BeeComeL posted on 14-12-2006 03:07 PM

MENU & RESEPI UNTUK PESAKIT DARAH TINGGI

Early this week bee dpt bad new.. cik abang kita kena high blood. Maybe not as bad as I think.. but still.. nway.. bee nak tanya kat sini menu aper yg sesuai utk org kena darah tinggi nih?? Apa pantang larang nyer?? ye laa.. aper yg dorang leh makan.. yg tak leh makan..

:tq: mintak tunjuk ajar sumer chef2 kat sini...:pray:

Mod klu dah ader thread nih mintak mergekan.. bee tak larat nak nyelak2 sampai abis.. tengkiukkkk :tq:

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 21-4-2008 02:16 PM ]

sue posted on 14-12-2006 04:03 PM

abah sue memang ada darah tinggi...biasa my mom masak yg jenis bersup.. but elak guna aji/lada sulah....

lagi satu lembu, kambing tu nak mkn bule..tp sesekali bule lar... cian pulak ...

my hubby high kolestrol...so dah nak kena jugak la darah tinggi tu... memang klu masak ayam bgn dada jek, ikan selar kuning & ikan bawal itam sebulan sekali jek masak...sbb doktor kata tu ler punca kolstrol tinggi.. lagi satu seafood.. kena elak jugak...

BeeComeL posted on 14-12-2006 04:06 PM

Originally posted by sue at 14-12-2006 04:03 PM
abah sue memang ada darah tinggi...biasa my mom masak yg jenis bersup.. but elak guna aji/lada sulah....

lagi satu lembu, kambing tu nak mkn bule..tp sesekali bule lar... cian pulak ...

my hu ...


hmm.. dia mmg tak suka makan kambing.. seafood pon mmg tak leh ker kak sue? pebret dia nih.. hmm susah gak.. dah dia jenis pemakan.. sumer dia nak .. nak kena catu mkn tuh yg dia geramm. hehehe thanx sue..

ader tak resepi2 yg seswai??

BeeComeL posted on 14-12-2006 04:12 PM

Puas surf kat internet.. nih ader la tips yg bee dpt.. jom kongsi sama2.. Do's and Don's.. menu seswai utk yg kena darah tinggi...:love:

Hidangan Dielakkan           
1. Nasi Beriani / Nasi Lemak /  Nasi Goreng / Nasi Ayam        
2. Mee Kari Mee/Meehon/ Kuey Teow Goreng         
3.  Roti canai/ telur/ Murtabak          
4. Masak Rendang / Masak Goreng2 / Masak Lemak / Kari Bersantan / Ikan Masin        
5. Kuih Bergoreng / Kuih Bersantan        

Digalakkan
1. Nasi Putih / Kanji  
2. Asam Laksa Mee / Meehoon @ KueyTeow Sup / Mee Rebus@Tomyam
3. Capati tanpa ghee / Tosai
4. Masak Tomyam / Ikan @ Ayam Bakar / Ikan Kukus / Masak Asam Pedas / Masak Tomato
5. Sandwich / Apam Tanpa Kelapa / Popiah Basah (tanpa udang / telur) / Kuih Kukus tanpa santan / Buah-buahan Segar

:hatdown:

[ Last edited by  BeeComeL at 14-12-2006 04:17 PM ]

bizsari posted on 7-5-2007 03:11 AM

Minta Tolong Resepi Masakan Basic

Hai saya dah lama menduda dan dah fedup makan kat luar so nak cuba masakan sendiri-
so sesiapa yang boleh tolong saya amat hargai.

nak cari resepi ini:-

1    Asam Pedas.
2   Kari Daging Dal
3   Kari Ayam/ikan
4    Tomyam
5    Sambal sotong
6   ikan goreng Masak Sambal

terima Kasih kepada yang sudi menolong

Duda Johor
Wasssalm

minx2005 posted on 7-5-2007 04:46 PM

Masak ikan asam rebus pun elok...paling senang nak masak...didih air, bila dah menggelegak masukkan ikan (kembung ke, selar ke yg telah digaul dgn kunyit dan garam) dan asam keping (abt 5), kemudian masukkan cili boh dalam sesudu, serai yang dititik, cili padi yang di tumbuk separa lumat, lastly masukkan tomato dan terung. Simple, healthy and delicious......

