losyen posted on 10-11-2006 02:18 PM

Doa-doa atau surah supaya anak dlm perut menjadi anak yang soleh/solehah

Buat para ibu dan bakal menjadi ibu, sudilah kiranya pada mereka yg tahu tentang surah2 dlm al-quran atau doa2 yang boleh diamalkan agar baby dlm perut bila keluar nanti jadi anak yg soleh/solehah.  Masa mengandung anak pertama & kedua dulu saya amakan baca

1. surah luqman - anak nanti jadi taat pada ibubapa
2.surah yusuf -anak jadi cantik
3. surah mariam

HerSheys posted on 10-11-2006 02:36 PM

lain2 doa ataw surah saya xtau sgt.. tp selain surah2 kat atas tu... adela baca surah yaasin slalu... kalo x, cuma baca lepas magrib malam jumaat jek

sbb ade kawan kat opis ni bgtau masa mak dia ngandungkan adik dia..  mak dia slalu baca surah yaasin.. tetiap waktu abis smyg.. anak dia skang umo 26 tp sepanjang hidup dia.. tersangat2 lah murah rezeki dia... skang dia at 26yrs dah bergaji 6k sebulan.. bukan nak comparekan pasal gaji ke ape, mmg rezeki dia la kan.. tp tang2 lain, tiap kali dia susah.. sentiasa aje ade org yg membantu.. rezeki dia xputus2...

hope ade lg kwn2 lain yg sudi share kat sini.... :tq:

melati-putih posted on 10-11-2006 03:18 PM

errrr...
nak dekat bersalin sok rajin-rajin baca doa nabi yunus...

Laila ha illa anta subhanaka inni kuntu minaz zholimin

boleh pakai ker??? eheh..

HerSheys posted on 10-11-2006 03:45 PM

doa tuh kite dok baca xbrenti masa sakit contraction.. huhuhu... sakitnye ya Allahhhh...

icecreamgirl posted on 10-11-2006 04:16 PM

Originally posted by melati-putih at 10-11-2006 03:18 PM
errrr...
nak dekat bersalin sok rajin-rajin baca doa nabi yunus...

Laila ha illa anta subhanaka inni kuntu minaz zholimin

boleh pakai ker??? eheh..

masa sakit bersalin leh ler baca. tp dah masuk trimester ke3 elok le baca pas semayang. baca astu hembus kat perut. niat tok mudah bersalin.

saya lak masa mengandung ari tu, alhamdulillah khatam quran. sambil tu baca surah2 cam luqman, maryam, yasin tu hari2 saya baca, yusuf mmg tak tinggal. astu sebelum tido suruh asben bacakan ayat qursi ngan surah 3 kul.

alhamdulilah, adam senang jerk jaga. astu kalau kite ngaji, dia diam jerk. Cuma jgn bagi dia kembung.. kalu kembung, adus.. bikin putus nyawa kami somi isteri.

ajasu posted on 10-11-2006 04:43 PM

Originally posted by HerSheys at 10-11-2006 02:36 PM
lain2 doa ataw surah saya xtau sgt.. tp selain surah2 kat atas tu... adela baca surah yaasin slalu... kalo x, cuma baca lepas magrib malam jumaat jek

sbb ade kawan kat opis ni bgtau masa mak dia ngandungkan adik dia..  mak dia slalu baca surah yaasin.. tetiap waktu abis smyg.. anak dia skang umo 26 tp sepanjang hidup dia.. tersangat2 lah murah rezeki dia... skang dia at 26yrs dah bergaji 6k sebulan.. bukan nak comparekan pasal gaji ke ape, mmg rezeki dia la kan.. tp tang2 lain, tiap kali dia susah.. sentiasa aje ade org yg membantu.. rezeki dia xputus2...

hope ade lg kwn2 lain yg sudi share kat sini....  


