ccyber5 posted on 9-8-2006 01:21 PM

pengalaman aku sebagai broker/introducer tanah/D2/rumah/etc...

assalamualaikum dan salam sejahtera
kepada MOD dan para sahabatku sekelian

aku nie baru nak berjinak2 sebenarnya dengan penjualan dan pembelian tanah orang. aku berminat dengan bidang nie selepas aku tengok ada member aku yang memang dah berjaya dlm bidang nie.

so.. aku pun berminat la menceburi bidang ini. aku ingat benda nie mudah.. rupanya banyak gak songehnya sama mcm bisnes2 lain yg kawan2 kita kat sini buat.

pengalaman yang aku ada adalah waktu skali tu.. sorang pakcik nie, dia nak jual tanah kat kota tinggi tu.. aku pon bertungkus lumus mencari buyer dan alhamdulillah akhirnya dapat seorang buyer nie.

skali aku kontek pakcik tu balik.. dia cakap dah ada org lain yg potong line aku tu, siap dia bawak buyer dan lawyer skali unt lock tanah tu... so kes pertama nie melepas la..

So dalam buat sales tanah nie.. aku belajar satu benda.. orang biasanya akan tengok product yg kita nak jual.. dan orang akan tengok diri kita. sebab dia nak tahu samada kita nie orang yang boleh percaya atau tidak..

yang keduanya.. birokrasi.. ini memang kena study la dan tahu selok belok. aku pon masih dok belajar lagi dlm bidang nie.

buat masa nie aku ada beberapa tanah untuk dijual dan masih mencari buyer2.

kalau korang kat sini ada pengalaman beli atau jual tanah citer la.. leh kita kongsi sama...aku rasa bidang nie mmg bidang yang bagus sebab sampai bila2 pon orang akan buat bisnes jual beli tanah nie. lagipun kat m'sia nie banyak lagi tanah2 terbiar yg belum diusahakan...

kalau ada kawan2 kat sini nak berjinak2 dengan pertanian pun aku boleh cadangkan beberapa tanah2 yang murah dan sesuai untuk pertanian dan perladangan..

[ Last edited by  ccyber5 at 17-10-2006 09:08 AM ]

ccyber5 posted on 9-8-2006 02:14 PM

senarai tanah yg aku ada sebenarnya dah di buka oleh lanun terbang..

dan yang terbaru adalah tanah dusun durian di kuala pilah
keluasan 1.8 ekar dengan harga rm80k

tanah nih sebenarnya pada awalnya owner buka pada saya rm140k
tapi pagi tadi dia call tuk jual tanah tu pada harga rm80k je
leh jumpa owner tuk terus tukar nama
slps byaran dibuat..

so bagi yang berminat leh PM

Izzuddin posted on 10-8-2006 07:50 AM

aku pun ada pengalaman jual tanah tapi nasi dah nak sampai bibir boleh terjatuh pulak...

ni berlaku 2 tahun dulu....member aku punya bapak dapat tanah kat dengan pelabuhan tanjung pelepas. bapak dia orang susah tapi tah macam mana rezeki tergolek....so agreement dengan bapak dia ialah jual berapa yang ko nak dan dapat komisen 4 peratus....value tanah tu ialah 14 juta...dan selepas tebus guna value dia naik jadi 60 juta...so aku call a few people.....selepas 6 bulan aku masih ingat hari jumaat.. ada lawyer call aku dia kata client dia comfirm nak beli dan kalau agree petang tu terus dia beli tiket pi jb sign agreement. so aku dengan gembiranya terus call member aku....ko tau apa terjadi....member aku angkat phone dan cakap kat aku dia ada kat jb sebab sejam yang lalu ada orang dah sign agreement untuk beli tanah tu dengan harga 12 juta....dan dah bayar 10% deposit....aku rasa nak nangis beb.....rezeki nak masuk tapi terjatuh sebelum masuk mulut....takpe takde rezeki....

Kilokahn posted on 10-8-2006 08:02 AM

aku baru nak berjinak2 main tanah. sila beri tunjuk ajar. aku fokus area kelantan skarang ni.

Abah aku ajar aku satu moto: "Tenggala Sampai Lumat".

pokcikgumber posted on 10-8-2006 08:05 AM

Originally posted by Kilokahn at 10-8-2006 08:02 AM
aku baru nak berjinak2 main tanah. sila beri tunjuk ajar. aku fokus area kelantan skarang ni.

