Iman_Baby posted on 16-1-2006 03:11 PM

INFO KELAS JAHITAN / KRAFT

Tarikh Kursus:
12 Feb - 5 Mac
Setiap Ahad (2 - 4 ptg)

yuran penyertaan
RM280 (Ahli Kelab)
RM350 (bukan ahli)

Tarikh Tutup Penyertaan
6 Feb 2006

Tel No
03-76208111 ext 118 (Suriani) / ext 115 (Zuraini).

[ Last edited by  noor_hannah at 25-8-2006 02:29 PM ]

Iman_Baby posted on 3-7-2006 08:33 PM

KELAS MENJAHIT & KRAFTANGAN

Patchwork Beginner's Course
Course Fee : RM200.00
Duration of Course : 6 lesons (2hrs per lesson)
System of work:  1. Basic drawing & setting out
                            2. Making of Templates
                            3. Machine and hand piecing method
                            4. Applique
                            5. Basting
                            6. Machine and hand quilting
                            7. Finishing (ie. mitre joint, binding and hemming)

Class is Mon - Sat... 10am - 4pm.... no fix date or time... boleh dtg bila2 free... minimum 2hrs.. tapi kalau nak stay longer pun tak kisah...

Basic accessories required:

Rotary cutter                            2B pencil
Rotary Mat                               Long beaded pins
Quilt Ruler                                Sewing thread
Template cardboard                 A pair of scissor
Hobby Knife                              Fabrics
Qulting Hoop                            Thimble
Quilting thread                         Batting
Quilting needle                         Wonder wheel

*student required to prewash the fabric before the class starts"

[ Last edited by  noor_hannah at 8-7-2006 10:04 PM ]

Iman_Baby posted on 4-7-2006 12:12 AM

Kursus Keusahwanan Seni Sulaman Manik bersama Radzuan Radziwill

Tempat Kursus
Berita Publishig Sdn Bhd
Lot 10, Tingkat 2, Jalan 4/109E
Desa Business park
Taman Desa

Yuran Kursus:
RM350 (Ahli Kelab Berita Publishing)
RM450 (Bukan Ahli)

Tempoh:
4 Minggu (4 kelas)

Tarikh/Masa:
6 Ogos - 27 Ogos 2006
Setiap Ahad
9 Pagi - 12 noon

14& 15 Ogos 2006
Isnin & Selasa
9 pagi - 5 petang

Radzuan akan menurunkan rahsia sulaman manik termasuk
* Jenis manik, mutiara dan fabrik
* Pemilihan dan aplikasi manik mengikut corak dan warna fabrik
* Teknik membuat tas tangan
* Aplikasi manik di atas fabrik dan kulit
* Manik sebagai aksesori dan fesyen
* Aspek asas perniagaan dan peluang menambah pendapatan dgn kemahiran menjahit manik

Utk maklumat lanjut... sila baca majalah keluaran Berita Publishing Sdn Bhd...

noor_hannah posted on 12-7-2006 08:26 PM

Originally posted by rmtie at 6-7-2006 08:01 AM


Kak Noor dan Nani

Masa tu Ti belajar yg simple patchwork aje (buat comforter Queen saiz) -  dekat penuhlah satu umah bila Ti nak bubuh batting tu
Kak Noor Ti bukannya tak nak tunjuk gambar ...

Addressnya:
Quilt Gallery,
LG 18, Lower Ground Floor, Bangsar Village,
1, Jln Telawi 1,
Bangsar Baru,
59100 KL
Tel no:03-22825789

ba3syia posted on 9-8-2006 12:09 PM

Reply #6 noor_hannah's post

Kak Noor,
Ni ada kelas yg mcm Iman nak pegi hari Sabtu tu (5/8).
P/S: Saya bukan parti mana2, cuma nak paste aktiviti je.

Puteri Umno meriahkan Bengkel Kraf Citra Berita Harian


BENGKEL Kraf Citra yang berlangsung Sabtu lalu turut dihadiri tujuh ahli Puteri Umno Malaysia bertujuan meningkatkan diri dengan pelbagai kemahiran sampingan. Meskipun kebanyakan mereka mempunyai pekerjaan tetap, pengetahuan baru itu akan digunakan bagi menambah sumber pendapatan.




Rata-rata melahirkan kegembiraan kerana berpeluang menyertai bengkel seumpama itu yang selama ini dianggap agak sukar untuk dipelajari. Ahli Puteri Umno, Mas Zaidatul Syazana Abdul Khalid, 23, berkata kemahiran tambahan seperti kraftangan dapat membantu wanita yang mungkin berminat untuk memulakan perniagaan sendiri kelak.

