t@t posted on 6-12-2006 01:31 PM

Cyst...

salamz.....
nak tanya...
hari tu wfe sakit kat bwh pusat...
gi check klinik...
doc ckp ada ktumbuhan...dia sruh g Hospital....
gi hosp..doc ckp ada 2 ketumbuhan....

Cyst....mcmna ye pnyakit ni..???
bahaya tak...????

*Maaf byk tanya...mmg tak tahu lansung psl penyakit ni...

herbivor posted on 6-12-2006 01:58 PM

A cyst is a closed sac having a distinct membrane and developing abnormally in a cavity or structure of the body. Cysts may occur as a result of a developmental error in the embryo during pregnancy or they may be caused by infections. However, sometimes they arise spontaneously with no apparent cause. Cysts are often dangerous as they may have negative effects (for instance, compression) on the nearby tissue. They may contain air, fluids, or semi-solid material. A collection of pus is called an abscess, not a cyst.

A cyst may also be a sack that encloses an organism during a dormant period, such as in the case of certain parasites. This type of cyst may, for instance, protect a parasite from the churning acid of the stomach so it may pass through to the intestines unharmed where it can then break out.

Cystic fibrosis is an example of a genetic disorder whereby cysts develop in lung tissue and release mucus into the lungs (see Alveoli) reducing lung capacity and causing persistent coughing.


Locations

Cysts can occur anywhere in the body; some of common ones are listed here:

    * Ganglion cyst (hand/foot joints and tendons)
    * Ovarian cyst (ovaries, functional and pathological)
    * Pilonidal cyst (skin infection near tailbone)
    * Sebaceous cyst (sac below skin)
    * Paratubal cyst (fallopian tube)
    * Vocal fold cyst
    * Bronchial cyst
    * Renal cyst (kidneys)
    * Tarlov cyst (spine)
    * Radicular cyst (associated with the roots of non-vital teeth)
    * Dentigerous Cyst (associated with the crowns of non-erupted teeth)
    * Keratocyst (in the jaws, these can appear solitary or associated with the Gorlin-Goltz or Nevoid basal cell carcinoma syndrome. The latest World Health Organization classification considers Keratocysts as tumors rather than cysts)
    * Glial Cyst (in the brain)


(Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Cyst)

t@t posted on 6-12-2006 07:41 PM

Reply #2 herbivor's post

thanxx Herbivor.....

ada sapa2 kat sini bpgalaman dlm Cyst ni....

deaf4ever posted on 6-12-2006 09:05 PM

Originally posted by t@t at 6-12-2006 07:41 PM
thanxx Herbivor.....

ada sapa2 kat sini bpgalaman dlm Cyst ni....


ok aku ada dua kali kena cyst yang dua2 kali gi hospital operate. Aku nye dua2 cyst kat luar badan bleh nampak. satu 1994 satu 2005.

1) kat belakang badan, tu cyst tu jam dah bertahun la, cam bijik gitu, bapak aku cakap biarkan la, cam nasik je kat dalam.
Tapi tu jam tahun 1994 gitu la, kawan aku pegi debik aku kuat2 kat blakang
terus cyst tu pecah berdarah.... terus gi doktor klinik, terus kena gi hospital, sampai spital, jumpa doktor terus on the spot kena buang cyst tu dalam keadaan sadar, ntah hapa dia buat la aku tak nampak..pasal blakang badan.
Sampai skarang, belakang aku ada open wound kecik, cam kepala peniti gitu saiz dia...

2) tahun lepas bulan 11 aku ada cyst baru keluar kat chest area tengah2.. Aku biarkan..tapi lepas tu ntah cammana, dia tukar kaler merah2 gitu, dah tu dia cam membesar, aku biarkan jugak.
Then tau2 dia berair, so gi spital, terus kena warded. Aku ingat operate day surgery ke hapa, tapi end up aku duk spital tiga hari dua malam. ni kali aku kena operate yang kat operation teater tu, dia kasi aku bius tido.
Lepas operate, doktor cakap cyst tu dorang hantar gi cek, kenser ke tak. Tapi keputusan dia cyst biasa bukan cancer.




ok aku rasa aku nye sebaceous cyst la kot...pasal kat luar bleh nampak gelombong dia, yang kedua tu cam bola kecik dah.

t@t posted on 6-12-2006 11:07 PM

Reply #4 deaf4ever's post

ooo makna nya cyst ni tumbuh tak pd satu2 tempat je la......dia boleh dimana2 sahaja la yea...???

so jika yg jenis dalam perut tu bahaya tak ye..???

thanxx to deaf4ever's...for your info&experience....!!!