Abah aku ajar aku satu moto: "Tenggala Sampai Lumat".

fusss..ganasnya kau..main tanah.

Kilokahn posted on 10-8-2006 08:07 AM

Reply #5 pokcikgumber's post

alaaa, 2-3 baldi je.. :P

I-chi-ban posted on 10-8-2006 09:32 AM

Originally posted by Kilokahn at 10-8-2006 08:02 AM
aku baru nak berjinak2 main tanah. sila beri tunjuk ajar. aku fokus area kelantan skarang ni.

Abah aku ajar aku satu moto: "Tenggala Sampai Lumat".


kalu kawe tak silap... maknonya demo keno usoho atas tanoh tuh.... tane timun ko tane ubi ko.... ternak lembu ko...

Kilokahn posted on 10-8-2006 09:45 AM

Reply #7 I-chi-ban's post

Betul dah tu. Tapi boleh pakai utk mengumpamakan usaha untuk carik maklumat pasal tanah tu, samada boleh tukar nama ke tak, tanah 33 tahun ke, 66 tahun ke, 99 tahun ke, hak milik sementara atau kekal. dah clear semua, baru boleh beli tanah tersebut.

Ada kes hari tu kat Tembila t'ganu, abah aku nak beli tanah seekar 2 ratus depa, owner pun tak tahu tanah dia tak mana. Dia cuma ada geran sahaja dan tahu tanah dia 'rapat sungai'. Dia beli dari tgn orang lain 'tak tenggala sampai lumat'. Tanah tu kat mana? Dalam paya nipah! Abah aku panggil technician dari pejabat tanah, dia bagi tau tanah tu duduk dalam paya. Tengok dalam Google Earth, pun memang dalam paya. Owner pun tepuk dahi. Abah aku tak jadi beli.

Benda2 ni common sense, tapi ada orang lupa.
Saya budak baru belajar.

ccyber5 posted on 10-8-2006 01:44 PM

Originally posted by Izzuddin at 10-8-2006 07:50 AM
aku pun ada pengalaman jual tanah tapi nasi dah nak sampai bibir boleh terjatuh pulak...

ni berlaku 2 tahun dulu....member aku punya bapak dapat tanah kat dengan pelabuhan tanjung pelepas. bapak ...



sabar je laa aku pun ada terima nasib yg sama ngan ko Izzuddin

ccyber5 posted on 10-8-2006 01:46 PM

Originally posted by Kilokahn at 10-8-2006 08:02 AM
aku baru nak berjinak2 main tanah. sila beri tunjuk ajar. aku fokus area kelantan skarang ni.

Abah aku ajar aku satu moto: "Tenggala Sampai Lumat".


tanah kat kelantan dengar kata murah...
cuma birokrasi byk..
terutama tanah YIK

entrepreneur_78 posted on 10-8-2006 01:50 PM

mmm.. susah yer nak dpt tanah kat kelantan...??
baru igt nak cari tanah kat sane... :nerd:

ccyber5 posted on 10-8-2006 02:00 PM

Originally posted by entrepreneur_78 at 10-8-2006 01:50 PM
mmm.. susah yer nak dpt tanah kat kelantan...??
baru igt nak cari tanah kat sane... :nerd:

tapi kalau nak juga boleh laaa
kene sabar byk byk laa

sbb saya pun baru dpt document ada satu syarikat dapat pajakan dari YIK dan syarikat tu pulak nak pajak kat org lain...
saya tgh check document nih genuine ke tak..

ccyber5 posted on 11-8-2006 10:52 AM

senarai tanah kedua..

Lokasi                 : Slim River
Keluasan        : 41 ekar
Harga                : 75K/ekar
Status                : Freehold
Catatan        : Kelapa Sawit (15 Tahun)

Lokasi                 : Bahau, Negeri Sembilan
Keluasan        : 544 ekar
Harga                : 24K/ekar
Status                : Freehold
Catatan        : Kelapa Sawit 504ekar(6-15 Tahun)/Durian 40ekar

Lokasi                 : Gemenceh
Keluasan        : 1500 ekar
Harga                : 30K/ekar
Status                : Freehold
Catatan        : Kelapa Sawit 1056ekar (6-12 Tahun)/Getah 444ekar 40Tahun)

Lokasi                 : Asahan, Melaka
Keluasan        : 300 ekar
Harga                : 33K/ekar
Status                : Freehold
Catatan        : Kelapa Sawit (2-9 Tahun)

