you are watering or cleaning it.

Link: keinhong.tripod.com/problems-mites.html

[ Last edited by  Kero_kero at 4-8-2006 04:01 AM ]

Kero_kero posted on 4-8-2006 04:07 AM

Sumber:

Plant Pest Identification Aid:
http://vegipm.tamu.edu/imageindex.html

Pests and diseases of succulent plants:
http://www.succulent-plant.com/pests.html#red%20spider%20mite

Ucu posted on 4-8-2006 10:40 AM

Originally posted by Kero_kero at 4-8-2006 03:42 AM
MEALY BUG

http://www.bugwood.org/factsheets/images/Mealy_Bug7s.jpg http://www.bugwood.org/factsheets/images/Mealy_Bug2s.jpg

The insects are small and grey or light brown and so difficult to s ...

Kero, many thanks.

Telur2 tu lebih kurang macam gambar yg kau paste ni ler. Tapi aku tak dpt nak pastikan samada serangga tu adalah sama cam gambar tu selepas menetas. Dah habis ikhtiar dah aku ni. Esp. kat pokok keladi, kat btg, kat bawah daun seme ada. Pehtu berjangkit kat pokok2 yg berdekatan.

Cara2 nak control tu, alahai.. kemende tu weh!!! Dlm pasaran kita ada jual ke. Tak pun kau tunjukkan lah gambar, senang aku gi supermarket terus beli. Tu pun kalau harga patut :nerd: kalau idak... buang jelah pokok2 yg sakit tu..

Ucu posted on 4-8-2006 10:44 AM

Originally posted by maksuu at 3-8-2006 07:14 PM
Maksuu pun lemah tengok serangga putih ni, jenuh maksuu sembuh ngan ridsect, lari le sekejap pastu datang balik. Camana yer...

Maksu, pokok2 aku kalau sembur ridsect habis mati semenye. Cam Maksu gak, lari pehtu dtg balik, lelama pokok tu yg mati. Aku tengok pokok2 mak aku elok je semenye. Takde kena serang. Aku ada tanya dia guna ubat apa, ntah tak berapa jelas sgt soda ke sodium ke mende ntah.

maksuu posted on 4-8-2006 03:09 PM

Maksuu pun dah naik malas dah sembur2 sementelah skarang ni dah duk KL, tapi yang putih2 tu le serangga nya. Sekali picitt.. busuknya. Hehehe...

Rajin benor Kero dapatkan info untuk kita yer, thanks Kero.

Arwen posted on 4-8-2006 03:33 PM

ucu, maksu....pakai jer malathion..
byk jual kat kedai2 bunga ataupun hardware.  tanya kat orang nursery mesti dia tau.
tapi kena lah selalu sembur..bukan hari2 tapi normally mcm dua minggu atau sebulan sekali semburlah..insyaallah hilanglah nanti.
cuma daun2 yg dah kena attack tu kena dipotong dan dibuang dlm plastic. jgn buang merata2 kat situ sbb boleh berjangkit kat pokok yg lain.

Ucu...ridsect yg maksu pakai tu waterbased tak?
sebaik2nya pakai H2O punya sbb tak effect kat pokok.

Maksu, sembur tu hari2 ker atau sekali sekala jer...klu waterbased ni kena sembur selalu sbb bila kena siram, yg waterbased ni akan lenyap bersama air...

[ Last edited by  Arwen at 4-8-2006 03:35 PM ]

Arwen posted on 4-8-2006 03:37 PM

lagi satu kalau ada byk semut kat kawasan tu, semut ni lah punca wujudnya serangga putih2 nih....
kalau ada semut, try beli ubat semut yg biji2 halus....boleh beli kat kedai hardware kut..harga dlm RM0.70 - RM1.20.

CivicSI posted on 4-8-2006 03:40 PM

Originally posted by Arwen at 4-8-2006 03:37 PM
lagi satu kalau ada byk semut kat kawasan tu, semut ni lah punca wujudnya serangga putih2 nih....
kalau ada semut, try beli ubat semut yg biji2 halus....boleh beli kat kedai hardware kut..harga dl ...


:setuju:  Memang semut ni akan memeriahkan penyakit lain.. tapi ladybug tidak

Arwen posted on 4-8-2006 03:40 PM

Originally posted by Ucu at 4-8-2006 10:40 AM


Kero, many thanks.

Telur2 tu lebih kurang macam gambar yg kau paste ni ler. Tapi aku tak dpt nak pastikan samada serangga tu adalah sama cam gambar tu selepas menetas. Dah habis ikhtiar dah ...


Ucu, sebut jer nak beli malathion...tahulah orang kat nursery tu..
harga tak mahal, sebotol tak sampai RM10 pun...bukan terus pakai camtu jer..
nanti diorang ajar mcm mana nak buat campuran malathion dgn air.
sebotol tu boleh pakai lama....jgn risau.

Arwen posted on 4-8-2006 03:41 PM

Originally posted by CivicSI at 4-8-2006 03:40 PM



:setuju:  Memang semut ni akan memeriahkan penyakit lain.. tapi ladybug tidak

ladybug tu membantu mencegah penyakit....
so bela lah byk2...hehehee
kenapa takde jual ladybug ni ek..kat umah ni kadang2 ada lah jumpa 2-3 ekor..suka sgt bila jumpa.

afyyzuul posted on 9-8-2006 12:54 PM

Actually kalau nak jimat pakai air campuran bawang putih cuma kena ikut sukatan yg betul. Sukata dia macam ni.
2 bahagian air bwang putih. Make sure tapis. Jgn ambik hampas bawang putih tu.
1 bahagian air sabun. Gunakan sabun mandi. Jgn guna sabun lain. Nanti mati pokok.
1 bahagian air.
Campur kesemua ramuan. Then sebur pada pokok. Bila dah sembur makesure kita siram pokok air siraman tak kena daun. Siram kat kawasan tanah aje. Kalau kena daun habis la air bawang putih yg kita sembur td.
Cuba amalkan seminggu 2 kali utk pokok yg diserang serangga.
Insyaallah berkesan. Saya dah cuba. Dpat petua ni from arwah atuk.
Kalau guna racun kimia bukan takl boleh but kesan dia pd kita juga nanti. Especially pd yg tak biasa. Bukan setakat serangga aje mati, manusia pun bolhe kena kesannya.

