lolo posted on 2-1-2007 04:07 AM

ANEKA RESEPI SARDIN

x tau dah ada topik nie ker blum... saja nk tanya mcm mana nak pelbagaikan masakan sardin??? almaklum lah student uni...brg gerenti x cukup... santan yg dh siap yg jual kat supermarket tuh yg mana yg OK??

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 30-8-2007 11:24 AM ]

blackmore posted on 2-1-2007 06:13 AM

Originally posted by lolo at 2-1-2007 04:07 AM
x tau dah ada topik nie ker blum... saja nk tanya mcm mana nak pelbagaikan masakan sardin??? almaklum lah student uni...brg gerenti x cukup... santan yg dh siap yg jual kat supermarket tuh yg mana  ... ...sardines nie merupakan salah satu makanan yang pada aku most versatile ...ko masak macam mana pon sedap jer rasanya...hehehehe...makan mentah pon bley jugak...masak kari...masak sambal tumis...masak lemak pon enak dimakan...

...ok..nie ada few resepi tuk ko ubah suaikan bila masak sardin...


http://img.photobucket.com/albums/v203/noor88/SAJIAN%20SELERA%20-%20LAUK%20PAUK/DSC00218.jpg

SARDIN KASTURI

1 tin sardin - mesti cap ayam
1-2 biji bawang besar - potong bulat2
cili padi akar - banyak mana pun suka hatilah
anggaran 10 biji limau kasturi - tak tipu!


CARA MEMASAK:

1.  Goreng bwg sebentar dan cili padi.
2.  Masukkan sardin
3.  Perahkan asam limau kasturi
4.  Kalau suka, hancur2 kan isi ikan sardin tu
5.  Bubuh garam sesedap rasa
6.  Kalau suka, boleh tambah tomato sekali

NOTA:

Sardin simpoi ni adalah cara basic.  Kalau suka boleh tambah dengan jering goreng, kerdas goreng, peria, petai, atau kentang.  Bubuhsemua skalipun sodap!

Limau kasturi memang banyak di gunakan untuk mematikan hanyir ikan sardin.  Jangan takut2, sebab kalau dia masam2 lagi sodap!

Makan dengan telur dadar berdaun kunyit.




Tumis Pedas Ikan sardin

1 tin -  Ikan sardin cap ayam
lada kering - agak2 jer yg dah dikisar
1 biji bawang besar - dipotong nipis
air asam jawa
2 biji bawang putih - ditumbuk
3 biji bawang merah -  ditumbuk
sedikit halia - ditumbuk
3 biji kentang - dipotong memanjang & goreng
1 biji lada besar
garam, gula secukup rasa

Cara
1.  Tumis bahan tumbuk hingga garing dan masukan lada kisar sampai garing juger
2.   Masukkan air asam jawa masak seketika... baru masukkan ikan sardin.
3.   Kemudianya masukkan bawang besar.. dan kentang goreng tadi serta lada besar... masak sekejap baru la angkat serta hidang.




SARDIN MASAK LEMAK CILIPI

Bahan-Bahan:
1 tin sardin yg besar
10 biji buah belimbing
1 batang serai
2 cawan santan pekat
1 biji buah tomato
garam

bahan tumbuk 15 biji ciliapi
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang merah
2 sm kunyit


Cara:
1 Masukkan sardin dan bahan tumbuk bersama serai, buah tomato, garam dan belimnbing.
2. Bila dah mendideh masukkan santan pekat dan rasakan asam garam.
3. Kacau perlahan sehingga mendideh lagi.
4. Tutup api dan hidangkan.