Lokasi                 : Bahau, Negeri Sembilan
Keluasan        : 545 ekar
Harga                : 22K/ekar
Status                : Freehold
Catatan        : Kelapa Sawit (7-8 Tahun)


Lokasi                 : Kinabatangan
Keluasan        : 2000 ekar
Harga                : 2.8K/ekar
Status                : Freehold
Catatan        : Tanah Kosong

Lokasi                 : Kinabatangan, Sabah
Keluasan        : 6000 ekar
Harga                : 2.8K/ekar
Status                : Freehold
Catatan        : Tanah Kosong



Lokasi                 : Kota Kinabalu
Keluasan        : 28000 ekar
Harga                : 14K/ekar
Status                : Freehold
Catatan        : Kelapa Sawit (4 Tahun)

Lokasi                 : Sandakan, Sabah
Keluasan        : 2670 ekar
Harga                : 13K/ekar
Status                : Freehold
Catatan        : Kelapa Sawit (4 Tahun)

Lokasi                 : Lahad Datu
Keluasan        : 3313 ekar
Harga                : 13K/ekar
Status                : Freehold
Catatan        : Kelapa Sawit (5 Tahun)

Lokasi                 : Batu Kurau
Keluasan        : 1000 ekar
Harga                : 25K/ekar
Status                : Freehold
Catatan        :  -

Lokasi                 : Serendah
Keluasan        : 220 ekar
Harga                : RM 9.50/sq ft
Status                : Freehold
Catatan        : Development Land


Lokasi                 : Kuala Klawang
Keluasan        : 50 ekar
Harga                : 10K/ekar
Status                : Leasthold
Catatan        : Tanah Kosong

Lokasi                 : Bandar Muazam Shah
Keluasan        : 500 ekar
Harga                : 75K/ekar
Status                : Freehold
Catatan        : Kelapa Sawit (15 Tahun)


Lokasi                 : Johol, Negeri Sembilan
Keluasan        : 129 ekar
Harga                : 16K/ekar
Status                : Leasthold
Catatan        : Tanah Kosong

Lokasi                 : Kota Tinggi, Johor
Keluasan        : 1059 ekar
Harga                : 28K/ekar
Status                : Leasthold
Catatan        : Kelapa Sawit (3-8 Tahun)

Lokasi                 : Pedas, Negeri Sembilan
Keluasan        : 2.3 ekar
Harga                : 100K
Status                : Freehold
Catatan        : Tanah Kosong

Lokasi                 : Rembau, Negeri Sembilan
Keluasan        : 40 ekar
Harga                : 1.5J
Status                : Freehold
Catatan        : Pasir

ccyber5 posted on 13-8-2006 03:51 PM

terbaru,
tanah ladang kelapa sawit nih aku dapat dari sorang akak nih dari kuantan pahang,
luas tanah tu 750 ekar dgn harga rm26k/ekar dan status leashold selama 99thn
kalau ada sesiapa berminat leh laa msg aku utk dptkan document..

Hepyboy posted on 13-8-2006 11:52 PM

Aku teringin nak blaja gak bisnes jual tanah ni. Camne nak jadi broker tanah ni beb? Apa syarat & kriteria yg diperlukan?
Leh ajar tak step by step utk jadi broker tanah ni?

Kilokahn posted on 14-8-2006 06:56 AM

Reply #15 Hepyboy's post

belajar ngan orang. aku berpindah ke kelantan utk belajar ngan orang ngan start bisnes homestay aku.

zerocredit posted on 14-8-2006 07:15 AM

saya baru beli tanah di kedah
tanah bukit
keluasan = 7 ekar
catatan = tanah balak.



http://i43.photobucket.com/albums/e395/mrsaifuddin/Photo_0065.jpg



http://i43.photobucket.com/albums/e395/mrsaifuddin/Photo_0057.jpg



pasal deal nak keluarkan balak dah settle. insyaallah akan dijalankan pada bulan 10.

ehh sape tau pasal kuari tanah..macam mana nak apply lesen?
atau sape berminat nak kerjasama utk buat kuari nie? but please make sure ade lesen la(bukan guna lesen org lain)

pasal nak deal ngan pemilik tanah lain dah settle..insyaallah, semua pemilik akan bersetuju sepertimana kami dah deal untuk mengeluarkan kayu-kayu balak hari tu dengan sebuah syarikat melayu . termasuklah  persetujuan semua pemilik tanah disekitar jalan menuju ke bukit itu, diorang benarkan tanah diorang dijadikan jalan.