subhanAllah..maha suci Allah...maha Besar Allah

shey bgtahu nih kan, baru ajasu ingat
masa ajasu dlm kandungan mak, opah meninggal
mak ajasu citer die sedih sgt (sbb anak tunggal)
sampai die x buat keja lain selama mengandung kat aku
die dok ngaji n baca yassin
pastu ajasu nih setakat nih Alhamdulillah
mmg kalo aku tgh susah esp bab duit
ada jek tetiba rezeki tuh dtg (harap2 berterusan:pray:)
mungkin berkat yassin tuh kot

yang anak sulung ajasu
pun gitu jugak, masa tuh adik aku meninggal
dek kerana tgh peknen n sedih sgt
tetiap mlm dok baca yassin
alhamdulillah walau masa nak dpt baby tu kitorg susah
dia lahir jek kitorg rezeki murah n boleh la bernafas
lepas anak sulung lahir, ajasu dpt keja
suami naik pangkat, even anak sendiri dpt hadiah byk giler
sampai x payah beli brg keperluan sgt

myasha posted on 27-11-2006 03:06 PM

thanks for all the info....amat berguna..........

hais77 posted on 14-12-2006 12:33 PM

Kengakawan, saya ada compilekan dalam CD surah2 untuk ibu mengandung nih.
Saya wat nie masa saya ngandungkan anak sulung dulu.
Surah2 yang terdapat dalam cd nie termasuklah:

1. Surah Al-Fatihah
Surah Al-Fatihah - Pembukaan - surah yang diturunkan di Makkah dan diturunkan selepas
Surah Al-Muddathir. Surah ini mempunyai 7 ayat dan inilah surah pertama yang diturunkan
lengkap keseluruhan ayat bagi sebuah surah dan termasuk dalam golongan surah Makkiyyah.
Surah ini dinamakan Al-Fatihah (Pembukaan) kerana ianya dijadikan sebagai pembuka dan
permulaan Al-Quran.

2. Surah Yusuf
Barang siapa membacanya, akan di murahkan rezekinya dan diberikan kemuliaan kepadanya.
Barang siapa membaca ayat 64 dari surah ini, ia akan terhindar dari kepahitan dan
kesukaran hidup. Barang siapa membaca ayat 68 dari surah ini, nescaya Allah
akan mengurniakan kesolehan kepada anak-anaknya.

Amalkan surah ini agar mendapat anak yang saleh, sempurna dan mempunyai rupa paras yang elok.

3. Surah Maryam

4. Surah Luqman
Nama Luqman diambil dari kisah tentang Luqman yang diceritakan dalam surah
ini tentang bagaimana ia mendidik anaknya. Amalkan surah ini agar mendapat
anak yang taat kepada kedua ibubapa.

5. Surah Yaasin
Surat Yaasiin adalah surat ke-36 dalam Al Qur'an.
Surat ini terdiri atas 83 ayat, termasuk golongan surat-surat Makkiyyah serta diturunkan sesudah surat Jin.
Dinamai Yaasiin karena dimulai dengan huruf Ya - sin. Sebagaimana halnya arti huruf-huruf abjad
yang terletak pada permulaan beberapa surat Al Quran, maka demikian pula arti Yaasiin yang terdapat
pada ayat permulaan surat ini, yaitu Allah mengisyaratkan bahwa sesudah huruf tersebut akan
dikemukakan hal-hal yang penting antara lain: Allah bersumpah dengan Al Quran bahwa
Muhammad SAW benar-benar seorang rasul yang diutus-Nya kepada kaum yang belum
pernah diutus kepada mereka rasul-rasul.

6. Surah al-ikhlas
Al-Ikhlas adalah surah ke 112 dalam Al-Quran, ayat pendek 4-versa deklarasi yang
berkesatuan mutlak dari Allah (tawhid), menolak fahaman politheisme dan trinitarianisme.
Al-Ikhlas bermaksud "ketulenan" atau "menghalusikan", bermakna untuk tetap suci dan
beriman atau dalam keadaan menangkis ketidaksucian.

7. Surah al-Falaq
Menurut Abdullah Yusuf Ali, pada waktu zaman kenabian Nabi Muhammad s.a.w.,
terdapat seorang bomoh perempuan yang mengenakan sihir hitam ke atas musuhnya
menggunakan sihir pada simpulan. Dengan itu, Allah menurunkan surah ini sebagai
perlindungan daripada sihir tersebut.

8. Surah an-Nas
Surah An-Nas (Manusia) adalah surah ke 114 dan merupakan surah terakhir
dari Al-Qur'an. Ia adalah doa 6-ayat ringkas, meminta kepada Allah untuk
perlindungan dari Syaitan.

