dewamafia posted on 8-12-2006 08:38 PM

ANEKA KUIH PUTU

Sapa tau resipi kuih putu perak...... masa haku dok kat slim river ada sorang makcik buka gerai kat jalan masuk ke hospital slim river... putu perak dia sedap...simpan sampai petang pon x keras...baru2 ni haku pegi pasar slim (hari ahad).... ada gaks yang jual...haku beli..rasanya pon sedap...sebelum nih kat pasar tuh x sedap...keras....

ada orang cakap nama kuih tuh putu melaka....tapai ramai panggil putu perak.... klu ada sesapa yang tau resipi sila bagi.....tq

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 13-2-2009 10:52 AM ]

Kacip_Fatimah posted on 8-12-2006 09:04 PM

putu perak tu apa erkk?! tak penah laa dengar plak..
ada sama spesis dgn kuih putu buluh..putu piring dan yang sewaktu dgnnya..?!

dewamafia posted on 8-12-2006 11:00 PM

Reply #2 Kacip_Fatimah's post

yup tepat sekali....

lorrrrr haku lupa nak huraikan bentuk rupa bumi dan garisan kontur dia...ishhhh...patut ler....

kuih tu warna putih, bulat...bentuk cam bukit dan berketak bunga....dalam kuih tuh inti kelapa, lemak masin bila giget....dibuat daripada tepung beras dan pulut.....

haaaaaa sapa yang berani menyahut cabaran haku nih....org lama tau le cara nak wat kot....harap haku dapat resepi kat sini...

shidaaziz posted on 9-12-2006 01:31 AM

Oooo ini putu pulut atau putu piring. Tapi tak sama dnegan putu piring yang intinya gula melaka tu. yang ini intinya kelapa patut + garam. tak ingat le ada gula ke tak. rasanya gula tu dalam tepung je.

Sedap. Tapi nak but renyah jugak rasanya. Sebab tak boleh pakai tepung. Kena pakai pulut yang ditumbuk. Cara buat, tak tahu le. Arwah opah pernah buat jugak dulu. Kat kuala kangsar & changkat jering banyak jual.

dewamafia posted on 9-12-2006 06:12 AM

Reply #4 shidaaziz's post

yup betul...kene pakai pulut yg ditumbuk....

aida2121 posted on 9-12-2006 06:13 AM

Reply #3 dewamafia's post

akak pun mengidam nak makan niii masa pregnant dulu. sedap, lebih sedap dari putu piring sini. gebus mulus gitu kan?

pjan posted on 11-12-2006 02:44 AM

Originally posted by dewamafia at 8-12-2006 08:38 PM
Sapa tau resipi kuih putu perak...... masa haku dok kat slim river ada sorang makcik buka gerai kat jalan masuk ke hospital slim river... putu perak dia sedap...simpan sampai petang pon x keras...b ...

uwaaaaaaaaaaaa...tetibe rindu kg halaman............saye org Sungkei....

putu perak, same ngan putu mayam kut kan?? wallahhh!! memang sodap!!!! mase kecik2 dulu memang wajib beli benda ni setipa pagi...skang ni kalau nak kena carik ler...

kat kelantan ni masa bulan poser ada sorang jual, tp lain le..macam buat pakai ubi jek...hehe pon sedap gak...soke! sok! sebab ada lemak masin manis...

dewamafia posted on 11-12-2006 07:59 AM

Reply #6 aida2121's post

a'ah.....

dewamafia posted on 11-12-2006 08:00 AM

Reply #7 pjan's post

lorrrr owg sungkai pon x kenai ke...mukan putu mayam jan...nih putu perak...nampak cam putu piring atau putu bambu/buluh tuh....tapi bentuk dan rasanya lain sket........nih tgh cari resepi nih......cam takde owg yang tahu je kat sini...kene tanya makcik kat perak kot...

crystal_biru posted on 11-12-2006 08:25 AM

kat pasar malam btr dgn sungai besi ada org jual putu perak ne.. mamang sedap... :love:

wardatulhamra posted on 11-12-2006 08:27 AM

Originally posted by shidaaziz at 9-12-2006 01:31 AM
Oooo ini putu pulut atau putu piring. Tapi tak sama dnegan putu piring yang intinya gula melaka tu. yang ini intinya kelapa patut + garam. tak ingat le ada gula ke tak. rasanya gula tu dalam tepung ...

betul tu shida...

teringat masa kita ngandungkan baby yang ke2, mmg teringin sangat nak makan putu piring, (bukan putu bambu atau putu mayam tau) .. carik carik kat kedah ni tade... yang ada bambu dan mayam je...

balik perak, singgah pasar malam, nampak dari jauh mmg mcm gaya orang jual putu piring,so asben kita beli lah.. masuk dalam kereta, kita makan.. lahai tensennya!!!! bukan putu piring.. bahannya mcm putu piring, tapi yang orang ni jual keras sikit, intinya kelapa dan gula putih...

