Enaklazat posted on 27-10-2006 07:00 AM

Movie dr Moviemaker takleh play kat VCD player

Salam experts...

Minta tolong...

1.  Sy dah buat movie (gambar2 + video) dan save sbg movie.. dah burn dlm CD bbrp files dan boleh replay kat PC tapi tak leh nak play kat VCD player.. dia tak detect la plak tu.. apa silap nya??

2.  Apsal bila buat movie ni makan memory padahal RAM komputer 320 MB. Tapi processor Intel Celeron. First time buat boleh, tapi lepas tu asyik keluar error.. virtual memory tak cukup.

Ni nak buat video gambar2 raya la plak tapi tak leh.. boleh susun gambar dlm movie maker, tapi bila nak save as movie tu asyik la tak cukup memory.. software lain tak pandai..

Thank you.. :tq:

oobi posted on 27-10-2006 07:51 AM

Originally posted by Enaklazat at 27-10-2006 07:00 AM
Salam experts...

Minta tolong...

1.  Sy dah buat movie (gambar2 + video) dan save sbg movie.. dah burn dlm CD bbrp files dan boleh replay kat PC tapi tak leh nak play kat VCD player.. dia tak detect la plak tu.. apa silap nya??

2.  Apsal bila buat movie ni makan memory padahal RAM komputer 320 MB. Tapi processor Intel Celeron. First time buat boleh, tapi lepas tu asyik keluar error.. virtual memory tak cukup.

Ni nak buat video gambar2 raya la plak tapi tak leh.. boleh susun gambar dlm movie maker, tapi bila nak save as movie tu asyik la tak cukup memory.. software lain tak pandai.. ...


ni, first time ke burn VCD and try to play kat VCD player tu? kalau tak, are you using the same blank CD as before to burn the movie?

1. stand alone VCD player tak boleh main semua type blank CD. kalau boleh main kat komputer, doesn't mean you boleh main kat VCD player. so, it's kind of trial and error. kalau you beritahu your VCD player brand, mungkin ada forumers kat sini yang ada brand yang sama and boleh recommend blank CD brand yang bagus for your particular VCD player.

2. memanglah bila buat movie tu makan banyak memory, sebab banyak kerja yang kena buat... rendering, editing, compiling, etc. masa first time guna tu, virtual memory tu kosong lagi, so, since RAM tak cukup nak tampung task tu, dia push ke virtual memory. default virtual memory size ni depends on how big your HD is. tapi, you boleh manually set it up. cuba reboot machine tu (to release all info from your RAM and virtual memory) and see if it works.

Enaklazat posted on 27-10-2006 08:25 AM

thanks en oobi wan kenobi.. ;)

yeap.. first time.. ekceli.. save dalam pendrive dan burn kat kedai gambar (diorg punya CD) sbb tadak CD burner..  mana nak taawww ada mcm2 jenis.. kabur IT ;p


guna Hi-Fi AIWA... camtu kena beli CD apa ek?


dah cuba increase virtual memory pun.. ikut step by step dlm HELP.. to no avail. RAM 320 MB bukan cukup bnyk ka??


Any suggestion, software yg better dan senang sikit??


Thank you... Salam Raya.. :tq:

oobi posted on 27-10-2006 09:47 AM

Originally posted by Enaklazat at 27-10-2006 08:25 AM
thanks en oobi wan kenobi.. ;)

yeap.. first time.. ekceli.. save dalam pendrive dan burn kat kedai gambar (diorg punya CD) sbb tadak CD burner..  mana nak taawww ada mcm2 jenis.. kabur IT ;p

guna Hi-Fi AIWA... camtu kena beli CD apa ek?

dah cuba increase virtual memory pun.. ikut step by step dlm HELP.. to no avail. RAM 320 MB bukan cukup bnyk ka??

