jazim Publish time 26-11-2006 05:04 PM

SEMUA BERKAITAN ADAT-ISTIADAT TENTERA & POLIS

Topic ini saya buka utk memuatkan meklumat dan gambar adat-istiadat ATM, PDRM dan juga angkatan tentera/polis negara luar. Gambar boleh merangkumi istiadat perbarisan, perkahwinan, pengkebumian dll.Untuk anda yg sudi menyumbang, dipersilakan dan jutaan terima kasih diucapkan.

[ Last edited byjazim at 27-11-2006 10:41 AM ]

venez Publish time 26-11-2006 07:02 PM

beberapa gambar ketika istiadat ketenteraan (TUDM) :

http://i10.photobucket.com/albums/a143/ve_nez/DSC_0023.jpg
Hormat semasa perbarisan melalui pentas utama menggunakan pedang istiadat..

http://i10.photobucket.com/albums/a143/ve_nez/DSC_0026.jpg
Perbarisan menggunakan baju istiadat (no. 1) - anggota sedang berjalan lalu

http://i10.photobucket.com/albums/a143/ve_nez/istiadatkahwinpegawai.jpg
Istiadat 'sword barrier' sempena majlis perkahwinan pegawai tentera (pengantin akan berjalan dibawah silangan pedang)

http://i10.photobucket.com/albums/a143/ve_nez/messnite-1.jpg
Pakaian semasa menghadiri 'makan beradat'

bravotwozero Publish time 26-11-2006 07:15 PM

sumbangan dr saye...

triservice sword bearer.....

http://img90.imageshack.us/img90/8899/cimg1846eu7.jpg


upacara silang pedang di atas kek....

http://img165.imageshack.us/img165/8350/cimg1856kz2.jpg

[ Last edited bybravotwozero at 30-11-2006 03:24 AM ]

mmc Publish time 27-11-2006 12:51 PM

ini macam gambor lalu bawah pedang thread lama aja :)...ini korang punya gambor ke :lol

alphawolf Publish time 27-11-2006 12:58 PM

Reply #2 venez's post

Sword bearer tu...yang guard of honour tu semua nampak muka...yang pengantin tu kena blank...hang ke?

[ Last edited byalphawolf at 28-11-2006 04:57 PM ]

yatthrash Publish time 28-11-2006 12:47 PM

waaa bestnya gambar sword bearer tu.. tambah le lg hehe

jefri101276 Publish time 29-11-2006 04:01 PM

wahh real dan seronok

jefri101276 Publish time 29-11-2006 04:02 PM

jgn lupa klu ada lagi postlah banyak2

Gemukkkkkkk Publish time 30-11-2006 09:33 AM

isitiadat pentauliahan diraja palapes UM

http://palapes.um.edu.my/pentauliahan_files/kadet3.gif

http://palapes.um.edu.my/pentauliahan_files/a13-1.JPG

bruetal2198 Publish time 3-12-2006 11:17 PM

Reply #2 venez's post

gambar function tu....mamat nampak muka tu macam sahabat aku.....latip budak 16 ke?

aku ada gak gambar2 cam tu....nanti aku postkan lam thread ni.

bruetal2198 Publish time 3-12-2006 11:27 PM

tengok gambar2 ni teringat balik aku masa kena jadik PMC masa makan beradat kadet....
patner aku datang lambat sebab accident langgar pokok.....memula terok aku kena herdik ngan
OC Sqn, tapi lepas tengok muka partner skot aku yang bawak keta tu bertelur kat dahi...
OC aku gelak sampai habih function.....celaka btui

PanglimaGuntur Publish time 4-12-2006 01:39 AM

post la banyak banyak

mmc Publish time 4-12-2006 10:28 AM

Reply #11 bruetal2198's post

aku assume partner ko ni pompuan kan...tabik jugak aku dah bertelur kat dahi pun mai jugak..

insignia Publish time 4-12-2006 10:48 AM

Originally posted by venez at 26-11-2006 07:02 PM
beberapa gambar ketika istiadat ketenteraan (TUDM) :

http://i10.photobucket.com/albums/a143/ve_nez/DSC_0023.jpg
Hormat semasa perbarisan melalui pentas utama menggunakan pedang istiadat..

ht ...


