sue posted on 18-8-2006 03:34 PM

CARA-CARA MEMOTONG DAGING/BAHAN MASAKAN & SAYURAN

sue bukak thread ni sbb nak tanya step by step tuk siang daging jek..bukan nak resepi...sapa nak bg resepi tepek kat thread daging...

sue nak mintak tlg sesiapa yg pandai......bule tak kasik step2 utk potong daging...kata org kena lawan urat kan...

kengkadang beli daging tu sue rebus jek seketul ...nak masak baru hiris2.. sbb takut daging tak empuk...huhuhu

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 1-12-2007 05:34 PM ]

shidaaziz posted on 18-8-2006 03:39 PM

sue, kalau kena cara potong, insya-allah daging tu cepat masak & tak liat. cara potong yang betul kena tentang urat. jangan ikut urat daging. macam tu jadi liat.

sue posted on 18-8-2006 03:45 PM

Originally posted by shidaaziz at 18-8-2006 03:39 PM
sue, kalau kena cara potong, insya-allah daging tu cepat masak & tak liat. cara potong yang betul kena tentang urat. jangan ikut urat daging. macam tu jadi liat.


tu la... sue pernah potong lawan urat... tp still liat ler...tu yg nak tengok step2 dia...

pstt..sebenarnyer wa nak wat satay daginggggg.....:nyorok::nyorok:

shidaaziz posted on 18-8-2006 03:50 PM

Originally posted by sue at 18-8-2006 03:45 PM



tu la... sue pernah potong lawan urat... tp still liat ler...tu yg nak tengok step2 dia...

pstt..sebenarnyer wa nak wat satay daginggggg.....:nyorok::nyorok:

sue, beli daging batang pinang. memang mahl sikit. tapi berbaloi le. lagipun bukan kita makan selalu. kalau yang frozen, daging batang pinang sekilo RM8. kalau yang baru, tak tahu le berapa harga. shida biasa beli 1/2 kilo atau sekati je.

xette posted on 18-8-2006 03:56 PM

err.. urat daging tu camne ek??

aku biasa potong ikut sedap jari jemari ku aje....hehehe
pastu rebus dlm slow cooker..biar dlm 3-4 jam...
confirm lembut..hehehe

ainis posted on 18-8-2006 04:02 PM

daging...daging..kalo x kena cara potong daging memang berpeluh dibuatnyer..hehe

shidaaziz posted on 18-8-2006 04:08 PM

Originally posted by xette at 18-8-2006 03:56 PM
err.. urat daging tu camne ek??

aku biasa potong ikut sedap jari jemari ku aje....hehehe
pastu rebus dlm slow cooker..biar dlm 3-4 jam...
confirm lembut..hehehe

kena buat demo ni :bgrin:

sue posted on 18-8-2006 04:12 PM

Originally posted by shidaaziz at 18-8-2006 03:50 PM


sue, beli daging batang pinang. memang mahl sikit. tapi berbaloi le. lagipun bukan kita makan selalu. kalau yang frozen, daging batang pinang sekilo RM8. kalau yang baru, tak tahu le berapa har ...


shida...bukan nak ckp beso...daging batang pinang pun haku tak kenal (pokok pinang tu tau la) wakakaka...aku biasa beli  daging yg dah dipotong hok besor2 tu....

[ Last edited by  sue at 18-8-2006 04:17 PM ]

sue posted on 18-8-2006 04:13 PM

Originally posted by shidaaziz at 18-8-2006 04:08 PM


kena buat demo ni :bgrin:


tu pasal aku bukak thread nih.. mung ker sapa2 ker buat la demo tuk aku niii....

xette posted on 18-8-2006 04:15 PM

hahhhh apa lagi....
buat laa....hehehe

aku memang tak kenal urat kat daging lembu tu..
urat kat tgn aku ni...aku kenal ler...hehehe

shidaaziz posted on 18-8-2006 04:20 PM

Originally posted by sue at 18-8-2006 04:12 PM



shida...bukan nak ckp beso...daging batang pinang pun haku tak kenal (pokok pinang tu tau la) wakakaka...aku biasa beli  daging yg dah dipotong hok besor2 tu....

ko cakap le dengan orang daging tu. aku pun tak kenal jugak :lol

shidaaziz posted on 18-8-2006 04:20 PM

nanti shida potong daging shida amik gambar.

zul_khaleeda posted on 18-8-2006 04:39 PM

wa potong daging wa bagi lu nengok...ok ker..he..hee.