[ Last edited by  t@t at 6-12-2006 11:09 PM ]

arysa posted on 7-12-2006 12:42 AM

Reply #1 t@t's post

wife ko ni ada ketumbuhan dlm rahim ke?

t@t posted on 7-12-2006 06:39 AM

Reply #6 arysa's post

itu x pasti la...hari tu masa g check doc ckp dkt area2 tu jugak....
dkt peranakan kot...klau x silap la....x brapa fhm bebenar apa yg dia ckp tu...

deaf4ever posted on 7-12-2006 07:46 AM

Originally posted by t@t at 6-12-2006 11:07 PM
ooo makna nya cyst ni tumbuh tak pd satu2 tempat je la......dia boleh dimana2 sahaja la yea...???

so jika yg jenis dalam perut tu bahaya tak ye..???

thanxx to deaf4ever's...for your info& ...

pada aku mestilah dalam badan lagi bahaya dari kat luar badan, luar kita bleh nampak benda tu bernanah ke, pecah ke, membesar ke,
kat dalam mana tau kan.

dalam perut tak mau main2 la pegi cek ngan doktor betul2...kalo tak puas hati, get 2nd opinion ngan doktor lain.

mintak2 takde apa2 la eh...sikit je.

kikilalat posted on 7-12-2006 12:06 PM

Originally posted by t@t at 7-12-2006 06:39 AM
itu x pasti la...hari tu masa g check doc ckp dkt area2 tu jugak....
dkt peranakan kot...klau x silap la....x brapa fhm bebenar apa yg dia ckp tu...

kalau kat peranakan... mebbe ovarian cyst kot... ader satu thread pasal ovarian cyst dalam bod nih... kalau tak pasti cyst jenis aper, tapi kat area peranakan... try jumpa gynae. pastuh suruh gynae tuh explain dari A to Z dalam bahasa yang senang di pahami...

t@t posted on 7-12-2006 02:59 PM

Reply #8 deaf4ever's post

tu la...mtak x ada apa2 la....

t@t posted on 7-12-2006 03:02 PM

Reply #9 kikilalat's post

thanxx kiki...nanti selak kt thread blkg....
next appt dgn doc tu 9.4.07....lambat giler....bjanggut tunggu...(hospt gov)

arysa posted on 7-12-2006 09:58 PM

Reply #11 t@t's post

kalau nak cepat kena gi gynea swasta la...

deaf4ever posted on 8-12-2006 02:15 AM

Originally posted by t@t at 7-12-2006 03:02 PM
thanxx kiki...nanti selak kt thread blkg....
next appt dgn doc tu 9.4.07....lambat giler....bjanggut tunggu...(hospt gov)


lagi 5 bulan tu..:o:

ko mintak appt cepat sikit la...bulan satu ke hapa ke...

kikilalat posted on 8-12-2006 09:30 AM

Originally posted by t@t at 7-12-2006 03:02 PM
thanxx kiki...nanti selak kt thread blkg....
next appt dgn doc tu 9.4.07....lambat giler....bjanggut tunggu...(hospt gov)


Mangai! Lamer giler nyer... Aku dulu, lepas sebulan jer dia suruh datang balik... Tuh pun lepas dah pegi scanning kat radiologist etc and memang confirm ader cyst. Datang balik lepas sebulan sebab nak tengok ader perubahan pada saiz ker tidak... Kalo pi gynae swasta, beraper dorang charge ek? Aku pi gynae swasta tapi pakai medical coverage company... so aku pun tak pasti beraper dorang charge sekali check... :hmm:


Link to thread pasal ovarian cyst tuh... >> Ovarian Cyst

t@t posted on 8-12-2006 09:42 AM

itu la psl....lama giler...biasa la gov....
nanti try adjust balik date tu....boleh kot....
Page: [1]
View full: Cyst...