BeruangKutub posted on 11-11-2006 11:27 PM

apendiks

nak tanyer skit psl apendiks.

penah  kena operate apendiks maser form 2 dulu...dh lamer dh...dkt 10 thn lps. masalahnyer, kadang2 tu rasa cam sakit jer kt belah kanan tmpt operate dulu tu. ader kemungkinan ke sakit tu datang balik? nk kena operate balik ke? pernah rasa sakit sgt2 dlm 2 thn lepas, yelah...sbb involve ngan aktiviti lasak kot. mmg sakit, terasa sgt2 kt belah kanan tu. tp, aku ignore jer. lamer2 pas tu hilang. biler wat aktiviti yg lasak, tmpt tu mmg terasa...tp, aku ignore jer, lamer2 die ilang la. kadang2 tu terasa sikit2. tp, ckp kat diri...ko risau sgt sbb tu terbayang2 cam raser sakit.bahaya ke tu? takut gak...tp wat x tau je lar. bahaya ke?

thanks.

zigzag posted on 13-11-2006 01:57 PM

Apendik klu dh buang dah tak dtg balik. Tapi rasa sakit tu may b sbb parutnya. Cam saya gak, dh buat operation 2 taun lepas tp kdg2 sakit  kat tmpt yg sama. Tanya doktor dia kata parut kat dlm tu.  Tp klu awak rasa sakit sangat lbh baik g cek smula.

maderline posted on 13-11-2006 02:40 PM

Originally posted by zigzag at 13-11-2006 01:57 PM
Apendik klu dh buang dah tak dtg balik. Tapi rasa sakit tu may b sbb parutnya. Cam saya gak, dh buat operation 2 taun lepas tp kdg2 sakit  kat tmpt yg sama. Tanya doktor dia kata parut kat dlm tu.  ...


salah tu.. sebenarnya ada potensi nak kena balik appendiks tu...
sy ada baca hari tu...

nurun04 posted on 13-11-2006 02:50 PM

ya k ada potensi kna semula..i pn pnah operation buang apendiks..dh 5 thun..

sakit tu xdelah, tp ngilu2 tu ada lg rasa..

deehanie posted on 13-11-2006 04:26 PM

saya baru kene operate apendix. sekarang mengandung 7 bulan. bayangkan dalam pregnant macam ni saya kene operate. sekarnag ni tengah rasa sakit sebab perut semakin membesar, luka tu rase kena tarik oleh kebesaran perut.. saya tak tau la boleh ke tak appendix ni datang balik, tapi menurut doktor, kalau dsuspect kene appendix pun, mesti kene bedah & buang, walaupun apendix tu appear to be normal. as long as dah dibuang, selamat la, menurut kata doktor tu la..

gam_gajah posted on 14-11-2006 11:05 AM

saya tak tau lak klw dah buang appendix ni boleh dtg balik penyakit tu. ingat bila dah buang tu, kira setel dah

BeruangKutub posted on 14-11-2006 09:20 PM

ramai gak yer yg kena apendiks ni yer...

eh, ader potensi nk kena balik ker? maksudnyer kena bedah balik ker? nak pi jumper doktor yg malas tu...

lega rasa bila nurun04 pun rasa sama camtu.

siannyer kt deehanie. sabar yer.

teringat dulu, mmg sakit lps kena operate tu, 3 mlm x tido langsung.

rebas posted on 14-11-2006 11:19 PM

Originally posted by BeruangKutub at 11-11-2006 11:27 PM
nak tanyer skit psl apendiks.

penah  kena operate apendiks maser form 2 dulu...dh lamer dh...dkt 10 thn lps. masalahnyer, kadang2 tu rasa cam sakit jer kt belah kanan tmpt operate dulu tu. ader  ...

this is a very common problem ..

tempat2 yg ada parut operation.. mmg boleh sakit kalau overstretched..
lagi complicated sesuatu operation lagi tinggi risiko dapat sakit akibat parut pembedahan..

kekadang kalau kes yg teruk macam apendiks yg dah pecah, dah contaminated ruang abdomen..
senang dapat adhesion .. iaitu organ2 dalam abdomen (eg usus) melekat antara sendiri..
dan ini boleh dapat adhesion colic..
(sakit on off kat tempat operation.. kekadang sampai satu abdomen)

selalunya kalau sakit akibat parut ni sekejap2 aje..no worry..
tetapi kalau ia makin teruk.. tak kebah2 jumpalah doctor anda..