SADIN GORENG HALIA

Bahan-bahannya:-

- 1 tin sadin cap ayam yang besar - asingkan dari sos nyer
- 4 batang cili masak - dibelah dua tak perlu buang biji
- 1 inci halia - dihiris halus halus
- 4 ulas bawang merah - dihiris halus
- 2 ulas bawang putih - dihiris halus
- suku mangkok air asam jawa
- 1/2 cawan minyak utk menggoreng
- sedikit garam dan ajinomoto mengikut rasa

Cara Menyediakannya:-

1.  Mula2 panaskan minyak kemudian gorenkan sadin, kena berhati hati
    sebab nanti sadin ney akan meletop letop so, api tuh slow sikit tak perlu
    garing dan angkat ketepikan

2.  Kemudian dlam kuali dan minyak yang sama tumiskan bahan2 yang dihiris,
     bila wangi masukkan sos sadin tadi, cili masak diikuti sadin dan air asam

3.  Kacau perlahan supaya sadin tak hancur, masukkan garam dan
     ajinomoto....




SADIN MASAK LEMAK CILIPADI BERSAMA KENTANG

Bahan-bahannya:-

- 1 tin sadin besar cap ayam
- santan kelapa 2rm - asingkan pati secawan yg selebihnya + 3 cawan air
- cilipadi kampung 1rm
- 4 biji ubi kentang dibelah dua
- 4 ulas bawang merah
- 1/2 inci kunyit hidup


Cara Menyediakannya:-

1.  Cili api bawang merah dan kunyit di kisar dan masukkan kedalam periuk
     dan masukkan juga santan yg dicampur dgn 3 cawan air sejuk panaskan
     diatas api kacau selalu.

2.  Masukkan Sadin dan kentang kacau selalu sehingga melegak masukkan
     pati santan garam dan aji nomoto padamkan api.




sardin goreng bawang dgn daun sup

1 tin sardin - buangkan sos nyer amik ikan sahaja
1 bwg beso yg beso- potong gegelang or separuh gelang or suku gelang :D
halia sket- finely chopped/sliced
2 bwg putih - crushed
daun sup - chopped
crushed black pepper
1/2 tsp sos tiram sket
limau nipis sket
hirisan cili merah
garam n gula secukup rasa
minyak

panaskan minyak..tumiskan halia, bwg putih n black pepper
masukkan ikan sardin..goreng bior cam garing sket n masukkan daun sup pastu sos tiram..
masukkan bwg beso n hirisan cili..seasonkan garam gula secukup rasa n perahkan limau nipis..
siappp!
makan dgn nasik..jgn lupa taruk kicap..





Baked Sardin

sardin tu buang sosnyer..beli yg dlm tin leper n oval tu..
blend together:
santan pekat[sket je..just enuf utk blend
serai
bwg merah
cili merah
kunyit n daun kunyit
halia sket je
cuka or jus limau sket aje
jintan manis n ketumbar
garam gula

susun sardin dlm caserol, curahkan bahan yg dikisar
pastu bakar sampai masak
siapppp!




Masak Lomak Sardin dgn Nenas

satu tin sardin
nenas - potong
kentang - potong
tomato - potong wedges

dikisar halus
3 bwg merah sket
2 bwg putih sket
cili padi - ikut kepedasan yg dikehendaki
santan
kunyit hidup/serbuk

daun kunyit - hiris atau siat
sedikit lada hitam - bior sebiji- sebiji
serai - titik
garam gula secukup rasa

masukkan bahan kisar bersama sama nenas n kentang, lada hitam, serai  n daun kunyit.. renih perlahan2 sampai kentang agak empuk. kacau  selalu agar santan tak berkepala
pastu masukkan sardin n tomato..bior merenih n pekat, perisakan garam gula secukup rasa..





Sardin goreng cili padi

bahan2:
blend cili api, bwg merah & bwg putih,
masukkan bhn2 yg diblend + air sket  dlm kuali yg telah dipanaskan minyak, masukkan garam + gula
bila dah nak kering, masukkan ikan sardin.