Juju posted on 11-8-2006 02:19 PM

kat rumah juju pun pokok baru diserang serangga putih tu...apa nama ye...tak tahu...tapi mak juju panggil"benah"...so dah letak racun serangga....banyak gak....letak air siraman beras...nampak cam kurang...dulu pernah satu pokok nie kena...juju cantas semua daun2 sampai toggel pokok tu....tapi pokok nie sayang nak buang daun2 dia coz nak buat bonsai

jagung_manis posted on 12-8-2006 03:03 AM

ade tak tips utk menghalau siput babi. habis pokok cili aku kene makan siput..... :( :(

Kero_kero posted on 13-8-2006 05:43 PM

Originally posted by jagung_manis at 12-8-2006 03:03 AM
ade tak tips utk menghalau siput babi. habis pokok cili aku kene makan siput..... :( :(

Biasa Kero tabur kulit telur keliling pokok..sbb siput x suka lalu kat kulit telur ni.

Lg satu cara..potong separuh botol mineral & kabus dlm tanam. Mulut botol tu betul2 paras atas tanah.
lepas tu masukkan cuka dlm tu..letak skit perangkap cam sayur kobis ke..
nanti pepandai le siput tu melawat tempat tu..sampai jatuh masuk dlm air cuka.

Nak lg senang, ambik siput tu, pijak je ngan kaki sampai mampos..ni dah kejam sgt kot:nerd:

Ucu posted on 15-8-2006 09:49 AM

Huhuhuh dah lama aku tak melawat rumah baru aku ni.. tau2 dah
byk reply with good tips. Many thanks kekawan.. Kero, Arwen,
Afyyzuul  :tq:

Hujung minggu lepas, aku dah cantas pokok keladi aku yg berpenyakit
tu. Aku buang segala daun, tinggalkan btg dia je dgn harapan esok2
tumbuh baru. Memula sayang tapi bila pikir demi kebaikan pokok2 yg
lain, aku tekadkan hati buang je.

Malathion tu camana rupa bentuk Arwen? Cecair? Bijik2? Aku ni bukan
apa, kang salah sebut tersebut marathon.. tau2 jelah kat tempat aku
tu seme bangsa yg cakap pelat2. Lain sebut lain brg yg dpt. Sorry yek
Arwen meyusahkan kau lagi.

Ucu posted on 15-8-2006 09:59 AM

Originally posted by afyyzuul at 9-8-2006 12:54 PM
Actually kalau nak jimat pakai air campuran bawang putih cuma kena ikut sukatan yg betul. Sukata dia macam ni.
2 bahagian air bwang putih. Make sure tapis. Jgn ambik hampas bawang putih tu.
1 bah ...

Afyyzuul, thanks :tq: sbb sudi share tips.

Memula tu aku rajin gak blend bawang putih, main belasah je takde
sukatan.. no wonder tak menjadi.. :geram: Dah tu bekas siraman
aku tu lak yg tersumbat sbb aku tak tapis hampas bawang putih.

Anyway, baru ku tau rupanya air campuran bawang putih tu perlu
ikut sukatannye plus campur dgn air sabun dan di siram kat tanah.
Selama ni aku siram kat daun je. Padanlah tak menjadi sbb byk yg aku
tak reti & perlu belajar. Mekasih yek Afyyzuul. :tq:

Ucu posted on 15-8-2006 10:06 AM

Originally posted by Arwen at 4-8-2006 03:33 PM
ucu, maksu....pakai jer malathion..
byk jual kat kedai2 bunga ataupun hardware.  tanya kat orang nursery mesti dia tau.
tapi kena lah selalu sembur..bukan hari2 tapi normally mcm dua minggu atau  ...

Arwen, lupa nak tanya tadi arrr... malathion tu membahayakan
binatang peliharaan tak? Kat rumah aku tu ada bela kucing, kang....
(hish!! toksah sebut ler...) kucing aku tu lak suka bebenor tido
celah2 pasu, sebelum tido tu aku slalu peratikan dia akan hidu2
bau pokok2 tu.

Huh! byk mende nak kena beli ni.. H20, malathion, ubat semut..

Ucu posted on 15-8-2006 10:10 AM

Originally posted by jagung_manis at 12-8-2006 03:03 AM
ade tak tips utk menghalau siput babi. habis pokok cili aku kene makan siput..... :( :(

kalau Arwen punya cara kejam ialah dgn pijak je siput babi tu aku
punya cara pulak :

bagi je siput tu makan cili tanaman kau tu biar dia kepedasan. Lama2
dia serik nak makan. :hmm:

kempot posted on 15-8-2006 10:29 AM

hii... kite org baru ... hope can share info n bermember2...

kempot mmg menyampah ngan  serangga yg menyebok kat pokok2 nih.. paling trok menyerang skang ni is pak, mak n anak blalang.. aduss... blalang ijau,kuning, coklat sume ade.. siput babi pon same gak dr yg kecik sampai yg beso,semut pon same dari yg halus2 kale itam sampai yg beso kale merah ke coklat tuh... dtg geram kempot penyekkan je sipot tu ngan cangkul..l
Page: [1] 2 3 4 5 6
View full: Tips Penjagaan Pokok Bunga Diserang Serangga