apendiks ..ada SATU aje dalam badan..kalau dah buang .. tak leh dapat appendicitis lagi..

sazeryus posted on 14-11-2006 11:33 PM

Apendik membawa maut??? Abang aku... ada kena dulu.. nasib baik sempat kesan awal-awal..
aku nak nasihatkan korang kalau ada rasa sakit kat apendik korang tu baik pegi check cepat-cepat....
memang apendik boleh bawa maut jika lambat dikesan....kawan abang aku ...
ibu beliau meninggal pada tahun 2005 kerana apendik.....
masa tu hari raya pertama dan hari lahir aku(14/11/??)..sob..sob... al fatihah... :cry:

[ Last edited by  sazeryus at 14-11-2006 11:35 PM ]

mooch posted on 17-5-2007 11:28 AM

tiger nk tanye..

ape erk tanda-tanda..klu org tu hidap appendiks

:'(:'(:'(

RedDevils posted on 17-5-2007 11:48 AM

Originally posted by mooch at 17-5-2007 11:28 AM
tiger nk tanye..

ape erk tanda-tanda..klu org tu hidap appendiks

:'(:'(:'(

-sakit perut, start kat tengah, lepas tu dlm masa 2-3 jam sakit berpindah ke kawasan yg dipanggil Right iliac fossa(sebelah kanan pusat, ke bawah sedikit lebih kurang 3-5cm). Usually patient tak perasan sakit kat tengah perut, tau tau sakit kuat kat kawasan Right iliac fossa tu.

-loya dan muntah muntah.

-boleh ada demam.

gi jumpa doc ASAP bila ada sakit2 yg kuat pada abdomen utk further check-up. Jgn main agak agak..
Bahaya nya kalau tunggu lama lama ialah appendix yg inflammed ni boleh pecah(perforated appendicits), which increase the risk of peritonitis.Kena lah laparotomy jawapnya...

Appendicitis is diagnosis by symptoms & signs.
Confirmation hanya boleh dibuat selepas abdomen dibuka.
Kalau inflammed appendix tu, maka confirmlah appendicitis.

mooch posted on 17-5-2007 03:08 PM

Originally posted by RedDevils at 17-5-2007 11:48 AM


-sakit perut, start kat tengah, lepas tu dlm masa 2-3 jam sakit berpindah ke kawasan yg dipanggil Right iliac fossa(sebelah kanan pusat, ke bawah sedikit lebih kurang 3-5cm). Usually patient ...




sakit kat perut tu camne erk?

tiger xdela b'panjangan sakit perut

cume sesekali mcm rase b'bisa tau...then dia reda

pastu 5 min..10 min..x tntu mse la dia dtg blk

kdg2 b'jam2 bru t'rase skt blk..

takut nk g jumpa doctor...:$:mad::mad::mad:

raiqah posted on 17-5-2007 05:19 PM

aku pun dah penah operate apendiks ni..

tp alhamdulillah dah 15 thn xder rasa sakit apa2pun kat tmpt operation tu......

setau aku apendiks kalau dah buang xder lagi dah kan........

BK- klu sakit pi arr jumpa dr....pi pekse dulu....

sazeryus posted on 18-5-2007 01:25 AM

Originally posted by mooch at 17-5-2007 03:08 PM





sakit kat perut tu camne erk?

tiger xdela b'panjangan sakit perut

cume sesekali mcm rase b'bisa tau...then dia reda

pastu 5 min..10 min..x tntu mse la dia dtg blk

kdg2 b'jam ...

abang saya cakap ,,rasa sakit perot yg lain macam,,,:funk:
tak silap tanda nya bila sakit perut nie,,,doktor akan tekan dekat perut belah kanan ke kiri ntah,,,,
so doktor boleh la kesan, yg itu adalah apendik,,,buleh mati woo,,,kalau apendik pecah,,,:funk::funk:

kupay posted on 18-5-2007 03:22 PM

takutnya dengar...kdg2 terasa sakit...tp doktor kata, kalau sakit sekejap2 bukan apendiks...sy selalu jugak check sebab selalu rase risau bile sakit belah kanan....