tensen sgt, sampai nangis nangis dibuatnya sebab frust... asben kita pun senang je cakap, nanti sampai umah kakak, bubuh dalam piring, jadikla putu piring... sabar je

sampai umah kakak, sumer pelik tgk kita nangis... meka ingat kita gaduh ngan asben,... ghupernya kita nangis sebab tertipu dgn putu perak...

tapi, my personal opinion, x sedap sgt putu perak ni, sedap lagi putu piring...

shidaaziz posted on 11-12-2006 08:53 AM

Originally posted by pjan at 11-12-2006 02:44 AM


uwaaaaaaaaaaaa...tetibe rindu kg halaman............saye org Sungkei....

putu perak, same ngan putu mayam kut kan?? wallahhh!! memang sodap!!!! mase kecik2 dulu memang wajib beli benda ni se ...

putu mayum lain wei. putu mayum tu macam bihun. yang tu makan dengan kelapa & brown sugar hak lembut tu.

shidaaziz posted on 11-12-2006 08:54 AM

Originally posted by wardatulhamra at 11-12-2006 08:27 AM


betul tu shida...

teringat masa kita ngandungkan baby yang ke2, mmg teringin sangat nak makan putu piring, (bukan putu bambu atau putu mayam tau) .. carik carik kat kedah ni tade... yang ada ...

Mengikut pada citarasa masing-masing. putu mayum ada sedapnya tersendiri. putu piring ada sedapnya sendiri. begitu juga dengan putu-putu yang lain.

mizelly posted on 11-12-2006 09:34 AM

tiap rabu.. kat pasar malam taman maluri, berdekatan IKM KL ada jual putu piring ni..
putu ni besar bukan cam putu piring leper aje

mizelly posted on 11-12-2006 09:38 AM

ni putu perak kat area kelana jaya..
kalo putu perak kat taman maluri tu.. guna acuan bentuk bunga..


http://i5.photobucket.com/albums/y152/boo_licious/ramadan%20bazaar/ramadanbazaarkelana_22.jpg

mizelly posted on 11-12-2006 09:43 AM

ni pun salah satu bentuk putu perak


http://www.mpkkpk.gov.my/selerakk/putu.gif

eena05 posted on 11-12-2006 09:53 AM

putu ni memang sedappp :ting::ting::ting: dedolu kalu balik kg jek mesti pepg buto kuar umah dah borong putu ni kat pekan kg. gajah. missed arrrr thi putuuu. kat kl ni x pernah pon jumpe.....

pjan posted on 11-12-2006 03:41 PM

Originally posted by dewamafia at 11-12-2006 08:00 AM
lorrrr owg sungkai pon x kenai ke...mukan putu mayam jan...nih putu perak...nampak cam putu piring atau putu bambu/buluh tuh....tapi bentuk dan rasanya lain sket........nih tgh cari resepi nih..... ...

oo macam hat gambar bawah tu..........tau ler...........sedap giler hat tuh...........i like!!!

jlo posted on 11-12-2006 03:56 PM

teman oghang ipoh... rapat setia...tapi mmg kat kl tak jumpa la putu perak ni :(

mizelly posted on 11-12-2006 04:40 PM

Reply #19 jlo's post

pasar malam taman maluri, kat area IKM KL.. tetiap rabu malam khamis memang ada org jual putu perak ni

solara posted on 11-12-2006 05:05 PM

iskkkkk.... ini le pes time dengaq pasai putu perak nie...

all this while ada la dengor/makan pasal putu mayam... putu piring... putu bambu... putu kacang... putu beghaih....
nak kena pi carik gak nie....

pjan posted on 11-12-2006 05:19 PM

Originally posted by jlo at 11-12-2006 03:56 PM
teman oghang ipoh... rapat setia...tapi mmg kat kl tak jumpa la putu perak ni :(

ekekek makcik2 pagi2 tu mesti ada jual kut.........sedap weshh ghesenye....ate, kome pegi carik sok pagi le yong..........

hayden posted on 12-12-2006 06:27 AM

oohhh..cam tu ke rupa putu perak...tak pernah pun makan putu perak ni...ada jual kat pasar malam eh...

shidaaziz posted on 12-12-2006 09:42 AM

Originally posted by pjan at 11-12-2006 05:19 PM


ekekek makcik2 pagi2 tu mesti ada jual kut.........sedap weshh ghesenye....ate, kome pegi carik sok pagi le yong..........

putu ni memang kalau kat perak jual pepagi. untuk buat sarapan. sedapnya. lama tak makan.

sudoku posted on 12-12-2006 10:14 AM

Pernah beli putu ni dekat pasar minggu changkat jering tapi bagi saya lebih suka lagi putu piring compare to this one
Page: [1] 2
View full: ANEKA KUIH PUTU