huskers posted on 28-9-2006 09:25 AM

Dato Azhar Mansor - apa cerita sebenarnya

ada sesapa pernah dengar pasal cite mamat ni masa dia terkandas kat selatan lautan pasifik tak?

fleurzsa posted on 28-9-2006 09:59 AM

salam

Yg I baca kat sms... beliau murtad. mcm Lina Joy tu.  Beliau cakap masa pelayaran tu org Kristian yg byk tolong beliau.  

Mungkin fitnah kot.   Ada sesiapa tahu hal sebenar?

huskers posted on 28-9-2006 10:07 AM

yg saya dgr pulak masa layar kapal dia patah kat south pacific org menyerupai nabi isa dtg kat dia. tu yg saya nak tahu tu sebab macam2 cite dok dgr.  dan dia pun dah migrate ke australia - betuike?

dealova77 posted on 28-9-2006 11:36 AM

Message: berita berkenaan isu Murtad dan Datuk
Azhar
Mansur
ismail zaki
Tue, 22 Aug 2006 00:39:51 -0700
Posting ini adalah rentetan posting saya yg
bertajuk "Datuk Azhar Mansur (The Sailorman)
Telah Murtad???" yg telah dihantar beberapa tahun
yg lalu. Artikel ini dipetik dari mailbox saya yg
dikirim oleh seseorang. Selamat membaca.
Isu Murtad: Pekakah kita atau "Pekak"kah
kita?
Baru - baru ini saya ada terbaca dari sebuah
website yang saya percaya berpusat di Sydney,
Australia (di forward dari seorang rakan), iaitu
Sydneyangelicans.net di mana di situ di ceritakan
seorang melayu yang kita agung-agung kan
selama ini kerana
pengorbanannya mengharumkan nama malaysia
telah murtad. Saya pada mulanya agak terperanjat
membaca kenyataan itu seakan akan tidak
percaya, tetapi itulah hakikatnya. Setelah di
selidiki, ternyata berita itu benar, seperti yang di
dakwa beberapa laman web yang lain. Percaya
atau tidak, orang itu adalah Datuk Azhar Mansor,
insan yang berjaya mengharumkan nama negara
mengelilingi dunia hanya dengan kapal layarnya
yang kerding, tetapi secara batinnya iman nya
telah tumpas kepada dosa yang paling berat di
sisi agama. Beberapa dakwaan ada menyebut di
mana beliau kononnya telah bertemu dengan
Jesus Christ ketika pelayarannya. Di sini saya
memetik dari website Sydneyangelicans.net
rangkap dakwaan beliau:-
"One man who has publicly converted is the well-
known yachtsman, Azhar Mansor, who in 1999
sailed around the world in 190 days without the aid
of an engine. The main mast of his yacht broke
around Cape Horn. He managed, nevertheless, to
reach
the Faulkland Islands to repair the mast. What
happened on the way between the cape and the
islands is subject to speculation. The internet is
full of questions by Muslims as to whether
Mansor ? who no longer lives in Malaysia ? is
really converted. And there is much discussion
among Christians as well. Kamariah's version is
that Mansor, about to drown in the sea, was
saved by a dolphin, and that Jesus appeared to
him soon after."
Persoalannya di sini, bukan Azhar Mansor
(Gugurnya gelaran "datok" di sini bererti
hilangnya rasa hormat saya kepada beliau secara
mutlak) sahaja yang berbuat demikian, tetapi ada
lagi segelintir yang secara "Umum" atau
secara "Rahsia" telah Murtad. Pernah dengar
kisah Aishah? Lina Joy? Itu hanyalah merupakan
sebuah episod telenovela kisah murtadnya umat
Islam di negara kita; terdapat banyak lagi episod
yang pada zahirnya tidak di ketahui, tidak di
siarkan secara zahir pada kaca mata rakyat.
Pendedahan
saya di sini bukan ber erti hendak memalukan
pihak yang terbabit, tetapi hakikatnya untuk
menyedarkan umat Islam di Malaysia bahawa
Islam kini di ancam bahaya. Siapa yang patut di
salah kan? Berbalik kepada situasi Azhar Mansor
tadi, hakikatnya perkara ini telah pon di ketahui
oleh bekas PM Tun Dr. Mahahir sejurus dia pulang
dari pelayarannya - Azhar Mansor sendiri yang
memberitahu beliau yang dia berhasrat untuk
bertukar agama - atas untuk keselamatan Azhar
Mansor, PM ketika itu menasihatkan nya supaya
meninggalkan negara; dan ya, Azhar mansor
sekarang sudah tiada lagi di negara ini. Yang agak
mengejutkan ialah, hampir semua umat Islam di
negara ini tidak tahu akan hal ini. Petikan dari
sebuah blog yang saya ketemui menyebut, "I
couldnt believe & i asked my christian friends,
they knew about it a long time ago." ("Saya tidak
percaya lalu saya bertanya rakan-rakan saya
yang beragama Kristian dan mereka berkata,
mereka sudah tahu akan hal ini
sekian lama.")

http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=237048&extra=page%3D2
Kalau masuk link ni banyak kisah ttg beliau...

duquesne posted on 28-9-2006 01:38 PM

Pegi kat bod Gossip->Gossip Para Kenamaan. Kat situ lagi detail discussion pasal topik ni. But kisah ni tak betul sebab dia masih ada di Langkawi menguruskan Telaga Harbor.

huskers posted on 28-9-2006 03:13 PM

so maknanya masa dia berlakon iklan shell dia telah bertukar agama? masa iklan tupun depa just tulis azhar mansor je. adakah gelaran dato telah ditarik balik?