Sesapa berminat tau lebih lanjut, sila PM atau email ke hais77@yahoo.com

ananur posted on 14-12-2006 12:49 PM

Originally posted by melati-putih at 10-11-2006 03:18 PM
errrr...
nak dekat bersalin sok rajin-rajin baca doa nabi yunus...

Laila ha illa anta subhanaka inni kuntu minaz zholimin

boleh pakai ker??? eheh..

ada org pesan kat saya, sblum 7 bulan baca lepas solat JGN LEBIH 7x, lepas 7 bulan baca sebanyak mungkin.. tatau la pasaipa takleh lebih.. saya ikut je la.. alhamdulillah senang bersalin..

first trimester - baca surah luqman
2nd trimester - surah yusuf
3trimester - surah maryam
baca yasin selalu

surah almukminum 115-118 - semoga anak manjadi seorang yg b erani

antara ayat alquran boleh diamal semasa sakit nk bersalin - surah ..al-insyiqaaq ayat 1-4

[ Last edited by  ananur at 18-12-2006 05:02 PM ]

farahviv posted on 14-12-2006 12:52 PM

kalo baca semua skali masa ngandung, tak kira la trimester baper...buleh la kan?

icecreamgirl posted on 14-12-2006 12:55 PM

Originally posted by farahviv at 14-12-2006 12:52 PM
kalo baca semua skali masa ngandung, tak kira la trimester baper...buleh la kan?

boleh..seelok2nya khatamkan quran tu paling kurang pun sekali sepanjang kite mengandung...

BamBees posted on 15-12-2006 06:00 PM

Masa mengandung dak kembar ni dulu, sellau baca surah yasin dan Yusuf.........
Lepas lahir, still amalkan apa apa surah, yang pentingnya, kita penjaga yang harus selalu baca atau dengar surah, baru hati tenang dan anak bley ikut sebagai rolemodel...... tunjuk ajarku sipu....
hehehe

chOmelOtte posted on 15-12-2006 08:59 PM

dari pengalaman chom, yg pregnant lepas 5 tahun kawen. masa tu macam2 usaha chom buat nakkan anak. pastu my sista selalu gi kelas agama then dia tanya lah kat ustaz tu if ada petua / ayat yg bagus diamalkan sbb chom nak sgt anak. so, ustaz bagi my sis ayat dari Surah Luqman (Ayat 84) amalkan setiap masa. buat macam zikir. kalau dapat 500 kali sehari atau lebih.

chom amalkan baca ayat ni pagi petang siang malam sambil kejer kat opis, duduk2 kat umah. besides pegi specialist, Alhamdulillah dengan izin-Nya termakbul juga.

maksud ayat ni yg chom tau - Ya! Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah padaku zuriat yang baik.

ustaz tu cakap baik kat sini maksud dia dari segi fizikal, mental, rohani dan jasmani lah. masa second pregnancy pun chom amalkan baca ayat ni.

chom pun amalkan baca Surah Yassin tetiap kali lepas solat, dan baca Al-Quran dgn harapan dapat keredhaan Allah. bukan utk chom je tapi tuk anak2 yg chom kandung juga. ada org cakap Surah Yassin ni bagus dibaca 44 kali sepanjang kehamilan dgn niat memudahkan kehamilan. Insya'allah

sunquick posted on 19-1-2007 10:13 AM

Originally posted by chOmelOtte at 15-12-2006 08:59 PM
dari pengalaman chom, yg pregnant lepas 5 tahun kawen. masa tu macam2 usaha chom buat nakkan anak. pastu my sista selalu gi kelas agama then dia tanya lah kat ustaz tu if ada petua / ayat yg bagu ...

chom...kita try cari dlm al-quran surah luqman ayat 84....tapi takdelah...surah luqman kan ada 34 ayat.... betul ke ustaz tu bagi ayat dari surah luqman..?

coklatshake posted on 19-1-2007 05:00 PM

yerlah...cok cari pun tak ada...surah Luqman hanya sampai ayat 34 je..sudi kiranya chom check semula betol ke tak itu surah Luqman....kami tunggu okay....

honeybee1802 posted on 19-1-2007 06:13 PM

aku tak igt la surah mana..but doa nabi ibrahim la...lebih kurang bunyinyer...Ya Allah Ya Tuhanku,jadikan zuriat dan keturunanku org2 yg mendirikan solat...dlm buku doa slalunyer ada...

