fiktee posted on 26-12-2006 09:52 AM

kereta kena tarik

nak tanya adik saya punya kereta kena tarik minggu lepas sebab tak bayar dekat 4 bulan. Dia ingat tak nak settle kan sebab dia nak kuar teksi lagipun kereta nie dia jarang guna. nak tahu la kalo dia tak settle kan apa akan jadi.


Dia nie punya la bodoh suruh member tolong bayarkan tapi rupa-rupanya member tak p bayar.

icamys posted on 26-12-2006 10:43 AM

kalau die tak settle outstanding tu, kete die kene lelong.

fiktee posted on 26-12-2006 10:57 AM

sekiranya kereta dia kena lelong maknanye dia still la kena bayar outstanding dan sekiranya masa lelong takde pembeli macam mana?

Dan saya nak tahu mana lagi ok settle kan outstanding ke atau biarkan aje. Sebab memang tak nak guna da kereta tu

medangmru posted on 26-12-2006 11:31 AM

Originally posted by fiktee at 26-12-2006 09:52 AM
nak tanya adik saya punya kereta kena tarik minggu lepas sebab tak bayar dekat 4 bulan. Dia ingat tak nak settle kan sebab dia nak kuar teksi lagipun kereta nie dia jarang guna. nak tahu la kalo di ...

Tak settle....nama kene blacklist ngan Bank satu hal..kete kene lelong satu hal..nak clean kan nama yg blacklist tu satu hal ([payah nanti nak wat apa2 loan in the future ).......

4 bulan???itu dah kira ok tu....certain Bank.3 bulan dah arahkan kete ditarik....:jeling:

icamys posted on 26-12-2006 11:49 AM

Originally posted by fiktee at 26-12-2006 10:57 AM
sekiranya kereta dia kena lelong maknanye dia still la kena bayar outstanding dan sekiranya masa lelong takde pembeli macam mana?


kete lelong bukan ikut harga settlement balance. ikut market. kalau masa beli kete amek loan yang standard dealer, mesti skang klau lelong pun ade outstanding. ikut experienced 95% kete lelong owner kene top up duit. lebih baik redeem balik kete pastu carik buyer, jual sendiri. boleh jual harge tinggi skit

mamahasbi posted on 26-12-2006 12:40 PM

bank mana?baik ambik cpt2 kang kena bayo lg byk sewa hotel kete tu ekeke.pas2 lg byk brg ilang kang

zaizaizaizai posted on 26-12-2006 03:09 PM

baik bayo je outstanding kete tu. kalau keta dah kene lelong pun, mesti ada lagi balance yang nak kena bayar such as overdue interest, storage keta tu lagi (lagi lama takde pembeli, lagi bertambah la sewa storage keta tu), repossession fees lagi... silap2 kena saman. Kalau kena saman bertambah la kos, sebab nak kena bayar legal cost lagi.... and macam2 lagi lah. kalau kat court dapat judgment lagi la... nak-nak kalau kos dah mencecah 30k.. nanti bank akan proceed ngan execution i.e bankruptcy... legal cost bank akan suruh kita bayar tau... dlm agreement kan dah dipersetujui yg kite kene tanggung legal cost in case ada default. makin lama makin bertambah. so, what say u?

fiktee posted on 26-12-2006 03:10 PM

aku da call bank kena bayar dekat 3k untuk settle. adik aku tu entah macam mana boleh jadi bodoh pulak orang datang nak tarik kereta dia boleh suruh akak aku bagi kunci kalo tak jimat RM700.00 aku nak tolong pun susah sebab bonus aku kuar bulan depan kalo tak boleh gak tolong.

bzzts posted on 26-12-2006 08:17 PM

kete tu bape tahun lagi nak abis bayar?
brapa balance?

fiktee posted on 27-12-2006 09:14 AM

kalo tak silap aku dia buat loan 9 thn lagi 6 thn balance dalam 39k

mamahasbi posted on 27-12-2006 12:39 PM

suh la kwn dia tu ganti balik duit tu nk bayo 3k tu.idak kalu xpsl2 kete kena lelong...camnola suh org bayo xmintak resit

AsamPedas posted on 27-12-2006 02:19 PM

sebaik-baiknya.. keluarkan lah balik kereta tu.  Jangan nanti makin jadi beban.  Nak kena lelong bukan senang2 punya hal... kalau beza market kurang dari balance loan.. ko kena tambah, bayar kat bank.  Dah tu pulak.. nama dah tentu blacklist.  bukan makan masa sebulan dua nama nak clear blacklist.  Masa tu nanti nak nyesal tak guna dah.

Dan juga.. ingatlah, jasa penjamin (jika ada) yang menjamin masa proses jual beli kereta.  Nanti tak pasal2 pun effect kat dia.

fiktee posted on 28-12-2006 08:53 AM

terima kasih atas nasihat semua. aku akan cuba tolong adik aku, tapi kadang2 tu aku sedihnya sangat dengan perangai adik2 aku nie bila di tegur mula lah nak merajuk dengan aku tapi bila susah aku la tempat dia minta tolong, nak pinjam duit tapi tak pernah nak bayar balik. aku nie terpaksa lah menyalah demi adik beradik.

agelgold posted on 28-12-2006 11:01 AM

sebelum tu apa kata kau pegi tempeleng kawan adik kau tu barang sedas dua

fiktee posted on 28-12-2006 11:27 AM

minta maaf agegold budak tu dah cabut lari. hari tu adik aku pergi rumah dia dengan bawa kawan dia sekali . budak tu tinggal menyewa

agelgold posted on 29-12-2006 03:41 PM

macam-macam la manusia ni. pandai lah kita mengambil iktibar

medangmru posted on 29-12-2006 04:58 PM

Originally posted by agelgold at 28-12-2006 11:01 AM
sebelum tu apa kata kau pegi tempeleng kawan adik kau tu barang sedas dua

:setuju:....tp bukan sedas dua.....berdas2 ...ikut baki hutang belum bayar tu.....:jeling:

honeybee1802 posted on 4-1-2007 01:24 AM

kete aku adik ipar pakai..dia pun luper le bayar 4 bulan lebih kots..skali tertarik le jugak..terkejut gak haku..so hasben aku nego ngan org bank..mana yg tak langsai..kene langsaikan ler..lgk lama dlm store lgk byk ler..sewa gudan tuh..dah setel tuh seme org bank antar lgk surat centa kat haku suh naik court..haku check kat bank..seme clear..kecuali kos guaman dia..aku ckp aku tak mo byr yg tuh bukan salah aku..saper suh pepandai antar surat loyar kat haku even aku dah setel..mamat branch tuh pun sebuk tipon hq sana sini..sib setel...
Page: [1]
View full: kereta kena tarik