anafana posted on 4-12-2006 05:27 PM

petua hilangkan angin dalam badan

hai semua....
saya ni ada mslh angin dalam badan..
sampai satu tahap, hampir pitam coz angin mcm bergulun2 dlmbadan ni...
selalu gak migrain and termuntah..
mintak tlg bagi petua sket...tak kisahla style moden or tradisional..
asalkan mujarab...dah tak tahan menanggung kesengsaraan ni :pray:

kikilalat posted on 4-12-2006 05:33 PM

Originally posted by anafana at 4-12-2006 05:27 PM
hai semua....
saya ni ada mslh angin dalam badan..
sampai satu tahap, hampir pitam coz angin mcm bergulun2 dlmbadan ni...
selalu gak migrain and termuntah..
mintak tlg bagi petua sket...tak kis ...


try minum air teh halia... leh beli kat kedai :)

musang_pulut posted on 4-12-2006 07:03 PM

Originally posted by anafana at 4-12-2006 05:27 PM
hai semua....
saya ni ada mslh angin dalam badan..
sampai satu tahap, hampir pitam coz angin mcm bergulun2 dlmbadan ni...
selalu gak migrain and termuntah..
mintak tlg bagi petua sket...tak kis ...

Boleh bernafas tak?

kacang^soya posted on 4-12-2006 07:32 PM

Minum air seduhan bwg putih...kasi minyak dia kuar sket...minum masa suam2..bagus gaks...aku yg berangin ni selalu buat

shibii posted on 4-12-2006 07:35 PM

Minum air seduhan bwg putih...kasi minyak dia kuar sket...minum masa suam2..bagus gaks...aku yg berangin ni selalu buat
air apa tu..
takpenah dgr pun...
camner nak wat?

ainarin posted on 4-12-2006 07:47 PM

Originally posted by shibii at 4-12-2006 09:35 AM

air apa tu..
takpenah dgr pun...
camner nak wat?

seduhan tu aper?:tq:

kacang^soya posted on 4-12-2006 08:35 PM

Originally posted by shibii at 4-12-2006 07:35 PM

air apa tu..
takpenah dgr pun...
camner nak wat?
Air bwg putih la...amik 1 ulas bwg putih yg besar sket..ketuk skit pastu buh dalam cawan tuang air panas..tutup bagi jus (aku pggl minyak sbb macam oily) dia kuar, bila suam2 camtu selawat 3 kali minum, sungguh lega...aku selalu wat air ni bila angin aku dtg nak2 pre menstrual period mual2 nak muntah, pening, pewot kembung bagai...

kacang^soya posted on 4-12-2006 08:37 PM

Originally posted by ainarin at 4-12-2006 07:47 PM


seduhan tu aper?:tq:
seduhan tu maknanya...steeping process macam serbuk/uncang tey tu tuang/rendam air panas - seduhan teh...kira camtu arr..

Dulu ada minum air JEMUJU, campo air suam gak...tp aku tak tahan kos angin dia kuar atas...pedih dada...kalo garlic ni better kots terus angin buang bawah je...lain2 remedy cam ubat2 angin, halia seme aku tak jalan sgt....anyway tgk keserasian jugaklah :tq::tq:

[ Last edited by  kacang^soya at 4-12-2006 08:41 PM ]

mitsui posted on 5-12-2006 03:29 AM

amalkan herba dari pokok teja lawang utk atasi masalah gejala masuk angin.dptkannya melalui saya.sila masuk web spt di signature bwh ni utk keterangan lanjut.

anafana posted on 5-12-2006 08:56 AM

Originally posted by kacang^soya at 4-12-2006 08:37 PM

seduhan tu maknanya...steeping process macam serbuk/uncang tey tu tuang/rendam air panas - seduhan teh...kira camtu arr..