zul_khaleeda posted on 18-8-2006 04:46 PM

sue,

kalau nak buat satay kena beli daging "batang pinan" ckp dgn penjual daging tu,
daging lain tak sesuai ...liat nanti...mengidam ek...

sue posted on 18-8-2006 04:49 PM

Originally posted by zul_khaleeda at 18-8-2006 04:46 PM
sue,

kalau nak buat satay kena beli daging "batang pinan" ckp dgn penjual daging tu,
daging lain tak sesuai ...liat nanti...mengidam ek...


ngidam nak masak satay...bukan makan...hehe

kak..kim salam kat abg jawa tu eh...hehehe

[ Last edited by  sue at 18-8-2006 04:51 PM ]

zul_khaleeda posted on 18-8-2006 05:12 PM

waalaikumsalam...

tgh tunggu mak datin ni nak balik...he..hee..

sue posted on 18-8-2006 05:24 PM

Originally posted by zul_khaleeda at 18-8-2006 05:12 PM
waalaikumsalam...

tgh tunggu mak datin ni nak balik...he..hee..


:bye::bye:


ish...biasa ler..mak datin...mekup2 sket...ekekeke

clairekimberly posted on 18-8-2006 05:39 PM

alamak potong daging kena tentang urat2 gak ke?kimb main potong je b4...patut laa daging liat gila...kimb selalu potong petak2 lepas buang lendiri2 tu..tatau laa pulak ikut urat ke tentang urat...urat daging ni camne ek

hanieliza posted on 18-8-2006 05:57 PM

masa nak potong tu tenguk jalur2 kat daging..
then letakkan daging bertentangan dengan pisau dan potong..kira macam huru T...

selalunya kalau nak buat satay.kalau tak der daging batang pinag..sebab daging ni ciput jer..
so boleh gunakan daging steak..
bila daging digaulkan ngan sikit gula..ia akan mudah lembut..InsyaAllah...

blackmore posted on 19-8-2006 03:34 AM

...eerrr...aku main potong jer...slalunya masak pakai pressure cooker...so...gerenti empuk...heh...

antiQue posted on 19-8-2006 04:00 AM

nak potong daging kena melawan ira daging tu...

tapi biasanya, daging fresh tak liat

minidictionary posted on 19-8-2006 02:30 PM

Originally posted by shidaaziz at 18-8-2006 04:20 PM
nanti shida potong daging shida amik gambar.

:clap::clap: kak shida, tangkap dekat2 ngan daging tu tau.

min pon tak tau potong daging hehehe. main hentam jek.

Baiduri Othman posted on 20-8-2006 01:59 AM

Originally posted by blackmore at 19-8-2006 03:34 AM
...eerrr...aku main potong jer...slalunya masak pakai pressure cooker...so...gerenti empuk...heh...

Tak sangka ada jugak org serupa dgn saya. Saya ada dengar jugak petua memotong daging ni. Kalau sesiapa yg rajin tunjuk demo, boleh paste gambar kat sini.

pinatbate posted on 20-8-2006 08:58 AM

tengok garis-garis kat daging tu..potong bertentangan..pas tu masa masak yg jenis berkuah pulak..bila dah last nak masak baru letak garam ..kalau letak garam awal daging lambat lembut...kalau nak grill perap dengan gula sikit  memang daging akan jadi lembut.

blackmore posted on 21-8-2006 01:56 AM

Originally posted by Baiduri Othman at 20-8-2006 01:59 AM


Tak sangka ada jugak org serupa dgn saya. Saya ada dengar jugak petua memotong daging ni. Kalau sesiapa yg rajin tunjuk demo, boleh paste gambar kat sini. …alaaaaa bai...apa yang nak diherankan sangat...apa yang bley kita buat...kita buat lerrr...hehehe...

...aku kalau tanya mak aku soalan nie mesti dia akan jawab gini...: apa susah2??...ko yang potong daging tu atau daging tu yang potong ko???...heh...sebab dulu aku pernah tanya dia...mak camna nak siang ikan pari  nie??...then dia jawab...ko yang siang ikan tu atau ikan tu yang siang ko???...heh...

...after that...aku dah malaslah nak tanya...aku main siang dan potong jer...agak2 serupa cam dia buat kira orite lerrrr...ekekekeke... http://img.photobucket.com/albums/v313/blackmore/emots/grin.gif
Page: [1] 2
View full: CARA-CARA MEMOTONG DAGING/BAHAN MASAKAN & SAYURAN