witss posted on 23-1-2007 09:02 PM

Sakit Kaki - Cekam Kuku

saya menghadapi masalah Cekam Kuku, Adakah rawatan atau ubatan yang boleh saya ambil bagi merawatnya? Ianya hanya berlaku kadang-kadang sahaja tetapi ianya agak menyakitkan... tolong bantu ye

ctsueraya posted on 24-1-2007 10:57 PM

JAWAPANNYER

NIE PETUA SAYALAH
MALAM LETAK COLGATE
ESOKNYER BIASANYER AKAN SEMBUH
TAKPUN PAKAI INAI
NAK ELAKKAN CEKAM PASTIKAN POTONG KUKU MELINTANG..JGN BIASAKAN KOREK ISI KUKU..NANTI TUMBUH BALIK DAGING TUE

nenekglamer posted on 25-1-2007 01:47 AM

Cekam kuku sakitt woooo....

Pernah kena sekali sbb ada serpihan kuku yg menikam... And pulih lepas aku potong n ratakan kuku serpih tu.. terus legaa...

Ada kawan, gi doctor.. kuku dia dicabut terus.. Isskkk... sakitt!!!

heidi04 posted on 25-1-2007 04:48 PM

aku punya lak dah lama juga tak sembuh2 ni sebab tiap kali kuku tu tumbuh dia akan cucuk masuk dalam daging tu balik. sekarang ni kena potong kuku pendek2. selalu jumpa doktor minta ubat sapu tu je kalau dah teruk. tapi tak berani la nak buang kuku tu... sakitt...:mad: :mad:

heidi04 posted on 25-1-2007 04:51 PM

Reply #2 ctsueraya's post

letak colgate tu masa bila? masa daging tu tengah luka ke? sure pedih nyer...

Aefy_Laily posted on 25-1-2007 10:11 PM

Kuku aku mmg jenis cengkam (ibu jari kaki) ..... tp setiap kali kuku panjang aku pastikan x kan sampai bernanah la....
bila dah terlangar dan rasa sakit tu... mmg dah masa utk potong kuku...
so aku akan rendam kaki sampai kuku lembut atau pon potong lepas mandi la...
pastu sepit kuku bila dah nak sampai ujung2 tu aku akan sepit kuku tu (x sampai putus) dan koyakkan kedalam yg cengkam tu...
pasti lepas kuku tu dah tepotong.. legaaaaaaaaaaaaaa...

Tapi kalau dah bernanah pon... baik korang buang kuku tu cam tu.... korang sepit kuku tu dlm air...
lepas kuku dah terpotong... korang tepek inai la.. atau daun bunga keembong + kunyit = tumbuk lumat dan tampal.... buat sampai baik...

Arissa_Sofea posted on 25-1-2007 10:19 PM

dipanggil 'ingrown toenail' a.k.a 'onychocryptosis'..sonang ajer...pegi A&E...mmg ader treatment untuk cekam...first, dia suntik dgn local anaesthesia (bius)...pastu dia potong kuku...pastu dia suntik kluar darah n nanah...pastu bg antibiotik...habis citer...hehe

blackmore posted on 26-1-2007 12:04 AM

...kalau ko tahan sakit...ko bley cuba potong kuku yang cekam isi ko nie...kalau ada nanah...pecahkan dan drain out the pus dulu...cucuk jer ngan jarum yang bersih...pastu picit hingga nanah dia keluar...baru senang ko nak cuba cungkil kuku tu...

...slalunya...gunakan safety pin tuk cungkil kuku nie...kadang2 bukannya besar sangat kuku nie...tapi...cengkamannya bley mendatangkan lots of pain...heh...

...bila dah dapat cungkil...ko ketip jer ngan sepit kuku...pastu cuci kaki...abis kisah...

...kalau ko tahanlah sakit...

...dulu aku slalu gak kena...skarang dah tak pernah kena lagik sebab bila potong kuku...kena ensure yang kuku di corner2 dan celah2 jari kaki tak tertinggal...