Meskipun penyertaan berkenaan pengalaman pertama bagi Pembantu Jururawat di Pusat Perubatan Universiti Malaya itu yang selama ini terpaksa memendam keinginan belajar seni kraf, beliau akui dengan teknik tertentu tidak sukar untuk menghasilkan kraf yang bermutu.

?Sebelum ini saya tidak tahu di mana saya boleh pelajari kemahiran ini. Saya berpendapat, bengkel seumpama ini boleh membantu remaja seperti saya menambah pendapatan secara sampingan. Selepas ini saya akan cuba amalkan apa yang saya pelajari dan berharap dapat memulakan perniagaan bersama rakan puteri lain dengan kemahiran ini,? katanya.

Bengkel setengah hari yang dikendalikan bersama Che Ku Rozinah Che Ku Abas daripada R&R Craft dan Syasya Shafie (Serambee Kraf) itu menampilkan tiga rekaan kreatif iaitu teknik menghasilkan mengisi cenderamata daripada kotak aneka warna, teknik hiasan bakul dan balang hiasan untuk menyimpan kuih dan biskut raya.

Berikutan permintaan yang menggalakkan daripada orang ramai, Unit Wanita, Berita Harian akan tampil dengan beberapa siri bengkel seumpama itu dengan pengisian lebih mencabar. Bengkel berikutnya akan diadakan pada 16 September depan yang ditaja Lam Soon Edibles Sdn Bhd dengan menawarkan pelbagai hadiah istimewa kepada peserta termasuk wang tunai lebih RM1,000.

Berminat? Nantikan borang penyertaan yang akan disiarkan di halaman ini tidak lama lagi. Penyertaan terhad dan peserta perlu mendaftar dengan segera.

Di petik dari: Berita Harian (9 Ogos 2006)-Ruangan Citra

ba3syia posted on 9-8-2006 12:54 PM

Reply #8 noor_hannah's post

Kak Noor,
Saya pun tak tau detail pasal kelas ni, cuma baru tengok kat Berita Harian hari ni. Ingat nak call jugak, rasa2 nya sama macam kelas Iman yg nak pegi hari tu.
Anyway, nnt saya nak contact jugak si Kuzie tu, tapi tak tau le no. tepon sama ke tak lagi. Sebenarnya, dulu2 dlm thn 2002 saya penah belajar kraf ngan Kuzie ni kat rumah dia, kat Balakong. Krn kelas tu, saya sanggup tak pegi wedding one of mu husband's relatives, cuma dia sorang je pegi kenduri tu.

Kak Noor,
Hari tu ada cakap ngan Iman masa dia dtg rumah saya, saya ada cakap kalau Kak Noor cadang nak buat aktiviti lepas ni, boleh le buat kat rumah saya. FREE OF CHARGE, saya bukan nak buat bisnes, saya suka bergather2 ngan org nak share ilmu ngan saya.

Iman_Baby posted on 9-8-2006 01:03 PM

Bengkel Kraf Citra

Ni detail dia.. nasib baik tak buang lagi kertas kecil yg nani dok tulis no phone hari tu..

Hari tu tak jadi pi pun.. sbb dah terlambat.. kelas mula kul 2.30.. dah 2.40 Nani masih lagi sangkut kat bulatan MRR2... tu yg decide patah balik rumah... sbb kalau sampai lambat sangt.. malu pula rasanya..

Kelas akan diakan lagi pd
     26, 27 Ogos n 16 September

Phone No.
    03 92006893
    016 2731815 (siti Ilham)
    016 6155230 (Kuzie)

FREE OF CHARGE

Terbuka utk yg berumur 18 - 25 thn... yg terlebih umur pun boleh gak.. tapi call le diorg dulu.... cek hari tu boleh pi.. sbb umur tak cukup lagi... ekekekkekeke.... meh kita pi ramai2 26 ogos ni...

Iman_Baby posted on 9-8-2006 01:08 PM

Kelas Beads/Manik

Ni nani copy dr thread Beads/Manik

"baru lepas call tempat nie ... saya cakap ngan cik Hani tu ... dia cakap hujung minggu nie ada kelas tu

Tarikh : 12 Aug 2006
Bayaran : RM 150.00
Waktu : 9.00 pagi - 2.00 ptg
5 jenis jahitan

Institut Keusahawanan Malaysia
Bangunan DPMM, Tingkat Bawah, No 33-35
Plaza Damansara, Medan Setia 1
Bukit Damansara


kena register pasal nanti dia nak beli barang ... kalo nak bawa baju lama pon boleh if not nanti dia kasi kain perca untuk jahit manik tu"


So sapa2 berminat.. boleh le pi.. hujung minggu ni...