kalau berminat atau boleh membantu, minta pm saya...

many thanks



ermm..

tanah untuk di jual:


keluasan : 2 lot
tempat    : berhadapan kolej matrikulasi kedah
harga      : 60K



http://i43.photobucket.com/albums/e395/mrsaifuddin/Photo_0070.jpg


http://i43.photobucket.com/albums/e395/mrsaifuddin/Photo_0068.jpg



keluasan   : 1 lot
tempat      : batu 10 Jeniang, kedah
harga        : 25K
cuma berselang 3 lot dari jalan besar, dan semua lot telah ade rumah...




http://i43.photobucket.com/albums/e395/mrsaifuddin/Photo_0052.jpg




http://i43.photobucket.com/albums/e395/mrsaifuddin/Photo_0049.jpg





http://i43.photobucket.com/albums/e395/mrsaifuddin/nescafe.jpg
selamat pagi mod...hehehe jgn delete erk...hehehe...iklan ni tak menjana keuntungan pon

[ Last edited by  zerocredit at 14-8-2006 07:47 AM ]

Hiven posted on 14-8-2006 08:05 AM

hebat zerocredit... dah ada tanah unt buat kuari.... power power

ccyber5 posted on 14-8-2006 12:02 PM

Originally posted by Hepyboy at 13-8-2006 11:52 PM
Aku teringin nak blaja gak bisnes jual tanah ni. Camne nak jadi broker tanah ni beb? Apa syarat & kriteria yg diperlukan?
Leh ajar tak step by step utk jadi broker tanah ni?


aku rasa laaa
perkara penting nyer kau mesti ada masa dan duit modal sendiri tuk mnjalankan sesuatu tanah yg ko dapat tu tuk dijual,
masa tu tuk cari buyer dan modal tu tuk duit ko runnning projek tu sampai tanah yg ko bawak tu terjual... lepas tu baru laa balik modal penat lelah ko

ccyber5 posted on 14-8-2006 01:15 PM

diperlukan...
dusun buah-buahan area baling/sungai petani
budjet rm50k

drasmadi posted on 14-8-2006 01:53 PM

Aku bab properties investment ni mmg tak berapa nk reti.  Kena gi kursus dulu.  Tapi ada sorang sifoo ni cakap kat aku kalau duit cukup2 ajer maka beli tanah yg ada building atasnya lebih bagus dari beli tanah kosong.  Sebab tanah kosong tu susah untuk dicagarkan ke bank.  Sila beri pandangan ...

ccyber5 posted on 14-8-2006 01:59 PM

tanah kosong utk dijual ada balak kat Miku, rembau, n9
freehold
rm28k/ekar
luas 12 ekar

ccyber5 posted on 14-8-2006 02:07 PM

Originally posted by drasmadi at 14-8-2006 01:53 PM
Aku bab properties investment ni mmg tak berapa nk reti.  Kena gi kursus dulu.  Tapi ada sorang sifoo ni cakap kat aku kalau duit cukup2 ajer maka beli tanah yg ada building atasnya lebih bagus dar ...


memang betul kata sifoo ko tu
sbb kalau nak dicagarkan pada bank
bank akan value sekali apa yg ada atas tanah tu termasuk pokok ke apa apa ke

ccyber5 posted on 15-8-2006 12:10 PM

lot banglo untuk dijual RM120K keluasan -+ 54000 kaki persegi (boleh nego)
lokasi tepi jalan besar telok kemang port dickson

rarahim posted on 15-8-2006 01:36 PM

Aku berminat gak actually tapi tak berapa (sebenarnye tak langsung) arif pasal jual-beli tanah ni. Soalan pertama, kalau nak jadi broker tanah adakah maknanye kite kene keluarkan duit beli tanah tu from owner lepas tu cuba jual balik? atau kite cuma kontek owner dan tolong jual utk die dan dapat komisen je?

------------------
Ade satu tanah nak dijual (bukan aku punya):

Lokasi: Pulau Redang (tepi laut, bersebelahan Laguna Beach Resort)
Keluasan: 5 ekar
Harga: RM 4j bisa dirunding

Kalau ade yg berminat nak beli atau nak tolong jualkan sila PM.
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: pengalaman aku sebagai broker/introducer tanah/D2/rumah/etc...