...ps...menjawab pertanyaan ko tentang santan kotak tu...pada aku...semuanya sama jer...tapi...aku lagik suka beli yang santan cair daripada powder form...dan aku suka beli jenama kara....




http://img.photobucket.com/albums/v313/blackmore/emots/grin.gif

ladida posted on 2-1-2007 10:45 AM

wow dah leleh air liur ku :mll:....thanks blackmore...creative aaa korang nie...:hatdown::hatdown::hatdown:

lolo posted on 2-1-2007 11:13 PM

thank uuuuuu!!! wa pun sudah leleh air liur!!

sas_world posted on 23-8-2007 07:47 AM

great recipes..  :loveliness:

allatonce22 posted on 23-8-2007 08:05 AM

best nye.. boleh try.. thanks..

white pearl posted on 23-8-2007 09:09 AM

saya pun suka gak makan sardin.. kalau buat cekodok mmg wajib cicah sambal sardin.. letak cili api byk2.. pergghh.. mmg sedap..

brand sardin yang paling suka MARINA ngan TC Boy.. sebab sedap...

ps... lolo, santan kotak tu saya suka beli brand M&S... kotak kaler kuning...

mkellym posted on 23-8-2007 10:20 AM

sadin ni mmg wajib ada kat umah utk kegunaan time fridge dah kosong..
biasanye just tumis sket bawang putih yg diketuk, masuk bwg besar n cili merah hiris, masukkan sadin ngan kuah2 die, klu nak lebih kuah bleh tambah sos cili n tomato n kicap (ikut sukala)..then klu ade letakla potongan tomato, bagi lg cantik..

selain tu, kite guna utk buat sandwich..tumis bwg putih(tumbuk/cincang halus), masuk bwg besar n cili merah yg dihiris nipis2 n masuk sadin, hancur2kan sadin tu, masak sampai kering, ambik roti 2 keping, 1 sapu butter n 1 lagi sapu mayonais, then sapu sadin n letak hirisan timun, hirisan telur rebus, nak letak daun salad/hirisan tomato pun bleh, siap!

kabus posted on 23-8-2007 10:36 AM

pernah buat mini sardin muffin..... tapi not my selera.....

mkellym posted on 23-8-2007 10:53 AM

Reply #9 kabus's post

camne ye rupenye sadin mini muffin?

cinnamon posted on 23-8-2007 11:20 AM

Originally posted by mkellym at 23-8-2007 10:53 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
camne ye rupenye sadin mini muffin?

buat mcm muffin cake tu pastu sumbat sardin kat dlm kot .. :)

peahjamboo posted on 23-8-2007 12:50 PM

dulu sardin la menu utama kitorang laki bini...my hubby mmg request, kalo boleh, hari2....kite pun suke masak sardin ni sbb senang & cepat...

tapi sejak bace artikel sorang doktor pasal sardin ni, terus hubby tak beli sardin lagi dah...salah satu cara nak conceive...:)

tapi sesekali terbabas gak...kalo dah org hidang sandwich sardin ke, tak pun yg mcm blackmore tepek tu ke....nyum nyum nyum............;P

durability posted on 23-8-2007 01:51 PM

sardin

Telur Bungkus Sardin

4 biji telur
1 tin sardin (saiz kecil)- sardin dihancurkan
sayur campur (carrot, peas & corn)
sedikit cili padi - potong halus-halus
2 ulas bawang putih - diketuk
1 labu bawang merah - dihiris
1 biji tomato - dipotong dadu

telur digoreng dadar

tumis bawang putih dan bawang merah.
masukkan sardin yang telah dihancurkan bersama2 kuah
masukkan sayur campur, cili padi, tomato dan biarkan masak.

selepas itu letak sardin tadi diatas telur dadar dan bungkus seperti biasa.


Telur Bistik Sardin

4 biji telur
1 biji ubi kentang - direbus dan dilenyek (tak letak pun tak mengapa... jika letak ubi kentang lenyek dalam telur.... telur akan jadi lembut)
1 tin sardin (saiz kecil)- sardin dihancurkan dan kuah diasingkan
sayur campur (carrot, peas & corn)
sedikit cili padi - potong halus-halus
2 ulas bawang putih - diketuk
1 labu bawang merah - di hiris
1 biji tomato - dipotong dadu
1/2 biji timun - dipotong dadu
Sos tomato
Sos cili
tepung jagung untuk pekatkan kuah.

