pojamiy posted on 11-8-2006 03:45 PM

Batuk N Kahak - ada petua tak

ada petua atau ubat yang mujarab tak utk kanak2 yang selalu batuk berulang and ada kahak. Ada org kata kalau dibiarkan lama-lama  boleh dapat athma.

cikedee posted on 11-8-2006 03:48 PM

professor yg handle kes anak aku masa kat HUKM dulu ada bgtau aku... salah satu petuanya bg anak minum sedikit madu. berfungsi utk menghilangkan kahak / lendir ni...

Oshin posted on 11-8-2006 04:09 PM

Originally posted by cikedee at 11-8-2006 03:48 PM
professor yg handle kes anak aku masa kat HUKM dulu ada bgtau aku... salah satu petuanya bg anak minum sedikit madu. berfungsi utk menghilangkan kahak / lendir ni...
Iye madu. Bancuh dengan air ais ke, suam ke bagi anak minum. Insyaallah berkurangan.

buncis posted on 11-8-2006 04:31 PM

kalo ubat farmasi beli mucosolvan (lebih kurang la ejaannye gitu)

pasang aromaterapi eucalyptus   pun bagus jugak.

mmelonberries posted on 11-8-2006 04:39 PM

melon prnh dgr utk ilangkan batuk ni ...
amik jus limau kasturi n buh sket kicap.....
pastu makan....

lyly posted on 11-8-2006 04:52 PM

Originally posted by cikedee at 11-8-2006 03:48 PM
professor yg handle kes anak aku masa kat HUKM dulu ada bgtau aku... salah satu petuanya bg anak minum sedikit madu. berfungsi utk menghilangkan kahak / lendir ni...

aku da try uat kat anak aku, kasik dia madu satu sudu kecik (letak air siket ler takmo pekat sgt)...al-hamdulillah......:nerd:

mysuria posted on 11-8-2006 04:58 PM

yup!madu..my father pun bgtau suh my kids minum madu tp skit je..Lg satu, dia kata madu mana ntah yg elok.ada jenis dia..tp lupa la..my dad kata cha ya nun alif yg bgtau dia.

Lily_Savage posted on 13-8-2006 01:16 PM

anak lily pun ada masalah ni sejak lahir now dah setahun 9 bulan
dia mmg sentiasa batuk, jarang sgt x batuk, pastu mcm penuh ngan kahak bunyinya tp dia x reti nak ludahkan kahak tu. kekadang kesian sbb samapi terbangun kalau batuk teruk sgt. makan ubat pun mcm x berapa berkesan. dan mmg pun dia lepas tu dpt asma..waktu umur dia dlm setahun kena first attack..sampai sekarang masih lagi cuma mild athma aje lah. lily pun nak jugak tau kalau2 ada petua yg baik utk anak yg selalu batuk n berkahak ni.

NajihaIbrahim posted on 13-8-2006 11:25 PM

Ada ubat batuk yang campur madu macam ibu dan anak dan juga Hurix Ubat Batuk Bermadu. Selalu nampak iklan kat Harian Metro. Boleh dapat kat farmasi.

ira79 posted on 14-8-2006 09:54 AM

i would recommend to use madu asli (tak kira la dapat mana pun madu nih.. lagi elok kalau dapat yg dari kampung.. yg confirm asli bkn capur gula mcm jual kat pasar mlm tu) pastu campur ngan air limau kasturi. sukatannyer lebih kurang camnih. 1/2 sudu teh ngan 1/2 biji limau kasturi.. mix it well.. bagi anak minum. buat pagi skali malam skali. kalau malas.. buat malam je sblm dia tido. lps bagi tu.. bagi dia minum air suam. ira memang buat camnih kat anak²... siap simpan stok madu ngan limau kasturi kat dapur. madu tu ira beli kat pasar kuala kangsar.. confirm asli. ataupun satu lagi kat pasar labuan.

ira79 posted on 14-8-2006 09:55 AM

i would recommend to use madu asli (tak kira la dapat mana pun madu nih.. lagi elok kalau dapat yg dari kampung.. yg confirm asli bkn capur gula mcm jual kat pasar mlm tu) pastu campur ngan air limau kasturi. sukatannyer lebih kurang camnih. 1/2 sudu teh ngan 1/2 biji limau kasturi.. mix it well.. bagi anak minum. buat pagi skali malam skali. kalau malas.. buat malam je sblm dia tido. lps bagi tu.. bagi dia minum air suam. ira memang buat camnih kat anak²... siap simpan stok madu ngan limau kasturi kat dapur. madu tu ira beli kat pasar kuala kangsar.. confirm asli. ataupun satu lagi kat pasar labuan.

errynn posted on 14-8-2006 10:06 AM

hehe rynn try bagi clolustrum kat anak lin...
perfect selsema terus baik

anatara kelebihan colustrum..
menentang alahan dan selsema...
menghalang tulang reput
mengurangkan kesakitan otot dan keadaan imunisasi auto
menentang kuman bakteria yg dijangkiti melalui makanan dan minuman
mengurangkan berat dan lemak badan...