hanieliza posted on 9-5-2007 05:34 PM

Originally posted by bizsari at 7-5-2007 03:11 AM
Hai saya dah lama menduda dan dah fedup makan kat luar so nak cuba masakan sendiri-
so sesiapa yang boleh tolong saya amat hargai.

nak cari resepi ini:-

1    Asam Pedas.
2   Kari Daging D ...

kakliza rasa ada banyak resepi kat :dia: Food & Recipe Archive
cuma perlu effort to scroll or read then print page by page jer...:D

Darienna posted on 14-5-2007 06:15 PM

Reply #1 BeeComeL's post

Sy mmg ada darah tinggi. kategori young hypertension.
mmg org x sangka tp due tu permakanan yg x btuk n work stress, inila hasilnya.

nyways, Apa yg dia org cakap tu btul. tp bkn nyer x bleh trus. sekali sekala, x salah kalo nak mkn cuma had kan portion aje.

Selain tu, cuma lah amalkan jus starfruit seminggu 2 kali ke. ia mmg baik utk mengawal hypertension.

sheekin posted on 18-5-2007 03:31 PM

Reply #1 BeeComeL's post

Sonang jer. Bg minum jus buah2an & sayur2an. Insya allah tekanan drh tu takkan naik.

water_lily posted on 18-5-2007 04:39 PM

my mom pun dah kena darah tinggi ni..huhu..
nampaknya kami adik beradik kena letak signal alert gak la pasal hmm.. hypertension ni pon kira warisan genetik ek?

last 2 days i pi beli Home Blood Pressure monitor tu.. senang dia tak payah nak kena berulang alik ke klinik cek darah.

ok back to topic..
tentang menu sesuai tu.. mostly ialah dengan mengelakkan yg berlemak dsb.
bukan takat menu nak kena peratikan.. cara masakan tu penting.

kalau baru kena tu, cubalah tukar style masakan tu beransur2 slowly le.. kasi peluang taste buds tu adjust.. kalo tetiba dah biasa makan kari bersantan tetiba hari2 kita bagi dia makan rebus2... nanti bengang plak dia.. naik jugak darah dia nanti hehe:lol:

mcm my mum, i suggest kat dia slowly tukau diet tu.. i mean cara pemakanan tu.

so nowadays.. dah belajar breakfast tu skip le nak makan roti canai bagai tu..
cuba le makan oats instead.. pelbagaikan..

then cara masakan tu cubalah banyakkan ulam-ulaman, kurangkan yg lemak bersantan.. and kambing tu memang pantang no 1 org hypertension ni.

ttg resepi tu.. takda yg specific.. sebab yg penting ubah style masakan, kurangkan yg berlemak2 ni.

club64 posted on 18-5-2007 08:51 PM

Bee, u kena betul2 jaga pemakanan bila dah ada darah tinggi ni. Antara perkara yg u boleh lakukan ialah kurangkan garam maksud saya betul2 kena kurangkan garam dlm segala masakan dan stop MSG. Kurangkan daging merah dan those daging yg berlemak tu.Kalau u dapat minum air teh misai kucing dan jadikan amalan itu pun bagus. Nanti i attachkan gambar satu pokok herba ni memang elok sgt2 utk pengidap darah tinggi. Yang paling penting jauhi stress dgn melakukan senaman yang teratur.

kuda_itam77 posted on 27-6-2007 12:07 AM

Hi Bee...
Nie saja kuda nak berkongsi satu petua...
Masa kuda dok dgn kakak kuda dulu, abg ipor kuda pun disahkan darah tinggi...sampai masuk spital....kuar spital Dr nasihatkan abg ipor kuda bykkan mkn benda pahit mcm peria, pucuk betik muda (hak yg nie pahit gilo...tak dan nak telan), juga kurengkan daging merah....so, dari situla kuda belajo mkn pahit termasuk ulam peria.... :loveliness:
Skrg nie Alhamduilalah.....abg ipor kuda dah ok....tapi masih kawal mkn...tak mcm dulu dok pitam-pitam....bahaya o highpertension nie.........

