zacks posted on 24-8-2006 07:20 PM

[MERGED] MENGATASI PERMASALAHAN PERUT BUNCIT

Perut aku buncit skit, jadi nak mintak pendapat korang lah kalau aku buat sit up dgn push up 100 kali setiap hari, selama 2 bulan..boleh mengurangkan saiz buncit tu kpd minimum ke? :hmm: Ke still nak kena jogging jugak? Aku nak fokus kat menipiskan perut buncit je.. yg lain cam stamina ke, upper strength ke etc aku tak mau. Aku ada beli alat nak sit up tu minggu lepas. Beli kat OU, harga dia RM90.

Atau ada tips2 lain yg lagi best?

[ Last edited by  blackmore at 12-6-2008 02:33 AM ]

gelupur posted on 24-8-2006 10:46 PM

exercise ler pemalas!!!!!!!!

A380 posted on 25-8-2006 09:02 AM

Selain dari kena bersenam, try lah petua2 ni, menjadi pada aku so aku nak share lah :

i) Elakkan minum semasa makan. Minum bila dah abis makan. Tapi kalau dah tercekik tu, minum lah cepat2, kang tak pasal2 gol pulak heheh,

ii) kunyah makanan tu lama2 sket. Kalau ikut sunnah 40 kali, tapi kalau dapat dlm 10 kunyah tu pun dah ok jugak. Selain tu, kita pun akan rasa cepat kenyang.

iii) elakkan minum air sejuk dan berais. Pada aku, inilah penyebab kebuncitan perut. Sekali sekala boleh lah bang, kalau dah sampai tgh mlm pun nak pulun air sejuk, rasakanlah penangannya nnt :bgrin:

Selamat mencuba!

riz249 posted on 25-8-2006 12:31 PM

aku selalu gak buat sit up...tapi bila buzy skit lama x sit up aku rasa perut aku lagi buncit plak dr sebelumnya..maknanya kena sentiasa ler buat sit up...

holmes posted on 25-8-2006 07:50 PM

jgn terus baring ...tido selepas habis mkn :bgrin:

Ax posted on 25-8-2006 10:18 PM

ko mkn megi selame sbulan
ahhaaha

zacks posted on 25-8-2006 11:24 PM

Maggi sebulan? Nanti gugur rambut aku nanti huhuhu

mitsui posted on 26-8-2006 12:58 AM

sapu minyak but-but kat perut tu tiap2 malam...insyaAllah kurang buncit tu nnt.

Ax posted on 26-8-2006 01:25 AM

zack aku pon buncit dooo
hahahaahahaaha
ko gosok gigi ari2 3 kali
hehehehheeh

wgd4082 posted on 13-9-2006 03:35 PM

Originally posted by zacks at 24-8-2006 07:20 PM
Perut aku buncit skit, jadi nak mintak pendapat korang lah kalau aku buat sit up dgn push up 100 kali setiap hari, selama 2 bulan..boleh mengurangkan saiz buncit tu kpd minimum ke? :hmm: Ke still n ...

Kalau perut buncit, ko kena jaga pemakanan dan kerap buat exercise spt jogging, swimming atau anything yang berkaitan ngan "cardiovascular" punya exercise...tu je.

Alat-alat senaman atau buat sit-up...bukannya untuk menghancurkan lemak kat perut, tapi lebih kepada untuk membentuk @ membina otot-otot yang berkait-rapat ngan teknik yang diamalkan. So, kesimpulannya...perut akan tetap naik sekiranya:

1)  Tak buat exercise tapi buat sit-up saja - lemak maintain + ketumbesaran otot-otot kat perut

2)  Buat sit-up, tapi tak konsisten....kdg2 buat...kdg tu tak buat. Sebabnya, sekali ko buat sit-up, badan ko akan mengambil masa 2 - 3 hari untuk pembinaan otot2, dalam erti kata lain, senantiasa aktif kat bahagian perut tu. Bila tak buat @ tak aktif (tak buat sit-up), otot2 yang dah terbina tu akan "convert" jadi lemak2 yang sisa di sekelilingnya. Tu sebab orang yang selalu pi gym, bila tak aktif, badan akan cepat naik dan rasa lemah sikit...fat rules beb!!!!