Telur dipukul bersama-sama sardin dan ubi kentang yang telah dilenyek dan di goreng.
Tumis bawang putih, bawang merah. Masukkan kuah sardin, sos cili, sos tomato (seperti buat kuah sweet and sour).  Selepas itu masukkan sayur campur, cili, timun dan tomato.  Bila masak, curah kuah tersebut diatas telur.


Mi Maggi Laksa Asam Sardin

2 paket mi maggi laksa asam
1 tin sardin - sardin dihancurkan, kuah dibuang
daun pudina
bawang merah
timun
cili padi
nenas
telur rebus

masakkan maggi bersama-sama perencah dan sardin yang dihancurkan.
hias dengan cili padi, bawang merah, daun pudina, timun, nenas dan telur rebus.

cikna99 posted on 26-8-2007 05:52 PM

Sardin nie bole jgk dibuat mcm tart gulung yg dibakar mcm tart nanas biasa...Pastu dibuat karipap inti sardin, sedap jgk...Sesuai utk party beday bdk2 n minum petang.

INTI TART GULUNG SARDIN/ KARIPAP SARDIN

1   tin        sardin (AYAM BRAND)(yg tin besar)(guna cap lain pun bole :lol:)
1   labu    bwg besar (dicincang)
1   btg      serai (dititik)
2   sb       cili kering yg dah dikisar(nak pedas lg bole tambah...)
skit garam
skit kicap pekat
skit minyak masak

CARANYA

Ambil  sardin sahaja dr dlm tin, kmdn dihancurkan dalam mangkuk. Ketepikan. Tumis bwg bsr kekuningan,pastu masuk serai n cili krg. Kacau lg sampai naik myk. Masuk sardin hancur td n skit kuah sardin dr dlm tin. Kacau rata n perisakan garam jika krg masin. Bila dah agak kering,kecilkan api n masuk skit kicap.Kacau sebentar n trus angkat. Sejukkan.

Adunan doh tart gulung sardin (bole jg digunakan utk karipap sardin)

500   gm     Tpg gandum
  90    gm      marjerin/butter
1/2    cwn     minyak makan (dipanaskan)
skit               garam
                      air secukupnya.

CARANYA

Satukan tpg n marjerin. Ramas n gaul rata. Buatkan seperti kawah dlm mangkuk tpg. Sementara tu panaskan myk dlm kuali.Bila panas, sendukkan myk ke dlm tpg. Nanti adunan akan jd spt berbuih n cpt2 kaup tutup balik ngan tpg. Pastu uli tpg dgn masukkan air ngan garam skit2. Tutup ngan kain bila dah jd doh. Biar rehat kejap hehhe...:lol:


TART GULUNG SARDIN

Canai doh dan buatkan spt tart gulung nanas. Letak  inti sardin n gulung. Sapu kuning telur n bakar 170c, 15 - 20 min.

KARIPAP SARDIN

Buatkan spt karipap biasa tuh...Canai doh, masuk inti  n kelim.goreng kekuningan..

SELAMAT MENCUBA....:D

[ Last edited by  cikna99 at 26-8-2007 05:59 PM ]

daun_kesum posted on 30-8-2007 09:57 AM

sebenarnya lame gak umah dk x naik sadin sejak2 dpt emel kesan sampingan & bhn2 di sebalik pembikinannya ... tp asben insists suh masak gak ... adoiii dk sendiri x toleh kiri kanan bila dah ade dpn mata:lol: :lol:

http://pic40.picturetrail.com/VOL394/9441923/17508597/274602408.jpg

Sambal sardin versi dk

Bahan2:
1 tin sardin yg besor
1/2 genggam cili api ... (ikut tahap kepedasan masing2 ya)
1" halia
1" belacan
3 ulas bwg putih
1 labu bwg besar
2 biji kentang (belah 4 @ 6 tgk saiz)
2 biji tomato (belah 4)
1 labu bawang besor potong bulat
asam keping
2 btg serai diketuk
garam
minyak
air