rafino posted on 17-8-2006 05:26 PM

sekejap,maduni boleh ke kasi kat anak yang baru 4 bulan

yati8018 posted on 17-8-2006 09:24 PM

amalkan mkn sengkuang tapi yg saiznya kecil

soulha posted on 23-8-2006 01:29 AM

Mula2 sampai egypt..my boy 6 bln..masa tu winter....perjalanan yg jauh and sejuk..dia demam dan batuk berkahak kesian sngt...tk tahu nk buat camner..ikutkan hati cam nk pegi sedut buang jer...jumpa pakar kanak2 sini..walaupun Dr..tp dia cadangkan soulha buangkan sendiri kahak tu..dengan mencampurkan madu bersama jus limau nipis..bukan beri baby minum.. tp loyakan anak tekak dia dng campuran tadi..(bersihkan jari jelup dlm campuran tadi..kemudian letakkan didlm tegak dia bagi muntah bersama kahak tu...sebenarnya madu untuk larutkan kahak yg pekat...buang skit2 berserta dng makan ubat yg syorkan...alhamdulilah 3/4 hari ok..sehingga skrnag dh tkder apa2...

matakucing posted on 11-11-2006 10:28 PM

pasal batuk dan kahak ni,kalau baby yang masih kecik hingga 1 tahun lebih,elok bawah pergi klinik...buat SONOTRON...aku tak tahu kat KL ada ker tak(kalau ada mesti mahal)..sebabnya aku dulu masa anak pertama dan kedua,bila dorang selalu bunyi banyak kahak dlm kerongkong dan susah nak bernafas,aku bawa g klinik ,doktor syorkan guna sonotron..bila lepas buat sonotron...kahak dan lendir tu akan keluar bila baby buang air besar....bagus sangat..anak2 pun dah sihat ....

bebaru ni anak adik ipar aku yang 3 bulan lebih pun,dia bawa gi klinik buat sonotron,sebab baby dia banyak kahak..so sekarang dah ok...

matakucing posted on 11-11-2006 10:32 PM

utk makluman,sonotron ni bukan sedut tau..tapi alat dia lebih kurang cam pengering rambut tu..digunakan kat belakang badan baby dan dada utk cairkan kahak tu

UMMI_MAI posted on 15-11-2006 06:01 PM

kat mana nak tanya pasal sonotron tu yekk...

chukie posted on 16-11-2006 11:32 AM

h'ah la..baby chukie pun tgh batuk n selsema ni..sonotron ni nak dpt kat mana??

matakucing posted on 17-11-2006 10:09 AM

Ummi n CHUKIE..

sonotron  yang kita buat ni kat klinik kat kelantan...KLINIK RAMZI...
murah jer kat situ..tapi kalau klinik kat kelantan yang lain tak tau ada ker takde....
kalau kat KL mesti mahal gilerr guna sonotron ni...yelah hasilnya bagus...

acts1869 posted on 17-11-2006 12:29 PM

ada sesaper tau tak...anak umur setahn 4 bln dh blh bg madu ker.... lagi satu, ada sesiapa pernah bg anak minum propolis tak....boleh ke bg anak sethn lbh minum propolis....

neslo_suam posted on 20-11-2006 10:10 AM

saya tak berapa pasti samada baby boleh di beri madu atau tidak. Kerana saya pernah terbaca, madu tidak boleh di beri kpd baby krn kandungan dlm madu tu tidak dpt di proses oleh usus baby. Usus baby masih belum matang utk menerima kandungan tersebut.

Sama jugak dgn air mineral/air kosong...tidak boleh diberi terlalu byk, krn kandungan di dlm air tersebut masih tidak mampu utk di proses oleh usus baby.

Kalau tersilap info ni, minta maaf yer....

coyotemawi posted on 11-12-2006 03:11 AM

utk menghilangkan kahak ni..
apa yang aku buat dulu2..
aku makan jeli gamat..
tak kira la keluaran mana pun..

cara makan dia..
guna sudu plastik..
telan sikit2..
biar slowly lalu kot kerongkong
kalu kena gaya rasi nya...
sekali makan aje dah memadai..


kalu utk selsema lak...
kunyah tablet vitamin C..
kalu bagus tablet tu..
sebaik sahaja habis tablet tu dikunyah dan ditelan..
hilang terus selsema..
(pengalaman sendiri..syukur alhamdulillah rasi..)

meme posted on 12-1-2007 11:12 AM

anak meme pun baru lepas baik demam.. tapi batuk masih tak ilang lg... ade kahak plak tuh.. sian la.. semalam meme baru bagi dia makan madu.. satu sudu kecik..
agak2 makan masa brape hari ye baru pulih.. meme risau pulak kalo biorkan lelama nnt jadik lelah pulak... risau tu sbb meme bagi madu yg bali kat pasaraya je.. bukan yg asli.. mane la tahu  tak berkesan plak ke"

bakulkain posted on 12-1-2007 03:06 PM

ini pengalaman saya sendiri ttg anak saya, dulu mcm2 dah saya cuba dari makan madu ke ubat klinik biasa ke semua tu bertahan hanya sementara je, alih2 saya buat keputusan hantar pergi klinik pakar di rawang.. sekali pergi je doktor scan dada.. masyallah punya lah banyak dan penuh kat paru2 dia.. pastu doktor bg sedut nebulizer dan bila balik rumah terus bg ubat yg disarankan.. alhamdulillah hilang kahak dia sekarang.. tapi kos dia agak tinggi skit kat klinik situ.. tapi takpe asalkan anak sihat dan takde kena asma sbb klu kena asma lg teruk dan lagi banyak ler kos kita kena keluar kan..

klu boleh jgn ler cuba ubat2 kampung ni sbb kesan dia agak lambat.. baik hantar kepada yg lebih arif ttg kahak ni terutamanyer baby, jgn kita pepandai sendiri..
Page: [1] 2 3 4 5
View full: Batuk N Kahak - ada petua tak