kacang^soya posted on 13-9-2006 04:01 PM

Minum teh cina dalam kotak tu...oolong ke apa namanya..seduh 1 sd teh penuh daun teh tu (pekat sket) ngan 1 cawan air panas...dalam 20 mnit gitu...no sugar ye...perah limau nipis 1 biji...minum masa suam...mmg selim le ko dalam seminggu...pastu kalo rajin ko kayuh kaki cam kayuh beskal atas katil 100 kali utk expedite

[ Last edited by  kacang^soya at 13-9-2006 04:04 PM ]

awan posted on 13-9-2006 04:07 PM

Originally posted by zacks at 24-8-2006 07:20 PM
Perut aku buncit skit, jadi nak mintak pendapat korang lah kalau aku buat sit up dgn push up 100 kali setiap hari, selama 2 bulan..boleh mengurangkan saiz buncit tu kpd minimum ke? :hmm: Ke still n ...

amalkan minum teh orang kampung...
leh buang segala sampah sarap yng menempel kat perut ko...

redsinner posted on 13-9-2006 04:15 PM

aku ada terbaca kat health mag mane ntah + cleo bulan april/may, dia kata kalo perut buncit tak memadai dgn sit up alone. u kena consistent buat at least 1 set of exercise. i dunno whether its cardio + stamina training ke ape ke tapi aku dah try.
alhamdulillah aku ni semula jadi comey, 5 foot tall, kerempeng nak mampus. org panggil aku li'l one. tapi kekadang aku rasa bloated. so aku maintain exercise once a week for 1 hour, consist of (gym utilities) stepper n  bicycle. selalu2 kat umah  aku stretching n dancing sesuka jer, kalo rajin pegi clubbing la.
kesimpulannye, perut aku akhirnye kempis dgn kombinasi yg aku buat tu, bukanla sit up alone. tak jadi dowh

dee_la posted on 14-9-2006 03:44 PM

Originally posted by mitsui at 26-8-2006 12:58 AM
sapu minyak but-but kat perut tu tiap2 malam...insyaAllah kurang buncit tu nnt.


minyak but-but tu kat mana nak dapat? aku naklah try....:tq:

kacang^soya posted on 14-9-2006 05:12 PM

Originally posted by dee_la at 14-9-2006 03:44 PM



minyak but-but tu kat mana nak dapat? aku naklah try....:tq:
Itu Al-Waheeda HPA punya..kat shah alam ader sect 18...elk gak minum teh asiatica tuh n the barut herba..mesti slim punya

silverchair959 posted on 14-9-2006 07:02 PM

kalo dah takder masa nak exercise camner plak ek

kamar22 posted on 15-9-2006 02:57 PM

Originally posted by silverchair959 at 14-9-2006 07:02 PM
kalo dah takder masa nak exercise camner plak ek
ambik herbalife jer...replace ur meal 2x, take 1 normal meal...prot sure kempis...:hatdown:

nenekglamer posted on 15-9-2006 07:44 PM

Originally posted by kacang^soya at 13-9-2006 04:01 PM
Minum teh cina dalam kotak tu...oolong ke apa namanya..seduh 1 sd teh penuh daun teh tu (pekat sket) ngan 1 cawan air panas...dalam 20 mnit gitu...no sugar ye...perah limau nipis 1 biji...minum mas ...

Hehehe.. berkesan eh?

Kebetulan aku mmg ada beli Teh oolong ni weeks ago... Bila baca thread ni terus bukak pack tu and buat teh cam yang nko sarankan.  Tapi aku perahkan limau kasturi jer sbb tak de plk limau nipis.  No sugar and aku mmg biasa minum teh without sugar pun.  Sedap la la pulak.. Kalaupun perut aku takkan kempes sekalipun, aku akan teruskan minum... MMg best.

a.ceCCo posted on 17-9-2006 06:23 PM

best ker?beli kat mane ye?