hehehe..
mcm ku pernah nampak tapi dimana ya...???:hmm:
ven bila ko nak balik sg.besi...?
:bgrin:

kumar Publish time 12-12-2006 07:55 PM

U.S. AIR FORCE military funeral

http://www.jollygreen.org/JollyGreen67/971474a.gif
http://www.jollygreen.org/JollyGreen67/971474c.gif

standupper Publish time 12-12-2006 10:52 PM

1 Melayu

Nie satu event kerapkali aku pegi... majlis sambutan negara kepada pemimpin luar.. untuk dua hari nie plak ada acara yang sama babitkan YDPA lama dan baru.. tapi foto yg aku amik ntah tak ingat ketua negara mana yang datang :bgrin: .. biasanya acara rasmi nie cuma berlangsung di Dataran Parlimen, Pemimpin atau ketua negara akan disambut oleh YDPA, lepastuh lagu kedua-dua negara akan berkumandang, diikuti acara menaikkan bendera, dan tembakan 21 das meriam.. lepas pemeriksaan barisan kehormat, pemimpin akan diberi tabik hormat sekali lagi dan lagu negara berkumandang semula, sebelum turun pentas diraja dan acara kenal-kenal dengan Barisan Kabinet dan Duta dan perwakilan asing... lepas tuh habissss, acara dalam 30 minit jer..

http://i21.photobucket.com/albums/b251/zetabranch/istiadat/DSC03421.jpg

http://i21.photobucket.com/albums/b251/zetabranch/istiadat/DSC03422.jpg

http://i21.photobucket.com/albums/b251/zetabranch/istiadat/DSC02718.jpg

http://i21.photobucket.com/albums/b251/zetabranch/istiadat/DSC06129.jpg

http://i21.photobucket.com/albums/b251/zetabranch/istiadat/DSC06130.jpg

http://i21.photobucket.com/albums/b251/zetabranch/istiadat/DSC06133.jpg

http://i21.photobucket.com/albums/b251/zetabranch/istiadat/DSC06135.jpg

http://i21.photobucket.com/albums/b251/zetabranch/istiadat/DSC06140.jpg

d'zeck Publish time 13-12-2006 10:01 AM

pada perasaan aku kawalan kehormatan 1 RAMD kita la
yang paling smart dan segak kat asia tenggara ni, uniform pun unik dan tradisi sendiri..
tak tau la aku perasan je.. :bgrin:

yipun78 Publish time 13-12-2006 10:06 AM

Originally posted by d'zeck at 13/12/06 10:01 AM
pada perasaan aku kawalan kehormatan 1 RAMD kita la
yang paling smart dan segak kat asia tenggara ni, uniform pun unik dan tradisi sendiri..
tak tau la aku perasan je.. :bgrin:


Perasan ko je Zeck :P

bravotwozero Publish time 20-1-2007 05:28 AM

http://us.a2.yahoofs.com/groups/g_16610917/2895/__sr_/348a.jpg?groIXsFBKpn5Vm.4

http://us.a2.yahoofs.com/groups/g_16610917/e1f2/__sr_/6a50.jpg?groIXsFBNIQvM.4.

http://us.a2.yahoofs.com/groups/g_16610917/d0b5/__sr_/8f6e.jpg?groIXsFBK7uxQKvm

[ Last edited bybravotwozero at 20-1-2007 05:31 AM ]

wufi Publish time 20-1-2007 09:12 AM

teramat2 slow bila nak nengok gambo yang korang attachkan tuee.., ade plak gambo yang takleh open 'X'.. adehhh...

huskers Publish time 29-5-2007 12:44 PM

Istiadat Mengarak Panji2 Yang Di Pertuan Agong

ari sabtu ni ada istiadat mengarak panji2 YDP Agung. sapa pernah tgk istiadat ni? apa sebenarnya yg berlaku? ingat nak turun dataran sabtu nih. first time nak pegi tgk.

capable_warrior Publish time 29-5-2007 12:46 PM

Reply #1 huskers's post

Dalam bahasa inggerisnya "Trooping The Colours"ada kaitan dengan zaman dulu-dulu.

huskers Publish time 29-5-2007 01:04 PM

care to elaborate.....share with us your experience.

DarkBaron Publish time 29-5-2007 01:30 PM

Reply #3 huskers's post

actually its nice to watch from the stands...but totally not fun to be in the parade itself lol...

taiaha Publish time 29-5-2007 01:57 PM

http://www.army.mod.uk/ceremonialandheritage/household/trooping.htm
Pages: [1] 2
View full version: SEMUA BERKAITAN ADAT-ISTIADAT TENTERA & POLIS