Kacip_Fatimah posted on 11-12-2006 07:03 PM

PANDUAN SUKATAN DAN UKURAN

:: TIMBANGAN BERAT ::

600 gm = 1 kati
300 gm = 8 tahil
150 gm = 4 tahil
450 gm = 1 paun
25 gm = 1 auns



:: UKURAN PANJANG ::

2.5 cm = 1 inci
5.0 cm = 2 inci
25.0 = 10 inci



:: ISIPADU ::

1 sudu besar tepung = 30 gm = 1 auns
1 sudu besar gula = 30 gm = 1 auns
1 sudu besar mentega = 30 gm = 1 auns
1 sudu besar = 15 ml
1 sudu teh = 5 ml
1 liter = 41/2 cawan
250 ml = 1/2 pain



:: SUHU KETUHAR ::

Amat panas = 230 - 240 darjah C
Panas = 200 - 220 darjah C
           = 400 - 425 darjah F

Sederhana = 180 - 190 darjah C
                  = 350 - 375 darjah F

Perlahan = 150 - 170 darjah C
               = 300 - 325 darjah F

C = celcius
F = Fahrenheit


:: SUKATAN DENGAN MENGGUNAKAN CAWAN ::

1 cawan serbuk roti = 50 gm = 2 auns
1 cawan kelapa parut = 90 gm = 3 auns
1 cawan serbuk biskut = 125 gm = 4 auns
1 cawan kacang tanah = 125 gm = 4 auns
1 cawan tepung = 140 gm = 41/2 auns








Nota :- Senarai ini akan ditambah dan dikemaskini.Sekiranya anda mempunyai senarai yang lebih padat sila PM saya.

fairyjasmine posted on 11-12-2006 10:37 PM

:tq: Kak Kacip

Dah lama dah saya dok cari camana nak convert sukatan dalam tahil yg mak2 kita dok guna tu..

mak saya dok bg resepi, setahil agar2 la..manaaaa la den nak tau, nak timbang macam mana :lol


la boleh dah timbang

macih sekali lagi

ayjay posted on 12-12-2006 12:02 AM

Originally posted by Kacip_Fatimah at 11-12-2006 07:03 PM
25 gm = 1 auns
...

1 oz is 28gm.

1lb is 454gm.

1 cawan tepung = 140gm kalau tak diayak.

Tepung yang diayak 1 cawan = 115gm.

[ Last edited by  ayjay at 12-12-2006 12:09 AM ]

pacey posted on 12-12-2006 06:01 PM

Substitutions :
1 cup cake flour = 7/8 cup all-purpose flour + 1/8 cup cornstarch

1 tablespoon baking powder = 2 teaspoons baking soda + 1 teaspoon cream of tartar

1 cup buttermilk = 1 scant cup milk at room temperature + 1 tablespoon white vinegar

1 cup brown sugar = 1 cup white sugar + 2 tablespoons molasses/honey)

1 cup sour cream = 1 cup yogurt (full fat if possible)


Kak Cip:
I've PMed you.. :)

speedy posted on 12-12-2006 08:08 PM

hmm..dah lama tunggu tajuk mcm ni..nak tanya sikit..satu gantang tu berapa kg??

epalmerah posted on 15-12-2006 12:27 AM

nak kongsi gak information

epal segar ->1 paun=3 cwn epal yg tlh dipotong @3 biji epal
serbuk penaik -> 1 ounce=2 1/2 sudu makan
serbuk soda -> 1 ounce=2 sudu makan
pisang-> 1 paun= 21/2 cwn pisang yg tlh dikupas/3 biji pisang bersaiz sederhana
berry -> 1 quartz= 3 1/2 cawan
butter/marjerin -> 1/4 paun = 1/2 cwn
                         -> 1 paun= 2 cwn

faraway posted on 15-12-2006 12:46 AM

bagaimana dengan liter..
1 liter sama dengan berapa cup..

fairyjasmine posted on 15-12-2006 01:12 AM

Reply #7 faraway's post

kalau ikut my measuring cup

1 cup = 250ml

so 1 liter = 4 cups

faraway posted on 15-12-2006 01:15 AM

Originally posted by fairyjasmine at 14-12-2006 12:12 PM
kalau ikut my measuring cup

1 cup = 250ml

so 1 liter = 4 cups

hari tu me buat kek, dia minta 1 1/4liter...
pening.. seach internet pun tak jumpa berapa sukatan kalau cup..
sbb me cuma ada cup measuring aje...

fairyjasmine posted on 15-12-2006 01:26 AM

Reply #9 faraway's post

kalau ikut yg atas tu, kena guna 5 cups la kan

tapi kalau kek tu tak jadi, jgn marah haku :lol

faraway posted on 15-12-2006 06:04 AM

Originally posted by fairyjasmine at 14-12-2006 12:26 PM
kalau ikut yg atas tu, kena guna 5 cups la kan

tapi kalau kek tu tak jadi, jgn marah haku :lol
heheh tidak, sama sama belajar..

hannan6d posted on 7-1-2007 09:16 PM

Originally posted by fairyjasmine at 15-12-2006 01:12 AM
kalau ikut my measuring cup

1 cup = 250ml

so 1 liter = 4 cups

ari tu pegi jusco ,tengok measuring jug 1 cup=200ml...pening jugak akak,sebab setahu akak pun 1 cup=250 ml:hmm:

[ Last edited by  hannan6d at 7-1-2007 09:20 PM ]

honeyku posted on 1-2-2007 11:47 AM

Buat semua... :)

untuk dapatkan maklumat terperinci mengenai cooking measurement equivalent untuk conversion yang tepat:
http://www.cooking-and-food.com/cooking/cooking-measurements.php
http://www.factmonster.com/ipka/A0001723.html
http://www.dutchovendude.com/cooking-measurement.shtml
http://www.diynetwork.com/diy/lc_table_basics/article/0,2041,DIY_14018_2273478,00.html

untuk calculator dia pulak kat:
http://www.bernhards.at/other/converter/
http://www.onlineconversion.com/cooking.htm

Grill cooking chart:
http://www.fairburysteaks.com/CookingChart.content

Ni gara-gara nak wat kek Zaiima... tak confident dgan my cup nye measurement... :lol:

kabus posted on 1-2-2007 12:04 PM

Untuk convert temperature dari Fahrenheit (F) ke Celsius

Fahrenheit to Celcius = 5/9 (F - 32)

Kacip_Fatimah posted on 24-5-2007 01:27 PM

VOLUME MEASUREMENTS [DRY]

1/8 tsp = 0.5 mL
1/4 tsp = 1 mL
1/2 tsp = 2 mL
3/4 tsp = 4 mL
1 tsp = 5 mL
1 tbsp = 15 mL
2 tbsp = 30 mL
1/4 cup = 60 mL
1/3 cup = 75 mL
1/2 cup = 125 mL
2/3 cup = 150 mL
3/4 cup = 175 mL
1 cup = 250 mL
2 cups = 1 pint = 500 mL
3 cups = 750 mL
4 cups = 1 quart = 1 L

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 24-5-2007 01:30 PM ]

cupcakes posted on 29-5-2008 12:54 PM

Sorry kalau dah ada utk pertanyaan saya nih..kalau :

1 cup butter = _____ gm butter (mcm exam fill in the blanks pulak):lol:

Saya paling tak gemar bila resipi in cawan..sbb kalau sukatan butter tu mmg saya fail..dulu pernah try sukat butter dgn cwn..last kek jadi too oily..

[ Last edited by  cupcakes at 29-5-2008 12:56 PM ]

cikonet posted on 19-1-2009 04:17 PM

klau yang guna sukatan gelas:)  camne plak....

easternlane posted on 19-1-2009 04:44 PM

nak tanya.... sukatan cawan tu ikut cawan kopi yg biasa kita guna tu ker eik?

menatang posted on 19-1-2009 09:46 PM

tahil tuh mende??mata wang org dulu2 ker??

Kacip_Fatimah posted on 21-1-2009 12:23 PM

Originally posted by menatang at 19-1-2009 09:46 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
tahil tuh mende??mata wang org dulu2 ker??
tahil tuu sukatan orang dulu-dulu..
1 tahil bersamaan dgn 37.5 gm

Kacip_Fatimah posted on 21-1-2009 12:25 PM

Originally posted by easternlane at 19-1-2009 04:44 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
nak tanya.... sukatan cawan tu ikut cawan kopi yg biasa kita guna tu ker eik?
tak boleh sukat ikut cawan kopi ke teh ke dsb..
east kena beli cawan penyukat yg ada dijual kat kedai-kedai menjual barang kek..
takpun kat pasaraya pun ada..bahagian buat kek/tepung..
jenis plastik warna kuning/merah dsb..

Baiduri Othman posted on 21-1-2009 08:19 PM

Reply #21 Kacip_Fatimah's post

Yup, yg jenis plastik tu murah je harganya ttp berbaloi beli. Kalau yg aluminium tu dekat nak RM100. Guna measuring cup memang tepat. So far menjadi cookies/cakes guna measuring cups.

Yg gelas tu saya belum sempat lagi nak timbang gula/tepung. Nanti saya update sini. Selalunya kek org dulu2 guna gelas & mangkuk utk sukat bahan2 kek.

Mulan posted on 27-4-2009 02:52 PM

Originally posted by Baiduri Othman at 21-1-2009 20:19 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
Yup, yg jenis plastik tu murah je harganya ttp berbaloi beli. Kalau yg aluminium tu dekat nak RM100. Guna measuring cup memang tepat. So far menjadi cookies/cakes guna measuring cups.

Yg gelas ...

haa...??? ye ker? mahalnya. saya jumpa yg plastik tu, tp sebab tak berapa suka guna alatan plastik  sebab leceh nak cuci kalau kena bahan berminyak, jadi tak beli laa... murah mmg murah. tapi yg besi/alumunium ni tak jumpa lagi so tak tau la harga mahal sampai camtu...

terpaksa beli yg plastik jer la pasnih...

adeknana posted on 28-4-2009 10:45 AM

Originally posted by cupcakes at 29/5/2008 12:54 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Sorry kalau dah ada utk pertanyaan saya nih..kalau :

1 cup butter = _____ gm butter (mcm exam fill in the blanks pulak):lol:

Saya paling tak gemar bila resipi in cawan..sbb kalau sukatan bu ...

saya pun ada soalan yg sama. selalu bila ada resepi mintak camni, saya andaikan saja 1 cwn = seketul butter (250g)

seroja1 posted on 28-4-2009 03:41 PM

Originally posted by adeknana at 28-4-2009 10:45 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif


saya pun ada soalan yg sama. selalu bila ada resepi mintak camni, saya andaikan saja 1 cwn = seketul butter (250g)

setahu saya 1 cawan butter = 200gm butter....
kalo ader resepi buat kek yang guna 1 cwn butter.. selalunyer saya potong sikit butter tuh.. agak2 dalam 200gm.. okey jer kek tuh.. kalo taruk seketul butter.. kek akan jadi too oily..
Page: [1] 2
View full: PANDUAN SUKATAN DAN UKURAN