PoisonousHoney posted on 18-9-2006 05:34 PM

puasa jek setahun. gerenti ilang buncit2 tuhs

akughi posted on 19-9-2006 04:34 PM

kalo ko pose setahun, bukan setakat ilang buncit... dgn ko sekali kering macam papan lapis...kepale je beso...hahahahah..

sunshinerose posted on 20-9-2006 01:19 PM

Originally posted by nenekglamer at 15-9-2006 19:44


Hehehe.. berkesan eh?

Kebetulan aku mmg ada beli Teh oolong ni weeks ago... Bila baca thread ni terus bukak pack tu and buat teh cam yang nko sarankan.  Tapi aku perahkan limau kasturi jer s ...

elllo kat mane nak beli...name teh tuh cam familiar

wgd4082 posted on 21-9-2006 10:03 AM

Originally posted by sunshinerose at 20-9-2006 01:19 PM


elllo kat mane nak beli...name teh tuh cam familiar

Banyak tempat ada jual...kat hypermarket...kat supermarket...Kat kedai cina/seng sei...tapi jangan cari kat kedai india & melayu, memang takder jual.

Oolong tea ni banyak jenis...takyah beli yang mahal2, yang murah pun dah kira ok dah. Mahal tu sebab daerah kawasan tanamannya (di China, Taiwan & Jepun), aroma, rasa & baunya yang lebih mengancam, tapi khasiat semulajadinya tetap sama bagi semua oolong yang mahal atau murah. Kalau ko dapat jumpa jenis "Shui Hsien" atau "Shui Xian" lagi bagus sebab kandungan kafein adalah yang paling rendah dikalangan teh jenis oolong. Kalau nak lagi best, malam ko minum "oolong tea" + limau nipis, siang pulak ko minum "green tea". Lagi banyak khasiatnya. Teh jenis "black tea" @ "red tea" jangan beli, sebab standardnya lebih kurang sama ngan teh kat Cameron Highland & Sabah atau teh yg dtg dari India/Sri Lanka.

Bila ko beli nanti, kalau boleh cari yang jenis "loose leaf". Sebab jenis teh ni adalah gred yang bagus dan khasiatnya adalah menyeluruh, berbanding ngan "tea bags" yang kebanyakkannya teh dah hancur atau jadi halus. Ada jugak teh jenis "loose leaf" yang diletakkan kat dalam "tea bags", tapi mahal sikit la.

Kesimpulannya, kalau ko pikir hanya nak ambik khasiatnya saja, semua jenis teh oolong dan teh hijau boleh sapu...tapi kalau ko nak jugakkan kenikmatan aroma, rasa & bau...aku cadangkan ko pi kedai Ten Ren. Kat situ dorang kasi ko rasa semua jenis teh dan suka hati ngko lah, nak pilih yang mana satu. Tapi kedai ni mahal sikit la...silap haribulan, boleh sampai dua kali ganda lebih mahal berbanding ngan para pengimpot yang lain kat Malaysia ni.

Cadangan aku :  

"Jasmine Oolong Tea" yang diimpot dari Taiwan @ "Shui Hsien Oolong Tea" yang diimpot dari China (ditanam di kawasan pergunungan Fujian)

miss_lala posted on 22-9-2006 02:39 PM

satu lagi petua....

jangan terus mandi selepas makan (rehat kan dulu badan n biar makanan tu turun dulu )....
better mandi sblm makan...:o:

Piratesjch posted on 22-9-2006 03:02 PM

Originally posted by zacks at 24-8-2006 07:20 PM
Perut aku buncit skit, jadi nak mintak pendapat korang lah kalau aku buat sit up dgn push up 100 kali setiap hari, selama 2 bulan..boleh mengurangkan saiz buncit tu kpd minimum ke? :hmm: Ke still n ...

maaf ye....saya tak tau cara ape untuk mengecilkan perut buncit anda. becos saya sangat slim pun...hehe...
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: [MERGED] MENGATASI PERMASALAHAN PERUT BUNCIT