...kalau ikut petua orang2 tua...dorang akan tumbuk daun inai ngan lumat pastu tampalkan kat jari yang affected nie...

ctsueraya posted on 27-1-2007 09:40 AM

Reply #5 heidi04's post

letak colgate masa die tgh bengkak..maksud aku baru nak jadik
letak bebanyak..2 malam ok kot
nanti ko perasan nanah akan berkumpul
picit dan keluarkan
masa sakit tue jgn pakai kasut ketat2
nanti gik sakit
tapi preventation is better than cure..
baik ko pakai inai kat jari kaki yg selalu kene cekam kuku tue

aiharanaoki posted on 27-1-2007 11:19 PM

ada sorg auntie ni,mmg dr zaman dia budak2 lg habit dia suka korek kuku kaki.lama2, jd mcm sakit tak tertanggung mcm nak gelepar.katanya dia korek tu sbb gatal.mungkin la mula2 tu gatal sikit, tp lps tu kuman dah invade kot area tu, sampai bengkak2 ibu jari kaki tu.ko bayangkan la, sampai ibu jari kaki tu, kawasan kuku tu mcm dah dikelilingi longkang.doctor letak pen dia dlm 'longkang' tu, boleh tegak je. dlm kot lubang tu.sampai kuku dah takleh tumbuh ke tepi, naik ke atas.
doc tu bg ubat apa ek,tak tau nama la.tapi rega dia dlm rm10-11 .kena makan sebiji sehari.selama 7 hari.week ke 2 off pill.start balik the next week.kiranya sebulan tu, 2 minggu ko makan ubat.rawatan ni kena buat selama 6 bulan. tapi ni treatment utk kes kritikal kot.
moralnya, jgn jadikan habit korek kuku ni..

musang_pulut posted on 28-1-2007 02:26 PM

CUba sapu dengan minyak gamat...

hainina posted on 29-1-2007 11:41 AM

letak inai mmg baik...... cepat sembuh....

chez_adex posted on 30-1-2007 10:54 PM

Reply #12 hainina's post

kaki hubbyku dah penat ku letak inai...
tak jugak baiknyer...
makin sodap adex tgk dia mengorek...
suh pegi sepital cabot jer kuku tu... takot...
sekarang ni nak try telan gamogen.. mana tau baik kot...


tadi p petik daun jambu...
rebos... sampai mendidih...
pastu campor air sejuk skit  tuang dalam besen...
suh dia rendam kaki...
itu pon nasib baik jumper...
ibu mertuaku suh cari daun keembong...
mana nak cari kat tgh2 bandaraya nih...;P ;P

powerwoot posted on 7-2-2007 05:45 PM

Aku memang ada kuku cekam, tak le teruk sangat sampai menanah ke apa, cuma gatal2 lepas potong dan bersihkan bahagian tu ok lah. Kisah jadik dalam minggu ni gak.
Nak dijadikan cerita malang, bahagian tu pulak tersangkut kat stand motor. Apa lagi sebahagian kuku terangkat dan bahagian cekam pulak tertikam ke daging. Darah mengalir, sakitnya jangan le cerita.
Esoknya dia start menanah, jumpa dr dia kasik antibiotik dgn painkiller, dr ada advice jalan yg paling baik ialah cabut kuku. Dengar aja cabut, meremang bulu roma sampai ke tulang sum-sum rasa milu.
Hari ke3 dah tak leh tahan, ibu jari dah start bengkak, nanah dah mula meleleh kalau berdiri dan berjalan. Jumpa dr yg sama, dengan dikuatkan semangat maka kaki dihulurkan...:funk:
Dr cuci dulu ibu jari kaki dengan ubat pembasmi kuman, lepas tu disuntik dengan ubat bius pada bahagian, bahagian atas ibu jari, bahagian tepi luar (macam kena renjatan eletrik kaki masa ni), bahagian bawah (ini yg tersakit sekali) dan akhir sekali bahagian tepi dalam.
Masa ni ibu jari rasa kudong dah, tak rasa apa2 pun. Masa dr cabut kuku pun tak rasa apa2. Bila aku tengok, jari dah merah sbb kuku dah takde. Dr picit keluar semua nanah, lepas tu dia cuci dan sental dengan ubat. Pastu balut cantik2.
Pastu bila bius dah takde, punyalah sakit tuhan aja yg tahu. Malamnya tak boleh tidur langsung sampai le ke subuh, punya lah berdenyut sampai ke hujung rambut. 2 hari lepas tu datang balik utk buat dressing, masa ni pun sakit gak.
Alhamdulilah masuk seminggu, luka dah semakin kering. Minggu depan fully recovered lah, insyallah.