dianaris posted on 23-1-2009 11:15 AM

aku nak upkan balik thread ni sbb baru2 ni mertua aku kena diagnosed uncontrolled hypertension sekali dgn diabetes.. but more to hypertension lah..
sejak dh kena tukar menu.. mood dia mmg tak menentu..  yelah, saper tak tension tetiba dah secara drastik takleh makan tu makan ni.. sampai kitorang kat rumah pening pala nak cari bahan2 utk masak..

kalau u all boleh varietykan lagi menu2 kat sini.. tolong sharekan resepi sekali.. thanks..

juita posted on 24-1-2009 03:21 PM

Originally posted by kuda_itam77 at 27-6-2007 12:07 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Hi Bee...
Nie saja kuda nak berkongsi satu petua...
Masa kuda dok dgn kakak kuda dulu, abg ipor kuda pun disahkan darah tinggi...sampai masuk spital....kuar spital Dr nasihatkan abg ipor kuda bykkan mkn benda pahit mcm peria, pucuk betik muda (hak yg nie pahit gilo...tak dan nak telan), ...


petua nak hilangkn pahit pucuk betik....rebus dgn pucuk senduduk kalu susah cri pucuk senduduk rebus dgn pucuk ubi...insyaAllah boleh telan...kalu nak sedap campur dgn sambal pecal...perggghhh tak hengat!!...pcuk betik ni pun elok untuk ibu lps bersalin ....

AnitaSabrina posted on 24-1-2009 11:28 PM

Reply #13 dianaris's post

My hubby had high blood pressure a few years ago.  What I did - of course he cooperated are these things :

1.  Change our eating plan
Not just hubby but our family changed our eating habits. Out went the high fat food and replaced with low fat stuff and lots of fruits and vegetables.  

2.  Exercise
At least 3x a week.  From simple exercises like walking to weight lifting.  Again the whole family participated because its no fun exercising alone.  You need to be motivated to do it.  

After exercising you actually sleep better.  For patients with high BP its important to be calm and reduce stress.  

3.  Choose the right food & prepare food from scratch
- more vegetables, fruits, nuts
- less meat and seafood
when you cook chicken get rid of the skin first
- handful of nuts (almonds not peanuts)
- use spices and cut down salt (or cut out salt completely)

Now, my hubby's bp is normal and his BMI is within the normal range.  In fact BMI of all of us in the family is within the normal range.  :loveliness:
The great thing is hubby doesn't have to take statins to lower his cholestrol & bp.  
It is possible to keep the bp within the normal range through dieting and exercising.  

Prepare the same food for everyone in the family.  Its not necessary to prepare different dishes just for your mother in-law.  Sedihlah nanti if she sees other people eating the food that she cannot have.  If she sees everyone eating the same food as her then she will be motivated to change her eating habits.  

If tak jaga bp boleh lead to stroke and heart attack.  Lagi big problem.  :funk:

AnitaSabrina posted on 24-1-2009 11:30 PM

Another thing - my hubby rajin minum apple cider.  This is supposedly good to keep the bp at a normal range.  

Its not too bad actually if you mix it with your favourite drink.  :)

LiliSam posted on 29-1-2009 04:37 PM

Reply #16 AnitaSabrina's post

apple cider tu mcm mana..nk tau gak..sy ni kategori family ada high BP.ms pknen ari tu dh kena..nk tgh kontrol sikit mkanan..

Baiduri Othman posted on 29-1-2009 05:46 PM

Reply #5 bizsari's post

Google je or else search kat CARI FORUM mesti jumpa.

Kat pembuka thread, kurangkan masakan berlemak guna santan & makanan berminyak. Kalau nak buat masakan berlemak boleh ganti dgn yogurt. Bnykkan sayur2an esp ulam2an. Kalau dulu selalu makan daging, sup tulang, seafoods etc, jadi sekarang bnykkan makan ikan. Sekali-sekala memang boleh makan masakan berlemak, udang, ketam & daging etc ttp jgnlah terlampau bnyk. Jgn langsung tak makan sp diet balance.

Satu lagi minum bnyk air putih ie. 8 gelas sehari. Fresh juice yg homemade memang bagus diamalkan setiap pagi - the 1st thing in the morning. After 30 minutes you can have your breakfast. Of course exercise bnyk keluarkan peluh & maintain weight yg sesuai dgn ketinggian tubuh. Ni pengalaman jaga diet emak & arwah ayah saya dulu.