hannan6d posted on 28-1-2007 12:51 PM

Reply #16 honeybee1802's post

itu ayat dari surah ibrahim ayat 40-41...

dulu akak selalu amalkan doa khas yang perlu dibaca selepas sembahyang mabrib...untuk menghindari dari pelbagai penyakit dan gangguan makhluk halus seperti jin syaitan dan rubella untuk diri sendiri dan anak yang dikandung...akak memang selalu baca dari awal mengandung sehinggalah sampai 37 minggu(bersalin ceaser- kembar)..akak takut pasal kesihatan anak ni..lagi pun akak dah berumur skit...:malu: Alhamdulillah kedua dua anak sihat walafiat...

honeybee1802 posted on 1-2-2007 08:28 PM

Originally posted by hannan6d at 28-1-2007 12:51 PM
itu ayat dari surah ibrahim ayat 40-41...

dulu akak selalu amalkan doa khas yang perlu dibaca selepas sembahyang mabrib...untuk menghindari dari pelbagai penyakit dan gangguan makhluk halus s ...
akak...apa doa tuh?leh share tak kat sini..nih pengajaran bg honey gak dulu..ntah mcm mana dlm excited nak menimang cahaya mata...mungkin honey alpa nak mohon padaNya utk kesihatan tuh..as a result..awal kelahiran anak honey mcm senang gak kena penyakit..

sunquick posted on 2-2-2007 04:13 PM

nak tau gak doa khas tu.....kongsi2lah dengan kami di sini...

dahlia80 posted on 5-2-2007 04:04 PM

Originally posted by hannan6d at 28-1-2007 12:51 PM
itu ayat dari surah ibrahim ayat 40-41...

dulu akak selalu amalkan doa khas yang perlu dibaca selepas sembahyang mabrib...untuk menghindari dari pelbagai penyakit dan gangguan makhluk halus s ...

sharelah dgn kita org kak...
lia pon nak tahu gak...

hannan6d posted on 6-2-2007 12:04 PM

http://i93.photobucket.com/albums/l61/hannan6d/IMG_0815.jpg

http://i93.photobucket.com/albums/l61/hannan6d/IMG_0816.jpg

http://i93.photobucket.com/albums/l61/hannan6d/IMG_0817.jpg

sori..terlambat reply...akak tak tau secara detail nak terangkan...harap gambar gambar ni dapat membantu...:)

hannan6d posted on 6-2-2007 12:06 PM

doa ni panjang sebenarnya...dalam 3 page...

leena posted on 18-2-2007 09:28 PM

Originally posted by chOmelOtte at 15-12-2006 08:59 PM
dari pengalaman chom, yg pregnant lepas 5 tahun kawen. masa tu macam2 usaha chom buat nakkan anak. pastu my sista selalu gi kelas agama then dia tanya lah kat ustaz tu if ada petua / ayat yg bagu ...
maksud ayat ni yg chom tau - Ya! Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah padaku zuriat yang baik



kalau tgk kat website DR Hamid Arshat ada doa ni....
kalau bhs arabnye....Rabbi habli miladunka zuriatan tayiba, inaka sami u doa’

maksudnya....Ya Allah kurniakanlah kami zuriat yg terbaik,sesungguhnya Kau mendengar doa kami...

leena biasa amalkan doa ni tiap kali lepas solat....

hannan6d posted on 19-2-2007 10:20 PM

Reply #23 leena's post

kalau tak silap itu doa nabi Zakaria...kalau salah tolong betulkan...:)

mamaSarah posted on 28-2-2007 05:42 PM

Ini doa yg selalu saya baca skrg nih n masa mengandungkan anak pertama thn lepas.Nak bc surah yaasin/mariam/yusuf mungkin x sempat kan. Doanyer mcm nih..

"Dengan nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha mengasihani."

"Ya Allah, peliharalah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkan lah ia, Engkau Maha penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yg tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah lahirkan ia dari kandunganku dengan kelahiran yg mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah dia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah, elokkan akhlak (perangai), fasihkanlah lidahnya dan perelokkanlah suaranya untuk membaca hadis dan Al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad (SAW)."  

Bacalah doa ini selepas tiap2 kali solat. InsyaAllah mendapat berkat.
Page: [1] 2
View full: Doa-doa atau surah supaya anak dlm perut menjadi anak yang soleh/solehah