[ Last edited by  Iman_Baby at 10-8-2006 07:24 PM ]

Iman_Baby posted on 9-8-2006 07:53 PM

Makluman..kelas dip 20 Ogos ,2006

Tarikh : 20 Ogos, 2006 (Ahad)
Tempat : Taman Bukit Angsana, Cheras (Pusat Tuisyen)
Masa : 09.30am ? 1.00pm
Penyertaan : Terhad (hanya 10-15 orang sahaja)
Pengajaran : 2 jenis bunga dan daun
Demo membuat 2 jenis bunga

Yuran : RM100.00
Peta akan disediakan

Bahan-bahan disediakan (kecuali player bunga, sila bawa)

Informasi lanjut, boleh hubungi ;

Emel : tiniqdip@yahoo.com ,http:tinidip.fotopages.com

Tel : 013-6966830

50% deposit diperlukan, sesiapa yang berminat boleh buat bayaran separuh kedalam akaun berikut;

Acct no Maybank : 164593008055 KARTINI BINTI ABDULLAH

Door gift : Untuk setiap peserta dan light Light refreshment disediakan

Iman_Baby posted on 10-8-2006 07:23 PM

Originally posted by cikpah at 10-8-2006 09:24 AM
iman..kelas beads tu kat mana??


Institut Keusahawanan Malaysia
Bangunan DPMM, Tingkat Bawah, No 33-35
Plaza Damansara, Medan Setia 1
Bukit Damansara

Iman_Baby posted on 10-8-2006 07:30 PM

Bengkel Jahitan Langsir

2  paten (Box pleat & Pencil Pleat)

TArikh : 16 September 2006
Bayaran = RM150 (termasuk bahan, sijik penyertaan, makan & minum)

Institut Keusahawanan Malaysia
Bangunan DPMM, Tingkat Bawah, No 33-35
Plaza Damansara, Medan Setia 1
Bukit Damansara

Tel No. = 03 2095 6160 / 1428
Cik Nurhani

[ Last edited by  Iman_Baby at 1-9-2006 09:14 PM ]

yoii posted on 12-8-2006 11:36 PM

Kelas Jahitan Intensif

Originally posted by rascal83 at 12-8-2006 04:08 PM
nak tya kepada sume forumer...

i nak belajar menjahit sebenarnye..menajhi baju dgn langsir..


sesape ade info tempat2 yg ade buat kelas menjahit kat KL ni yg best?
hehhe


pastu kos brp  ...

you boleh lihat website www.ftimdc.com
semua ada kat situ

evasirnasari posted on 17-8-2006 11:17 PM

Kelas Knitting

Saya akan membuka kelas knitting seperti berikut:

Tempat: Di rumah saya di Petaling Jaya. Alamat rumah akan diberi kepada  orang yang nak datang belajar, pm atau sms saya
Tarikh mula: 19 Ogos 2006
Masa: 10.00 pagi
Peralatan: Jarum knitting dan benang kait.
Yuran: RM50.00 one off (Bayaran beransur pun boleh)
Inilah asas pelajaran yang akan anda pelajari:

Lesson Outline (Syllybus):

- Knitting tools and common abbreviation
- Casting on and Holding the yarn
- American Style and Continental Style
- Knit Stitch, Purl Stitch, Stokinette Stitch, Seed Stitch, Ribbing, Twisted Stitches, and Correcting Dropped Stitches
- Increases ( Bar Increase,Make one (M1), Lfted Increase)
- Decrease ( knit two Together (k2tog): slip slip knit (ssk), Slip one, Knit one, Pass Slipped Stitch Over (sl 1, k1, psso): Yarn Over (yo)
- Gauge
- Useful Tips ( Joining a new ball of yarn, Yarn Tails, Blocking)
- Important of Making swatches

Contact No. : 019-3697925

noor_hannah posted on 25-8-2006 02:25 PM

ok nani.. kak noor dah separatekan balik.. kalau ada apa2 yg termiss maaf kan lah.. sebab banyak sgt posting.. jenuh nak cari satu2..