Dulu ada minum air JEMUJU, campo air suam gak...tp aku tak tahan kos a ...
nak try la cara ni...thanks soya :tq:

kacang^soya posted on 5-12-2006 02:13 PM

Originally posted by anafana at 5-12-2006 08:56 AM

nak try la cara ni...thanks soya :tq:
:tq::tq:

dee_la posted on 5-12-2006 04:18 PM

Air jemuju memang elok. Minum 1 sudu je. Selalu la pi urut n jgn la mkn makanan yg berangin.

anafana posted on 5-12-2006 05:23 PM

Originally posted by dee_la at 5-12-2006 04:18 PM
Air jemuju memang elok. Minum 1 sudu je. Selalu la pi urut n jgn la mkn makanan yg berangin.
air jemuju ni apa ekkk???:hmm:

kacang^soya posted on 5-12-2006 05:37 PM

Originally posted by anafana at 5-12-2006 05:23 PM

air jemuju ni apa ekkk???:hmm:
kat kedai runcit mamak ada...botol cam cuka bau minyak angin sket...

naiza posted on 6-12-2006 08:05 AM

URUT lei weiiii....

sure angin byk kluar,
klu dh bersuami, suh suami ko blajar mengurut,,,,

cam aku yg suami slalu outstation, aku mintak org gaji aku yg urutkan....

fairy_hobbit posted on 10-12-2006 12:20 AM

kalo mkn pil garlic oil ok tak? aku tak tahan nak minum air bwg putih tu.. :hmm:

datuk_batery posted on 10-12-2006 01:48 PM

aku mmg byk angin dlm bdn...aku cadangkan potong 2-3 hiris halia n campur sikit gula merah n campur dgn air panas...tutup cawan tu dgn piring selama 5 min...leaps tu minum...amal 1 week inshallah boleh hilang...aku still amal kan mlm2 minum cara tu...

Uncle_K posted on 10-12-2006 05:24 PM

cuba cucuk cucuk skit perut tuh dengan jarum...

kasi ada bunyik skit...

kalau keluar bunyi pst.....pssstttt..... ok la tuh

SaraAlia posted on 10-12-2006 07:47 PM

kalu nak tido my mom selalu pesan sapu minyak panas kat bawah pelipat ..katanya x bagi angin masuk..tak tau betul ke idak :bgrin:

kacang^soya posted on 10-12-2006 09:09 PM

Originally posted by fairy_hobbit at 10-12-2006 12:20 AM
kalo mkn pil garlic oil ok tak? aku tak tahan nak minum air bwg putih tu.. :hmm:
Alternative yg baik...tp kena minum banyak air

coyotemawi posted on 11-12-2006 02:22 AM

sekarang aku tengah bakar bawang putih..
ada satu makcik urut tu bagitau..
bakar garlic atas tudung periuk yang leper tu
then makan..

tak tau la camna hasilnya..
angin mmg tengah membuak ..

aku harap ok la
nanti aku bagi feedback..

kalu berkesan..

coyotemawi posted on 11-12-2006 02:45 AM

Originally posted by anafana at 4/12/2006 05:27 PM
hai semua....
saya ni ada mslh angin dalam badan..
sampai satu tahap, hampir pitam coz angin mcm bergulun2 dlmbadan ni...
selalu gak migrain and termuntah..
mintak tlg bagi petua sket...tak kis ...


i know how u feel..
mmg rasa cam nak muntah kan..

menakutkan sungguh..
tak la sampai tak bule bernafas (alhamdulillah)
tapi membuatkan kita rasa sangat tidak selesa..

sekarang tengah seduh air bawang putih...
n sat lagi nak makan bawang putih bakar..
tengok apa jadik..
biar la angin cam meriam besi pun..:nyorok:
as long as rasa selesa..

coyotemawi posted on 11-12-2006 02:53 AM

Originally posted by dee_la at 5/12/2006 04:18 PM
Air jemuju memang elok. Minum 1 sudu je. Selalu la pi urut n jgn la mkn makanan yg berangin.


mmg gi urut 2-3 bulan sekali..
masa tu rasa kesian sangat kat makcik urut tu
sebb angin kuar kot dia
menggelegak aje bunyi dia sendawa..

aku rasa lega n ringannnn..
(buat sementara waktu la..)

coyotemawi posted on 11-12-2006 02:57 AM

Originally posted by Uncle_K at 10/12/2006 05:24 PM
cuba cucuk cucuk skit perut tuh dengan jarum...

kasi ada bunyik skit...

kalau keluar bunyi pst.....pssstttt..... ok la tuh


kalu la semudah itu....

coyotemawi posted on 11-12-2006 03:57 AM

aku dah makan bawang putih bakar..(buh dalam secubit roti)
n dah minum air seduh bawang putih..
syukur mmg hilang rasa angin di tekak..(cekik)
Page: [1] 2 3 4 5
View full: petua hilangkan angin dalam badan