sheekin posted on 18-5-2007 03:48 PM

Yg penting jaga pemakanan utk elakkan perkara2 mcm nie berlaku kat kita. Mencagah lebih baik dr mengubati!
Cuba minum minuman berfungsi, mana tau berkesan?

kupay posted on 22-5-2007 11:21 AM

Reply #16 sheekin's post

cmner untuk elakkan appendiks ni?huhu takut betul dgr...ade kwn sy memang kene suspect appendiks...tp doc kata tak payah operate...cmner pulak tu?smp skrg die kene control la ape yg die makan...

eyzlyn posted on 5-4-2008 03:48 AM

saja naikkan balik topik ni. apa ek sebenarnya tanda-tanda appendix nih? sebab aku ada rasa sakit kat sebelah kanan kat bawah pinggang nih. setaip kali nak solat, masa nak naik balik mesti sakit. kang gi hospital tak der sakit apa nyusah la pulak.

adiktet posted on 27-3-2009 12:46 PM

baru2 ni adik kena apendik.. memula sakit kat perut cam sebu perut masuk angin tu.. ingatkan sbb adik lambat makan.. sebu tu tanak hilang tapi kalu tekan kat perut sakit je... bila tekan kat perut sume sakit.. tapiiiiiiiiiiiiiiiiiii masa doktor tekan kat sebelah kanan memang terasa sakit sangat.. bila doktor lepas lagik lah sakit sampai nangis.. adik sampai tertumbuk doktor tu...

kacang^soya posted on 27-3-2009 11:26 PM

org kata kalo dah buang appendix ni cepat penat...mmg betol sbb aku dah rasa...sblm buang aku tade hal naik tangga smp 10 tkt gi condo member aku...skang dah buang nak naik tangga umah gi bilik pon mengah...:L :L rasa cam sesak jer...itu yg aku noticed sgt2

seri_air posted on 27-3-2009 11:49 PM

Balas #8 rebas\ catat

you can read about recurrent appendicitis here,

http://emedicine.medscape.com/article/363818-overview

10% of appendectomies have the chance of recurrence, so please be careful, 10% is a big chance!
Good doctors should have antibiotics for this problem...

AnitaSabrina posted on 28-3-2009 11:20 PM

Reply #22 seri_air's post

Ya ke boleh recur?  Can that part re-grow?  

God forbid!  Its already painful the first time round!  :funk:  I can still remember the horrible pain when the stomach starts to kick back into action and the pain meds had worn off!  I had to suffer incessantly before the ward doctor gave me a jab in the butt to make the pain go away.  :mad:

edry_faizi posted on 29-3-2009 11:05 AM

cam ner leh recurrence ....
once ko nya appendix dah kene removed .....
mana leh dpt appencitis lg ....

kalau sakit2 perut, abdominal distension, muntah2, no bowel opening or takder kentut/flatus ...
probably dapat intertinal obstruction secondary to adhesion ....

kalau sakit2 biasa... maybe boleh jadi adhesion colic ....
sila wat abdominal X-ray ...
maybe lehh nampak dilated bowel ...:o

seri_air posted on 29-3-2009 09:28 PM

Balas #24 edry_faizi\ catat

no need to re-grow to get recurrent appendicitis. I am not going to give a lecture on this, the hint is, try do appendectomy yourself and you will understand the cause to the problem. if you still dont, that will just explain why in another forum, people are so scared of seeing a doctor!!!

blackmore posted on 1-4-2009 01:07 AM

Originally posted by seri_air at 27-3-2009 23:49 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
you can read about recurrent appendicitis here,

http://emedicine.medscape.com/article/363818-overview

10% of appendectomies have the chance of recurrence, so please be careful, 10% is a big ... ...once your appendix is removed...thats it...u would not get any recurrence at all...unless kalau the surgeon yang buat appendicectomy tu meninggalkan a substantial amout of appendix stump...tapi...this is not likely lah...

...nie aku copy and paste the part on recurrent appendicitis kat website yang ko berikan itu...aku rasa elok ko baca balik dan fahamkan ngan betul...

The incidence of recurrent appendicitis is 10%. The diagnosis is accepted as such if the patient underwent similar occurrences of RLQ pain at different times that, after appendectomy, were histopathologically proven to be the result of an inflamed appendix
Page: [1] 2
View full: apendiks