Melur01 posted on 25-8-2006 02:32 PM

maaflah... ni salah kakmelur... bab-bab nak seperatekan borak terhantar semua kat board borak...

sib baik kaknoor tak deduct keledek saya.... SSSSSOOOOORRRRRYYYYY....

noor_hannah posted on 25-8-2006 02:35 PM

Originally posted by Melur01 at 25-8-2006 02:32 PM
maaflah... ni salah kakmelur... bab-bab nak seperatekan borak terhantar semua kat board borak...

sib baik kaknoor tak deduct keledek saya.... SSSSSOOOOORRRRRYYYYY....


alamak.. lupee nak deduct..!! wehh.. melur, bak sini balik keledek tu!! hahaha..

alaa.. biasalah, semua org buat silap,inikan pula jari.. hehehe..

TongDrum posted on 25-8-2006 02:42 PM

ni plak bukan kelas kraftangan.. tapi kelas bejar make-up untuk diri sendiri (off topic kejap)

Bengkel Citra Cantik
Date: 2 Sept 2006
Time: 9 am - 1 pm
Bayaran : RM80.00
Venue: Bilik Latihan NIE, Balai Berita, 31, Jalan riong, bangsar, KL
You don't need to bring anything except yourself.....


bhnita@nstp.com.my
You can register through email. I need your particulars:
Full name:
IC no:
Tel No:
Address:

cempakasari78 posted on 26-8-2006 10:42 PM

Bengkel Bunga DIp

Bengkel membuat bunga dip

Saya di sini cuma nak menolong kawan di sebuah majalah perkahwinan berbahasa Melayu (Pesona Pengantin under Kumpulan Karangkaf) untuk mencari peserta-peserta bagi mempelajari Bengkel Gubahan Bunga Dip ini. Di sini saya nyatakan detailnya...

Tarikh      : 3 September 2006 (Ahad).
Lokasi      : Hotel Armada Petaling Jaya.
Masa       : 9 - 5 petang.
Modul      : Belajar membuat bunga dip serta hantaran bekas meletak cincin (semua barangan siap menjadi hak milik anda).
Yuran      : RM120 seorang (termasuk tea brek, lunch dan hi tea).
Door gift : Yang menarik pasti menanti anda.
Peserta    : Terhad kepada 35 pelajar dalam satu sessi.
Tenaga Pengajar : Sayang You Sdn Bhd. (pasti ramai yang kenal sebab syarikat ni antara yang famous kat KL nie, lokasinya kat Semua House).

Berminat? Sila telefon talian ini untuk mendapatkan sebarang pertanyaan 03-5101 3884/764 atau tanya jer kat sini, saya akan menjawab bagi pihak kawan saya...

jap lagi saya upload gambar bunga dip.

[ Last edited by  cempakasari78 at 28-8-2006 08:14 AM ]

cempakasari78 posted on 26-8-2006 10:44 PM

http://i54.photobucket.com/albums/g111/ezagal/bungadip.jpg

cempakasari78 posted on 26-8-2006 10:45 PM

gambar bunga yang nampak jelas tue adalah bunga dip, so kalau ada sesapa berminat bagitau yer..masih ada kekosongan lagi

hazel posted on 26-8-2006 11:02 PM

cempaka, ada typo kat nama hotel yg awak bagi. Hotel Armada kan..

noor_hannah posted on 26-8-2006 11:22 PM

cempaka.. ni nati kak noor merge kan thread u ni ke dlm thread satulagi tau..:

INFO KELAS JAHITAN / KRAF

semua kelas duduk selonggok dlm tu.. senang kawan2 lain nak refer.. harap maaf..

[ Last edited by  noor_hannah at 26-8-2006 11:25 PM ]

cempakasari78 posted on 28-8-2006 08:14 AM

thanks hazel, dah betulkan dah..hotel armada-err..tak minat join ker

cempakasari78 posted on 28-8-2006 08:16 AM

thanks kak noor sebab mergekan...minta maaflah..saya nie baru jer belajar berposting kat sinie...anyway kelas tue ahad nie, so sapa2 yg minat baik register cepat2

Iman_Baby posted on 28-8-2006 08:47 AM

Bengkel Kraf Citra

Ada perubahan sikit dr my earlier post... Nani find out info ni dr Puan Siti Ilham.. perubahan tarikh je..

Kelas akan diakan
     2, 3, 9, 10 September  n 16 September is closing ceremony

Phone No.
    03 92006893
    016 2731815 (siti Ilham)
    016 6155230 (Kuzie)

FREE OF CHARGE

Terbuka utk yg berumur 18 - 25 thn... yg terlebih umur pun boleh gak.. tapi masa penutup nanti.. yg terlebih ni.. kena duk belakang2 le.. yg muda2 je.. kena tunjuk muka sikit...

So kalau berminat utk menyertai... boleh le call no2.. di atas...
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: INFO KELAS JAHITAN / KRAFT