Keta_Kenari posted on 2-10-2006 03:54 PM

mengucap aku seketika...alahai...

bundle posted on 2-10-2006 08:54 PM

ada xsapa² leh bagi bukti yang sah.. bukti bertulis.. cam surat akuan ker... xpun apa² jek lar... yang mengesahkan beliau nie murtad... sebab kalau dia nie xmurtad xrasa berdosa ke kita cakap org murtad...

huskers posted on 3-10-2006 12:07 PM

tu ler yg saya dok musykil. aku berminat kepada kebenaran. mamat sorang tu pun kalau org dah kata macam2 asal dia tak nak buat statement defend diri dia. silence can be construe as being yes in most occasions - including this.

CRK posted on 3-10-2006 02:13 PM

ada satu lagi version email yg citer layar dia patah, jadi cam bentuk salib, dia nampak jesus turun. wallahuallam..

PuteraSantubong posted on 5-10-2006 02:03 PM

Persoalan yg boleh dipkirkan bersama ialah kenapa dia tak menjadi jemputan dalam apa2 program sempena hari kebangsaan ,tahun baru, or whatever lah jd tetamu jemputan mcm Makcik yg gi Kutub Utara tu. Sibuk sgt ke??? kenapa??dia kan ke melayu yg menjadi kebanggaan malaysia dan bangsa.Takkan semua media terlupa nak invite dia jd tetamu dlm satu2 program,motivasi ke,apa ke

CRK posted on 5-10-2006 04:43 PM

selagi tak ada bukti sahih, better dont say anything. takut nanti menyebar fitnah pula.

fleurzsa posted on 5-10-2006 05:17 PM

Dato Azhar tak der tulis buku atau rencana ke ttg pengalaman pelayaran beliau?

Syd posted on 5-10-2006 05:22 PM

tu hari pengakuan dia kat satu paper tabloid
beria2 dia nafikan

lama dah paper tuh

sinnerz posted on 7-10-2006 01:12 AM

jangan mudah percaya khabar2 angin.....hanya tuan punya diri tahu apa yg tersirat .

charley posted on 13-10-2006 08:52 AM

kita bebas beragama. thanks

rempo posted on 14-10-2006 01:13 AM

Ini macam kes Neil Armstrong masuk Islamlah dlm versi yg berlawanan;sorang pergi bulan,sorang berlayar solo.Propaganda boleh berlaku 2 ways.

anticuado posted on 14-10-2006 10:37 AM

Originally posted by charley at 13-10-2006 08:52 AM
kita bebas beragama. thanks


ye la... kita mmg bebas beragama... tapi kena paham , bagi aku bebas beragama nih, org kristian bebas mengamalkan agama mereka, budha bebas mengamalkan budaya mereka, hindu bebas mengamalkan agama mereka.... bukan suka suka hati nak convert dari  islam masuk agama lain..........

herbivor posted on 18-10-2006 05:04 PM

Originally posted by dealova77 at 28-9-2006 11:36 AM
Message: berita berkenaan isu Murtad dan Datuk
Azhar
Mansur
ismail zaki
Tue, 22 Aug 2006 00:39:51 -0700
Posting ini adalah rentetan posting saya yg
bertajuk "Datuk Azhar Mansur (The Sail ...


this sounds scary...

popkorniSh posted on 20-10-2006 01:53 AM

yeah tol2
sblm nih tau camtuh je
lps bace bru tau in detail sket la..
even xtau gak mane yg btol

Claudia_Lestat posted on 24-10-2006 02:11 PM

Kalau dia masuk Kristian macamana husband aku boleh nampak dia sembahyang Jumaat kat masjid Padang Matsirat sekali masa kat Langkawi and sekali kat masjid Padang Katong Perlis masa dia balik kampung dia ?

Boleh ada dwi-agama macam dwi-kerakyatan ker ? :hmm:

dealova77 posted on 6-11-2006 09:29 AM

http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2006&dt=1106&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_03.htm

Abang Azhar Mansor nafi adiknya murtad

IPOH 5 Nov.

terang posted on 6-11-2006 04:52 PM

kita tunggu dari pm perlis...dia kata pihaknya nak jumpa azhar nak pastikan kepastian yang tersebar selama ni

razifah posted on 6-11-2006 05:54 PM

Originally posted by PuteraSantubong at 5-10-2006 02:03 PM
Persoalan yg boleh dipkirkan bersama ialah kenapa dia tak menjadi jemputan dalam apa2 program sempena hari kebangsaan ,tahun baru, or whatever lah jd tetamu jemputan mcm Makcik yg gi Kutub Utara tu ...

Kalau tak silap lah...memang banyak dia dpt jemputan....mungkin pada keliling u jer kot puteri.....ke PLKN pun ader....

bantal_oren posted on 7-11-2006 02:20 PM

Aku pun nak tunggu Azhar mansor ckp sendiri !
Page: [1] 2 3 4 5
View full: Dato Azhar Mansor - apa cerita sebenarnya