smeetasmitten posted on 8-2-2007 12:11 AM

cikgu aku ajar, simbah dgn air kencing sendiri. dulu2 aku rasa ntah apa2 ntah. dah tua2 ni aku rasa maybe sebab urine ada urea. aku tengok banyak cracked heel cream ada kandungan urea. hopefully urea sintetik (ada ke?)

flowerjun posted on 8-2-2007 09:44 AM

flower penah kena cekam ni masa kecik2 dulu...
ni petua dari mak...
amek cili kering... potong bontot dia... keluarkan biji2 cili tu...
pastu  isikan minyak masak dalam cili kering tu..
pegang/ sepit cili kering tu panaskan kat api...
biarkan suam2 ...tuang minyak kat cekam tu...
InsyaAllah baik...

Mimpi posted on 8-2-2007 03:49 PM

aku dulu pernah kena cekam kuku... sakiiit loo.
pergi sekolah tak pakai kasut sbb kaki dah bernanah.. last2 mak letak inai
sbbnya inai tu boleh sedut nanah.. selalulah letak inai then rendam kaki dlm
air suam sampai kecut pastu ketip kuku sbb kuku dah lembik.. masa  nak ketip
sakitt sgt tapi tahan jerlah.. bila kuku dah potong baru lega rasanya.

apouy posted on 10-5-2007 12:55 AM

Reply #14 powerwoot's post

kuku yg kena cabut tu tumbuh balik tak... powewoot?????? :o

heidi04 posted on 14-5-2007 02:48 PM

Reply #14 powerwoot's post

ngeri ler baca... tak sanggup... hehe..

kembara posted on 15-5-2007 09:45 AM

my baby baru 3 bulan kena cekam kuku..lama gak..merah ja..tapi lum sampai tahap bernanah  la..p klinik gomen diorang nak wat surat ke pakar..pasti kena buang kuku...tapi Dr tu cakap kita cuba cara lain dulu..
macam2 aku cuba..makan antibiotik segala tak baik2..lama gak dlm 2 bulan camtu...buh inai la.. x jalan gak..rendam dlm air garam......x jalan...last2 aku bawak g satu klinik ni..dia bagi fusidic cream..sapu..alhamdullillah...baik...lega rasanya...

RedDevils posted on 15-5-2007 09:54 AM

Originally posted by smeetasmitten at 8-2-2007 12:11 AM
cikgu aku ajar, simbah dgn air kencing sendiri. dulu2 aku rasa ntah apa2 ntah. dah tua2 ni aku rasa maybe sebab urine ada urea. aku tengok banyak cracked heel cream ada kandungan urea. hopefully  ...


simbah dgn air kencing?
ko try ler..then bagitau kitaorg kat sini efektif ke tidak...nak power, the night before tu kau makan la dulu petai byk2 :lol:

urea dlm cracked heel tu utk melembapkan kaki yg dah berkematu...
camano nak samakan pulak function urea tu utk ingrown toe nail nih?:o

urea dlm cracked heel cream ni jenis imidazolidinyl urea, tak sama dgn air kencing tu..

tapi ko try & error aja la...:lol:
thomas edison dulu pun try & error gak...

1n2o1r posted on 13-3-2008 03:07 PM

suami saya kena cekam kuku (ibu jari kaki) selama 6 thn...before kitorang kawin dia cuba petua nih..letak kapur sirih kat tempat cekam (daily)...alhamdulillah 2-3 bulan lps tuh cekam surut & skang langsung xde lagi...ok letak kapur sirih sbb x sakit & rase sejuk aje kat jari tuh...
Page: [1]
View full: Sakit Kaki - Cekam Kuku