Baiduri Othman posted on 29-1-2009 05:49 PM

Reply #16 AnitaSabrina's post

Kalau yg suffer heartburn memang tak sesuai minum apple cider. Try other fruit juice spt carrot+nenas, jambu batu, durian belanda, timun+mint etc. Kalau boleh variasikan setiap hari.

AnitaSabrina posted on 29-1-2009 06:07 PM

Reply #17 LiliSam's post

Apple cider boleh beli kat farmasi (eg. Guardian) or even kat Tesco & Giant pun ada.  

Kalau ada heartburn boleh dlute lebih sikit apple cider and drink 2x sehari.  Mix with something else so that it tastes nicer.  Avoid mixing sugar in it.  Nanti sugar level pulak naik.  

Another thing, macam Baiduri suggested - try juicing.  Green apples, white grapes and lime - ni bagus untuk turunkan cholestrol and BP.  Or pegaga, misai kucing campur dengan limau & nenas - pun best jugak.  

Or makan peria rebus/stir fry.  

Kalau dah buat semua ni & tak belasah makan high fat food insyAllah boleh okay BP and also lower cholestrol level.  Kalau tak jugak kena makan statin.

dianaris posted on 29-1-2009 06:29 PM

Reply #15 AnitaSabrina's post

gee.. thanks a lot for the info..
mmg skrg ni sumer in the family belah in law tgh adjust psl makan2 ni..
sampai mood pun tak baik dgn kitorang sumer termasuk MIL..
so far buat masa sekrg ni ikut diet yg dietician dah listkan dan bnyk mana limit dia per day mcm tu..

coyotemawi posted on 29-1-2009 08:40 PM

Originally posted by juita at 24-1-2009 15:21 http://eforum4.cari.com.my/images/common/back.gif



petua nak hilangkn pahit pucuk betik....
rebus dgn pucuk senduduk kalu susah cri pucuk senduduk rebus dgn pucuk ubi...
insyaAllah boleh telan...kalu nak sedap campur dgn sambal pecal...perggg ...


pucuk betik ni
kalu rebus sikit dah kurang pahitnya..
makan peria katak pun bagus jugak..

or buat jus -->carrot+ epal hijau + peria katak + orange =sedap..

Baiduri Othman posted on 30-1-2009 10:50 AM

Reply #22 coyotemawi's post

In fact pucuk2 ni memang bagus diamalkan. Sebab tu dibuat lauk sayur masak rebus.

Kalau jenis akar, batang or daun2 tu baik berhati2. Jgn amalkan terlalu kerap esp kalau rasa air rebusan tu pahit. Boleh merosakkan our kidney. So kalau nak amalkan make sure minum 2 kali seminggu. Tu pun ambik sedikit je ie. 1/2 glass sehari dah cukup. Jgn amalkan setiap hari. Kalau kidney rosak lagi bahaya.

midar posted on 30-1-2009 11:33 AM

my mum kena darah tinggi puasa thn lepas.
sempat la tdo smlm kt hosp.
mmg kitaorg dh tukar habit mkn dia skrg...
kuang garam, santan & sgalanyer..
kalo rs dia nk mkn daging sgt, rebus daging tu dulu & buang air rebusan tu...
mmg la x sedap.. tp kena sacrifice la skit...

my cik abg bg bg petua..
tumbuk kunyit hidup & bwg merah.. pastu perah air & minum..
rs dia?? hehehehe... sendiri mau rs la..
but he said, avoid mkn ubat doktor.. sbb yg tu cuma mengurangkn.. bkn menghilang kn penyakit tu..
somemore.. darah kiter ajer yg turun.. but not cover our kidney..

naga_mas posted on 30-1-2009 11:56 AM

Kalau darah tinggi, masaklah apa apa pun cuma kurangkan garamnya, sebab bila masakan kurang garam selera pun tak berapa nak.  Even doc pun ada yang kata garam tu yang punca selera.  :)
Page: [1] 2
View full: MENU & RESEPI UNTUK PESAKIT DARAH TINGGI