Cara2:

Blend kasar lada, halia, blacan, bwg putih, bwg beso ...
Tumiskan bahan2 kisar bersama sos/kuah sardin hingga naik minyak
Masukkan kentang, garam & asam keping ... tambahkan air
Setelah kentang empuk masukkan bawang beso yg dihiris bulat & serai yg diketuk
Masukkan sardin & tomato ...
Dah siap ... ni klu mkn dgn nasi sdp, cicah dgn roti pun bleh ... mkn dgn lempeng dadar pun walla ...

dddddd posted on 30-8-2007 10:50 AM

huhhh...dh lama tringin mkn sardin neh..tp kakak ckp,time peknen,jgn mkn sardin..naper ek?

cikna99 posted on 30-8-2007 10:54 AM

dk...terliur cikna..sdap kan kalu masak sardin nih masa sahur nanti..:D  Sdap gak kalu kita campurkan kacang panggang dlm tin (baked beans), resipi mcm dk kat atas nihh..lg2 diwaktu ptg hjg minggu dgn anak2 kat laman..cicah je ngan roti..:lol: Krgkan skit cili sb bdk2 nak mkn kan...

daun_kesum posted on 30-8-2007 11:06 AM

Reply #16 dddddd's post

ye ke ... dk pun x tau la plak ... setau dk dr emel yg dk dpt tu ... bkn takat org peknen je ... seantero umat x elok mkn sardin ... wallahualam ...

alahai ... tgk kat tin tu ade chop halal jakim ignore je la emel tu ... walau dlm hati terkesan gak ckit2:L :L :L

daun_kesum posted on 30-8-2007 11:08 AM

Reply #17 cikna99's post

uih klu dgn kcg panggang mmg anak sulong dk ngadap setin beso tu dia sorang la ...

klu nak masak sardin x ckp setin ... paling2 1 tin beso & 1 tin kecik ... baru leh mkn 2nd round ... klu x skali hadap je:lol: :lol:

noraienz posted on 30-8-2007 11:10 AM

dan dan lapar~~~~~~~~

ninoZ posted on 30-8-2007 11:12 AM

Buat cekodok pun sodap..cicah sos cili buatan sendiri

Cekodok Sardin


Sardin - toskan dari kuahnya
Tepung gandum
bawang besar - didadu kecil2
tomato - seeded pastu dipotong dadu
cili merah - mayang
daun sup - dimayang
telur
air secukupnya
garam n gula secukup rasa
sedikit baking powder atau ENO
sedikit serbuk kari - jika suka
boleh taruk stok ikan bilis sket jika suka

gaul semua bahan hingga serata
pastu goreng seumpama memasak cucur/jemput jemput biasa...

daun_kesum posted on 30-8-2007 11:14 AM

Reply #21 ninoZ's post

waaaa cam sedap sgt nih ... nak kena carik sardin brg setin 2 nih ...:loveliness: :loveliness:

cikna99 posted on 30-8-2007 11:14 AM

Reply #19 daun_kesum's post

Huihhh... mmg..cikna kalu msk sardin campur ngan baked beans mmg tak cukup 2 tin..lagi2 kalu cicah ngan cekodok ikan bilis time hjn2 plak tuhhh.. terangkat abihhh...:lol: Tak caya cuba dulu...;P

Kacip_Fatimah posted on 30-8-2007 11:16 AM

apa email yg pasal sardin tuh..nk tgk blehhh??

daun_kesum posted on 30-8-2007 11:17 AM

Reply #23 cikna99's post

cekodok ikan bilis cicah sambal sardin je dah mmg sedap apelagi campur dgn baked beans ... adoiiii ... aje seminggu nih menu sardin je la gamaknya:lol: :lol:
Page: [1] 2 3 4 5
View full: ANEKA RESEPI SARDIN