Any suggestion, software yg better dan senang sikit?? ...


oobi tak taulah blank CD brand apa yang sesuai untuk aiwa vcd player. oobi just stream ajer from my hard drive to the tv, via my LAN. biasanya, 320 mb memang tak cukup. biasanya minimum 512 mb (tengok movie tu macamana juga). but, usually people make sure they have at least 1 gb. as for software, hmmm.... banyak yang bagus. guide yang ni ada tunjukkan software apa mereka guna dan macamana nak create vcd. tak sure free ke tak. ada yang free but since dah lama tak guna, tak ingatlah.

trunks posted on 27-10-2006 09:59 AM

Originally posted by Enaklazat at 27-10-2006 07:00 AM

Sy dah buat movie (gambar2 + video) dan save sbg movie.. dah burn dlm CD bbrp files dan boleh replay kat PC tapi tak leh nak play kat VCD player.. dia tak detect la plak tu.. apa silap nya??
Sebelum  save ke Pendrive. kau dah convert ke Format VCD guna converter?

ami_kidz125 posted on 27-10-2006 11:15 AM

Originally posted by Enaklazat at 27-10-2006 07:00 AM

1.  Sy dah buat movie (gambar2 + video) dan save sbg movie.. dah burn dlm CD bbrp files dan boleh replay kat PC tapi tak leh nak play kat VCD player.. dia ta ...

yg x leh main tu maybe ko x tukar format dia, cth cam format avi. ko terus burn dlm cd.. kat komputer leh main tapi kat
VCD player x leh sebab VCD player x leh read avi. format... kalau nak tukar ko kena convert ke avi/mpg/mpeg... lepas tu burn ngan nero.. fail tuh akan otomatik tukar jadi dat. format.. pastu baru leh main kat VCD player...

[ Last edited by  ami_kidz125 at 27-10-2006 11:19 AM ]

Enaklazat posted on 27-10-2006 04:24 PM

format ke hapa ka wa tarak tau juga la... pakai hantam saja perasan terer...
ooo kena tukar format yek... ok.. wa try...

thanks atas khidmat nasihat yg sangat2 berguna...

Enaklazat posted on 27-10-2006 04:27 PM

eh.. camner nak convert tu ek?

trunks posted on 27-10-2006 04:42 PM

Reply #8 Enaklazat's post

check PM utk full version converter.

Enaklazat posted on 27-10-2006 05:26 PM

thanks a million.. dah buat dah... so very good.. blom burn jer lagik..

tuah_r posted on 28-10-2006 11:08 AM

Originally posted by trunks at 27-10-2006 04:42 PM
check PM utk full version converter.

bro trunks...nak gak bleh???

trunks posted on 28-10-2006 02:31 PM

Reply #11 tuah_r's post

Boleh.

bzzts posted on 28-10-2006 02:43 PM

1- setau aku vcd player boleh play mpeg/mpg file. (tapi bukan mpeg2/mpg2)
2- nero 7 dah ada vcd creator yg advance, leh campur image+video. leh convert dulu n burn as image (*.iso/*.nrg).
3- RAM aku 256mb je. leh convert. takde masalah. guna pentium3, 866MHz.

sherrina posted on 28-10-2006 09:23 PM

bzzts,
let say sherrina compile photo and song susun2 dlm Windows Movie Maker pastu guna Nero utk convert jadi VCD. gitu ke?

Enaklazat posted on 29-10-2006 10:51 AM

Originally posted by sherrina at 28-10-2006 09:23 PM
bzzts,
let say sherrina compile photo and song susun2 dlm Windows Movie Maker pastu guna Nero utk convert jadi VCD. gitu ke?

haah.. leh ke? Sekali harung ...lagi senang kerja instead of buat kemudian.

Lagi satu...
Camner nak kosongkan balik virtual memory tu.. sempat buat 2 file movie jer..
Bolehke lepas buat movie kita kosongkan balik..  then buat lagi dan lagi dan lagi..

bzzts posted on 29-10-2006 07:27 PM

Reply  #14 sherrina's post:
image foto ke vcd kena guna software tertentu. Nero7 rasanya ada fungsi ni. boleh campur aduk file...

Reply  #15 Enaklazat's post
harddisk kena besau. supaya ko boleh save ke harddisk (burn guna image recorder).
cara ni takyah libatkan virtual memory sangat.

http://img226.imageshack.us/img226/3101/untitledye8.gif

sherrina posted on 30-10-2006 12:01 AM

nero 7 eh ni....nak downloadh lah. sherrina guna nero lama lagi.so guna nero, guna photo and video and terus burn ek.... thanks :)

paler kembang posted on 30-10-2006 01:33 AM

kalau save dalam movie, rasanya hanya boleh main dalam quicktime jer... hanya dvd new model (bukan semua) mampu main fail *.mov
kalau save dalam vcd format (mpeg1@ avseq, baru boleh main dalam vcd player biasa.
Page: [1]
View full: Movie dr Moviemaker takleh play kat VCD player